Аутор Тема: Оснивање нових лабараторија за Y-DNK анализу  (Прочитано 418 пута)

Ван мреже Bokez

  • Помоћник
  • ****
  • Поруке: 179
Оснивање нових лабараторија за Y-DNK анализу
« послато: октобар 28, 2019, 09:53:23 пре подне »
Једно лаичко питање ? Што је највећи проблем да се популаризује овај метод и у другим лабароторијама то јесте у другим градовима? Кад већ имају тест очинства што је проблем да допуне понуду са тестом пра-порекла пошто се на сличном принципу ради. Олакашло би доста рад овога портала и много би се брже прикупљали резултати.

Ван мреже Златан

  • Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • *****
  • Поруке: 534
  • Y: E-V13>А18833>А9739
Одг: Оснивање нових лабараторија за Y-DNK анализу
« Одговор #1 послато: октобар 28, 2019, 11:07:49 пре подне »
Можда је и одговор лаички или полу-лаички, али да напишем нешто јер сам пре неких 8 година имао жеље да тако рећи свој хоби уведем у друге воде и у Пожаревцу отворим ДНК лабараторију за пра-порекло са квалификованом радном снагом. На крају сам одустао од тог подухвата.

Рекао бих да су три ставке: стартне финансије, високо-квалификовани радни кадар и потражња самих услуга.
Посебно бих ставио акценат на другу и трећу ставку.

Добри, али половни днк сиквенсери су данас доступни у Америци од 17'000 долара.
(Тада је цена била преко 35'000 долара.)

Уз ових 17к иде још и пропратна опрема за лабораторију, која кошта у најбољем случају још толико. Добар део опреме је наравно и утрошни материјал, који је такође јако скуп.

И што се тиче самог тј основног уређаја, само се Y25 STR-ова може очитати уз помоћ већ постојећих параметара у днк сиквенсеру (не знам напамет који су то тачно 25 маркера, али првих 23 су они које очитава уређај који има и наш ДНК центар у БГу)

За све остале маркере, потребно је минимум годину дана истраживачког рада и веома доброг познавања ове области. Свега пар лабораторије на светском нивоу ово раде. То заиста није посао за сваког. Иако се такав кадар може наћи и код нас, заиста пронаћи квалификоване и лојалне раднике уопште није лако.

У мом конкретном случају није било ни довољно велике потражње за услугама потврде очинства, односно Y-ДНК, па ми је такозвана "ROIC" калкулација била прилично песимистична. Највише због тога сам и одустао.

Ако се гледа из угла потражње, вероватно је нажалост источна Србија и најмање погодно место за отварање једног таквог центра :)

---

Мислим да ДНК центар у Београду и Биолошки Факултет сасвим добро покривају потражњу на нивоу наше земље. Лично, никада нисмо чекали на резултат више од 4 дана. Логично је да се за Светски ДНК дан чека нешто дуже, али због тих пар дана у години вероватно нема потребе за отварањем нових лабораторија са понудом пра-порекла.

Свеједно, поздравио бих отварање сваког новог центра у нашој земљи у овој области.
Више конкуренције најчешће значи и пад цена.