Узорак је датиран (контекстуално) прилично касно. То је већ зарубињецки период. Много су интересантнији старији узорци из налазишта Семилук, који такође, поред доминирајуће Балтик, посједују и одређену "јужну" компоненту (мислим да не игра велику ствар што је jужна компонента код неких назначена као Микена, а код неких као Алалакх). Могуће је да је ова јужна компонента заиста ушла у генофонд Словена преко оних балтских група које су стајале најјужније у данашњој Украјини. То не мора нужно бити повезано са присуством I2-Y3120.
Богами, не само из Семилука, који има 6 од 8 узорака са доминирајућим Балтиком + јужна компенента, и SEra_West кластера, већ су узорци са оваквом или врло сличном генетиком присутни и осталим кластерима
(Scy_Major, Scy_Major_Fam, Scy_Crimea, Scy_South), сума сумарум
преко 20 узорака. Оваква дистрибуција чини ми се да јасно говори да је предскитско становништво (радни назив Чернолесци

) преживело скитску доминацију на територији Украјине и проширило се све до
средњег Дона у Русији. Овакав домет ка истоку не треба да чуди, пошто су Чернолесци археолошки потврђено мигрирали са десне обале Дњепра на леву, ка истоку, све до басена
реке Ворскле, украјинске Самаре, Орила и Северског Доњеца. И оно што је битно, овакви налази чини ми се да иду на руку Грецингеровом тиму, просто ако овакву генетику имамо на средњем Дону у 4. веку БЦЕ то се лепо уклапа у причу да је таква генетика вероватно настала у 10. в. БЦЕ негде на десној обали Дњепра, а археолошки је потврђено да се у каснијим фазама ширила и ка истоку.
У цијелој овој поставци постоји један проблем, а то је хронологија и археологија. Чернолесци јесу интересантни као популација, али су живјели много раније него што је дошло до формирања протословенске популације. Осим тога, археолошки налази указују да су се прото-Словени формирали сјеверније од територије гдје су живјели Чернолесци, а и да су се временски формирали након што и сами Чернолесци више нису постојали као археолошка култура. Мало сам скептичан поводом горе помињаних тајминг модела, који уопште не узимају у обзир археолошки контекст. То ми личи на оне Tracking географске шеме за поједине хаплогрупе, које јесу интересантне, али нису прецизне.
Узмимо да је тачно да је Гава популација пренијела дио EEF генетике Чернолесцима у 9-10. вијеку пне. Чернолесце освајају Скити. Популација се вјероватно измјешала са Скитима у наредним вијековима, ако је један дио мигрирао, помиње се миграција Чернолесаца знатно источније према западној Русији. Кључно је питање како је сад та популација ушла у процесе словенске етногенезе и пренијела тај дио EEF наслеђа прото-Словенима? Не тврдим да није, већ питам како?
Мислим да ови скитски налази дају одговор на твоје питање.
Чернолесци су преживели скитску доминацију и доста се проширили на територији целе Украјине па чак и ка Русији, остаје само питање који део ове Чернолеске популације је ушао у протословенско језгро
Зарубињецке културе: да ли су то
Скити фармери/Скити шумско-степског појаса (потомци Чернолесаца) у Украјини или су Чернолесци можда ушли и у оквире
Милоградске културе (за коју је подељено мишљење да ли је балтска или словенска) нешто раније и донели оне скитске утицаје на јужни крак ове културе.
Интерсантно је рецимо да су људи
Бондарихинске културе (балтска култура) са истока Украјине, потиснути Чернолесцима када су прешли на леву обалу Дњепра, мигрирали ка северу у басен реке Десне и да је од њих настала
Јухновска,а неки археолози сматрају и да су утицали на настанак
Милоградске културе. Ово би значило да је теоријски могуће је да су
Чернолесци могли имати два миграторна пута на простор Милоградске културе: први и највероватнији западно од Дњепра, други: мање вероватнији пратећи миграторне путеве Бондарихинаца источно од Дњепра преко басена реке Десне.
Многи ауторитети су стајали на становишту да је Чернолеска култура једна од фаза дугорочног културног и историјског развоја предака Словена -
Марија Гимбутас, О. И. Тереножкина, В. А. Илинске и Б. О. Рибакова итд. - и чини ми се да су били у праву. Чак је и
Седов узима у обзир на свом дијаграму развоја култура која су утицале на етногенезу Словена, мада нисам сигуран да ли је сматрао директно предачком: