Порекло становништва > БиХ - Република Српска

Порекло Гверића (Шахиновићи, Бања Лука)

<< < (8/9) > >>

Ojler:

--- Цитат: Гвер  фебруар 26, 2019, 01:59:31 поподне ---...
Још једна породица Гверо је после рата колонизована у Кикинду а до тада су живели у самом Пеуљу:
...

--- Крај цитата ---

Ови Гверо су колонизовани у Наково поред Кикинде. Ако су сада у Кикинди ради се о накнадним сеобама.

Гвер:
Сад баш видим да је глумац Марко Гверо члан народног позоришта Кикинда, вероватно да је од тих Гвера.

Моји из Шахиновића су премештени у централни Банат, али сам чуо да су првобитно требали бити у Сомбору. Овде су добили доста велик посед али су накнадно поново измештени и нико не зна шта се тачно десило, чак ни где је завршио мој прадеда. Тај посед је нека бивша грофовија вероватно из доба аустроугарске. Имао сам прилике да посетим локацију и видим ту вилу. Данас је то полузапуштена сеоска задруга.

Гвер:

--- Цитат: Зрно  фебруар 23, 2019, 02:34:14 пре подне ---Šahinovići
Gverić (Miloš) Simo, rođen 1907. Srbin, ubijen 1942. u zatvoru, Banja luka (1250023003)

--- Крај цитата ---

Изгледа да је то Гверић Симеун кога сам пронашао у књизи Антуна Милетића "Концетрациони логор Јасеновац". На страни 155/56 стоји:

"Nalog ustaškog pokretnog prekog suda u Banjoj Luci od 13. februara 1942. župskoj redarstvenoj oblasti Banja Luka da osam lica preuzme i sprovede u koncetracioni logoр Jasenovac iako su sudski oslobođeni krivice."

На тој листи је под бројем 4 Симеун Гверић:


--- Цитат ---Simeun Gverić, pok. Miloša i majke rođ. Stanarević, Ružice, grkoistočne vjere, rodom i prebivalištem iz Sahinovića, kotar Banja Luka, 51 godinu star, državljanin N.D.H. težak, neoženjen, pismen, samouk, sa imetkom od oko 30 dunuma zemlje.
--- Крај цитата ---

Међутим ако је стар 51 годину онда је рођен 1891. а не 1907. Вероватно се ради о грешци. Да ствар буде још конфузнија у истој књизи на страни 253. пише да се 15. априла 1942. у логор шаље "Gverić Sinieun", рођен 1910. из Шахиновића. Опет нека грешка највероватније.

Гвер:
Ето како је мали свет, недавно су чланови моје породице срели једног Гверу и укратко поразговарали. Када се повео разговор о пореклу, споменуо је нашу везу са Милишићима и порекло из Црне Горе. Ја о овоме никоме нисам причао тако да од мене нису чули. У вези црногорског порекла знам само да је било Гвера у Котору и да стоји да су староседеоци херцегновског подручја и Боке которске а пошто нисам био присутан не успех да га упитам одакле му те информације. Још је напоменуо да су и његови после рата требали да населе Црвенку, као и моји, али су их накнадно иселили даље. Раније сам написао да смо требали бити у Сомбору, али сам погрешио, ради се исто о Црвенки. Дакле још једна информација да смо вероватно сви требали да населимо једно подручје али смо потом расељени насумице.

Што се тиче Милишића, један члан форума ми је рекао да купрешки Милишићи који славе Никољдан потичу од Милишића из Главске који славе Св. Стефана. Ја још немам став поводом те теорије, јесмо ли или нисмо од Милишића. А ако јесмо, онда је до раздвајања, како смо већ установили на овој теми, морало доћи доста рано, најкасније у првој половини 18. века а ја мислим да је било доста раније. И нешто ми говори да постоје најмање две линије Гвера/Гверића које су се исто раздвојиле у неком непознатом тренутку. Врлишки/бриштански Гверићи су у даљем сродству са нама, у то сам једноставно убеђен иако не могу да докажем овако преко интернета. И то не мислим само због истог презимена. Када би објаснили ту везу многе би се ствари рашчистиле. И мислим да хрватски извори, а њих сам највише и читао у вези историје Гверића јер других и нема, прећуткују неке податке. Један Гверић је чак на челу задарског архива и један од водећих историчара у Хрватској, он би свакако могао да ископа све информације.

Нисам стигао много тога да истражим у међувремену али имам неколико теорија (и питања) о којима ћу писати касније када стигнем.

Гаџић Црнчевић:
Побогу Гвер, мани се католичког поријекла твоје породице , какви црни италијани би прешли од млечана , турцима у вољу , а тек у то вријеме промијенили вјеру, појединац могуће али у промилима, а цијеле породице тежак случај.То је вријеме кад се бјежало од глади и биједе, а то што сугеришете је потпуно обрнуто-идеш у биједу  итд.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију