Мислим да је врло тешко било шта закључити на основу 17 маркера. Оно што се види у оном раду за јужну Далмацију је да, чини ми се, чак 25% од свих PH908 припадају Y56203. Мислим да је у питању јака концентрација, али не и разноврсност. Мада ко зна...
Sklon sam preuranjenim zaključcima i teorijama tako da ću i ovaj put izneti jednu.
Moje mišljenje na osnovu onoga što znam za sada ( a to nije previše) jeste da se tu radi o verovatno izvornim stanovnicim Paganije, dakle sva je prilika da je taj deo bio u najbližem dodiru sa susednim Hrvatima, a nekada ni granice nisu bile jasne, stoga verujem da kako srpskim vladarima taj prostor uopšte nije bio bitan, a kako je predstavljao pogodnu teritoriju za širenje vere, a vrv i kulturološkog identiteta tako je i bio pogodan za hrvatsku vlastelu i vladare, uostalom taj deo je bio pograničn.
Dakle vrv su se ti prvobitni Srbi ( ili neki srpski srodnici, blisko pleme) na tim teritorijama utapali u Hrvate od najranijih dana ponajviše da srpske vladare nije bilo briga za te predele, to vidimo i kod Dušana i kod ostalih manje više, izgleda da si tada takve prilike bile, razlika između Srba I Hrvata sama po sebi minorna.
Neka vlastela je potekla odatle ( Mrnjavčevići vrv) i taj prostor je vrv bio dobar jedino za crpljenje vojske za srpske vladare, dakle sve većim prodorom hrvatske vlastele u tom pravcu, a ponajviše i verske promene su učinile tako da se glavnice tog prvobitnog plemena razbije i podeli, oni koji su ostali su vrlo lako postali Hrvati i rimokatolici ( ne isključujem da je bilo i onih koji su to bili od početka), oni koji to nisu hteli su se selili odatle na razne strane, zato će se na srpskom prostoru oni nalaziti manje više svuda, a kod Hrvata verujem da će ih biti najviše na tom nekom prostoru bivše Paganije, južne Dalmacije I zapadne hercegovine delimično, znači praktično na matičnom području. Dan danas je većina štokavskog govora što ide u prilog ovome, mada svestan sam da na nekim ostrvima ima i čakavaca, al' ta ostrva praktično sadrže nekakav hibridni spoj čakavštine i štokavštine, što implicira da je stanovništvo mešano. Pojava na istoku i među Bugarima se po mom mišljenju lako objašnjava, od srpske vojske, zarobljenike, robova, pa sve do toga da je bugarski car dobar deo stanovništva poveo sa sobom kao robove nakon sloma srpske države, ne treba isključiti ni kasnija osvajanja Srba I moguće premeštanje stanovništva, pa Mrnjavčevići su vladali tim krajevima i velika je verovatnoća da je dobar deo vojske bio upravi iz njihovih matičnih krajeva. Zbog svega ovoga mislim da će ove grane biti noćna mora prilikom donošenja ozbiljnijih zaključaka. Indikativno je da je god Hrvata verovatno ta grana grupisanija upravo na tim matičnim područjima, dok je kod Srba ona vrv rasuta svuda.