Знам да је погрдни албански назив за Србе у централној Метохији, где сам одрастао, био - shkavell - то јест "шкавел", мада су у другим крајевим распрострањенији облици - shkau, shka, shkie - и мени то изгледа да су те речи изведене из историјског имена Склавен (-шкавел). А и НиколаВук, као наш експерт, се слаже са тим. Дакле, не Анти, него су Склавени наши преци, рекао бих, судећи по овоме. Ваљда су преци данашњих Албанаца знали ко су им били нови суседи, и како их други ословљавају?! И што рече форумаш Руговац, Албанац иначе, својевремено, на овом форуму - они нису никад правили разлику између Црногораца и Срба - за њих су то били једни исти људи са којима су се отимали о земљу, стоку и пашњаке. "Им виднее" (Албанцима) - рекли би Руси (им видњеје - значи "они су ти који имају више информација или знају боље (ко им је дошао у походе)". (Иако коннотација термина: "им виднее" или "тебе виднее" често има ироничан или саркастичан призвук, посебно када неко није сасвим сигуран у одлуку или процену друге особе, али не жели да улази у расправу. У неким контекстима, може бити и неутрално, као знак поштовања туђег мишљења, па ја у овом случају преферирам овај други контекст).
Сад, што је током контаката и сукоба кроз историју дошло до тога да су те речи адаптиране и добиле погрдно значење за Србе као највеће словенске групе у директном додиру са Албанцима - то је нека друга прича.