Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Poreklo prezimena Tepša

(1/2) > >>

Tepša:
Da li možda imate neke podatke o prezimenu Tepša, mi smo iz Raštevića ali vodimo poreklo iz zelengrada i slavimo sveti Vrači. Vec imam informacije iz knjige 'Vlastela Moravske Srbije od 1365 do 1402 godine' da je jedan od ljudi poverenja despotu Stefanu Lazareviću bio nas dalek predak Dragac Tepša.' Isto imam podatke da su se doselili iz Like u Dalmaciji kao Morlaci u seobama predvodjenoj Stojanom Jankovićem u Julu 1685 godine iz knjige Porodica Dalmatinskih srba- Aleksandar Bačko, medjutim imam podatke da smo možda cincari. Isto znam da ima toponim 'Tepša brdo' u zapadnu Skoplju (Opstina Saraj), Medjutim isto ima toponim; 'Tepša Reka' u Rusiji (Tyumenskaya Oblast), Pa čak i u Kirgiziji ima toponim 'Tepša Reka' (Naryn Oblast). Ako možete još nešto da saznate o prezimenu Tepša bio bi monogo zahvalan, hvala!

Zarko Obradovic64:
Мало података има о презимену Тепшић и новијој варијанти Тепша. Стјепан Павичић, Милан Радека  и Радосав М. Грујић уопште не спомињу презиме Тепша (Тепшић) у својим делима о Лици и Крајини. Међутим, Тепшићи су записани у првом аустријском попису Лике и Крбаве из 1712. године који је објавио Карл Касер. Ту се Тепшићи (не Тепше) спомињу у насељима Дивосело и Могорић. За насељенике ових места се констатује да су или од Обровца, Буковице и Книна или из десног горњег Поуња и Грахова. Тепшићи су вероватно из Далмације али се након овог пописа не појављују у делима горе наведених аутора што значи да су се раселили из Лике, могуће назад у Далмацију или у Босанску Крајину (Бихаћ, Цазин, Крупа), Банију и Кордун. Ја сам лично познавао једног Тепшића пре 35 година у Осијеку (Славонија). Заједно смо играли фудбал. За Тепшиће Божидар Кљајевић у делу: "Српске насеобине и порекло породица - Книнска Крајина", наводи да Тепше (Тепшићи) живе у Бенковцу, Биљанима Горњим, Зеленграду и Раштевићу и да славе крсну славу Свети Врачи. У задарским архивама се јављају 1686. г. Он наводи да су у Далмацију вероватно доселили из Грачаца личког где наводно имају топониме. Такође их он налази у Дивоселу у попису из 1712. г.  Што се тиче евентуалног "цинцарског" порекла твог презимена мислим да оно прилично подсећа на варијанту познатог влашког презимена Тепеш (Цепеш), чувеног по влашком кнезу и војводи Владу Тепешу - Дракули. Тепеш на влашком значи набијач или неко склон тучи. Поздрав

НиколаВук:

--- Цитат: Zarko Obradovic64  јун 20, 2019, 10:53:39 поподне ---Тепеш (Цепеш), чувеног по влашком кнезу и војводи Владу Тепешу - Дракули. Тепеш на влашком значи набијач или неко склон тучи. Поздрав

--- Крај цитата ---

Једна исправка, ни на румунском се тај надимак не чита као Тепеш већ - Цепеш. Слово ț се чита као наше "ц".

Јосиф из Трбушнице:
Има Тепшића поприлично на Кордуну, то се врло добро сећам. Неко ко познаје ситуацију на том подручју могао би поближе рећи у којим све селима и откуд су у њих стигли - вероватно из Босанске крајине.
Један Тепшић био је и члан чувеног ИТД бенда. То је за мене био потпуни хит - Кордунаши рокери. :)

Мени лично не мирише на влашко. Наставак -ша је сигурно словенски, има га и у другим именима (Јакша, Плавша...), али не знам шта би тачно значио корен "теп".
И Балша се може ставити у ту скупину, али мислим да корен овде није словенски.

А име је иначе забележено и у средњем веку код нас, али сад никако не могу се сетити ко га је носио.

Tepša:
Хвала на одговорима, настављам са истраживањем :)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију