Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Paripovići - Kosinj

(1/1)

srdjanmaticparipovic:
Da li neko moze da mi pomogne u vezi mog porekla? ☺
Moji preci su Paripovici iz Gornjeg Kosinja. Mnogi ljudi iz tih krajeva nose to prezime i to je dosta konfuzno.

Zarko Obradovic64:
У попису Лике и Крбаве Карл Касер наводи за насеље Бунић (страна 121.) следећу породицу:
Радашин (или Радошин) Париповић, стар 40 г је глава породице. Поред њега ту је његов отац Миљан (или Милин), стар 70 г., Радашинов брат Радота, стар 45 г., Радашинови синови Вук (20 г) и Никола (16 г), Радотини синови Сава (16)  и Леонтик (17 г) као и Јован стар 16 г. Породица има 8 људи за пушку и укупно 29 чељади. Према приказима г Војислава Ананића о појединим селима на Гламочу може се рећи да се у тој области у Босни, током 20. века налазило десетак кућа Париповића који су славили светог Луку. Било их је и на Банији где су неки од њих славили Ђурђевдан (Глина). У селу Кобиља код Кнежева у Р Српској било је насеље са двадесетак Париповића. Спомиње их и Радослав М. Грујић у "Племенском рјечнику Личко-крбавске жупаније". Он наводи да је у Лици 1915. г. Париповића било у 58 кућа од чега највише у Доњем Косињу (41 кућа), затим у Бунићу (13 к), Крбавици (3 к) и у Љубову код Бунића 1 кућа. Париповићи из Гламоча припадају хапло групи Ј2б.
Поздрав

sevicaleksandar:
Морам да поздравим рођу. Шевићи и Париповићи су род. Бар тако каже днк анализа. Ј2б2 м241 Не би било лоше да кажемо коју једно другом можда извучемо неке заједничке претке. Мој чукунђед је са подножја Козаре. Босански Нови село Дервиши.  Ту има Шевића и данас. Ја сам у међувремену настањен у Срему.

сɣнце:

--- Цитат: sevicaleksandar  октобар 17, 2019, 11:51:47 поподне ---Морам да поздравим рођу. Шевићи и Париповићи су род. Бар тако каже днк анализа. Ј2б2 м241 Не би било лоше да кажемо коју једно другом можда извучемо неке заједничке претке. Мој чукунђед је са подножја Козаре. Босански Нови село Дервиши.  Ту има Шевића и данас. Ја сам у међувремену настањен у Срему.

--- Крај цитата ---

Шевићи би могли бити сродни и Шевама из околине Омарске. Прије неких четири - пет покољења један Шева је, бивши завађен и протјеран бегом, прешао к новому бегу у Омарску али промијенио је презиме у Бариша, јер то значи "мир" на турском. У документима су Бариша, но људи често кажу Баришић. Зато и Шева лако може постати Шевић.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију