Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Popović Kordun (Veljun,Šljivnjak -- Slavonija(Požega) 1920g.

(1/1)

Siniša Popović:
Pozdrav za sve forumaše,istraživao sam malo moje prezime Popović,pa bi da iznesem moja istraživanja i unapred da se ogradom da nisam siguran šta je istina s šta ne.Nalazio sam razne izvore što ma internetu što po raznim fiokama,fotkama,institucijama i naravno od starijih.Krenuću od najstarijih  datuma ka ovamo.
1689g. došli iz Glamoča 47 porodica nedaleko od Knina iznad sela Biskupija ili u sklopu sela naselili taj deo i sagradili kuće i taj deo poznat kao selo Stari Popović.
Svestan sam da Veljun i Šljivnjak i nisu tako blizu,ali Popovići su u tom selu živeli skoro 250g.Možda odatle kreće i moja loža možda i ne.
Sledeće podatke koje imam a oni su malo sigurniji moj prađed Popović Đuro i žena mu Petra imali su koliko je meni bar poznato dva sina Iliju 1899g.rođen i Dušana 13.maj 1906.g rođen.Sinovi 1920g. se nastanjuju u Slavoniju okolina Slavonske Požega selo Žigerovci (nema podataka da li su i roditelji krenuli sa njima).Ilija nije imao decu imao je dve žene.Dušan sa prvom ženom Katom 1904 četvoro dece Ranku 1926.Miodraga1929.Milicu 1932.i moja oca Đorđa 1934..U 2.svetskom ratu Živi ostanu đak Dušan koji je bio u zarobljeništvu u Austriji,tetka Milica i moj otac Đorđe.Eto toliko znam o mojim Popovićima.
Imam neke dileme i pitanja.Pa ako neko ima odgovore i ako neko zna nešto slobodno može napisati ovde ili na e mail.
Pitanja.
1.Nemam nikakvih pisanih tragova dali je ta moja porodica živela u Veljunu ili Šljivnjaku.Đedu Dušana piše mesto rođenja Veljun.A u knjizi Stanovnici Požega i okolice 1700-1950 dr. Josipa Buturca piše selo Žigerovci porodica Popović došla  1920. iz Šljivnjaka kod Veljuna.Pa ako tu može neko da mi pomogne.
2.Na spomen obeležjima o žrtvama NOR-a ni u Veljunu ni u Šljivnjaku ima Popovića,ali nema ni prađeda Đuro ni njegove žene moje prababe Petre.
Ili su umrli pre rata u Kordunu ili u Slavoniji nemam taj podatak.
3.Nikako da nađem način da povežem Kordun sa Slavonijom što se tiče mojih Popovića.
Pa eto toliko od mene u nadi da nešto znate objavite ili mi se javite na e mail.Unapred zahvalan Popović Siniša. popcars2003@gmail.com
P.S.Ne zamerite ako neki od podataka nisu tačni...Pozdrav svima u forumu i sve najbolje.

Rus:
Imate li rodjaka iz Vojnica/Klokoca?

Slavonac:
Poštovani Gosp. Popoviću ! Neznam dali si se rodio u Džigerovcima , tako smo mi Srbi zvali selo gde ti se rodio otac . Ja sam iz toga kraja , selo Rasna . Par KM od vašeg sela.Ja lično znam Popović Ranka a i znam gde živi Možda ti on može pomoći . Fam Matijević iz moga sela su isto kordunaši , oni verovatno znaju više o Popovićima . Ako ti mogu pomoći  oko ovih nabrojanih , javi se . S bogom !!!

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију