Поздрав свима,
Последњих неколико месеци интезивно се бавим истраживањем порекла свог презимена и дошао сам до тачке када ми је потребна помоћ или бар смернице од стране људи који имају више искуства и знања од мене.
Крајем прошле године урадио сам ДНК тест и резултат је следећи:
Сломић, Аранђеловдан, Мајур, Шабац
Припада хаплогрупи I2-PH908>FT14506>Y56203. Поседује већи број специфичних вредности, па нема ближих поклапања са мање од 4 разлике на 23 маркера. Поред вредности DYS19=14 и DYS439=14 које су карактеристичне за грану Y56203, Сломић поседује и следеће немодалне вредности: повишене DYS458=18, DYS437=16 и DYS576=20, као и снижену DYS533=12. Најближи су му поједини припадници гране Y56203>FT25907 са славом Никољдан: Пендо из Чваљине код Требиња, Драгин из Чуруга код Жабља и Плавшић из Сомбора, од све тројице разликује се управо на четири горепоменута маркера. Због специфичног хаплотипа препорука је додатно тестирање помоћу неког од дубинских тестова (WGS или BigY-700).
По предању мог прадеде, Сломићи су се доселили у Мајур из Херцеговине, из Коњица. Немам податак када се то десило, већ само претпоставке..
Такође, по истом предању, прадеда је испричао и како је само презиме настало. Наиме, док је био на њиви, Србина је Турчин тешко повредио од чега је проистекао надимак Сломљени, Слома (или сл.), а затим од њега и презиме. Након тога, Турчин је убијен, а породица се иселила из тог краја.
Једини мршави траг на који сам наишао током истраживања, а који повезује презиме Сломић са градом Коњиц, јесу наводи да се један Сломић (из католичке породице) родио 1920. год. у селу Мокро (потпада под општину Коњиц). Село Мокро налази се на путу Калиновик-Коњиц (ближе Калиновику), недалеко од границе између Републике Српске и Федерације.
Што се тиче доступне документације, први Сломић се помиње у Мајуру у попису из 1824. године (
Васо Сломић - мој аскурђел, по мојој претпоставци и рачуници, рођен је око 1790. год.) и од тог периода па до данас успео сам да већим делом направим породично стабло, уз мање недостатке.. За све ове податке помогла ми је књига "Мајур Шабачки", од мр. Горана Стефановића и Зорана Стефановића, као и књига "Мачва", археолога Миливоја Васиљевића. У књизи "Мачва" наводи се да су Сломићи дошли у Мачву у 18. веку (занима ме одакле му тај податак и како је дошао до њега), док се у првој књизи "Мајур Шабачки" наводи "да нису дошли пре устанка". Претпостављам да се мисли на Први српски устанак, што значи почетак 19. века.
Уколико је тај податак тачан, то значи да је мој аскурђел Васо Сломић тај који се доселио.
Такође, у књизи "Мачва", од Миливоја Васиљевића, наводи се да су Сломићи потомци Симе Сломе, угледног трговца, привредника и председника шабачког магистрата, али тај податак није тачан, бар нико од Сломића у фамилији за тај податак не зна и није чуо. Касније су то потврдили и Стефановићи у својој књизи "Мајур Шабачки".
Даљим истраживањем, наишао сам на велики број Сломића у и око Тузле (углавном муслиманска имена), док се у Хрватској углавном налазе у Истри.
Питања за која су ми потребни одговори су следећа:
1. Када су се Сломићи доселили у Мајур? Одакле? Ако су дошли из Коњица да ли постоје неки турски тефтери где бих могао потражити?
Оно што је од историјских чињеница познато јесте да су Турци окупирали подручје Херцеговине (Коњиц) 1463. год, као и да је у том крају извршен попис 1477. Затим, дошао сам до података и да су у истом подручју спроведени пописи 1536. i 1585. год.
2. Одакле Сломићи у Тузли? Да ли се (можда) једна породица бежећи из Коњица ту населила, а друга отишла преко Дрине за Мачву, а трећа ка Хрватској?
Да ли постоје тефтери за регион Тузле за период 18. и 19. век?
Где и како доћи до њих?
Да ли неко зна где бих могао потражити документацију за регион Тузле?
Захвалио бих се унапред свима који су вољни да ми помогну у даљем истраживању и усмеравању у ком правцу да трагам.
Посебну захвалност Ивици Јовановићу, Ојлеру и Крсману на коментарима на теми Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту.