Порекло становништва > Србија

Миливојевићи - Ивановићи, слава Ђурђиц, Јарменовци, Топола

(1/8) > >>

Драган:
              Поздрав свим форумашима и посетиоцима сајта "Порекло".
После дужег боравка на овом сајту и ишчитавања порука и коментара, одлучио сам да отворим ову тему и да са осталим посетиоцима форума поделим своја сазнања и да међусобно разменимо искуства у истраживању порекла  наших породица. Пре него што сам почео да посећујем сајт порекла моја сазнања о пореклу моје породице су била веома оскудна и заснивала су се на разговорима које сам имао са сада покојним мојим деда-стрицем Милованом М. Миливојевићем из Јарменоваца. Та сазнања су се сводила на то  да Миливојевићи - Ивановићи у Јарменовцима живе већ доста дуго (око триста година) и да су се моји предци у Јарменовце доселили "од Сјенице" Миливојевићи су пре 1870 године носили презиме Ивановић (тако су пописани у попису становништва Србије из 1863 године)
                Трудим се да у проналажењу истине и склапању мозаика о прошлости своје породице користим само материјалне доказе. Текстови и коментари са форума и сајта Порекла су ми од огромне помоћи. Намеравам да овде изнесем и део материјала који сам сакупио и који ћу користити за једну скромну монографију о својим предцима.
                 Пре две године сам урадио ДНК анализу у акцији Српски ДНК дан за 2017 годину, утврђено ми је да припадам најбројнијој грани међу Србима I2a-PH908 Динарик југ, а пре неколико дана сам послао узорак у YSEQ лабораторију у Берлину са захтевом да ми се уради вредност маркера DYS557 (очекујем вредност 17). Очекујем резултат у наредних месец дана (узорак је већ у Немачкој). ДНК анализу Y хромозома  сматрам изузетно важним  материјалним доказом у истраживању порекла а са развојем генетике и повећањем броја тестираних помоћи ће нам да склопимо један веома прецизан и јасан мозаик о свакој нашој породици њеним миграцијама родбинским везама, местима живљења у прошлости... 
   Драган Миливојевић Инђија
         

Amicus:
Добродошао на форум, Драгане!

Ове податке забележиле су и Сребрица Кнежевић и Милка Јовнаовић, аутори књиге Јарменовци (1958), која вам је вероватно позната.

Ево дела где оне помињу Ивановиће и родове који су од њих настали (стр. 8-9):
Наравно, предање о пореклу од Сјенице (које се овде у књизи не помиње) је вероватно једно од чешћих предања, па се само на основу тога не може извући неки конкретнији закључак.

С озбиром да сте се тестирали, надајмо се да ће утврђивање неке ниже подгране довести можда и до неког значајнијег помака у одгонетању порекла ваших Миливојевића-Ивановића.

Драган:
Читао сам студију "Јарменовци" из 1958 године.Хтео бих овде да кажем да ја поседујем модални хаплотип за грану Динарик југ, а да је оно што ме раздваја од великих родова гране PH908 је моја слава (предслава ми је Ђурђевдан).Истражујући у том смеру приметио сам да сам генетски близак далматинским родовима са славом Ђурђевдан (Бабац, Докић, Добрић) али сам приметио једну веома интересантну ствар, а то је да сви родови који славе Ђурђиц а који су у табели српског ДНК пројекта су источно од линије коју чине реке Дрина и Пива (у источном делу српског етничког простора), осим Кристића који је на самој тој граници у Вишеграду.Обзиром да ми је предслава Ђурђевдан, мислим да су моји преци некада давно славили Ђурђевдан и да су у једном тренутку сеобом на исток према Сјеници, негде у 17 веку, за славу узели јесењу верзију истог светитеља. 

Селаковић:
Драгане,

Мислим да бисте могли бити повезани са Кизићима тестираним у оквиру последњег Светског ДНК дана. У питању је породица из околине Клине, која би могла бити староседелачка у Метохији. Поклапате се на 21 од 23 упоредива маркера, делите неке специфичне вредности. Они такође славе Ђурђиц.

Милош:
Мислим да му је најближи Весић из Жабара код Тополе. Имају једну разлику и деле 19=17 и 481=29. Географски су најближи и имају слично предање. Једино што Весић слави Никољдан Близак му јесте и Кизић, што значи да је близак и Черанима из Велике, који као и Весић славе Никољдан. Од њих га одваја маркер 458, где је код Черана, Киша и Кизића 16. Али мислим да веза између свих њих постоји.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију