Аутор Тема: Тражим књигу  (Прочитано 9786 пута)

Ван мреже Драган Максимовић

• Гост
  • *
  • Поруке: 19
  • Y-DNK: I2-Y3120>S17250>PH908
Одг: Тражим књигу
« Одговор #20 послато: Јул 06, 2024, 10:24:39 поподне »
Тражим књигу "Алексинац и околина", Бранко Перуничић, Београд (1978).
Неко је негде написао да књига садржи потпуни попис житеља и њихове имовине у Алексинцу 1863, а мене интересује конкретно Бањски срез.
Био бих захвалан на свакој врсти помоћи.

У задњих пар месеци сам често претраживао 96 страна књиге др Бранка Перуничића „Алексинац и околина” које се односе на попис житеља и имовине у вароши Алексинцу из 1863. године. На крају сам схватио да ми је лакше да тај део књиге скенирам и конвертујем у текст. Пошто може бити од користи и другима, поставио сам на мојој презентацији http://www.maksimovic.rs/literatura/eknjige.html у две верзије. Први фајл под бројем 12.1 су скениране стране а други фајл под бројем 12.2 је конвертовано у текст тако да се ОЦР из другог фајла може проверити у скенираном фајлу.

Користим прилику да напоменем да су моји преци евидентирани под бројевима: 131 (Стефановићи а касније Петровићи) и  830 (само Васка тј. Василија касније удата за Трајка Младеновића). Под бројем 64 је Стаменко Миљковић (или Милковић) са синовима Милоје и Младен (који су касније носили презиме Стаменковић, а Младен је касније имао сина Миливоја) и који су сви кумовали Стефановићима-Петровићима (по матичним књигама). Под бројем 150 је Милета Стаменковић који је могуће син Стаменка Милковића и који је такође кумовао Стефановићима-Петровићима. Постоји могућност да су ми сродници и под бројем 366 Неша Стефановић и 367 Стојан Стефановић због истог презимена са Стефановићима-Петровићима али и због тога што су им кумови (по матичним књигама) из исте породице тј. Милковићи-Стаменковићи. И на крају дајем себи слободу да шпекулишем да је под бројем 313 Стеван Нешић отац Петру Стефановићу (мом сигурном претку) као и Неши и Стојану Стефановић (мојим могућим рођацима).
Највредније што остављамо потомцима су корени и крила.

Ван мреже Гребић

• Гост
  • *
  • Поруке: 6
« Одговор #21 послато: Јул 10, 2024, 03:39:22 поподне »
Поздрав!

Да ли неко има пети број часописа "Расински анали" из 2007. године, занима ме чланак ,,Ономастика села Дворане".

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 795
« Одговор #22 послато: Јул 24, 2024, 02:08:47 поподне »
Prilozi za istoriju Srba u Ugarskoj u XVI, XVII, i XVIII, veku od Jovana Radonica. Da li moze negde da se nadje online. U Biblioteci Porekla nisam uspeo da pronadjem.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #23 послато: Август 02, 2024, 03:17:33 поподне »
Да ли постоји превод De Ceremoniis Аulae Byzantinae?
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM