Изгледа да је могућ и другачији сценарио, да су у масовној гробници сахрањени припадници локалне Калакача археолошке културе, на шта указују гробни прилози. Такође, тек за мањину женских узорака је изотопном анализом утврђено да нису локалног порекла. Можда је то последица егзогамних односа и патрилокалне традиције, као што су навели у раду. Само постојање гробних прилога иде у корист тези да су жртве масакра сахрањене са пажњом, највероватније од стране других припадника своје заједнице.
Дакле, мислим да је могућ сценарио према којем су откривени остаци жрава масакра почињеног од стране неке стране групе, која се повукла након почињеног злодела, а преживели припадници локалне заједнице су достојно сахранили пострадале.
Што се аутозомалних анализа тиче изгледа да су овој популацији најближи узорци из Мађарске гвозденог доба, укључујући и узорке Моришке културе.
Написао сам да су доведени са више локација, а то не значи да нису били из истог подручја, једноставно нису били из истог села, јер нема ближих сродничких односа међу њима. То је чини ми се и закључак самог рада.
Профил им се доста поклапа са профилима Илира и Дачана из гвозденог доба.
Овдје је интересантно питање ко је могао починити масакр. Можда носиоци Мезочат културе, дошљаци из степа. Ако се добро сјећам, један ранији узорак ове културе носио је хаплогрупу N2, далеког рођака наше N2.