Аутор Тема: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци  (Прочитано 56432 пута)

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Стара Србија и Срби,а данас БЈР Македонија и Македонци
« Одговор #120 послато: Мај 19, 2025, 10:10:02 пре подне »
Протеклих дана посјетио сам неколико локација у Македонији. Раније сам углавном кроз Македонију само пролазио на путу за Грчку. Иако ми је циљ путовања био Охрид, ушао сам у Македонију преко Прохора Пчињског, јер сам хтио видјети неколико старих немањићких цркава и манастира у сјевероисточном дијелу Македоније. На почетку свакако цркву св. Ђорђа у Старом Нагоричану, а затим и Осоговски манастир, манастир Псачу и манастир Лесново. Сви ови манастири су везани за Немањиће и њихову властелу. Од планираног нисам због краткоће времена успио посјетити Лесново.

Манастирска црква св. Ђорђа у Старом Нагоричану, задужбина св.краља Милутина ми се можда својом архитектуром и фрескописом и највише свидјела од свега виђеног у Македонији. Постављам пар фотографија које сам снимио.

Штета што ниси посетио Лесново, можда ће бити прилике неки следећи пут. Лесново се налази у лепом крајолику и женски је манастир, један од ретких у Северној Македонији који има сестринство а не само једног монаха или монахињу или да је без братства/сестринства.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6557
« Одговор #121 послато: Мај 19, 2025, 11:10:45 пре подне »
Штета што ниси посетио Лесново, можда ће бити прилике неки следећи пут. Лесново се налази у лепом крајолику и женски је манастир, један од ретких у Северној Македонији који има сестринство а не само једног монаха или монахињу или да је без братства/сестринства.

И мене је додуше зачудио приличан мањак монаштва, поготово ако се то посматра у односу на број манастира у Македонији, као и генерално јачу црквеност македонског становништва у односу на нпр. српске динарске предјеле.

Ван мреже Drvoseča

• Члан Друштва
  • Шегрт
  • Поруке: 59
« Одговор #122 послато: Мај 20, 2025, 08:01:01 пре подне »
Мислим да није поменут, али додао бих и Матејче као манастир вредан посете, мада не знам каква је ситуација тамо тренутно, био је и вандализован раније.

Манастири у Македонији имају врхунске моменте у фрескосликарству, Лесново је наравно познато по својим езотеричним елементима, али је само сликарство тамо феноменално. Прикази Псалама у Леснову су потпуно фасцинантни, по психологији, драматургији, сценографији и изведби. Штета је не посетити га. Има у дигиталној библиотеци Порекла монографија о Леснову Смиљке Габелић, нема баш онолико фотографија колико такве монографије захтевају, али је одличан рад.

Данас је фрескосликарство много монолитније, мање се иде ван калупа, чини ми се, што мислим да је штета, јер је баш креативност и комплексност решења један од разлога што је наше средњевековно фрескосликарство највиши облик уметности, који баш обогаћује цео духовни аспект.

У сваком случају, одлична је тура обилазак манастира у Македонији, хвала на путопису, драјверу.