Аутор Тема: DNAGenics  (Прочитано 28870 пута)

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 827
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
Одг: DNAGenics
« Одговор #40 послато: Октобар 27, 2024, 12:43:15 пре подне »
Додали су 3400 нових узорака, коначно и из нешто ближе прошлости.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #41 послато: Октобар 27, 2024, 01:32:33 пре подне »
Додали су 3400 нових узорака, коначно и из нешто ближе прошлости.

Имам их око 144 у Европи сада.

У Азији је дошло до 42. Добио сам једног из Америке на Бахамима.

Додали су и ране Словене из Чешке. Не делим било какве гене са њима, али имам доста из Ла Тене периода Чешке и Мађарске.
« Последња измена: Октобар 27, 2024, 01:41:48 пре подне kocovic »

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #42 послато: Новембар 05, 2024, 03:24:25 поподне »
Ово је мојих десет најближих поклапања из Европе и Азије.
Кновиз је интересантан јер се спекулише да су били канибали:

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #43 послато: Новембар 05, 2024, 08:49:22 поподне »
Нећу много да давим сликама, поставићу их у мањој резолуцији, а ко жели може да кликне на слику и увећа је.
Ове 3 добијам за Европу:

За Азију имају неки проблем па ћу да је додам када проради.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #44 послато: Новембар 06, 2024, 12:37:21 пре подне »
Ево и Азије:

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #45 послато: Новембар 07, 2024, 03:31:34 пре подне »
Овакав је мој пресек, не знам зашто ми даје само пет, а теби десет хаплогрупа:

Интересантни су узорци са H5 mtDNA, баба по мајци и ја смо H5m и само је ми и добијамо овде.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #46 послато: Новембар 07, 2024, 09:18:10 пре подне »
Нешто су мењали око изгледа сајта па тако и ово за те хаплогрупе. И мени је сада исто као теби.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #47 послато: Новембар 08, 2024, 04:18:27 пре подне »
Нешто су мењали око изгледа сајта па тако и ово за те хаплогрупе. И мени је сада исто као теби.

А опет смо доста различити.

Ја и имам претпоставке да имам R1b претке, па је можда и објашњива ова несразмерност. Бабини по оцу имају причу да су из околине манастира Морача и да им је неки поп из манастира побацао децу у реку и анатемисао их, не знам зашто, али за сада нисам успео никога да наговорим да се тестира, сви воле да причају, а кад дође ред за конкретне ствари, повуку се. Најморбидније предање од свих мојих предака.
« Последња измена: Новембар 08, 2024, 04:20:16 пре подне НикПав »

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #48 послато: Новембар 08, 2024, 08:56:13 пре подне »
А опет смо доста различити.

Ја и имам претпоставке да имам R1b претке, па је можда и објашњива ова несразмерност. Бабини по оцу имају причу да су из околине манастира Морача и да им је неки поп из манастира побацао децу у реку и анатемисао их, не знам зашто, али за сада нисам успео никога да наговорим да се тестира, сви воле да причају, а кад дође ред за конкретне ствари, повуку се. Најморбидније предање од свих мојих предака.

Да. Ти имаш изгледа имаш више генетике која те везује за старе Грке, а са друге стране изгледа да имаш и доста више генетике која је у вези са Словенима, а ја имам само 1 или 2 узорка везана за Грке и ниједам везан за Словене (осим 1 из Синташта културе). Али зато имам доста више Бел Бикера и неолитских Европљана.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1677
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #49 послато: Новембар 08, 2024, 10:02:12 пре подне »

Европа и Азија
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #50 послато: Новембар 08, 2024, 01:26:07 поподне »
Јесте ли уопште добили ове из Лепенског вира или су се они само мени за сада појавили? Ивице видим да ти имаш 5 са локалитета у Србији

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1677
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #51 послато: Новембар 08, 2024, 02:07:40 поподне »
Имам два из Лепенског Вира, два Марош и један Tiszapolgár-Bodrogkeresztúr. У сва три случаја су то занемарљиво мали сегменти.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #52 послато: Новембар 08, 2024, 03:36:13 поподне »
Да. Ти имаш изгледа имаш више генетике која те везује за старе Грке, а са друге стране изгледа да имаш и доста више генетике која је у вези са Словенима, а ја имам само 1 или 2 узорка везана за Грке и ниједам везан за Словене (осим 1 из Синташта културе). Али зато имам доста више Бел Бикера и неолитских Европљана.

Na prvu mi izgleda da tvoj autosomal poprilično vuče ka Ilirima? Možda grešim, ali tako izgleda.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #53 послато: Новембар 08, 2024, 04:05:02 поподне »
Na prvu mi izgleda da tvoj autosomal poprilično vuče ka Ilirima? Možda grešim, ali tako izgleda.
Пише Келти и Иберија (Бел Бикер период). Мада имам доста и европских ловаца сакупљача:

Имам само 2 из илирског периода са простора западног Балкана (један у Албанији, други у јужној Хрватској). Имам и једног из неолита у јужној Хрватској. Имам више из бронзаног доба и неолита у северној Славонији али мислим да они нису део Илира или грешим?

Имам два из Лепенског Вира, два Марош и један Tiszapolgár-Bodrogkeresztúr. У сва три случаја су то занемарљиво мали сегменти.

Ја имам 2 из Лепенског вира са 0.05% и 2 са 0.04% (из Србије), 1 са 0.03% (из Румуније - води се исто као Iron Gates Hunter-Gatherer). Од ових из каснијих периода 2 из Мокрина и једна из Хртковаца (период старчевске културе).
« Последња измена: Новембар 08, 2024, 04:09:36 поподне kocovic »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #54 послато: Новембар 08, 2024, 04:23:58 поподне »
Na to sam i mislio, vidim odsustvo Grčka ( i svega iz tog ešalona), dok južna Hrvatska, i ta kelto-iberijska komponenta bi mogle da ukazuju na neku sličnost sa Ilirima, barem je ranije tako bilo, ako ništa mislim da je udeo genetike sličan, možda nisi Iliri, ali su komponente slične ako me razumeš šta želim da kažem, npr kao što Moldavci i Srbi imaju sličan udeo slovenske i balkanske genetike, iako nismo povezani tj ne delimo isto poreklo.Mislim da kod tebe ima osnove za sumnju na Ilire, ja nisam dugo pratio saznanja o Ilirima, ali ranije se pretpostavljalo da su oni deo neke keltske priče, barem u nekom širem smislu.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #55 послато: Новембар 08, 2024, 04:27:53 поподне »
Što se slavonije tiče, nisam pametan, verujem da se radilo o nekoj relativno sličnoj populaciji, mi ni ne možemo znati baš dokle su se Iliri prostirali, kao ni to kako su ta plemena sebe nazivala, ja lično sumnjam da je prostor od Albanije pa do istre bio naseljen istim narodom.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #56 послато: Новембар 08, 2024, 05:02:53 поподне »
Na to sam i mislio, vidim odsustvo Grčka ( i svega iz tog ešalona), dok južna Hrvatska, i ta kelto-iberijska komponenta bi mogle da ukazuju na neku sličnost sa Ilirima, barem je ranije tako bilo, ako ništa mislim da je udeo genetike sličan, možda nisi Iliri, ali su komponente slične ako me razumeš šta želim da kažem, npr kao što Moldavci i Srbi imaju sličan udeo slovenske i balkanske genetike, iako nismo povezani tj ne delimo isto poreklo.Mislim da kod tebe ima osnove za sumnju na Ilire, ja nisam dugo pratio saznanja o Ilirima, ali ranije se pretpostavljalo da su oni deo neke keltske priče, barem u nekom širem smislu.

Колико видим другачији им је профил. Илирски узорци вуку на Корзику и делове Италије, а ови келтски вуку на северну Шпанију, делове Француске, Немачку и Аустрију. Од свих ових "Авара" које сам добио (период од 300. до 950. године нове ере) само један вуче на модерне Србе и јужне Словене, остали сву вуку на западне Европљане. Исто важи и за узорке из Словачке, Чешје и Мађарске из Ла Тене периода.

Пре би рекао да су то су неки панонски Келти или можда нека германска племена и њихови остаци.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #57 послато: Новембар 08, 2024, 05:35:23 поподне »
Колико видим другачији им је профил. Илирски узорци вуку на Корзику и делове Италије, а ови келтски вуку на северну Шпанију, делове Француске, Немачку и Аустрију. Од свих ових "Авара" које сам добио (период од 300. до 950. године нове ере) само један вуче на модерне Србе и јужне Словене, остали сву вуку на западне Европљане. Исто важи и за узорке из Словачке, Чешје и Мађарске из Ла Тене периода.

Пре би рекао да су то су неки панонски Келти или можда нека германска племена и њихови остаци.
Možda Gepidi.
Nikad nisam video neki gepidski rezultat, madageogragska pozicija bi im odgovarala (manje više).

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #58 послато: Новембар 08, 2024, 05:40:45 поподне »
Možda Gepidi.
Nikad nisam video neki gepidski rezultat, madageogragska pozicija bi im odgovarala (manje više).

Послаћу ти касније у приватној поруци да видиш, ако хоћеш

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #59 послато: Новембар 08, 2024, 05:50:57 поподне »
Јесте ли уопште добили ове из Лепенског вира или су се они само мени за сада појавили?

Ја имам један узорак из Лепенског Вира и један из Гомолаве и то је то од Србије. Из Хрватске имам десет узорака.
Деда по мајци има десет узорака из Србије међу њима и Лепенски Вир, баба по оцу девет (неколико из Лепенског Вира), баба по мајци чак 17, тетка по оцу 12.
« Последња измена: Новембар 08, 2024, 05:54:20 поподне НикПав »