Аутор Тема: Досељавање Срба на Балкан  (Прочитано 50923 пута)

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1212
Одг: Досељавање Срба на Балкан
« Одговор #80 послато: Јун 16, 2025, 09:53:36 поподне »
Da, ali mislim da nekima nije jasno zašto Srbi imaju nešto više starobalkanske genetike od npr Hrvata.
Pored geografskog, mislim da je i položaj kasnijih srpskih država koje su bile južnije doprineo tome, srpski identitet je obuhvatio veći prostor, taj prostor izvesno nije bio do te mere naseljen srpskim plemenom kao prostori koje prvobitno opisuje porfirogenit, veća etnička raznovrsnost na istoku i jugu je pptpuno normalna, tako da je danas moderni srpski identitet nastavak toga slovensko-balkanskog mixa.
Usporedba sa Hrvatima nije dobra, jer šta su oni uopšte obuhvatali od pada pod Mađare, a šta Srbi, msm da su stvari poprilično jasne.

То свакако и плус што су Хрвати на основу католичанства у свој корпус инкорпорирали мношто Чеха, Словака, Пољака, Словенаца, Мађара и Немаца између осталог.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
« Одговор #81 послато: Јун 16, 2025, 09:54:53 поподне »
Видимо на примјеру овог налазишта у Дукљи да иако доминирају словеенско-старобалканско-ромејски мјешанци, ипак има и појединаца који уопште немају словенске компоненте. Узорак Р3481 из Дукље по профилу је доста сличан узорку I14622 из Кукеша у сјеверној Албанији из 9. вијека, а који такође нема словенске генетике.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 471
« Одговор #82 послато: Јун 16, 2025, 10:00:17 поподне »
У суштини, и даље скоро да нема древних средњовјековних узорака са подручја првобитне Србије Властимировића. Има додуше неколико узорака са подручја града Дукље из 9-10. вијека, од којих је један мушки узорак R9918. Припада грани https://www.yfull.com/tree/J-Y272343/ и уже је повезан са неким савременим Србима из колубарског и мачванског краја.

Његов груби аутосомални профил изгледа овако:

Под овим Illyrian треба посматрати "старобалакански" јер је тако калкулатор конципиран.

Видимо дакле већ у 9. вијеку на подручју Зете један мијешани словенско-старобалкански профил уз нешто германске примјесе. Чини ми се да то не одудара пуно од данашње српске мјешавине.

O tome pričam. Taj uzorak je npr. poprilično standardan čak i za moderne Srbe (možda za nijansu ima više starobalkanske u odnosu na rimsku anatoliju nego moderni srpski prosek, ali u suštini nebitna varijacija). Onda pogledaš:

Target: Serbia_ViminaciumSvetinja:I32299
Distance: 1.8893% / 0.01889266
47.0   Illyrian*(2300-250*BCE)
28.0   Balto-Slavic*(BCE*1200-1270*CE)
13.8   Germanic
9.0   Anatolian*(BCE*787-600*CE)
2.2   Turkic*(280-1600CE)

Izgleda više kao miks Bugara i Rumuna. Doduše trebao bi nam neko iz Kostolca ili istočne Srbije da uporedimo :)

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #83 послато: Јун 16, 2025, 10:01:20 поподне »
То свакако и плус што су Хрвати на основу католичанства у свој корпус инкорпорирали мношто Чеха, Словака, Пољака, Словенаца, Мађара и Немаца између осталог.
Naravno, o tome da i ne govorimo.
Mislim da je genetika Srba srednjeg veka slična genetici današnjih Bošnjaka, samo bez egzotike( koje se kod njih tu i tamo javi u malim procentima), naravno i to zavisi od oblasti do oblasti, al' msm na taj središnji ( i zapadni) srpski etnički prostor.
Što nije tako daleko ni od modernih Srba, pogotovo sa tih zapadnih prostora.
« Последња измена: Јун 16, 2025, 10:03:06 поподне barbarylion »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #84 послато: Јун 16, 2025, 10:04:37 поподне »
Видимо на примјеру овог налазишта у Дукљи да иако доминирају словеенско-старобалканско-ромејски мјешанци, ипак има и појединаца који уопште немају словенске компоненте. Узорак Р3481 из Дукље по профилу је доста сличан узорку I14622 из Кукеша у сјеверној Албанији из 9. вијека, а који такође нема словенске генетике.
Da, to jeste zanimljivo, ali nije neočekivano.
Svakako će u narednim vekovima doći do još većeg stepena mešanja.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3013
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #85 послато: Јун 16, 2025, 10:05:22 поподне »
Da, poprilično se podudara sa današnjim stanjem. Po mom mišljenju ovo je očekivano.
Па ђе ти је ph908? Је ли у овим БалтоСловенима? Рекох ли ја малоприје  да ће бити R1A али не PH908..

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #86 послато: Јун 16, 2025, 10:06:53 поподне »
Па ђе ти је ph908? Је ли у овим БалтоСловенима? Рекох ли ја малоприје  да ће бити R1A али не PH908..
Ovde nema ni R1a i PH908.
Jel možeš ti da objasniš svoju tezu i problem sa PH908, jer ja se trudim da te razumem, al' baš mi teško ide, šta konkretno želiš da kažeš?
Valjda razlikuješ autosomalnu genetiku od Y dnk?

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
« Одговор #87 послато: Јун 16, 2025, 10:08:54 поподне »
O tome pričam. Taj uzorak je npr. poprilično standardan čak i za moderne Srbe (možda za nijansu ima više starobalkanske u odnosu na rimsku anatoliju nego moderni srpski prosek, ali u suštini nebitna varijacija). Onda pogledaš:

Target: Serbia_ViminaciumSvetinja:I32299
Distance: 1.8893% / 0.01889266
47.0   Illyrian*(2300-250*BCE)
28.0   Balto-Slavic*(BCE*1200-1270*CE)
13.8   Germanic
9.0   Anatolian*(BCE*787-600*CE)
2.2   Turkic*(280-1600CE)

Izgleda više kao miks Bugara i Rumuna. Doduše trebao bi nam neko iz Kostolca ili istočne Srbije da uporedimo :)

Имаш узорак из Кулина који је I2-Y3120 (исто 9-10. вијек) са сљедећим просјеком:

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 471
« Одговор #88 послато: Јун 16, 2025, 10:15:12 поподне »
Имаш узорак из Кулина који је I2-Y3120 (исто 9-10. вијек) са сљедећим просјеком:

Uzorak koji sam ja postavio je iz 12-13. veka. Koliko sam video u istom sloju su pronađeni novčići sa likom Manojla Komnina a on je vladao tada. Tako da je razlika 3-4 veka. A povrh toga sam birao uzorak koji je sigurno Sloven (bar po muškoj liniji, jer je I2a-Y3120).
« Последња измена: Јун 16, 2025, 10:21:12 поподне kocovic »

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14342
« Одговор #89 послато: Јун 16, 2025, 10:21:03 поподне »

Интересантни су ови аутосомални узорци из данашње Црне Горе и Македоније, који указују на релативно рано прожимање словенског и староседелачког живља. Међутим, сетимо се анализе антрополошког материјала западног Балкана од стране историчара Тибора Живковића (Словени и Ромеји, 2000). На основу пронађеног антрополошког материјала, закључак је да озбиљнијег мешања није било пре XI века.

"VIII—XI век словенска поплулација населила је оне просторе одакле је аутохтоно становништво устукнуло пред дошљацима. Ипак, домаћи елеменат се задржао на ободима словенског етничког простора одакле је од XI века отпочео полако да се сажима са придошлицама. Међутим, на данашњем степену антрополошке истражености још немамо поуздане показатеље о бројчаном односу новопридошлих Словена и староседелаца на простору средишег Балкана у раздобљу између VII и ХI века."

Анализирани су, између осталог, скелети са локалитета Ђонај код Призрена, као и Песак/Корбово у Источној Србији. Први показују хомогенију популацију и одсуство мешања, док антрополошки материјал из Источне Србије указује на значајно присуство брахикраније и мешање са староседецоима.

Изгледа да и те процесе треба посматрати сваки посебно. Вероватно да ни то стапање (славизација Ромеја/динаризација Словена) није ишло свуда истим интензитетом. Логично да је било израженије, како Тибор Живковић каже, по ободима словенског етничког простора. А Зета, Македонија и Источна Србија јесу такве области.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3013
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #90 послато: Јун 16, 2025, 10:35:17 поподне »
Ovde nema ni R1a i PH908.
Jel možeš ti da objasniš svoju tezu i problem sa PH908, jer ja se trudim da te razumem, al' baš mi teško ide, šta konkretno želiš da kažeš?
Valjda razlikuješ autosomalnu genetiku od Y dnk?
Немам ја никакав проблем са сопственом граном,то би заиста био аутогол ...Од ни сам не знам колико потврђених пх 908 међу Србљима само 59 отпада на Зету а од тога трећина на Озриниће а још једна трећина на Боку...мора да су се баш сви иселили.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #91 послато: Јун 16, 2025, 10:49:57 поподне »
Интересантни су ови аутосомални узорци из данашње Црне Горе и Македоније, који указују на релативно рано прожимање словенског и староседелачког живља. Међутим, сетимо се анализе антрополошког материјала западног Балкана од стране историчара Тибора Живковића (Словени и Ромеји, 2000). На основу пронађеног антрополошког материјала, закључак је да озбиљнијег мешања није било пре XI века.

"VIII—XI век словенска поплулација населила је оне просторе одакле је аутохтоно становништво устукнуло пред дошљацима. Ипак, домаћи елеменат се задржао на ободима словенског етничког простора одакле је од XI века отпочео полако да се сажима са придошлицама. Међутим, на данашњем степену антрополошке истражености још немамо поуздане показатеље о бројчаном односу новопридошлих Словена и староседелаца на простору средишег Балкана у раздобљу између VII и ХI века."

Анализирани су, између осталог, скелети са локалитета Ђонај код Призрена, као и Песак/Корбово у Источној Србији. Први показују хомогенију популацију и одсуство мешања, док антрополошки материјал из Источне Србије указује на значајно присуство брахикраније и мешање са староседецоима.

Изгледа да и те процесе треба посматрати сваки посебно. Вероватно да ни то стапање (славизација Ромеја/динаризација Словена) није ишло свуда истим интензитетом. Логично да је било израженије, како Тибор Живковић каже, по ободима словенског етничког простора. А Зета, Македонија и Источна Србија јесу такве области.
Treba imati u vidu da antropologija ne prati baš genetske rezultate, to imamo i dan danas.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #92 послато: Јун 16, 2025, 10:53:18 поподне »
Немам ја никакав проблем са сопственом граном,то би заиста био аутогол ...Од ни сам не знам колико потврђених пх 908 међу Србљима само 59 отпада на Зету а од тога трећина на Озриниће а још једна трећина на Боку...мора да су се баш сви иселили.
Da, slažem se da je ima manje, al' pitanje je kakvo je stanje bilo ranije, meni Duklja deluje kao područje sa kojeg je zaista bilo dosta seoba. Deo koji je pripadao Raškoj svakako ima mnogo više PH908, Potarje,Polimlje, oblasti oko Pive, al' to ja računam pod Rašku.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8084
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #93 послато: Јун 16, 2025, 10:57:33 поподне »
Занимљиво је да је већ тако рано, око деветог, десетог века, слика била слична данашњој, да данашње стање у односу у аутосомалној генетици код Срба није резултат постепеног процеса од седмог века до данас, него да се мање више формирало још у преднемањићком периоду . Значи наши приоритети ка Византији и кретање у том смеру за време Немањића је још тада било условљено и генетиком, као што и данас више волимо музику из тих крајева него чешку, пољску или осталих словенских народа
« Последња измена: Јун 16, 2025, 11:06:42 поподне ДушанВучко »

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14342
« Одговор #94 послато: Јун 16, 2025, 10:59:28 поподне »
Treba imati u vidu da antropologija ne prati baš genetske rezultate, to imamo i dan danas.

Требало би да то буде доста добар индикатор, посебно зато што су у питању антрополошки дијаметрално супротне популације (долихокефална и брахикефална). Дакле као што се на аутосомалну осликало ово мешање, тако би морало и на антропологију кроз пар генерација.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #95 послато: Јун 16, 2025, 11:11:59 поподне »
Ми Срби смо идеалан спој Словена и старобалканаца (довољно смо натпросечно Словени, а међу Словенима са 50+% словенске генетике имамо највише старобалканске генетике :) ). Најближи смо "егалу"
« Последња измена: Јун 16, 2025, 11:13:44 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1212
« Одговор #96 послато: Јун 16, 2025, 11:15:10 поподне »
Најбоља мешавина, не бих ја то мењао. Своји смо увек били.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #97 послато: Јун 16, 2025, 11:19:25 поподне »
Занимљиво је да је већ тако рано, око деветог, десетог века, слика била слична данашњој, да данашње стање у односу у аутосомалној генетици код Срба није резултат постепеног процеса од седмог века до данас, него да се мање више формирало још у преднемањићком периоду . Значи наши приоритети ка Византији и кретање у том смеру за време Немањића је још тада било условљено и генетиком, као што и данас више волимо музику из тих крајева него чешку, пољску или осталих словенских народа
Zavisi od kraja do kraja,  ja bih rekao da se na zapadu kod Srba održao genetski profil sličan kao kod današnjih Bošnjaka i štokavskih Srba i Hrvata preko Drine, dok možda južnije je slika bila sličnija ovoj danas.
Imamo onog Srbina iz Srema iz otomanskog perioda, a on je baš Sloven i to izrazito rekao bih.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #98 послато: Јун 16, 2025, 11:21:52 поподне »
Најбоља мешавина, не бих ја то мењао. Своји смо увек били.
Ни ја :) Али доминанта словенска аутосомално генетика после толико периода (која се одржала од седмог века до данас), говори да смо били бројнији у периоду доласка на Балкан, макар за ту разлику у односу, тј на чињеницу колико је то подручје било пусто (ако узмемо оне хипотезе, да је око 30 хиљада Срба дошло на Балкан)

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #99 послато: Јун 16, 2025, 11:23:26 поподне »
Требало би да то буде доста добар индикатор, посебно зато што су у питању антрополошки дијаметрално супротне популације (долихокефална и брахикефална). Дакле као што се на аутосомалну осликало ово мешање, тако би морало и на антропологију кроз пар генерација.
Sloveni bi trebalo da su imali izdužene glave u odnosu na Balkance?
Opet, ja se ne bih previše uzdao u antropologiju.
Današnji Poljaci mahom svi kratkoglavi, zaobljeni, a trebalo bi da je kontra.