Науке и научне дисциплине > Историја

Династија Петровић-Његош

(1/2) > >>

Bokez:
Занимају ме генерално ваша мишљења о владарима из династије Петровић-Његош ? Ко је по вама био најбољи државник од њих седморо и зашто ? Када кажем државник мислим ко је био од њих најбољи реал-политичар, најбољи за територију којом влада. Не рачунам у то односе са Србијом, који је више био за српство, неко може да има на основу тога легитиман став, него бих тему свео баш на реал-политику. Исто тако да се не узимају у обзир Његошева пјесничка и филозофска достигнућа нпр него само Његош као реал-политичар.

П.С. Неко сматра Лажног Шћепана Малог бољег од свих њих па ето неко може и њега да помене због тога што се нашао у једном међупериоду (1767-1773) за вријеме владавине владике Саве.

ЛукаОБ:
Кућа Петровић-Његоша је дала владаре који су били прича за себе и стварно би их било тешко „рангирати” , а по мени и мало незахвално. Свакако да је добру подлогу за развој државе оставио Шћепан Мали, сузбио је крвну освету као тада највећи проблем Црне Горе, те је урадио много тога на привредном јачању.

Антонин:
Некако ми је увек најсимпатичнији био Никола, није требало онако да се заврши све то између њега и Карађорђевића, штета. С друге стране, у смислу спретности и значаја, не знам... можда Данило. Први световни владар, учешћа у помагању устанака у Херцеговини, изузетно јачање централне власти насупрот племенских што је предуслов за формирање баш праве државе. Додуше понекад са крвавим исходом попут похаре Куча, али тешко је сад о томе судити. Додуше појавом најнеупечатљивији Петровић-Његош  ;D

Starovlah:
Неко је већ рекао да "свако вријеме избацује своје јунаке" или можда још тачније да "један исти човјек не би чинио исте поступке у два различита времена". Ове двије мудрости би се могле потпуно употријебити као одговор на ову тему.
Последња четири владара из династије Петровић -- Његош  (ако се могу назвати династијом у политичком смислу) много су боље обрађена у нашој историографији па би свако од нас ,вјероватно, међу њима тражио и именовао наспособнијег и највећег државника. Околности у којима је Црна Гора била у 18 вијеку не могу се упоређивати са онима из 19 вијека те отуда и заслуге владара нијесу исте. Сваки од њих имао је велики допринос у опстанаку Црне Горе како територијално тако и као део европског пројекта отимања територије "болеснику са Босфора" како су у то вријеме називали османску државу. Међутим, вријеме разрјешења тзв. "Балканског питања" када су велики интереси великих сила по питању Балкана, изашли на, како се жаргонски каже, "свјетлост дана" је уједно и вријеме владавине Николе Петровића у Црној Гори, који се вјешто носио са свим изазовима како на спољњим тако и унутрашњим. Довољно је прочитати шта о Николином владању пишу његови тадашњи опоненти Ђоновић, Трифун Ђукић и др. и биће нам јасно о колико се великом државнику радило.
Дакле, мој глас је за Николу

Starovlah:
И да! Црногорска историја никако не смије изоставити Шћепана Малог као особу која је, поред свих контраверзи које прате његов лик, поставила темеље законодавства у Црној Гори. Моје скромно мишљење је да чак није ни заступљен у литератури и уџбеницима онолико колике су његове заслуге.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију