Аутор Тема: Поделите нове 23андМе резултате!  (Прочитано 35744 пута)

Ван мреже Stefan Dragićević

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 25
  • J2b-L283 > Z638 > BY205727
Одг: Поделите нове 23андМе резултате!
« Одговор #120 послато: Јун 27, 2026, 08:59:43 пре подне »
Stigli rezultati pre pola sata. 🙂 Još nisam stigao detaljnije da ih proučim, pa mi nije sasvim jasno kako 23andMe razlikuje *Genetic Groups* i *Country Matches*, odn. da li su to dve nezavisne kategorije ili se međusobno preklapaju. Takođe, nisam siguran ni da li redosled zemalja u *Country Matches* (Bosna i Hercegovina – Srbija – Hrvatska) ima neko značenje ili je proizvoljan. Ako je neko već proučavao kako 23andMe određuje ove rezultate, voleo bih da čujem objašnjenje.

Na prvi pogled, jedino mi deluje pomalo neobično to što su mi razni kalkulatori kao najbliže populacije uglavnom izbacivali Dalmaciju, centralnu Hrvatsku i (zapadnu) Hercegovinu, dok ovde nemam naročito izražena poklapanja sa tim regijama.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14397
« Одговор #121 послато: Јун 27, 2026, 09:52:31 пре подне »
Stigli rezultati pre pola sata. 🙂 Još nisam stigao detaljnije da ih proučim, pa mi nije sasvim jasno kako 23andMe razlikuje *Genetic Groups* i *Country Matches*, odn. da li su to dve nezavisne kategorije ili se međusobno preklapaju. Takođe, nisam siguran ni da li redosled zemalja u *Country Matches* (Bosna i Hercegovina – Srbija – Hrvatska) ima neko značenje ili je proizvoljan. Ako je neko već proučavao kako 23andMe određuje ove rezultate, voleo bih da čujem objašnjenje.

Na prvi pogled, jedino mi deluje pomalo neobično to što su mi razni kalkulatori kao najbliže populacije uglavnom izbacivali Dalmaciju, centralnu Hrvatsku i (zapadnu) Hercegovinu, dok ovde nemam naročito izražena poklapanja sa tim regijama.

Честитам, Стефане.

Очекивани резултати за Србина из Мачве. Као што смо мислили, немаш никакве везе са Далмацијом, на шта си указивао код неких аутосомалних резултата. ;) То што ти G25 некада избаци најближе просеке одатле, значи да си конкретно на том узорку, укупном аутосомалном генетиком близу тих људи. То није стварна генеалогија.

Такође, 23andMe ти не показује IBS сличност са Источним и Западним Словенима, иако си на G25 благо северозападнији од српског просека. 23andMe те види као 100% Западни Балкан, то је зато што имају огромну базу, па могу сасвим лепо да те опишу и само кроз Балкан.

Genetic Groups и Country Matches је већ генеалогија. То су људи са којима делиш стварно порекло (IBD). Код тебе доста логично:

1. Genetic Group close - Јужна Панонија и северне динарске области.
2. Coutry Matches - Босна, Златибор, Мачва, Моравица.

To determine your Genetic Groups, we first identify groups of people with significant genetic similarity to one another. Then we label these Genetic Groups based on the self-reported information of individuals in those groups, such as their ancestors' birth locations, languages, or cultural affiliations. These Genetic Groups then serve as a reference, representing groups of people whose ancestry is associated with shared languages, ethnic identities, or other self-reported characteristics. To determine if you share significant genetic similarity with any of these groups, we look for identical pieces of DNA that you have in common with the reference individuals.

To determine your Country Matches, we first define the reference populations using the self-reported countries of ancestry of 23andMe customers and individuals in publicly available reference datasets. For this step, we require that all four of the reference individual’s grandparents were born in the same country. To determine if you share significant genetic similarity with reference individuals from a country or territory, we look for identical pieces of DNA that you have in common with those reference individuals.

Сад можеш да истражујеш многе опције, DNA Relatives, Reconstructed Ancestors, DNA Relatives Clustering и др.

Треба имати на уму да 23andMe ове процене етничке припадности, а посебно GG и CM одређује на основу базе од 400 000 тестираних. Ту су не само људи из твојих поклапања, већ сви који су радили 23andMe тест (и они који су остали анонимни), као и резултати из различитих научних студија.

Ван мреже Stefan Dragićević

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 25
  • J2b-L283 > Z638 > BY205727
« Одговор #122 послато: Јун 27, 2026, 09:16:16 поподне »
Очекивани резултати за Србина из Мачве. Као што смо мислили, немаш никакве везе са Далмацијом , на шта си указивао код неких аутосомалних резултата. ;)

Možda, ALI i dalje imam dosta poklapanja sa ljudima iz okoline Zadra, a sa jednom osobom "čak" delim 44 cM, tako da je, ako ništa drugo, i ovde prisutan taj signal koji sam viđao na Ancestry-ju. 😄 Šalu na stranu, rezultati su zaista očekivani i, moram priznati, u mnogim aspektima deluju dosta preciznije (i realnije) nego AncestryDNA. Uskoro će mi stići i rezultati sa MyHeritage, tako da će biti zanimljivo uporediti ih sa ovim.

Što se samih regionalnih rezultata tiče, jedino mi je malo žao što BiH nije podeljena na veći broj regija ili čak kantona, pošto upravo odatle imam veliki broj poklapanja. Kod tih match-eva primećujem da se određene oblasti često ponavljaju, baš kao i među mojim AncestryDNA poklapanjima, ali bilo bi mnogo preglednije kada bi se takvi trendovi mogli videti direktno, bez prolaska kroz svaki pojedinačni match. Inače, zanimljivo je da i ovde dobijam nekoliko bližih poklapanja iz Banata, baš kao i na Ancestry-ju.

Više od samih genetičkih grupa i poklapanja ipak sam iščekivao njihov Ancestry Timeline. Međutim, iz nekog razloga prikazuje mi samo prve dve generacije (~1970. i ~1940), dok ostale uopšte ne prikazuje. Ne znam da li je to zato što na 23andMe nemam formirano porodično stablo ili postoji neki drugi razlog.

Sa druge strane, jedna od opcija koja mi se baš dopada jeste pretraga match-eva po haplogrupama. Ukupno imam 21 poklapanje sa J-L283: jednog Makedonca, trojicu Grka, trojicu Rumuna i čak 14 Albanaca. Zanimljivo je da su gotovo svi Albanci iz okoline Skadra i, koliko sam uspeo da vidim, pripadaju plemenu Hoti. Još zanimljivije je što i na Ancestry-ju imam poklapanja upravo sa Albancima iz tog istog plemena.

Pošto mi Big Y zasad nije preterano pomogao u preciznijem određivanju daljeg porekla po muškoj liniji, palo mi je na pamet da bi ovo možda mogao biti neki trag. Naravno, sasvim je moguće da u tome nema ničeg posebnog, budući da je J-L283 prilično rasprostranjena među Albancima. Ipak, možda ću u nekom trenutku stupiti u kontakt sa tim poklapanjima, čisto da proverim da li je neko od njih radio detaljniji Y-DNA test.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14397
« Одговор #123 послато: Јун 28, 2026, 08:05:38 пре подне »
Možda, ALI i dalje imam dosta poklapanja sa ljudima iz okoline Zadra, a sa jednom osobom "čak" delim 44 cM, tako da je, ako ništa drugo, i ovde prisutan taj signal koji sam viđao na Ancestry-ju. 😄 Šalu na stranu, rezultati su zaista očekivani i, moram priznati, u mnogim aspektima deluju dosta preciznije (i realnije) nego AncestryDNA. Uskoro će mi stići i rezultati sa MyHeritage, tako da će biti zanimljivo uporediti ih sa ovim.

Što se samih regionalnih rezultata tiče, jedino mi je malo žao što BiH nije podeljena na veći broj regija ili čak kantona, pošto upravo odatle imam veliki broj poklapanja. Kod tih match-eva primećujem da se određene oblasti često ponavljaju, baš kao i među mojim AncestryDNA poklapanjima, ali bilo bi mnogo preglednije kada bi se takvi trendovi mogli videti direktno, bez prolaska kroz svaki pojedinačni match. Inače, zanimljivo je da i ovde dobijam nekoliko bližih poklapanja iz Banata, baš kao i na Ancestry-ju.

То мало зависи и од узорка у јавној бази 23andMe. Чешће се тестирају људи из динарских крајева, па се у том смислу Босна и Хрватска као Country Matches редовно појављују Балканцима. Слично важи за Genetic Groups Distant. То може указивати и на старију IBD везу, или не обавезно старију, али не тако густу мрежу IBD поклапања. Миграције су на Балкану у задњих 500 година биле живе, па тако Срби из Шумадије неретко имају Distant Genetic Groups на простору Хрватске (Далмација), док Хрвати са друге стране могу имату Distant Genetic Groups Велика Морава. Најинформативније је када видиш Close Genetic Groups, а то је код тебе Јужна Панонија и северне динарске области. 

Više od samih genetičkih grupa i poklapanja ipak sam iščekivao njihov Ancestry Timeline. Međutim, iz nekog razloga prikazuje mi samo prve dve generacije (~1970. i ~1940), dok ostale uopšte ne prikazuje. Ne znam da li je to zato što na 23andMe nemam formirano porodično stablo ili postoji neki drugi razlog.

Имаш само једну "популацију" у Ancestry, па ти не може показати разноврсни Ancestry Timeline. Показује само да су ти најскорији преци били доминанто Bosnian, Croatian, Montenegrin & Serbian. Исто би било и да оде даље у прошлост, зато се ограничава само на 20. век.

Ancestry Timeline је кориснији када имаш више популација у Ancestry Composition, па можеш видети када су отприлике живели преци са доминантном једном генетиком. Мој пример: