Порекло становништва > Србија

Ћукаловићи из Власотинца

(1/3) > >>

Александра:
 Поштовани,

     видех да Ћукаловиће нисте уврстили на листу презимена, а нађох овде на сајту следеће:

"Прво помињање Власотинца потиче из XII века. У делу „Живот Св. Симеона“, биографији Стефана Немањића, под именом Уска, као крај око реке Власине. Исто тако, село Конопница се помиње у летопису у XV веку.

 Подаци за истражена археолошка места потичу из времена владавине Немањића и Косовске битке. Насељено је словенским живљем са Косова, како у Власотинце, тако и околину (Косовски Бољари и други).
Касније за време окупације од Турака, Власотинце је давало уточисте прогнаним бегунцима из свих крајева Србије, па се сматра да је његово становништво у целини досељеничко.

То се види и из порекла становништва, које у досељавању долази из различитих области: жнепољске, динарске, косовске, власинске, вардарско-охридске.

У том времену са Косова су дошли: Давинићи, Шушулићи и Сеизовићи. Ћукаловићи и Пешкићи су дошли из Црне Горе, Ишљамовићи и Петровићи изМакедоније, Стоиљковићи и Тацини из Бугарске (Трн), а Даскаловићи и Филиповићи из Лужнице, док су се Роми доселили изВрања и Грделице, Пљаскини из Санџака и Црниловићи из Кијева код Сурдулице."

   Моја бака је од Ћукаловића ( једна од шесторо деце) то је стара и велика фамилија, борци у рату, Добривоје Ћукаловић  (отац моје баке Милице ) добија 1915  - за верност отаџбини Албанску споменицу ( слике које се налазе на сајту војске )

http://xn----7sbbgqqcsmdf1anf9f.xn--90a3ac/Galerija?search=%D1%9B%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

     Моји подаци сежу до наврдеде и даље не, на жалост. Уколико неком могу помоћи  што се тиче стабла ту сам, а сама бих волела да сазнам нешто више о њима што се тиче даље прошлости, уколико има познавалаца... била би захвална

Amicus:

--- Цитат: Александра  новембар 24, 2019, 02:52:00 поподне ---У том времену са Косова су дошли: Давинићи, Шушулићи и Сеизовићи. Ћукаловићи и Пешкићи су дошли из Црне Горе, Ишљамовићи и Петровићи из Македоније, Стоиљковићи и Тацини из Бугарске (Трн), а Даскаловићи и Филиповићи из Лужнице, док су се Роми доселили изВрања и Грделице, Пљаскини из Санџака и Црниловићи из Кијева код Сурдулице."
--- Крај цитата ---

Занимљиво, у неколико књига које се баве пореклом презимена Средске Жупе, појављује се презиме Чукаловић/Ћукаловић. Један Чукаловић је чак и аутор књиге о пореклу становништва Средске (Сретечки родослов, Ниш, 1989).

Да ли знате коју славу славе ваши Ћукаловићи?

Ови ("Чукаловци") славе Св. Ваведење (в. Група аутора, Шарпланинске жупе : Гора, Опоље, Средска, Београд, 1995, стр. 288)

Александра:
 Ne bih znala nazalost. Matica je u Vlasotincu, a ja sam u Beogradu. Baka koliko znam nije slavila slavu i odavno je pokojna kao i svi njeni od brace i sestara.

Amicus:
Михајло Костић у свом раду Власотинце, објављеном у Гласнику Српског географског друштва (св. 33, бр. 2, 1953) на једном месту помиње Чукаловиће  (стр. 126) као досељенике из Колашина. Највероватније се мисли на Ибарски Колашин, за који се према литератури и ови сретечки везују.Нажалост, ни он не наводи славе, а занимљиво је да презиме наводи као Чукаловић.

Александра:
Да, баш сам се сада замислила око славе а и око тог "Чукаловић" то ми није познато...Свакако хвала Вам на труду и времену које издвајате за ову тему... можда се нађе неко из тог краја па проследи по коју информацију  :)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију