Ратници и страдалници > Жртве рата

Светли примери страдања странаца са Србима у Другом светском рату

(1/4) > >>

Број 1:
Нађох у књизи Станислава Кракова "Генерал Милан Недић", књига прва - "На оштрици ножа" следећи запис о мени непознатом херојству једног Немца приликом нацистичке одмазде у Шапцу крајем новембра 1941. приликом које је убијено на стотине људи, а у логор одведено преко 20.000 Шапчана.
Краков наводи сведочење Велизара Гајића, ученика шестог разреда шабачке гимназије, који је био очевидац следећег догађаја:

"Већ је падао сумрак, и пошто је у граду акција хватања и стрељања сакривених лица завршена, када су нас многобројни немачки војници, са машинским пиштољима у рукама, потерали ка мосту на Сави, који је био одмах ту у близини. И ту сам већ на ступању на мост видео прву жртву која је пала међу нама. Један парадокс је хтео да тај први убијени Шапчанин буде баш Немац, члан немачке мањине у Југославији, Пепита Румл, касапин, члан фирме браћа Румл у Шапцу, који је гордо одбио да се користи својим немачким пореклом и кога Немци нису хтели да пусте међу таоце. Али, он им је изазивајући добацио:
- Ја сам Србин, ја сам са Србима целог века живео и ја делим њихову судбину. Ако треба да умрем, ја ћу умрети са њима заједно.
И умро је први. Када је на мосту један немачки војник кундаком ударао једног старог Шапчанина који није ишао доста брзо, Пепита Румл га је одгурнуо и почео да грди на немачком. Једним метком војник га је убио и бацио му тело преко ограде у Саву".

Покушао сам да нађем било где навод о овом подвигу у доступној литератури, али не нађох помена о Пепити Румлу (сем што се у књизи Александра Рајевца "Почетак грађанског рата у окупираној Србији 1941" цитира горе истакнуто сведочење).

Једино што нађох у попису жртава рата за подручје Шапца је помен да је страдао Румл Јосипа Фрањо (рођен 1887. и убијен 1941. године). С обзиром да име Пепито више звучи као надимак (од личног имена Јосип), рекао бих да овај податак важан у нашем даљем трагању за истином о овом случају вредном помена, сећања и захвалности.

Надам се да неко од Шапчана има више информација о овом човеку и његовој породици.

Број 1:
Нађох сад у Трговинско-занатском шематизму Краљевине Србије из 1905. да се у Шапцу помиње радња Јосифа Румла, кобасичара.

Зрно:
Можда је био Јеврејин из Немачке, а не Немац.

Зрно:
У сваком случају, прешли су на православље и има их данас.

Зрно:
друга верија

....Franja Ruml iz Šapca, pod udarcem jednog ustaše onesvešćen je posrnuo, a ustaše ga baciše u vodu. Za njim je doživeo istu sudbinu Ljubiša Milovanović, bankarski činovnik iz Šapca....

трећа верзија

...Franjo Ruml se spotakao gledajući prizor pada. I njemu prilazi ustaša i udara ga motkom. Ruml tetura rubom prolaza, a onda se i on stropošta...

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију