Иначе Платине, будући, ако сам добро схватио твоји су из Деске која је непосредно крај Сирига. Како си ти истраживао претке? Кроз Сегедински архив, ако то постоји или од локалне цркве у виду црквених књига? Имаш ли искуства, која је процедура?
Знам име цркве у којој су били крштени, има чак и тачна адреса на википедији тако да је то ваљда некаква предност.
Сасвим тачно. Мада уопште немам никаква јасна сазнања од када су у Дески, и како су опште стигли тако далеко на север.
До пре неки дан нисам уопште знао да постоји Сириг између Сегедина и Деске...
Знао сам само за онај у општини Темерин.
У подацима Деске видим приличан број веза ка околним местима (нека се данас другачије зову), која се данас налазе у Србији, Мађарској и Румунији. Прилично сам уверен да је и са суседним Сиригом исто.
Саме књиге би требало да су у Сент Андреји, ако су предате архивима. Зависи и шта је све предато, шта је сачувано, на који начин је доступно.
Свакако, радно време архива је одређено, обично није "од јутра до вечери", треба платити пут, смештај... Али то може да се заобиђе пошто се разне књиге и материјали полако појављују на интернету - дигитализација. Буду постављене слике књига на нет, па полако... Без икаквог индекса, помоћи, било чега.
Тренутно се тако бавим, читам са нета. Имам толико искуство да једнако лако читам те књите и овај текст.
Књиге ван Србије су у просеку доста лакше доступне од књига у Србији. Постоје неки помаци, али је разлика и даље прилично велика.
Увиђам да је често било (чак и цела половина) међумесних бракова тако да није могуће испратити све потомке и бити сасвим сигуран без читања барем 4-5 места.
Лакше је када имамо ћерку заинтересоване стране јер ће писати одакле је младожења (венчање у младином, живот у младожењином месту, важи у скоро свим случајевима). Теже је када се само појави син заинтересоване стране са децом, јер немамо представу одакле му је жена.
Свакако, зависи колико и како се истражује, које се све информације желе. Детаљна питања на пп