Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Порекло Бубало породице - слава Ђурђевдан

(1/2) > >>

Бране:
Поштовани чланови,

Управо сам добио ДНК анализу. Моја хаплогрупа је I2-Y3120, тј. подргана I2-PH908.

Ми смо пореклом из личког Петровог села, тачније Араповог Дола.

Мој деда Илија се између два светска рата одселио на Косово у Подујево.

О даљим прецима сам чуо да су из околине Требиња.

Ашкраба и Дивјак тврде да је старо презиме Бубало било Владиславић, али нисам нашао чврсте доказе.

Интересује ме ако неко има више информација о презимену Бубало из Араповог Дола и повезаност халпогрупе I2-PH908.

Срдачан поздрав,
Б.

Uzi:
Честитке на резултату Бране.

Бубале су насељене у Арапов Дол из Клишевића 1791. године. Можда би било добро да окачите Ваше резултате са СТР маркера, како би се могли успоредити са осталим I2-PH908.

Бране:
Пуно хвала. Биће постављено.

симо:
Бубале су једна од типичних поунских породица коју су захватиле миграције 1790-тих у вријеме Лаудонова рата. Као што је Узи написао, матица им је по свему судећи у селу Клишевић, југоисточно од Бихаћа, одакле су се 1791. године практично у потпуности раселили у оближње личко-кордунске крајеве који су припали Аустрији: Небљухе, Решетар и Ваганац. Одатле су се Бубале у 19. вијеку, враћале у Поуње у насеља: Заложје, Дољани босански, Шиљковача, Притока, Соколац, Добрљин. Из Рујнице код Цазина су једни у 19. вијеку одселили у околину Лознице.

С обзиром да у Херцеговини постоји породица Бубало са истом славом Ђурђевдан, и Карановић је претпостављао херцеговачко поријекло. Наравно, само тест херцеговачких Бубала би могао ово да потврди. Они се у Херцеговини наводе као стара породица из Влаховића, Љубиње, која се раније презивала Влаисевићи.

Тестиран је и Бубаловић из БиХ, који је I2-YP196, међутим на само 12 маркера. Овај Бубаловић би могао бити католик, с обзиром да је облик Бубаловић присутан код католика.

Уколико као доњу границу поставимо турско освајање Бихаћа, 1592. године, а као горњу, расељавање Бубала из Клишевића 1791. године, остаје тих неких 200 година кад су се преци Бубала могли доселити у Поуње. На половини тог периода било је, додуше, 1692. године, још једно веће помјерање становништва у том подручју, кад је један дио становништва мигрирао ка Сјеверној Далмацији.

Бране:
Поштовани Симо,

Пуно хвала на исцрпном одговору.
Чујем да је и манастира Савина, поред Дубровачког архива, добар извор информација.

Поздрав,
Бране
 

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију