Порекло становништва > Србија

Порекло Јеремића из Лепенца код Бруса, који потичу од Фртунића из Вучитрна

(1/3) > >>

Tragač:
Pozdrav , zanima me zna li neko nesto vise o poreklu Jeremica, nekada Frtunica poreklom iz Vucitrna. Znam da su moji dosli iz Vucitrna u Lepenac kraj Brusa. Zanimljiva mi je recenica sa sajta " U Kučima su se doselili u Skočnu" . Znaci li to da smo mi Kuči? Bilo ko ako ima bilo kakvu informaciju neka napise molim vas. Hvala!

Зрно:
О Фртунићима је писао Нушић, да потичу из Куча. Идеална прилика да се тестирате и оповргнете ово предање.

Најстарији познати Фртунић из Вучитрна био је Цветко, на прелазу из 18. у 19. век.

Да ли славите Враче?

Слатинац:
Фртунићи из Вучитрна славе светог Николу као и сви Новокучи. Већ се тестирао један Фртунић у оквиру подухвата тестирање Срба староседелеца са КиМ-а, али његов резултат још није јаван.

Слатинац:
Од ових Фртунића је и Живко Фртунић, познати трговац, писац, председник општине Вучитрн и посланик Прве скупштине Срба у Османском царству одржане 1909. године у Скопљу. Живко је рођен 1854. године у Вучитрну, у трговачкој и свештеничкој породици. Његов отац био је угледни свештеник Хаџи-Данило. За време аустро-немачке окупације у Првом светском рату Живко Фртунић је одмах ухапшен и отеран у заробљеништво. Тамновао је у логору у Нежидеру, У Мађарској, а после ослобођења 1918. године изабран је за председника вучитрнске општине и на тој дужности остао неколико година. Умро је 1937. године у Вучитрну.

Tragač:
Slavimo Đurđic/Đurđevdan. Znam za Zivka Frtunica, Stevana frtunica i pesmu Kosovo. Ali ne mogu da saznam ko je bio tak moj predak Jeremija po kome smo promenoli prezome i kada se to desilo,o nama u Vucitrnu i nalazom poneku onformaciju ali o nama u Lepencu(Brus) ne mkgu bas da nadjem informacije. Zna li se iz kog smo bratsva Kuča iznikli?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију