Аутор Тема: Pomoc u analizi i potraga za poreklom  (Прочитано 21951 пута)

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9600
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
Одг: Pomoc u analizi i potraga za poreklom
« Одговор #40 послато: Август 18, 2018, 09:10:09 поподне »
Uplacena clanarina Srpskih rodoslovaca  :D
... takodje sam clan predlozene Grupe.

Hvala.

Добродошао у Порекло, Горане! :)

Ван мреже goranilic

• Почетник
  • **
  • Поруке: 31
« Одговор #41 послато: Август 19, 2018, 03:23:33 поподне »
Добродошао у Порекло, Горане! :)

Hvala, zivi bili!
R-BY133177

На мрежи Јован Цветковић (Ивановић)

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 40
  • Р1б М269 Куманово-Горњи Вртогош (Врање)-Краљево
« Одговор #42 послато: Мај 15, 2025, 10:38:10 поподне »
Postovanje svim clanovima foruma.

Interesuje me kako da nadjem svoje poreklo tj poreklo mog najstarijeg poznatog pretka. Prezivam se ILIC (Arandjelovdan). Moj pra-pra deda Ilija, po kome nosimo prezime, je sin izvesnog Bogdana, koji se naselio u okolini Vranja (na padinama planine Besna Kobila) po nekim porodicnim predanjima u prvoj polovini 19. veka. Navodno je ubio neke Turke ili Arnaute i pobegao od krvne osvete. Nikome nije poznato odakle je dosao. Posto ne zivim u Srbiji nisam u mogucnosti da vrsim pretragu maticnih i crkvenih knjiga, mada nisam siguran da je puno toga ostalo iz tog perioda s obzirom da su ih Bugari palili sa ciljem u oba rata.

Naravno, kao i vecina clanova koje interesuje ova materija uvadio sam analizu. Izbrao sam Y-DNA111 na FTDNA zbog informacije da imaju najvecu bazu podataka za ovakve pretrage. Nakon dobijenih rezultata saznao sam da sam haplogrupa R1b tj R-M269. Srecom, ovaj rezultat me nije iznenadio. Ono sto me zacudilo je da nisam dobio ni jedan jedini pozitivan "match", s obzirom da je ova haplogupa najzastupljenija u Zapadnoj Evropi i Istocnoj obali SAD (doseljenici). Medjutim, posle informacije koje sam nasao na Wikipediji da je ova haplogupa zastupljena oko 10ak% u Srbiji, a u Makedoniji cak 18%. Ubacio sam podatke u NEVGEN i potvrdio mi je da sam R1b.

Posto, nisam neki strucnjak u ovoj oblasti zanima me kako da dalje tumacim svoje rezultate u nadi da dodjem do svog cilja, tako da molim za bilo kakvu pomoc u sledecem:

- Da li je moguce da svoje rezultate prebacim na "Srpski DNK"?
- Primetio sam da se R-M269 grana na L23 i PF7562. Kako da znam koja frana je "moja" grana?
- Kada odredim svoju granu i  koji su dalji markeri vazni u pretrazi? Recimo  U152 je pod L23, video sam priloge na ovom sajtu da je zastupljen u Crnoj Gori, Hercegovini, Krajini,...kao i da je zastupljen i u genetici Abrahama Linkolna?!

Izvinjavam se na dugackom prvom postu, ali samo pokusavam da razumem kako ne bih "dosadjivao" unaokolo... :)
Zahvaljujem se na svakom odgovoru i pomoci.

S postovanjem,
Goran Ilic

Поздрав Горане, јављам се поводом исте хаплогрупе из истих крајева, Горњи Вртогош, Врање Р1Б М269, слава Аранђеловдан, моји су се тамо презивали Ивановићи... изгледа да има неке сличности, не знам како би могло више података да се дозна.. Поздрав
Порекло је светиња. Преци су живи! Ђедовина Стара Србија!

Ван мреже AC

• Почетник
  • **
  • Поруке: 42
« Одговор #43 послато: Јун 04, 2025, 12:28:15 поподне »
Pozdrav, zasto je potrebno da dajem svoje licne podatke da bih pristupio Srpskom DNK projektu?

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1399
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #44 послато: Јун 04, 2025, 12:56:23 поподне »
Pozdrav, zasto je potrebno da dajem svoje licne podatke da bih pristupio Srpskom DNK projektu?

Поштовани, анонимне особе не могу бити чланови Друштва српских родословаца "Порекло" нити анонимна особа може дати сагласност за уврштавање свог резултата ДНК теста у табелу Српског ДНК пројекта.

Ако се бринете око могућности туђег увида у ваше личне податке, немојте имати бојазни - и чланови Друштва "Порекло" и они који без налога приступају табели СДНКП од података о тестиранима могу да виде искључиво:

1) презиме (без личног имена)
2) крсну славу
3) место где је живео директан мушки предак око 1900. године.

Дакле не виде се ни лично име тестиране особе, ни датум рођења, ни националност, ни адреса садашњег пребивалишта, ни број телефона, ни емаил адреса. Потписане скениране захтеве за уврштење података у табелу СДНКП ми држимо у архиви али нису јавно доступни при прегледању резултата у табели СДНКП.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6283
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #45 послато: Јун 04, 2025, 01:26:54 поподне »
...
Ако се бринете око могућности туђег увида у ваше личне податке, немојте имати бојазни - и чланови Друштва "Порекло" и они који без налога приступају табели СДНКП од података о тестиранима могу да виде искључиво:

1) презиме (без личног имена)
2) крсну славу
3) место где је живео директан мушки предак око 1900. године.
...

Само да допуним да за разлику од јавног приступа, чланови Друштва имају увид и у хаплотип тестиране особе.
Kамене рабъ и госодинъ