Аутор Тема: Од Његоша, до Незнаног јунака на Авали  (Прочитано 4927 пута)

Ван мреже vojislav.ananic

• Истраживач
  • Поруке: 1382
Од Његоша, до Незнаног јунака на Авали
« послато: Јул 02, 2021, 06:50:39 пре подне »
                       ОД ЊЕГОША, ДО НЕЗНАНОГ   ЈУНАКА  НА АВАЛИ

Наш велики песник, владика и тадашњи Господар Црне Горе, Петар Петровић Његош је изабрао Ловћен за свој вечни починак, јер је ту било жариште СРПСКЕ слободе, а мислио је да ће његов дух бдети над свима Србима у борби за њихово ослобођење. Још пре Његошеве смрти, да би испоштовали жељу свога владике, његови Црногорци су почели радове на подизању капеле већ 1844. године и завршили је 1845. године. И по Његошевој жељи, а и у духу Српске Православне Цркве, капела је била скромних димензија и облика.
Владика Раде Томов, како је народ из милоште називао Његоша, умро је 1851. године, али је одмах сахрањен у Цркви на Цетињу, а после четири године, наследник му, кнез Данило, сахрањује га 1855. на Ловћен, јер је постојала бојазан да Турци не развале капелу и не одсеку му главу. Та прва капела Његошева, остала је до 1916. године, када је Црна Гора била под окупацијом Аустро – Угарске. Гроб Његошев на врху Ловћена, као да је пркосио завојевачкој политици Аустрије и зато су затражили да 1916. Његошеве кости преселе на Цетиње, пошто јој је врх Ловћена, наводно, стратешки, био веома значајан. У ствари, она је хтела да на Ловћенски врх једнога дана постави споменик Фрањи Јосифу. За пренос Његошевих костију, и поред противљења народа, као и митрополита Митрофана Бана, Аустријанци одреде попа Симу Мартиновића, ђакона Иву Калуђеровића, др Лазу Томановића и Михајла Поповића. Кад Аустро – Угарска почиње да слаби, већ 1918. покушали су да ублаже свој злочин преношења Његошевих костију и наређују да се изврши оправка оштећене капеле на Језерском врху. Али, тада Аустро – Угарска већ пропада.
Стара капела није више била употребљива и требало је пронаћи средства за градњу нове, исто скромних димензија и облика. За то се нарочито ангажовао патријарх Димитрије, као и сав народ и познати интелектуалци (Јелена Лазаревић, Јован Цвијић, Павле и Богдан Поповић, министар вера Павле Маринковић, који је укључио и краља Александра, пошто му је мајка Зорка, била из лозе Петровића са Његуша (ћерка краља Николе). Краљ Александар је прихватио да, као крвни сродник, сноси све материјалне издатке за изградњу капеле, као и за градњу пута од Иванових корита до врха Ловћена. Но, краљ је желео и више да се одужи владици Раду, тако што би наш тадашњи познати вајар Иван Мештровић, израдио монументални споменик. Али, то је већ одударало и од аманета Његошевог и од духа Српске православне цркве, која је сматрала да капелу само треба обновити.
Унутрашњост је била идентична оној из старе капеле. Капела и олтар су покривени плочама, а на врху је био крст иод мермера са Венчаца. Плоче од мермера у унутрашњости, имале су иницијале Петар Петровић Његош, а у мраморној плочи је урезан златним словима текст са именом краља Александра, који је финансирао градњу, са датумом 21. септембра 1925. године. На улазу у капелу, била је икона СВЕТОГ  ЂОРЂА, а под капеле је био од камена са Брача. Унутра су се налазиле иконе Светог Петра, Светог Василија, Светог Стефана Пиперскога и Светог Владимира, а изнад свих ових икона, је била велика фреска Господа Исуса Христа.  С десне стране улаза у капелу налазио се саркофаг покривен плочом од мермера, па круна од истог мермера, а испод круне Његошев лик у мозаику. Капела је израђена од ловћенског камена а сав камен из старе капеле, који је био и освећен, узидан је у обновљеној капели. На врху капеле налазио се громобран. На свечаној прослави 21. септембра 1925. поред краља Александра и краљице Марије, на општем ручку, било је око хиљаду званица.
Тако, поштујући обе жеље, краљ Александар одлучи да Мештровићу повери израду СПОМЕНИКА  НЕЗНАНОМ  ЈУНАКУ на Авали, који ће симболисати цео наш народ и заједништво свих народа који су тада живели у држави али и били сведок учешћа Србије у Првом светском рату против Аустро – Угарске монархије. Готово све земље победнице су подигле споменике својим незнаним јунацима. Капела с гробом нашем Незнаном јунаку налази се на врху Авале на 511 м надморске висине. Споменик је откривен 1921. године, а изграђен је од тесаног камена и споља и изнутра, као и ограда са степеницима.
После рата (1941 – 1945) донета је одлука да се и та друга капела сруши и подигне Маузолеј Његошу, што није одговарало ни аманету владике Рада а није било ни у духу наше цркве. Његош је добио оно што није ни тражио ни желео, а Београду је остао Споменик Незнаном јунаку на Авали.

(Из Мемоара Патријарха Српског Гаврила, Париз, 1974)

Приредио: Војислав Ананић

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2090
  • I-A1328
Одг: Од Његоша, до Незнаног јунака на Авали
« Одговор #1 послато: Август 21, 2025, 10:43:24 пре подне »
Не знах камо поставити ово што ће бити ниже написано, али нека за сада буде овдје, јере се ради о владици и супротивљењу турчењу у Црној Гори.

Пишем ја владика Данило да се зна како Турке изагнасмо између нас 1707 годишта. Прво када ме одкупише из Подгорице, скуписмо се неколико главарах црногорскијех у магазин на Станијевиће и ту ми дадоше вјеру да ће Турке између себе изагнати и да ће им удрити на Бијеле покладе, а договор чињасмо на Никољдан пред Божић, али Црногорци преварише, на Турке не удрише. Када ја то виђех, и опета се скуписмо на Ловћен у житницу манастирску око Ђурђева дне, и ту се договорисмо да им удримо у Госпођине посте, но Госпођин[и] пости дођоше и прођоше, а Турци остадоше здраво. И јошт се почеше мнозина турчити, јере их мићаше паша из Подгорице. Када ја виђех да Црногорци не смију Турцима уложит, ја то оставим стојати до неђеље Светијех отацах, а у исту неђељу чујем ђе говори народ да оће Турци скандарински послати неколико људих да ме уфате зато што сам бунио Црногорце да своје Турке побију. Како ја то чујем, пошљем за Вука Бориловића и четири брата Мартиновића и све њима кажем како је и што је и речем им ако неће Турке побити који су међу њима да ћу се ја маћ из Црне Горе. Они одговоре да не смију уложити. Онда ја узмем моју сабљу и дам је Бориловићу, а онијема четворици, једноме ћурак, другоме двије пушке пецке сребрне, трећему шеишану везену сребром, а четвртоме десет дукатах, али они по свему томе мене рекоше да неће нипошто што им ја нећу дати моје људи да почну, е се бојаху и они да један другога не издају. Онда ја позовем Вучка Његуша, Станишу Велестовца и Марка Дупиљанина и речем њима да они пођу с њима и да они први почну бити Турке. И тако пођоше на Божић пређе зоре и побише Турке цетињске и ћеклицке који не кћеше доћ да се покрсти код мене. И ту се мој момак Станиша Велестовац рани. Али фала Богородици не би му ништа него га она сачува. А бјеше га убила пушка посред прсих и нож посјека по обије руке.

И буди слава ва вјек Богу који нас чува од пасје вјере. Амин.

[Извор: Љубомир Стојановић, Стари српски записи и натписи, Београд 1903, књ. 2]
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6559
« Одговор #2 послато: Август 21, 2025, 02:37:03 поподне »
Не знах камо поставити ово што ће бити ниже написано, али нека за сада буде овдје, јере се ради о владици и супротивљењу турчењу у Црној Гори.

Пишем ја владика Данило да се зна како Турке изагнасмо између нас 1707 годишта. Прво када ме одкупише из Подгорице, скуписмо се неколико главарах црногорскијех у магазин на Станијевиће и ту ми дадоше вјеру да ће Турке између себе изагнати и да ће им удрити на Бијеле покладе, а договор чињасмо на Никољдан пред Божић, али Црногорци преварише, на Турке не удрише. Када ја то виђех, и опета се скуписмо на Ловћен у житницу манастирску око Ђурђева дне, и ту се договорисмо да им удримо у Госпођине посте, но Госпођин[и] пости дођоше и прођоше, а Турци остадоше здраво. И јошт се почеше мнозина турчити, јере их мићаше паша из Подгорице. Када ја виђех да Црногорци не смију Турцима уложит, ја то оставим стојати до неђеље Светијех отацах, а у исту неђељу чујем ђе говори народ да оће Турци скандарински послати неколико људих да ме уфате зато што сам бунио Црногорце да своје Турке побију. Како ја то чујем, пошљем за Вука Бориловића и четири брата Мартиновића и све њима кажем како је и што је и речем им ако неће Турке побити који су међу њима да ћу се ја маћ из Црне Горе. Они одговоре да не смију уложити. Онда ја узмем моју сабљу и дам је Бориловићу, а онијема четворици, једноме ћурак, другоме двије пушке пецке сребрне, трећему шеишану везену сребром, а четвртоме десет дукатах, али они по свему томе мене рекоше да неће нипошто што им ја нећу дати моје људи да почну, е се бојаху и они да један другога не издају. Онда ја позовем Вучка Његуша, Станишу Велестовца и Марка Дупиљанина и речем њима да они пођу с њима и да они први почну бити Турке. И тако пођоше на Божић пређе зоре и побише Турке цетињске и ћеклицке који не кћеше доћ да се покрсти код мене. И ту се мој момак Станиша Велестовац рани. Али фала Богородици не би му ништа него га она сачува. А бјеше га убила пушка посред прсих и нож посјека по обије руке.

И буди слава ва вјек Богу који нас чува од пасје вјере. Амин.

[Извор: Љубомир Стојановић, Стари српски записи и натписи, Београд 1903, књ. 2]

Занимљив навод, који је вјероватно и самом Његошу послужио као полазиште за Горски вијенац.

Интересантан ми је тај психолошки момент раздиобе, када се истоплеменици коначно растурају по вјерској основи. У турским пописим из 16. вијека, поготово оним које пописују влашке џемате, види се тај постепени процес исламизације, али се истовремено види да сами џемати, а они су најчешће састављени од крвно повезаних кланова, још увијек нису подијељени по том основу. Негдје се исламизује сам кнез или примићур, али у доста случајева вођа џемата остаје хришћанин и практично надређен муслиманима члановима џемата, који настављају да живе измијешани са хришћанима истоплеменицима. Питање је додуше какво је стање било од друге половине 17. вијека, послије свих ратова (Кандијског, Бечког, Морејског). У Катунској нахији је до цијепања очигледно дошло почетком 18. вијека, у граничним турским областима, претпостављам да се то десило и раније.

Међутим, у вријеме цијепања по вјерској линији, појединци са обе стране су још увијек добро знали и памтили међусобне породичне везе. Не чуди што је Његош препознао у свом дјелу драматичност овог психолошког и социјалног тренутка.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10391
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #3 послато: Август 21, 2025, 02:43:08 поподне »
Пишем ја владика Данило да се зна како Турке изагнасмо између нас 1707 годишта.

Један од ретких ако не и једини документ о "истрази потурица". Писали смо раније о "истрази", мислим на теми "О Србству Црногораца". У суштини је то био безначајан догађај, коме нико није придао неки нарочит значај, чак ни темељити Которани који су свашта бележили. Свакако је он утицао на гнев османских власти који је дошао 1714. године када је Нуман-паша похарао Црну Гору. Мислим да је Турке највише заболело што им је мићење Црногораца да превере пропало...

Читао сам у једној књизи о прошлости Никшића (не могу се сетити назива књиге ни ко је аутор) да је тада неколико породица Црногораца који се нису хтели поново крстити одселило у Никшић (а неки и у Жабљак, онај на Скадарском језеру).

Према наводима владичиним, у "истрази" је учествовало укупно осморица Црногораца, што само по себи говори о опсегу догађаја.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #4 послато: Август 21, 2025, 02:45:10 поподне »
У Катунској нахији је до цијепања очигледно дошло почетком 18. вијека, у граничним турским областима, претпостављам да се то десило и раније.

Да, судећи по уводним владичиним речима, исламизација је била процес у зачетку у време његове власти, тако да није било тешко вратити преверенике у стару веру.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #5 послато: Август 21, 2025, 02:46:54 поподне »
Мени је упечатљив овај детаљ:

"...али они по свему томе мене рекоше да неће нипошто што им ја нећу дати моје људи да почну, е се бојаху и они да један другога не издају..."

Много говори о односима између братстава на Цетињу.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #6 послато: Август 21, 2025, 02:56:51 поподне »
Је ли познат међу племенима сјеверне Албаније неки сличан догађај у том периоду? Да су по вјерској основи унутар племена почели обрачуни или протјеривања оних друге вјере?

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #7 послато: Август 21, 2025, 03:21:14 поподне »
Је ли познат међу племенима сјеверне Албаније неки сличан догађај у том периоду? Да су по вјерској основи унутар племена почели обрачуни или протјеривања оних друге вјере?

Мислим да се код њих вери придаје далеко мањи значај него што је случај код нас. Далеко им је била битнија та фисовска припадност, тако да је суживот различитих вероисповести у истом фису био могућ.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #8 послато: Август 21, 2025, 03:28:35 поподне »
Мислим да се код њих вери придаје далеко мањи значај него што је случај код нас. Далеко им је била битнија та фисовска припадност, тако да је суживот различитих вероисповести у истом фису био могућ.

То се веома често код нас наводи као мање више утврђена чињеница. Међутим, не вјерујем ни да је код њих баш све ишло глатко по том питању. Мислио сам на неки конкретнији примјер тих односа (какав год био, без сукоба или са сукобима).

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2090
  • I-A1328
« Одговор #9 послато: Август 21, 2025, 10:48:18 поподне »
Мислим, да суживот разнијех вјера није била незгода сама по себи, него ако се когод подвргне исламу, њему се и турска власт омили, па како ћеш поред њих попричати о стваријех за које власт није смјела сазнати, не плашећи се да те муслимански брат неће предати властима. Ту је и она појава, да ће новак у вјери зарадити велику част у вјерском кругу ако изда и рођену крв ради бога.
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“