Порекло становништва > БиХ - Република Српска

Порекло Гверића (Шахиновићи, Бања Лука)

<< < (2/9) > >>

Гвер:
То би нас онда још више приближило Гверићима из Виналића код Врлике, смештајући нас свега 20-30км од њих, па се питам има ли ту сродства, иако су они католици а ми православни. За те из Врлике пише да су дошли из Бриштана код Дрниша. Има и данас Гверића у Бриштанима.

Да ствар буде још компликованија, прочитао сам на једном месту да су се Гверићи у Бриштанима презивали Јурић. Да цитирам:


--- Цитат ---Prezime je s jezičkog gledišta nastalo od italijanskog guerra, što znači rat ili ratovanje.  Kako je starina Gverića u Brištanima (miljevački dio drniške općine), gdje su se prezivali Jurić, vjerojatno je neki pripadnik ovoga roda bio istaknuti ratnik ili pak sudionik nekih sukoba s "ratnim obilježjima", pa je dobio nadimak Gvero, što će kasnije postati prezimenom.
Ne treba smetnuti s uma i činjenicu da je u Jezerima na Murteru 1678. godine zabilježeno prezime Gverac.
Gverići su u Vinalić doselili na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, jer se prvi put susreću u austrijskom zemljišniku iz 1830. god. kad je zabilježena obitelj Ante Gverića. U martiriju franjevačkog samostana u Šibeniku zabelježeno je da je 16. studenog 1887. godine u 73. godini života preminuo fra Ivan Gverić stariji iz Vrlike. Dakle, taj svećenik rođen je 1814. godine.

Podrijetlo hrvatskih rodova Vrličkog područja, str. 142.

--- Крај цитата ---


Не знам колико се може веровати овом хрватском извору али он ми је за сада најближи и једини траг.

У Бриштанима заиста постоји засеок Јурић а презиме се спомиње 1693. а данас је наводно изумрло у Миљевцима. Међутим пронашао сам и засеок Гверићи у Доњим Бриштанима, у њему се налази локва Ровањ и близу је националног парка Крка. Пише да је цела околина данас запуштена.
Ако су Гверићи у Бриштанима заиста били Јурићи онда су се раздвојили вероватно почетком 18. века. Можда су од тих Гверића ови у попису из 1741. и 1762. где су били у служби млетачких јединица.

Међутим проналазим да је било Јурића тада и у Врлици, већ у првом попису становништва из 1692. где је један од четири харамбаша Павле Јурић. Од тих Јурића пише да су настали Оклопчићи а вероватно нису у сродству са Јурићима из Бриштана.

Зрно:
Гверићи у БриштанимаГверићи у ВиналићуУ Хрватској се изворно јављају само у ова два села. Има их и мало у Славонији и градовима, али су тамо сигурно доселили из Бриштана или Виналића.

Гвер:
Хвала вам на овим мапама. Видим да се и код Бриштана налази црква Св. Николе, лоцирана сада у националном парку Крка. Православна црква Св. Николе у Врлици је изграђена 1618. па се опет потврђује правило да Св. Никола "прати" Гвериће.

Ево и она два пописа које сам спомињао из 1741. и 1762.
Овде се спомињу (бр. 40 и 41) Фране и Гашпар Гверић, од оца Анћела, из Удина. Има и других породица наводно из Удина па могуће да су једноставно тамо стационирани по војној дужности? И списак је начињен у Удинама.Други списак је из "Abecedni Popis Pripadnika Mletačkih Postrojbi 1703 - 1797". Овде се спомињу у попису из Задра 1762. и Бергама 1772., али се наводи да су из Истре, претпостављам да мисле на полуострво Истра. На Истри има и острво Свети Никола што је занимљива случајност.


А ево га и Јован Гверић (Giovanni Guerich) из Врлике. Преузето из "Schematismo della diocesi di Spalato-Macarsca 1846".


И пронашао сам на сајту "gedmatch" неку Кату Гверић, рођ. 1777. и удату за Јуру Вранчића, али не пише одакле је.

Зрно:
Giovanni може бити и Иван и Јован. У овом случају би требало да је Иван.

Питање је да ли имате икакве везе са овим Гверићима, поготово због тог италијанско порекла. Било би добро да урадите тестирање Y хромозома, ако већ нисте.

Гвер:
Урадићу тестирање свакако јер ми је то у плану већ неко време. Да ли је свеједно ако то урадим у Србији или негде у иностранству?
Видео сам на форуму да су Гверићи из Бања Луке I2, па претпостављам да ћу и ја добити исти резултат јер су моји одатле.
Пронашао сам неколико слика Гверића из Врлике и Бриштана и физички веома подсећају на неке чланове моје породице. Знам да то ништа не значи и може бити случајност.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију