Аутор Тема: Порекло презимена и сеобе Шобота  (Прочитано 4627 пута)

Slavkos2

 • Гост
Порекло презимена и сеобе Шобота
« послато: јануар 15, 2014, 05:10:44 поподне »
Могући правац миграција предака тестираног рода презимена Шобот и етимологија презимена:
-правац кретања носилаца презимена Шобот, ко су, куда и када су се кретали из једне области у другу, ко је од њих и одакле  дошао у мој родни завичај.? По мишљењу Симе Јерковића генетика упућује... у правцу: Бијелог Поља, (Црна Гора), Херцеговина, (за коју из општих историјских извора знамо да је до Берлинског конгреса 1878. године обухватала и велик део данашње Црне Горе, Никшић, Бањане, Пиву), Далмација, коју за утврђивање порекла и правца кретања овог рода Шобот ''прво треба добро претрести''.
На потребу доброг претресања Далмације у потрази за пореклом Шобота упућује и сазнање које нам је оставио Петар Рађеновић о Шобатима (Шоботима) у селима Дрвара.
Од свих данас живих и територијално распрострањених Шобота, у новије време чине се конкретни покушаји да се расветли порекло и миграција родова која су пре Првог светског рата насељена у три села на подручју Санског Моста, Крухари, Лужани и Подлуг. Расветљавање њиховог порекла не може бити потпуно без понирања у прошлост Шобота који и данас живе у Далмацији и претраге историјске грађе у архивама у Далмацији. Проблем је материјалне природе. Доћи до архива и посветити време и енергију ''копању'' у архивским ''рудницима'', је скоро немогуће.  Ако би се још испоставило да им је ''руда'' сиромашна, трошење енергије и средстава било би узалудно. У датим материјалним могућностима остаје само пука нада да ће се појавити неко од Шобота који је и данас у Далмацији или из скорије прошлости пореклом из већих далматинских гарадова, а заинтересован и посвећен истраживању порекла свог рода и његове повезаности са осталим родовима, братствима Шобот. Јер, ма колико пнекад помислили да се доста грађе налази на интернету, то нажалост није тако и није довољно за увид у конкретне податке предака и стицање потребних конкретних информација о њиховом животу, (месту, времену и садржају живота).
„У збирци ”Порекло презимена Срба у Поткозарју” Шоботи се наводно по преданњу доводе у везу са местом и племеном Кучи у Црној Гори и за племићку породицу Мрњавчевића.”, па правац миграција ове племићке породице поистовећују својим географским пореклом. Данас, кад постоји могућност поузданог утврђивања генетске повезаности појединих племена, оваква предања морају бити под великим знаком питања док се то не потврди научном методом.
-племенска блискост, повезаност родова истог и или различитих презимена, која су настајала тек током 18.века, а племићка породица Мрњавчевић дошла у Куче у 15.веку., мора бити подвргнута преиспитивању. Чињеница да многи родови Шобота славе Св. Димитрија, дакле исту славу коју је славио православни део Мрњавчевића није довољна за доказивање генеаолошке повезаности свих Шобота са овом племићком породицом. ’’Живи’’ доказ су резултати ДНК анализе Y хормозома тестираног носиоца презимена Шобот. Међутим, овде ћу поновити раније постављено питање: када, која лабароторија, којом методом, који материјал и од којег припадник племићке породице Мрњавчевић је тестиран ДНК на основу којих је за Мрњавчевиће утврђена хаплогрупа Е .?
Издвајаући се из јединственог племена поједина братства Мрњавчевића су покатоличена, друга касније мењају породична презимена, нека са истим кореном током времена мењају у разне варијанте, али и у потпуно друга презимена издвојених братстава чији је директни предак из рода Шобот заједнички, а узимају нова презимена која су настајала по разним основама.  О издвајању појединих фамилија из братства Шобат са новим презименом пише и Петар Рађеновић: ''Максићи (21 к.) славе Дмитровдан. Доселили пре више колена нз Цетине. Звали се некада Шобати. — Икићи (3 к.) славе Дмитровдан. Рођаци су Максићима, прозвани по Ики-Илији као и они по Макси. Један им огранак отселио пре буне у Чапље (Санскн Мост).'' Из овог произилази да су братства и родови различитих презимена (Максићи, Икићи идр.) поореклом од  истог претка из рода Шобат, (Шобот), па према томе генетски блиски по мушкој лози. Та блискост може постојати не само између носилаца различитих презимена, већ и следбеника различитих верских уверења, јер промена вероисповести није могла довести до промене Y хормозома. Тако би генеаолошки тестови ДНК могли показати генетску везу Шобатића и или Шоботића из Црне Горе који су исламске вероисповести са Шоботима православцима из Босанске Крајине и или Шоботима римокатолицима из Хрватске.
И из других извора знамо да су презимена настајала почев од назива племена, имена оца, по звању, по занату, по особинама, по месту, завичају, по надимку члана било чије фамилије, по неким страним речима и значењу речи којима су означавани предмети, ствари, географски рељефи, својства и особине људи итд…
Поуздан начин да се утврди који Шоботи су племенски више или преко ближег претка, односно мање или преко даљег претка генетски повезани јесте тестирање ДНК Y хормозома. Зато позивам Шоботе мушког пола да дају материјал за тестирање и утврђивање којој хаплогрупи припада њихов Y хормозом. Такав позив и молбу с моје стране могу очекивати директно на лични маил и на страницама друштвених мрежа на којима међусобно комуницирамо. За оне који случајно дођу на овај форум и прочитају ове редове упућујем да о свему овом детаљне информације погледају на порталу Порекло: http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/;  http://www.poreklo.rs/2012/04/12/dnk-otkriva-va%C5%A1e-praporeklo/
Детаљна допунска објашњења сви заинтересовани могу добити од преданих сарадника Портала којима се могу обратити овде на страницама Форума и на страницама Портала чији садржај, циљеве и интенције треба упознати и свесрдно подржати. То се очекује и од представника државе Србије, како од њених појединачних представника, тако и од колективних тела задужених за породицу, популациону политику, миграције, историју српског народа итд.
-Етимологија презимена Шобот? На ово питање дуже времена и сам мучно тражим одговор, а недавно ми је исто упутио Младен Гајић, сарадник портала Порекло. Даћу једно виђење мог саплеменика из истог краја. Прво морам рећи да од свих презимена насталих по разним основама најтеже је утврдити основу настанка оних презимена која потичу од стране речи и оних која потичу од речи које имају ретка стара значења. Међу те, чији основ настанка тешко утврдити и објаснити, спада и презиме Шобот у свим досад познатим сродним варијацијама. Понекад ми се учини, сад скоро да сам склон и веровати да се то не може поуздано утврдити да буде јединствено прихватљиво за све родове носиоце овог презимена. Ипак, блиско ми је тумачење које сам чуо од мог презимењака из Подлуга, Сански Мост, којег сам упознао преко сајта Тражим.Инфо...,  Ако се добро сећам једно од његових објашњења које он готово сматра дефинитивним је да је презиме настало од речи ШОБОТАЊЕ, а чије значење објашњава као жуборење воде, потока, мањих водопада и таласа у водотоцима. Иначе му верујем јер се предано посветио истраживању порекла и племенске повезаности Санских Шобота, који су настањени, односно били настањени у три села Санског Моста, ито: Подлугу Круварима и Лужанима. Користим прилику да и на овој страници му упутим молбу да се огласи на нашем форуму и порталу Порекло. Такву молбу ћу упутити и непосредно на његову електронску адресу.
Тумачење које је дао о корену настанка заједничког презимена касније сам пронашао и на http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=9566,  где под презименом Шобат/Шобот поред осталог пише: ’’... u Vukovom "Rječniku" nalazimo samo oblike imenice šobot i glagola šobotati, kojima se označava potmuli zvuk iz neke šupljine. Iz tih izraza je mogao da nastane nadimak za pretka koji je tako govorio (kao da je mumlao).’’
Нису ми позната друга, тако убедљива објашњења значења и корен настанка презимена за многа братства или родове презимена Шобот.
-распрострањеност у бројним областима на простору Југославије, а пре њеног географског дефинисања и  државног уобличавања изгледа да су били распрострањени од Аустроугарских до некадашњих византијских држава укључујући и стару Србију. Од почетка 18. века па закључно са данашњим временом бројни су носиоци презимена Шобот од Хрватског приморја, преко кршевите Далманције, урбаног Загреба и целе Босне, посебно у Дрвару, Подгрмечу и Поткозарју, дакле претежно на простору познатом као Босанска Крајина, али и у другим деловима Босне, можда и Херцеговине, а сигурно знамо да их је до недавно било у појединим местима на Косову, да их има данас доста у Војводини и другим крајевима Србије. Од свих данас живих и територијално распрострањених Шобота, наглашавам да у новије време се чине конкретни покушаји да се расветли порекло и миграција родова која су пре Првог светског рата насељена у три села на подручју Санског Моста, Крухари, Лужани и Подлуг.
На крају морам изразити помешана осећања чуђење, упитаност, усхићење и жудњу за сазнањем откуд распрострањеност Шобота учитавом свету. Ево линка који је извор сазнања да их има или их било у Америци, са пореклом из Литваније, Русије, Пољске, Мађарске, Аустрије, Западне Пруске, Француске, Енглеске и и и ... толико свугде да је неминовно на крају се запитати ко зна где их није било.?
https://familysearch.org/search/record/results#count=75&query=%2Bsurname%3A%C5%A0obot~ (на сајту familysearch za pretragu upišite šobot, pored ostalog može te pročitati da je 1689. godine rođen
На сајту Familysearch у рубрику за претрагу упишите шобот добићете поред осталог и податак да је извесни Henri Šobot, kršten 1689 u Engleskoj.
Таква распрострањеност презимена Шобот побуђује интересовање за истраживање порекла корена речи и на енглеском језику, али га и усложњава до највиших граница, укључујући и способност тумачења етимологијског значења на језицима земаља за које се наводи порекло пописаних грађана у Америци 1910 и 1930 са презименом Шобот, (па и на енглеском због поменутог Хенриа Шобот).
« Последња измена: јануар 18, 2014, 10:37:24 пре подне Slavkos2 »

Đorđo

 • Гост
Одг: Порекло презимена и сеобе Шобота
« Одговор #1 послато: јануар 15, 2014, 06:56:43 поподне »
Шобот је врло вероватно неки надимак или можда турцизам мада је вероватније да је ово што си ти написао, не верујем да су род, има и у мом селу на Златибору Шобота/Шоботовића: они су огранак Перишића из Мокре Горе

Окир СРБ

 • Гост
Одг: Порекло презимена и сеобе Шобота
« Одговор #2 послато: јануар 15, 2014, 09:04:01 поподне »
Према шематизму Пакрачке епархије (Западна Славонија) из 1898. године, пописана су презимена Шабат, Шобат и Шобот. Сви они славили су Никољдан.

Према шематизму Горњокарловачке епархије (Лика, Крбава, Гацка, Капелско, Кордун и Банија) из 1883. године, пописана су презимена Шобат, Шобатовић и Шобота. Сви они славили су Никољдан.

mladjo

 • Гост
Одг: Порекло презимена и сеобе Шобота
« Одговор #3 послато: јануар 15, 2014, 11:56:09 поподне »
Према Шемантизму Дабробосанске митрополије из 1882, презиме ШОБОТ се јавља у следећи мјестима:

Протопрезвитерат бањалучки:
   - Лакташи / Митровдан

Протопрезвитерат петровачки:
   - Петровац / Митровдан

Протопрезвитерат Сански мост:
   - Стари Мајдан / Митровдан

Протопрезвитерат бањалучки:
   - Лусићи / Митровдан

Протопрезвитерат приједорски:
   - Приједор / Ђурђевдан


Протопрезвитерат Сански мост:
   - Томина / Митровдан


Протопрезвитерат дубички:
   - Божићи / Митровдан


Протопрезвитерат бањалучи:
   - Бањалука / Митровдан


Протопрезвитерат приједорски:
   - Приједор / Митровдан

Đorđo

 • Гост
Одг: Порекло презимена и сеобе Шобота
« Одговор #4 послато: новембар 11, 2014, 10:04:03 поподне »
Шобот је врло вероватно неки надимак или можда турцизам мада је вероватније да је ово што си ти написао, не верујем да су род, има и у мом селу на Златибору Шобота/Шоботовића: они су огранак Перишића из Мокре Горе
Prema knjizi Novaka Mandića "Srpske porodice vojvodstva svetog Save" Šobotovići iz mog sela su dobili ime po zaseoku Šoboti u Rudinama kod Bileće gde im je bila stara postojbina

Ван мреже Славкан

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 6
 • Порекло презимена и сеобе Шобота
Одг: Порекло презимена и сеобе Шобота
« Одговор #5 послато: март 11, 2018, 12:02:19 поподне »
« Последња измена: март 11, 2018, 12:06:12 поподне Славкан »
SKS.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Порекло презимена и сеобе Шобота
« Одговор #6 послато: март 11, 2018, 03:40:05 поподне »


Videti link https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=531.msg7715#msg7715, pseudonim Slavkos2

Да ли је слава Митровдан донешена из Херцеговине  (ако је поријекло из Рудина) или је узета у Крајини?

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1506
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Порекло презимена и сеобе Шобота
« Одговор #7 послато: март 11, 2018, 05:28:09 поподне »
У Далмацији су Шоботи или Шобати постојали једино у заселку Јаре, за који је дискутабилно да ли припада селу Јежевић или Виналић (оба су католичка). Требало би да је данас званично у Виналићу, иако је природније да буде у Јежевићу. На Бенковачком сајту су Шоботи погрешно сврстани у Косоре.

Слава им је Св. Димитрије, ако су подаци поуздани.

Године 1810. било их је 9 у 2 породице (Јованова и Максимова), а 1948. само два члана.


Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 934
Одг: Порекло презимена и сеобе Шобота
« Одговор #8 послато: мај 05, 2020, 03:47:29 поподне »
Допуњени су резултати на 67 маркера за Шобота из Санског моста (даљим пореијеклом из Дрвара). Са другим тестираним Шоботом (из Каменице у Унцу) од упоредивих маркера разликује се на маркеру 458 и 481, али се поклапа у свим карактеристичним маркерима: 19=17, 391=10, 385аб=14-14, 456=16.

Колико се може прочитати у литератури, у подручје Унца, Шоботи се досељавају из Цетине у Далмацији прилично давно.

Уколико су ови Шоботи у Врлици одавно, онда би се то добро уклапало са предањем уначких Шобота. Врлика и околина је насељена 1692. године. Тад су пописане 4 бандерије православно-католичке. Рекао бих по презименима да је то становништво дошло из западне Босне Гламоча, Купреса. Шобот се помиње као старије презиме неких родова на Змијању које славе Митровдан,али и код неких родова на Купресу. За ове на Змијању се наводи да су старином са Купреса.

Питам се да ли је најстарије боравиште Шобота у Крајини, тромеђа гламочке, купрешке и јањске области- Прибеља и да је смјер сеобе био из Прибеље у Цетину 1692- из Цетине у Унац у 18. вијеку- из Унца у Сански мост и доњу Крајину у 19. вијеку.

Проблем је што се ови Шоботи наведени још у 19. вијеку у околини Врлике, не појављују на списковима досељеника с краја 17. вијека. А они су битна карика за ову верзију сеобе.
« Последња измена: мај 05, 2020, 07:40:37 поподне Лука »

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1506
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Порекло презимена и сеобе Шобота
« Одговор #9 послато: мај 05, 2020, 03:54:23 поподне »
Сеобе између Далмације и Босанске Крајине не може ни сам Бог похватати. Чини се да је стално било тамо-вамо. Тако да, нећемо никада ни повезати.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 934
Одг: Порекло презимена и сеобе Шобота
« Одговор #10 послато: мај 05, 2020, 06:52:38 поподне »
Сеобе између Далмације и Босанске Крајине не може ни сам Бог похватати. Чини се да је стално било тамо-вамо. Тако да, нећемо никада ни повезати.

Погледах сад баш то подручје у турском попису из 1701. године. Објашњење зашто Шобата/Шобота нема у списковима из 1692. године могло би се објаснити тиме што је преко тих села (Косоре, Виналић, Јежевић) пролазила турско-млетачка граница. Неки дијелови Косора и Виналића су 1699. године припали Млецима, а Јежевић је нпр. сав остао на турској страни.

У Виналићу се тада налази само једна хришћанска кућа, неког Косте. Наводи се и неколико муслиманских старих посједника из овог села. Међу њима и "госпођа Шакира"  ;D

Док је Јежевић без иједне хришћанске куће. Ни стари муслимански посједници нису били присутни.

Може се закључити да је то подручје око 1700. године било практично без становника.

Ван мреже Славкан

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 6
 • Порекло презимена и сеобе Шобота
Одг: Порекло презимена и сеобе Шобота
« Одговор #11 послато: мај 29, 2020, 05:31:41 поподне »


Допуњени су резултати на 67 маркера за Шобота из Санског моста (даљим пореијеклом из Дрвара). Са другим тестираним Шоботом (из Каменице у Унцу) од упоредивих маркера разликује се на маркеру 458 и 481, али се поклапа у свим карактеристичним маркерима: 19=17, 391=10, 385аб=14-14, 456=16.

Уз искрено извињење и признање да ме није срамота рећи да сам за генетику нестручан и да тешко разумем основну терминологију и резултате тестирања  Y-ДНА хромозома, МОЛИМ Вас господине Драјвер да ми детаљније објасните шта значи разлика на маркерима 458 и 481, а шта поклапање  у карактеристичним маркерима 19=17, 391=10, 385 а-b=14-14, и 456=16

- у којој мери поклапање одређених маркера указује на заједничког претка, на којој временској удаљености и на ком степену генетичке повезаности. Такође би било интересантно објашњење великог поклапања нарочито мојих маркера са маркерима Вранића из Полаче код Книна. Нешто мање је поклапање маркера осталих из ове групе рода G5.
- на које елементе и сегменте генеалогије указују тзв. карактеристични маркери као на пример ДYS385 а-b, ДYS448 маркер, pa (458 и 481 на којима се вредности разликују код тестираних двојице Шобота).

Надам се да ми нећете замерити што Вам се обраћам директно, као што се надам да остали неће то разумети као да не желим чути све који желе и имају времена да коментаришу вредности које имају су разврстани су код групе рода G5.   

Напротив, желим да се у дискусију укључи што већи број истраживача – и тако ми пруже помоћ за разумевање добијених резултата и СВРСИСХОДНОСТИ, значаја надоградње резултата тестирања мог узорка Y-ДНА хромозома sa 67 na 111 маркера, а сагласно мом интересовању и потреби да добијем што поузданије доказе о генетском пореклу, племенској припадности предака који ми досад нису познати, односно доказе о њиховом географском пореклу, миграционом кретању, са називом области и места ако је могуће из што даље прошлости,  генетској повезаности са неким од родова Шобот из 20. века, до доласка првих Шобота у мој родни завичај, по слободној процени, пре или средином 19 века. Зато МОЛИМ СВЕ стручне сараднике портала Порекло и Српског ДНК пројекта да се укључе у дискусију на ТЕМУ ПОРЕКЛО И СЕОБЕ ШОБОТА, А НА ОСНОВУ ТУМАЧЕЊА РЕЗУЛТАТА ДОБИЈЕНИХ АНАЛИЗОМ  Y-ДНА хромозома. Све ово имајући у виду и предање које имају родови Шобота из области Поткозарја, о томе да су пореклом од Мрњавчевића.

У вези са тумачењем резултата ДНК маркера КАО ЛАИКУ тренутно ми се намећу питања:

1. Како се поклапања у сваком конкретном случају разврстаних у РОД Г5 могу тумачити, какво је значење тих поклапања, а шта значе разликовања?
2. Шта значи учесталост (згуснутост) поклапања, које је најбројније, највише згуснути код упоредивих маркера Шобот из Санског Моста (67 маркера) и Вранић из Полаче код Книна, (111 маркера), нешто мање згуснути код двојице Шобота, а проређеност упоредивих маркера велика код Шобот из Дрвара и Мирковића из Полаче код Книна. Дали празне ћелије код Шобота из Дрвара и Мирковић из Полаче значе да одређена група маркера није нађена у анализираним узорцима материјала (Y хромозома), или то нешто друго значи и шта.
3. Који значај и сврсисходност би имала надоградња анализе узорка Y-ДНА хромозома са 23 односно 67 маркера на 111 маркера за доказивање генетске повезаности, односно временске удаљености најближег заједничког претка овде упоредивих двојице Шобота и Вранића, чији постојећи маркери се у великом броју поклапају ?
4. Имајући у виду сугестију изражену у дискусији на форуму да DYS561 маркер треба сви да тестирају, не могу да не поставим питање какав значај има овај маркер, који није тестиран код Шобота из групе Г5, а од тестираних сврстаних у род Г5 вредност има само Вранић DYS561=16 (по редоследу у табели налази се у 92. ћелији табеле из чега закључујем, ако добро разумем, да за тај маркер Y-ДНА хромозом мора се извршити тестирање на 111 маркера). (Видети упоредни преглед вредности које се поклапају)

SKS.

Ван мреже Славкан

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 6
 • Порекло презимена и сеобе Шобота
Одг: Порекло презимена и сеобе Шобота
« Одговор #12 послато: мај 29, 2020, 05:33:16 поподне »
DYS393   13           13             13              13
DYS390   24           24             24              24
DYS19   17           17      
DYS391   10           10      
DYS385   14-14   14-14      
DYS426   11      11   
DYS388   13      13   
DYS439   12           12             12            12
DYS389i   14           14             14            14
DYS392   11           11             11            11
DYS389ii   31      31             31
DYS458   19         
DYS459   8-10      8-10   
DYS455   11      11   
DYS454   11      11   
DYS447   25      25   
DYS437   15   15   15            15
DYS448   19   19   19            19
DYS449   30         
DYS464   12-14-15-15         
DYS460   10      10   
YGATAH4   10           10           10            10
YCAII   20-21         
DYS456   16           16      
DYS607   12      12   
DYS576   18           18           18           18
DYS570   18           18           18           18
CDY                                        34-36        34-36   
DYS442   11         
DYS438   10          10      10            10
DYS531   11          11
DYS578   8           8        
DYF395S1   15-15    15-15         
DYS590   7           7      
DYS537   12           12         
DYS641   10          10      
DYS472    8           8      
DYF406S1   11         
DYS511   9      9   
DYS425   12      12   
DYS413   22-22       22-22   
DYS557   16      16   
DYS594   10      10   
DYS436   12      12   
DYS490   12      12   
DYS534   12      12   
DYS450   7      7   
DYS444   10      10   
DYS481   31         
DYS520   21      21   
DYS446   13      13         13
DYS617   14      14   
DYS568   10      10   
DYS487   13      13   
DYS572   11      11   
DYS640   11      11   
DYS492   12      12   
DYS565   9      9   
DYS710            
DYS485            
DYS632            
DYS495            
DYS540            
DYS714            
DYS716            
DYS717            
DYS505            
DYS556            
DYS549             11           11   
DYS589            
DYS522            
DYS494            
DYS533         14            14
DYS636            
DYS575            
DYS638            
DYS462            
DYS452            
DYS445            
YGATAA10            
DYS463            
DYS441            
YGGAAT1B07            
DYS525            
DYS712            
DYS593            
DYS650            
DYS532            
DYS715            
DYS504            
DYS513            
DYS561            
DYS552            
DYS726            
DYS635             23      23           23
DYS587            
DYS643             10     10            10
DYS497            
DYS510            
DYS434            
DYS461            
DYS435            
« Последња измена: мај 29, 2020, 07:18:14 поподне Amicus »
SKS.

Ван мреже Славкан

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 6
 • Порекло презимена и сеобе Шобота
« Последња измена: мај 29, 2020, 07:18:20 поподне Amicus »
SKS.