Аутор Тема: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту  (Прочитано 4583784 пута)

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 206
Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Одговор #9920 послато: Децембар 08, 2025, 03:42:46 пре подне »
Da li to znači da je zapravo moje poreklo Ilirsko i već stotinama godina na ovim prostorima, u pravom smislu starosedeoci? Takođe ako sam već došao do 1750-ih godina sa poreklom (u smislu istraživanja dostupnih informacija), i očekivao sam da će mi dnk test otkriti dalje, ali situacija se sada komplikuje, da li postoji neki način da nastavim istraživanje i da li možda mogu da mi pomognu stariji grobovi na Rudnu, podsećaju na stećke, ali mislim da su tipični grobovi studeničke škole za 16. i 17. vek. Pa gledam sad jel oni mogu da mi pomognu, dublje testiranje, da li mozda imaju neki stariji turski defteri za to područije, da li te porodice sa Kosova koje slave sv. Stefana imaju neko predanje o svom poreklu pa mogu preko njih da se informišem..? U principu moje pitanje je kako dalje, a u nastavku šaljem slike tih grobova - https://imgur.com/a/5O5elmn

Ilirsko po muškoj liniji. Haplogrupa je samo gen po jednoj predačkih liniji a svaki čovjek ima stotine i stotine predačkih linija. Možda bi u ukupnoj genetici bio više Sloven nego Ilir npr.

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1123
  • Ђурђевдан Y:I1>P109>FGC22045 Панчево
« Одговор #9921 послато: Децембар 08, 2025, 04:35:27 пре подне »
Da li to znači da je zapravo moje poreklo Ilirsko i već stotinama godina na ovim prostorima, u pravom smislu starosedeoci?

Да, хаплогрупу J2b-L283 код нас углавном можемо везати за Илире, са географским варијацијама у зависности од подгране.

Да додам да је подгрупа J2b-L283>Z1043 пронађена на археолошким налазиштима римског доба из Србије и Црне Горе и средњовековним из Мађарске, Хрватске, Италије, Немачке и Шведске.
https://discover.familytreedna.com/y-dna/J-Z1043/tree
https://discover.familytreedna.com/y-dna/J-Z1043/ancient

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14342
« Одговор #9922 послато: Децембар 08, 2025, 08:45:10 пре подне »
Да додам да је подгрупа J2b-L283>Z1043 пронађена на археолошким налазиштима римског доба из Србије и Црне Горе и средњовековним из Мађарске, Хрватске, Италије, Немачке и Шведске.
https://discover.familytreedna.com/y-dna/J-Z1043/tree
https://discover.familytreedna.com/y-dna/J-Z1043/ancient

Да, она показје неке везе са западном Европом, што је често случај и са осталим гранама J-L283. Како ти конкретно изгледа порекло ове J-Z631? Оно што је сигурно, на Балкану је подграна J-Z631 > Z1043 знатно заступљенија у јужним и централним областима (Албанија, Македонија, Грчка), него у северним и западним крајевима.

Ван мреже Aleksandar Vilimonović

• Гост
  • *
  • Поруке: 7
« Одговор #9923 послато: Децембар 08, 2025, 11:07:47 пре подне »
Jel dalja grana moje grane (J2 > J-Z1043), može da bude J2 > J-Y155375 ili ne?

To pitam jer sam radio neko istraživanje, i postoje testirani Boškovići sa gore navedenom haplogrupom koji slave istu slavu kao i ja (Vilimonović). Oni su testirani u Čačku, ali moguće da su poreklom iz Kruševice, to se treba istražiti ako ova hipoteza bude tačna, ili se treba testirati Bošković iz Kruševice.

Uglavnom, Vilimonovići i Andrići su jedna porodica sa Rudna, od dva brata, slave istu slavu i žive u istom selu, tako beleži i Dragoljub Korićanac. O Filimonu od kojih su Vilimonovići nema puno informacija, ali o Andru od kog su Andrići ima. Andrija se prezivao sigurno Bošković, pre nego što su njegovi potomci promenili prezime. Kada govorimo o Vilimonovićima i Andrićima, podrazumevamo da te dve porodice žive u selu Rudno na Goliji. U selu Kruševica na Goliji, na oko 10km od Rudna, postoje Boškovići, koji takođe slave Svetog Stefana, i neki pričaju da smo rod, a neki ne.. Radomir Ilić u svojoj knjizi početkom 20. veka beleži da su Boškovići naseljeni u Kruševici, nakon što su prvo bili na Rudnu, a na Rudno su migrirali iz Korita u Staroj Srbiji. Milisav Lutovac govori takođe o Boškovićima, i popisuje ih kao porodicu koja je migrirala iz Korita u Kruševicu. Zanimaju me vaša mišljenja, i da li postoje ti testirani Boškovići, iako da, da li su ikako povezani sa nama?

Izvori:
Radomir Ilić "Ibar", strana 627
Milisav Lutovac "Bihor i Korita", strana 153-154

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #9924 послато: Децембар 08, 2025, 11:29:20 пре подне »
Jel dalja grana moje grane (J2 > J-Z1043), može da bude J2 > J-Y155375 ili ne?

To pitam jer sam radio neko istraživanje, i postoje testirani Boškovići sa gore navedenom haplogrupom koji slave istu slavu kao i ja (Vilimonović). Oni su testirani u Čačku, ali moguće da su poreklom iz Kruševice, to se treba istražiti ako ova hipoteza bude tačna, ili se treba testirati Bošković iz Kruševice.

Не, ти Бошковићи су сасвим друга подграна J2b.

Uglavnom, Vilimonovići i Andrići su jedna porodica sa Rudna, od dva brata, slave istu slavu i žive u istom selu, tako beleži i Dragoljub Korićanac. O Filimonu od kojih su Vilimonovići nema puno informacija, ali o Andru od kog su Andrići ima. Andrija se prezivao sigurno Bošković, pre nego što su njegovi potomci promenili prezime. Kada govorimo o Vilimonovićima i Andrićima, podrazumevamo da te dve porodice žive u selu Rudno na Goliji. U selu Kruševica na Goliji, na oko 10km od Rudna, postoje Boškovići, koji takođe slave Svetog Stefana, i neki pričaju da smo rod, a neki ne.. Radomir Ilić u svojoj knjizi početkom 20. veka beleži da su Boškovići naseljeni u Kruševici, nakon što su prvo bili na Rudnu, a na Rudno su migrirali iz Korita u Staroj Srbiji. Milisav Lutovac govori takođe o Boškovićima, i popisuje ih kao porodicu koja je migrirala iz Korita u Kruševicu. Zanimaju me vaša mišljenja, i da li postoje ti testirani Boškovići, iako da, da li su ikako povezani sa nama?

Izvori:
Radomir Ilić "Ibar", strana 627
Milisav Lutovac "Bihor i Korita", strana 153-154

Нису тестирани ови Бошковићи. Покушајте анимирати још неке родове из Рашке на днк тест, сигурно да ће бити интересантних резултата међу староседеоцима. Иако узорак за Рашку није мали, постоје родови који нису још увек довољно генетички профилисани.

• Гост
  • *
« Одговор #9925 послато: Децембар 08, 2025, 11:54:21 пре подне »
Aha, hvala na odgovoru. U principu, konkretno govoreći za moguću povezanost Vilimonovića i Andrića sa Boškovićima koji slave Sv. Stefana, misliš da ova priča može da pije vodu, ali je neophodno testiranje radi upoređivanja njihove haplogrupe sa našom? Jer ako imamo istu haplogrupu, a staro prezime nam je Bošković, to znači da dolazimo do zaključka da smo starinom iz Korita, a još dalje Rijeka Crnojevića.. U svakom slučaju vrlo je zanimljivo da se u okviru od 10km podudaraju prezimena i slave, čak u jednom periodu i samo selo Rudno kao teritorija na kojoj žive sve tri porodice..

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #9926 послато: Децембар 08, 2025, 01:00:39 поподне »
Aha, hvala na odgovoru. U principu, konkretno govoreći za moguću povezanost Vilimonovića i Andrića sa Boškovićima koji slave Sv. Stefana, misliš da ova priča može da pije vodu, ali je neophodno testiranje radi upoređivanja njihove haplogrupe sa našom? Jer ako imamo istu haplogrupu, a staro prezime nam je Bošković, to znači da dolazimo do zaključka da smo starinom iz Korita, a još dalje Rijeka Crnojevića.. U svakom slučaju vrlo je zanimljivo da se u okviru od 10km podudaraju prezimena i slave, čak u jednom periodu i samo selo Rudno kao teritorija na kojoj žive sve tri porodice..

Нема на чему. Сад кад поменусте Корита, на простору Брда постоји један J-Z631 који хаплотипом није сасвим близак вашој групи, али мутације су могуће. У питању је Кораћ, Никољдан, Рујишта, Беране. Они су наводно пореклом од Братоножића, али предање је оборено днк тестом. Дакле ово је најближе Бихору што имамо од J-Z631 тестираних. У сваком случају, све се врти око тих области, Рашка-Брда-Метохија, што није необично за породице пореклом из вашег краја.   

• Гост
  • *
« Одговор #9927 послато: Децембар 08, 2025, 03:17:53 поподне »
Jel će biti dovoljno da Boškovići iz Kruševice urade isti dnk test kao i ja da bi se ustanovilo jel smo zapravo rod? Pošto samim tim i naše dalje poreklo može da se otkrije..

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #9928 послато: Децембар 08, 2025, 04:24:29 поподне »
Jel će biti dovoljno da Boškovići iz Kruševice urade isti dnk test kao i ja da bi se ustanovilo jel smo zapravo rod? Pošto samim tim i naše dalje poreklo može da se otkrije..

Да, то ће бити довољно (овај тест што сте радили), да се утврди да ли сте повезани по директној мушкој линији, или не.

Ван мреже Петар М. Демић

• Одбор за архивистику
  • Писар
  • Поруке: 375
  • J2b1-M205>Y218180, банијски огранак Крича
« Одговор #9929 послато: Децембар 10, 2025, 01:27:26 поподне »
Тестирани је навео да Балтићи по предању потичу из околине Мојковца. Балтића заиста има у околини Мојковца, али они славе Лучиндан и по предању потичу од Срезојевића из Роваца, па је за очекивати да припадају роду Никшића (I2-FT190799). Још нису генетички тестирани.

Помињао је Главоњић да су Балтићи из Штитарице код Мојковца радили SNP тестирање и да је потврђено да су Никшићи, али и да је оборено предање да су од Срезојевића.

И БАЛТИЋИ из Штитарице код Мојковца припадају највероватније огранку Тарских Никшића. SNP тестовима је утврђено да су позитивни на Y250780, али негативни на грану ровачких Срезојевића A32852, чиме је оборено једно од њихових предања о пореклу. Друго предање Балтића наводи сродство са Булатовићима, али без икакве јасне везе са познатим огранцима овог братства. Ни сами Булатовићи у Ровцима немају било какво предање о Балтићима, што заједно упућује на могућност да је и ово предање настало накнадно.
« Последња измена: Децембар 12, 2025, 11:38:33 пре подне Иван Вукићевић »

Ван мреже Dragan Radjen

• Гост
  • *
  • Поруке: 1
« Одговор #9930 послато: Децембар 10, 2025, 07:15:53 поподне »
Поздрав за Рађена, уколико прати тему.

Танасије Пејатовић помиње Рађене са славом Лазаревдан у засеоцима Жин код Ритошића и Згарете код Добриловића у данашњој прибојској општини. С обзиром на смер кретања становништва, за очекивати би било да су из тог краја дошли у околину Рудог и Чајнича, можда баш са овог пограничног простора пљеваљске и прибојске општине око Ритошића, мада је могуће и обрнуто.

Раније сам у неком од радова прочитао да Рађени Лазаревданци из овог краја потичу од Старчевића који су I2-FT14506, али не могу да пронађем тај навод сада.
Свакако не би било лоше да се тестира још неки Рађен, можда баш из Мрсова, Обрвене или околине Прибоја, како би се потврдила припадност читавог рода грани R1b-BY38894.

Pozdrav za Vas i hvala Vam na odogovoru. Ova Vasa informacija je vrlo vjerovatno tacna jer je taj potez od pribojske opstine do Cajnica i Rudog pa i Visegrada poprilicno blizu. Po nekim informacija, doduse, neprovjerenim mi smo se do skoro prezivali Rađenović pa tu treba traziti mozda neke osnove za dalje istrazivanje. Kao sto gore pise, moguce je da se je slava mjenjala iz nekog razloga. Srdacan pozdrav i svako dobro. Dragan Rađen

Ван мреже neca01

• Гост
  • *
  • Поруке: 2
« Одговор #9931 послато: Децембар 12, 2025, 01:53:41 поподне »
Ацковић, Никољдан, Пепељевац, Крушевац

Припада хаплогрупи G2a-L497>Y128480.

Тестирани Ацковић има потпуна поклапања са Павловићем и Милетићем из Белог Поља односно Тмаве код Куршумлије, са којима поред крајње ретке DYS576=14 дели и исту славу. Уз њих тројицу ову вредност поседује још Ђелекар из Пепељевцу оближњег Бресног Поља код Трстеника, такође слављеник Никољдана, али је маркерно удаљенији са разликама на DYS439 и DYS448. Куриозитета ради, суседно село Белом Пољу код Куршумлије је још један Пепељевац.

Матица овог генетичког рода је изгледно негде око Копаоника, узевши у обзир више фактора:
  • већинско порекло насељеника након 1878. у топличким селима Тмави и Белом Пољу са Копаоника, уз на Копаонику учесталу преславу светог Агатоника којег преслављају Милетићи и Павловићи.
  • Ђелекари који презиме носе по копаоничком селу Ђерекару.
Поред тога, на нашем порталу је неки од крушевачких Ацковића навео да су наводно доселили околине Новог Пазара. Око Пазара, тачније на Рогозни заиста има Никољштака Ацковића, али и без обзира да ли били сродни са њима резултат теста заиста говори у прилог матичном подручју недалеко одатле.

Препорука за даље тестирање: Big Y-700/WGS тест.
Поздрав, први пут сам на форуму. Да ли би неко могао да ми каже нешто више о пореклу моје хаплогрупе?
Такође сам чуо да су простор око Куршумлије населили људи из Црне горе и да многи Васојевићи имају хаплогрупу Г2а као и ја, да ли то можда значи да вучем порекло одатле?
Хвала унапред.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6273
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #9932 послато: Децембар 12, 2025, 02:02:21 поподне »
Поздрав, први пут сам на форуму. Да ли би неко могао да ми каже нешто више о пореклу моје хаплогрупе?
Такође сам чуо да су простор око Куршумлије населили људи из Црне горе и да многи Васојевићи имају хаплогрупу Г2а као и ја, да ли то можда значи да вучем порекло одатле?
Хвала унапред.

Имаш овде о твојој хаплогрупи:

https://www.poreklo.rs/2021/04/10/y-dnk-haplogrupa-g2a-l497y128028/
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #9933 послато: Децембар 12, 2025, 02:11:14 поподне »
Хвала унапред.

У црногорским Брдима јављају се сасвим друге подгране G2a.

Иначе, у вашем крају (Расина) постоји појачано присуство G2a-L497, вероватно +5%. Претпоставаљм да је разлог за то чињеница што је овај крај примао становништво више миграционих струја (динарске, јужноморавске и шопске), а ваше хаплогрупе има у свакој од њих, па је ту дошло до својеврсног "демографског бума".

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3013
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #9934 послато: Децембар 12, 2025, 02:14:56 поподне »
Постоје и Ђерекаре на Пештери.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #9935 послато: Децембар 12, 2025, 04:27:44 поподне »

Прва информација од насељавању Топлице из Црне Горе је тачна, док је друга о Васојевићима који су G2a нетачна. Васојевићи припадају хаплогрупи Е.

Род Мезгаљана чија је матица у Мезгаљима у Шекулару и род Вељића из околине Берана једини су родови који припадају хаплогрупи G2a на ширем подручју Васојевића. Али не припадаш ниједном од та два рода. Укратко - Ацковићи немају никакве везе са Васојевићима. Ни родовски, ни географски.

• Гост
  • *
« Одговор #9936 послато: Децембар 12, 2025, 06:39:04 поподне »
Да, то ће бити довољно (овај тест што сте радили), да се утврди да ли сте повезани по директној мушкој линији, или не.

Jel bi mogao da proveriš da li su se neki Matovići ili Zdravkovići sa Golije testirali, i oni slave Stevanjdan, hvala. Znam da mogu da proveravam preko srpskog dnk projekta, ali moguće da postoji još negde a da ja to ne znam, kao npr što nisam znao da je bilo testiranih Vilimonovića.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #9937 послато: Децембар 12, 2025, 09:35:27 поподне »
Jel bi mogao da proveriš da li su se neki Matovići ili Zdravkovići sa Golije testirali, i oni slave Stevanjdan, hvala. Znam da mogu da proveravam preko srpskog dnk projekta, ali moguće da postoji još negde a da ja to ne znam, kao npr što nisam znao da je bilo testiranih Vilimonovića.

Проверио сам сад све базе, нису тестирани Матовићи и Здравковићи (Стевањдан) из тог краја.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 5688
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #9938 послато: Децембар 13, 2025, 12:59:20 пре подне »
Ђоровић, Св. Ђорђе, Рача, Куршумлија

Припада хаплогрупи I2-Y3120>PH908. Од карактеристичних вредности се могу издвојити DYS19=15, DYS389II=30, DYS458=18, DYS481=28. Иако нема блиских поклапања на пројекту, чини ми се да му је и поред 5 разлика на упоредива 23 маркера, релативно близак Милијановић из Зеока код Лазаревца, са којим дели одређене споменуте карактеристичне вредности, као и славу.

Милијановић, Ђурђевдан, Зеоке, Лазаревац

Припада хаплогрупи I2-PH908. Нема ближих поклапања на нашем пројекту. Специфичан хаплотип, са вредностима попут 20 на 570 и 14 на 533.

Милијановићи су у Зеоке дошли из суседног села Дрен. Нејасно је од ког рода из Дрена потичу, с обзиром на то да се не помињу у литератури и да у Дрену има неколико родова који славе Ђурђевдан.

Што се тиче Ђоровића из Раче код Куршумлије, они су досељени након Берлинског конгреса из села Драмиће код Новог Пазара, где и данас има Ђоровића. Тестирани потиче од Матије-Мата Ђоровића, који је рођен у Драмићу.

https://www.poreklo.rs/2017/12/30/poreklo-prezimena-selo-dramice-novi-pazar/?script=cir

Предлажем неки напреднији тест, попут BigY или WGS теста.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1897
« Одговор #9939 послато: Децембар 13, 2025, 08:15:52 пре подне »
Ђоровић, Св. Ђорђе, Рача, Куршумлија

Припада хаплогрупи I2-Y3120>PH908. Од карактеристичних вредности се могу издвојити DYS19=15, DYS389II=30, DYS458=18, DYS481=28. Иако нема блиских поклапања на пројекту, чини ми се да му је и поред 5 разлика на упоредива 23 маркера, релативно близак Милијановић из Зеока код Лазаревца, са којим дели одређене споменуте карактеристичне вредности, као и славу.

Што се тиче Ђоровића из Раче код Куршумлије, они су досељени након Берлинског конгреса из села Драмиће код Новог Пазара, где и данас има Ђоровића. Тестирани потиче од Матије-Мата Ђоровића, који је рођен у Драмићу.

https://www.poreklo.rs/2017/12/30/poreklo-prezimena-selo-dramice-novi-pazar/?script=cir

Предлажем неки напреднији тест, попут BigY или WGS теста.

Не знам за Ћоровића (због DYS481=28), али Милијановић са 2 вредности које је Милош издвојио подсећа мало на Милићевића, Рача Краг., Јовањдан који је Ft 16649. Е, сад славе су различите.