ДНК порекло > Историја и генетика

Tračani

(1/2) > >>

zoranka:
         Mislim da je krajnje vreme da se obavi testiranje i utvdi kojoj su haplogrupi pripadali Tračani. U muzeju u Čačku se mogu videti artefakti iz tračke grobnice, što znači da na teritoriji Srbije mora imati puno tračkih grobova. Za nas koji živimo na ovim prostorima, mislim da je veoma važno da znamo koliko smo zaista njihovi potomci.
        Zvanični stav jeste da polovin Srba pripada starosedeocima i to pre svega po haplogrupama E, J, G, R1b i eventualno I1, pa tako ispada da jesmo i njihovi potomci sa polovinom ukupne genetike na Balkanu. Međutim, ako na internetu ukucate ancient haplogrups, videćete da na Europediji piše da su Tračani pripadali haplogrupi R1a. Ćak i Grci priznaju da da su Makeodnic iz vremena Filipa I i Aleksandra makeonskog činili mešavinu Tračana i ondašnjih Grka. Iskopine u Afipolisu to pokazuju, a posebo nakit i figurine Tračana sa "frigijskom" kapom.
        Na ovom portalu su objavljeni rezultati analize kostiju pronađenih ispod stećka u Hercegovini, iako je to samo srednji vek, a i tada se zaključuje da je pronđena haplogpa I1, posledica normanskih osvajanja. Pa zar su svi nosioci haplogrupe I1 i R1b,koji su živeli u Lepenskom viru otišli uz Dunav ka sadašnjoj Nemačkoj a da niko nije ostao na ovim prostorima i da možda iste mutacije nisu mogle da nastanu ovde? Među današnjim Srbima i posebno Hercegovcima ima najviše  genetike tzv.aboridjana, najstarijeg naroda Evrope sa haplogrupom I, odnono I2a, ali se zvanično daje pojašnjenje da su svi došli u 7.veku, kao Sloveni, pomešani sa R1a na tromeđi Ukrajine, Belorusije i Poljske.   
       Mislim da ovo jednostavno nije logično, jer ni jedna od zemalja sa navedene tromeđe nema haplogrupu I2a u tako velikom procentu kao mi, a imaju mnogo veći procenat od nas druge haplogrupe R1a. Nije logično da među Slovenima koji su naknadno u 6. i 7.veku došli na ove prostore krene recimo 60% nosioca haplogrupe I2a i 15% R1a, a tamo odakle su pošli, iako već formirani ko slovenski narod, ostane drugačiji genetski sastav.
       Narodi su se oduvek mešali i raseljavali, pa ikao su neki Sloveni došli naknadno, trebalo bi da znamo ko su bili antički narodi koje su ovde zatekli, Tračani, Iliri, Makedonci... da li su i oni pored zvanično starosedelačkih haplogrupa, bili nosioci haplogrupe R1a i haplogrupe I2a ? Da li su ovde zatekli sebi sličan narod po jeziku i običjaima?  Ovo je za nas veoma važno pitanje, jer smo mi, naš jezik i kultura  nastali iz svega toga. 

Милан Петровић:
Немају овакве проценте, али бројчано нас далеко надмашују. Ми (I2a) смо се одвојили од језгра, а не они (I2a из Украјине, Пољске, Русије).

dko:

--- Цитат: zoranka  октобар 19, 2019, 03:08:19 поподне --- Nije logično da među Slovenima koji su naknadno u 6. i 7.veku došli na ove prostore krene recimo 60% nosioca haplogrupe I2a i 15% R1a, a tamo odakle su pošli, iako već formirani ko slovenski narod, ostane drugačiji genetski sastav.

--- Крај цитата ---

Nije ovo logika, to jest logicno je jer je moguce, sto kaze Milan Petrovic u odgovoru. Mene zanima, a ovo je pitanje za prave poznavaoce podgrupa i arheogenetike, da li mozemo govoriti o nekakvom jasnom I2a nukleusu kod proto-Srba, tokom i posle slovenske etnogeneze, u smislu u kome je i u vreme pretpostavljenog ucesca Bastarna u germanskom (germanofonom) savezu plemena bilo jasno da se radi o izvornim ne-Germanima. Ovde kad kazem proto-Srba, mozemo da racunamo na nase pretke-rodjake sa ove ruske tromedje. To jest, da li je status nekog proto-srpskog plemena u okviru slovenskih plemenskih preklapanja uvek bio dominatno I2a, ili za sada mozemo samo da govorimo o jednom pojedincu od pre 1800 godina?

сɣнце:

https://www.nature.com/articles/s41598-019-41945-0

https://www.researchgate.net/publication/323839943_A_genetic_analysis_of_the_people_currently_inhabiting_the_country_of_Bulgaria

https://www.senderismoeuropa.com/de/quienes-eran-los-tracios/

Милан Петровић:
Дакле, никакве везе ми са Трачанима немамо.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију