Траг - корисне књиге, сајтови > Карте

Карте средњовековне Србије

<< < (2/2)

роквић:
Са странице картографија:

https://www.facebook.com/kartografijaD/posts/1757289877653301
--- Цитат ---Издавачка кућа ЛОГОС (означио бих их ал немају страницу) чији је власник Данијел Ждерић, некада блиски Туђманов пријатељ, у тематском атласу за предмет природа и друштво за четврти разред основне школе у Србији штампа карту Рашке у IX веку (???), назива је ''најстаријом српском државом'' (само то је довољно за стрељање), и црта границе околних, никад постојећих држава, тамо где, пошто нису постојале, нису могле ни бити. Хрватска држава у IX веку (????) која обухвата Боку Которску, Брда, Црну Гору, Херцеговину, Босну, Далмацију, западну Србију и да се карта наставља можда би жута боја ишла до Берлина, ко зна.

Где је у овој ситуацији држава Србија, где је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, зашто хрватске издавачке куће имају монопол над уџбеницима у Србији, можемо ли очекивати одговор ефенди Зукорлића који је потпуно заслужно на челу Одбора за образовање или чега већ, како се борити против оваквих појава и коме треба јебати матер за ово?

Бтв да додам да је карта и естетски за стрељање.
--- Крај цитата ---

ZoranV:
Да ли постоји карте са границама краљевства за вријеме краља Милутина и Стефана Дечанског?

Иван Вукићевић:

--- Цитат: ZoranV  мај 16, 2019, 03:46:29 поподне ---Да ли постоји карте са границама краљевства за вријеме краља Милутина и Стефана Дечанског?

--- Крај цитата ---

Ово је вероватно најпрецизнија карта на којој су приказане границе Србије за време Немањића:


Објављена је у хрватском историјском атласу за време бивше Југославије.

Klimenta:

--- Цитат: Иван Вукићевић  јун 29, 2019, 08:56:12 поподне ---Ово је вероватно најпрецизнија карта на којој су приказане границе Србије за време Немањића:


Објављена је у хрватском историјском атласу за време бивше Југославије.

--- Крај цитата ---

I dodje neki turkofil i rekne da je Pazar osnovo Isa Beg Ishakovic. A Nemanjiće sandžaklije stare niko ne pominje.

ZoranV:
Иване хвала за карту! Од велике је помоћи да се сагладају губици површине и људства које је живјело на тим подручијима.

Мислим да је погрешно посматрати србско племство које је примило ислам у петнаестом вијеку очима и умом човјека са краја ХХог. Чињеница је да је србско племство које је прешло на ислам, активно учествовало у обликовању османлијског друштва и државе. Задржавали су своје посједе, и настављали да их контролишу још дуго времена. И те прва џамије које су грађене, градили су ти Срби, а не Турци. Ситуација се окреће на другу страну од пропасти опсаде Беча, и односи између словенског православног и муслиманског становништва почиње да се формира у правцу у којем нам је данас добро познат. И са ове карте се добро види ко је направио највећу добит, а које стране су изгубиле, и даље губе.

И ова претходна прича Филипа Брајовића, показује да су стари били свјесни ко и када је први прешао на ислам, а то су Михајлови потомци(Махмуд паша Анђеловић). Улоге су измјешане. Прађед (Синиша) постаје брат Павлов, а брат Павлов Лека постаје отац обојици. Временски лоцира долазак за вријеме Балшића у Паштровиће, а онда Јелени даје титулу краљице, па многи касније тумаче да се ради о Јелени Анжујској, Милутиновој мајци. И правац бјегства је добро одређен, преко Албаније, јер се само тако из Тесалије може стићи до Паштровића. Лоцира и другу грану која је прешла на ислам а то су Дукађиновићи који су у Призрену. А и за Синишине каже да су се свугдје раселили. Зна се за грану која је пошла у Словенију.
Тренутно постоје више ДНК Бјелопавлића. Издвојио бих Митровићки, Бубићки и бошњачки, јер се раздвају у корјену. Прво Бубићки од Митровичко Бошњачког, а ови се рачвају одмах иза тога. Бошњачки може да буде Михајлова грана, јер је овај човјек и генерације испред њега су живјеле и рађале се на Косову.
Од Дукађиновића је једна фамилија у Стамболу. Ако би днк ове фамилије једног дана био доступан, теорија о порјеклу Бјелопавлића и њихови корјени могла би бити доказана или оборена. Такође треба гледати и словеначки траг.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију