Порекло становништва > БиХ - Република Српска

Српски устанак у Босни 1875 – 1878, "Невесињска пушка"

<< < (2/9) > >>

Amicus:
Доста дуго тражих ову карту, и јуче је случајно нађем, а на њој је приказана територија устанака у Босни и Херцеговини, који су подизани током друге половине XIX века.Занимљиво је да нема устанака у Подрињу? Кад се погледају етничке карте из тог времена, рађене на основу пописа које је спровела Аустро-Угарска, присутност Срба на том простору нија мања него и на другим просторима који су били под устанцима. Нарочито је нелогично кад се ти крајеви наслањају на Србију, која прижељкује један такав општи устанак, који би јој пружио прилику да се ангажује у Босни и Босну припоји себи. Какво је објашњење историчара?

Небојша:

--- Цитат: Amicus  јануар 13, 2016, 08:33:11 поподне ---Доста дуго тражих ову карту, и јуче је случајно нађем, а на њој је приказана територија устанака у Босни и Херцеговини, који су подизани током друге половине XIX века.Занимљиво је да нема устанака у Подрињу? Кад се погледају етничке карте из тог времена, рађене на основу пописа које је спровела Аустро-Угарска, присутност Срба на том простору нија мања него и на другим просторима који су били под устанцима. Нарочито је нелогично кад се ти крајеви наслањају на Србију, која прижељкује један такав општи устанак, који би јој пружио прилику да се ангажује у Босни и Босну припоји себи. Какво је објашњење историчара?

--- Крај цитата ---

Сјајна мапа, Амикусе!

Малтене се може нацртати граница Републике Српске по овим територијама

На овој мапи се устаничка територија протеже нешто даље на исток

Војноисторијски институт, Београд

Nebo:
Баш то хтедох рећи: мапа устаничког подручја се углавном поклапа са облашћу данашње Републике Српске.

Nebo:
Област уз Дрину је специфична. Након 1830-их, кад је муслиманско станоништво напустило аутономну Милошеву Србију, велики број њих турске власти су плански населиле по селима на левој обали Дрине, као зид према Србији. Ово становништво је нарочито било непријатељски настројено према Србији и Србима. Последице тога су се протегле и до 1990-их...

Amicus:
Приказан је тај источни део и овде, али ограничен овом двоструком линијом, слажем се да није баш уочљив. На интернету се може наћи још једна руска карта устанка, граница истоветних, али мало другачије и можда боље шрафирана.На њој се види боље и простор који је захватила Посавско-требавска буна из 1858. године. Ова твоја карта објављена је у књизи Россия и восстание в Боснии и Герцеговине, јуче нађох један лошије дигитализован примерак, а сад док га тражиш нађох овај сасвим солидан. :)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију