Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Поријекло Обрадовића из Лике

(1/3) > >>

Zarko Obradovic64:
Ево ја сам нашао за сходно да покренем расправу и сазнам нове информације о старини и пореклу рода Обрадовића из Лике, својевремено веома раширеног у Лици а данас исто тако бројног у расијању. С обзиром на бројност Обрадовића сигуран сам да ће ова тема бити прихваћена од већине поштованих форумаша. Свака је информација добро дошла. За почетак да наведем да је могућа хипотеза да је исходиште овог рода у старој Рашкој. По другој хопотези старином смо из Херцеговине а по трећој из залеђа Дубровника. Намерно сам прескочио хипотезу да смо негде од Црне Горе. Које је Ваше мишљење? Велики поздрав свима!

Зрно:
С обзиром на бројност Обрадовића сигуран сам да ће ова тема бити прихваћена од већине поштованих форумаша.

Погрешна претпоставка  ;D  Форумашима је интересантно кад се појави неко ређе презиме, а овако не знају шта би написали.

Zarko Obradovic64:
На основу доступних материјала о Обрадовићима из Лике пронађених на сајту "Порекло" и уопште на интернету, нисам мишљења да је тај род нарочито добро описан. Зна се да им је исходиште у Лици било Дивосело одакле се део њих, крајем 17. века иселио у Брувно а крајем 18. века у лево Поуње (Доњи Лапац, Дољани, Срб, Купирово...). Мене рецимо, посебно интересује ко је био и одакле је дошао Сава Обрадовић који је 1712. г. код Карла Касера уписан као сеоски кнез у Брувну. Та је старина по пописивачу, тада имала око 100 година а у тим је годинама био вођа сеобе дела своје породице из Дивосела у Брувно. Мени је то фасцинантно.

Nebo:
Оно што, за сад, знамо је да су брувањски Обрадовићи R1a M458.

Zarko Obradovic64:
Г. Небо Ваша констатација управо доказује да је моје запажање о недовољној разјашњености рода Обрадовића из Лике сасвим на месту. Један тако велики род је стао у његову припадност хаплогрупи Р1а1. Радослав М. Грујић је 1915. г. Обрадовиће евидентирао у 206 кућа у Лици. Ја ћу бити упоран у трагању за нашим давнмим коренима па шта буде. Ипак су Личани тврдоглава чељад. Г. Небојша је у једној ранијој поруци на тему Лиле и Личана нагласио да одређена сличност у маркерима постоји код рода Обрадовића и Плећаша у Лици (ови су се родови иначе често мешали у Лици а посебно око Брувна, женили су се и удавали међусобно). Оно што је посебно занимљиво у запажању г. Небојше је запажена генетска блискост Обрадовића из Рудопоља Брувањског са родом Драшковића који потиче из Гацка у Херцеговини. Ово је свакако сјајан траг који нам даје наслутити давну старину Обрадовића и ставља је у Источну Херцеговину. Знам ја да говоримо о великом временском раскораку од 600 и кусур година када покушавамо да допремо до исходишта неког рода. Обрадовићи су сигурно прилично били распрострањени у Херцеговини у протеклих 700 година. Питање је само да ли је њихово порекло заједничко, више или мање. Да ли неко од поштованих форумаша зна за неко од усмених предања у којима се помињу Обрадовићи и њихова сеоба са југа на север, дуж Подинарја, све до Лике (па и даље)? Велики поздрав

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију