ДНК порекло > Основе генетичке генеалогије

Пренос наследних болести

(1/1)

Bokez:
Можда није тема уобичајна али мислим да је значајна за генеалогију. Чуо сам причу да се генетске наследне болести у родовима ( најчешће се мисли на оне менталне) преносе преко мајке. Људи су ми објаснили да се те болести преносе преко Х хромозома па пошто жена има два Х хромозома да је велика вјероватноћа да се болести пренесе преко ње. Занима ме колико је ово истина и да нам неко ово са генетског аспекта можда мало боље објасни??

Делија:

--- Цитат: Bokez  септембар 14, 2019, 02:07:26 поподне ---Можда није тема уобичајна али мислим да је значајна за генеалогију. Чуо сам причу да се генетске наследне болести у родовима ( најчешће се мисли на оне менталне) преносе преко мајке. Људи су ми објаснили да се те болести преносе преко Х хромозома па пошто жена има два Х хромозома да је велика вјероватноћа да се болести пренесе преко ње. Занима ме колико је ово истина и да нам неко ово са генетског аспекта можда мало боље објасни??

--- Крај цитата ---

За менталне болести ово није истина, а једина истина је да се не зна који је пут њиховог преноса.
Иначе једна од болести која се преноси преко полних хромозома (Х) јесте рецимо хемофилија или болест згрушавања крви.
Ако је мајка преносиоц (1 од два Х хромозома најчешће носе мутацију, врло ретко оба Х хрмозома) то значи да њени синови  често бивају болесни јер је полни кариотиоп мушкараца XY-што значи да син наслеђује Y хромозом од оца а Х хромозом од своје мајке (пошто жене имају 2 Х хромозома то значи да је шанса да син буде боелстан 50 % осим ако жена нема оба Х хромозоома дефектна у том смислу па је син онда обавезно болестан). Ћерка једне такве жене била би  преносилац болести свом мушком детету јер она наслеђује 1 Х хромозом од оца а један од мајке (опет 50 % шансе за тако нешто).

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију