Последњих неколико месеци, у ишчекивању резултата Big Y-700, био сам у интензивној комуникацији са неколико искусних родословаца/генеалога са овог форума (а и ван њега), највише са Владимиром Бојановићем, Николом Вукосављевићем, Синишом Јерковићем, Велибором Михићем, Вуксаном Пејовићем... Свима се захваљујем на несебичној помоћи и саветима (извињавам се ако сам некога пропустио да споменем).
Но пошто још увек немам суштински нова сазнања везана за даље порекло, нисам ништа ни писао овде у теми.
Са друге стране, пошто је пре неколико дана стигао и последњи од четири очекивана резултата на 111 маркера (за Домановића), сада су познати хаплотипови "високе резолуције" за наш мали кластер тестираних R1b Врачеваца, па је можда згодна прилика да укратко резимирам дешавања на FTDNA фронту, можда буду интересантна још некоме ко истражује своје даље порекло на овај начин.
Као што се види у табели испод, дистанца на мањем броју маркера уме да буде варљива, јер рецимо на нивоу 23 маркера (панел Српског ДНК пројекта) мој хаплотип је на генетској дистанци од само 1 у односу на тестираног Домановића, што би требало да указује на изузетну генетичку блискост. Међутим, на нивоу 111 маркера види се да је дистанца ипак 7.
Са друге стране, на 23 маркера дистанца у односу на Милинковића је 2, дакле већа него у односу на Домановића. Међутим, на нивоу 111 маркера дистанца остаје само 3 (ето стицајем околности, десило се да две од укупно три мутације "упадну" у панел од 23 маркера који се анализирају на Српском ДНК пројекту).

Опет, ради поређења, у табелици доле сам приказао генетичке дистанце "сваког са сваким":

Е сад, обзиром да су управо хаплогрупа R1b и њене подгране најзаступљеније међу тестиранима у бази FTDNA, полагао сам наду да ћу на мапи открити и неке додатне кластере сродника по Балкану, или барем Европи.
Међутим, на нивоу 25 маркера, имамо само три приближна поклапања у Британији и десетак у САД (углавном са истим презименима као и "старинци" у Британији, дакле њихова дијаспора):

На вишим резолуцијама, на нивоу 37 маркера, 67 маркера и 111 маркера, нас четворица смо један другом једина приближна поклапања, међу десетинама хиљада тестираних са R1b хаплогрупама:

Што се тиче прецизније хаплогрупе, FTDNA је прелиминарно проценио (predicted Y-DNA haplogroup) за сву четворицу да смо хаплогрупа R-M269, што је доста "зихерашка" одредница. На Српском ДНК пројекту у оквиру FTDNA, администратори су били мало прецизнији у процени и сврстали нас привремено у грану R1b-M269>L23>L51.
Погледао сам и шта каже најбољи светски предвиђач НЕВГЕН, за сву четворицу. До пре месец дана био је поприлично несигуран (преко 40% шанса да је неподржан огранак), међутим у последње време је доста боље калибрисан за R1b подгране, па доста сигурније процењује да смо неки огранак R1b-U152:

Наравно, свака процена на основу STR маркера је ипак само процена - коначну реч у вези хаплогрупе даће снипови, тако да ће Big Y ускоро надам се разјаснити наше филогенетске односе у хаплостаблу, као и калкулацију TMRCA.
Толико од новости за сада, у међувремену чекам резултате Big Y-700 за сву четворицу, а и даље трагам за потенцијалним кандидатима за тестирање који су старинци на одређеним подручјима, а који би могли да указују и на даље порекло наша четири рода (или братства, како то већ ко зове).
Ако неко има индиције (из етнолошке литературе, прича/предања. личних истраживања и сл.) да би још нека до сада нетестирана презимена, а нарочито старинци на неком подручју који славе Св. Враче, могла да се доведу у везу са пореклом Велимировића/Врачевића, Обреновића/Милинковића или Домановића - молим да ме контактира, радо ћу сносити трошкове ДНК тестирања.