Здраво људи.
Прочитао сам све што сте написали на ову тему и било ми је веома занимљиво.
Хтео бих да поделим са вама неколико информација. Ја сам Душан Станисављевић из Батајнице, из Срема. Некада је постојала Батајница као истоимени шанац, тј. милитарско место у оквиру Аустријске војне границе. Прегледом наших црквених књига утврдио сам да је око 80% становништва које се данас рачуна као староседелачко у Батајници дошло око 1765. год тј за време владавине Марије Терезије у наше место из Лике или Далмације. Презимена и славе се подударају са онима који су долазили овде 60 и 90-их година 20. века из Далмације. (Помињали сте презиме Преочки, било их је у Батајници у 19.и 20. веку а можда их и сад има)
Сада се не презивамо Стојисављевић него Станисављевић, мећутим у првим годинама од доласка свештеник нас је у првим годинама од доласка писао као Стоисављевић, тако да претпостављам да нам је то било презиме.
Наравно славимо Св.Архангела Михаила.
Нисам се тестирао нити знам да се ико од мојих рођака тестирао на хаплопрупу. Сада има 4 куће староседелаца Станисављевића и сви смо род, потичемо од истог претка који је рођен око 1865.
Знам да и у околним местима има Станисављевића који су у Срему преко 200 година (Белегиш, мислим и у Земуну,) Не знам коју славе славе и да ли смо род.
Постоји предање да су преци дошли из Лике из Грачаца или околине, но мислим да то предање датира из преода између два светска рата када је рођак пролазио кроз Лику па је затекао прилично Станисављевића у Гралчацу. Ја сам пре на становишту да смо из Далмације јер је већина комшијских презимена из Далмације ( [С]траживук, Кнежевић, Кашић, Пунош, Станчевић, Баришић, Торбица, Медић...)
Ето, за сад толико.
Поздрав