Аутор Тема: Смедеревски крај  (Прочитано 8872 пута)

Sasa123

  • Гост
Одг: Смедеревски крај
« Одговор #40 послато: октобар 25, 2015, 06:49:47 поподне »
Цитат
А шта ако ипак у Тимок нису дошли с Косова (у неко скорије време)? Ако су у ствари и раније живели у Морави, па су се привремено склонили у Тимок и онда вратили у Мораву.

Једино лингвистика би ту могла да да неке одговоре али не знам да ли има неких новијих истраживања. Читао сам нека новија истраживања где је крај око Параћина и Јагодине испитиван подробније. Стара теорија Павла Ивића је покаазивала да се утицај тзв.призренско-јужноморавског дијалекта простире до Сталаћа. Ова ауторка сматра да јеоткрила јак утицај тог дијалекта са карактеристичним ( ги, гу, ники, ене га иде, куј, мојим, ди знам, ки јуне итд.) простирањем у зони Параћина и чак преко Мораве у Јагодини. Мене то не чуди ако се узме она Цвијићева карта јер се у тој зони "све жути". Крушевац, Алексинац, Лесковац, Прокупље су биле зоне кулука и работе где је постојао до душе по Стојанчевићу и кнез бератлија али је он обезглављен од  стране Ићитуглије а његов син је пребегао у побуњену Србију.

Није јасно ни на југу докле су допирали тзв. старинци са карактеристичним икањем (старији, нисам) да ли до западне Мораве или до Копаоника!? Између Лима и Копаоника је била зона класичног "екања", говор Старе Рашке. Сеобама Срба у 17. и 18. веку ти носиоци северно-косовског дијалекта прелазе превоје на Копаонику и појављују се у "зони прелаза на саставу три Мораве". Одатле неки одлазе преко Дунава а један крак се појављује и у Црној Реци и Тимоку. Једна бочна струја преко Лисца се спушта према Јужној Морави али је знатно слабија од ове две. Традиције војвођанских Срба тзв." лала" су јасно и недвосмислено Косовске али се у шумадијско-војвођанском запажа стапање источно-херцеговачких и рашко-косовских особина.

Још један је проблем што је прави косовски дијалект заправо онај призренско-јужноморавски јер право Косово је само јужно од Лаба али је сам назив "косовски" много шири и простире се и на земље ка којима су се Косовци селили. Занимљиво је оно што сам нашао код Б. Нушића у књизи Косово где он наводи народна предања и песме у којима се Косово шири према југу до Прилепа Краљевића Марка, што је фантастична слика.

Sasa123

  • Гост
Одг: Смедеревски крај
« Одговор #41 послато: октобар 25, 2015, 11:27:04 поподне »
[emailwww.mus.org.rs/.../05_aleksandar_krstic_-_smederevski_kraj_u_drugoj...][/email]

Крстић је убицирао, на овој карти, у овом раду о Смедеревском крају у 15. и 16. веку село Дреновац, на потезу код Калуђерове чесме, али још увек као да је у неверици при убикацију јер у таблици даје и друге локације и мислим да нема потребе за тим, то је потез Дреновац у атару Врбовца. Дакле погрешно сам мислио да је то позиција Врбовца и остаје да је Врбовац нај старији био на потезу Селиште. Мислим да се Крстић озбиљно кандидовао за другог Леонтија Павловића и Смедеревци би морали да му се одуже.

Sasa123

  • Гост

Sasa123

  • Гост
Одг: Смедеревски крај
« Одговор #43 послато: октобар 27, 2015, 09:14:07 поподне »
На простору данашњег села Врбовца код Смедерева је дакле, у средњем веку постојало неколико насеобина. Села Дреновац, Дремановац (данас потез Дрмановац, Бурдељине), Врбовац, Ошешковац(данас потез Шешковац) и Ројиште (сада ближе Михајловцу) као и трг Варошево ( данас Ткс у Раљи). Данас само једно село Врбовац је остало након турске окупације, занимљиво.

Ван мреже kanalcek

  • Гост
  • *
  • Поруке: 10
Одг: Смедеревски крај
« Одговор #44 послато: децембар 11, 2015, 05:10:05 пре подне »
Саша 123 Желим да те питам нешто. Која је књига у којој пише да тимочко-призренски диjалекат се причати док Параћина и Јагодине?Није наведено име аутора.

Ван мреже Шумадинац

  • Гост
  • *
  • Поруке: 1
Одг: Смедеревски крај
« Одговор #45 послато: фебруар 25, 2019, 01:47:19 поподне »
 Neki podaci nisu tacni u objavama.Moja porodica vekovima zivi u Vrbovcu.Slatine se nalaze ispod moje kuce.Inace,m.z. Vrbovac zapocinje radove na otkopavanju stare crkve.Znamo tacno mesto,trenutno prebiramo po arhivama da budemo sigurni
p.s.Voda na Kaludjerovu se koristi i dan danas.Smem da potpisem da lepsu vodu u zivotu probao nisam