Аутор Тема: Миличићи из Пријевора код Чачка  (Прочитано 413 пута)

Ван мреже Антонин

  • Помоћник
  • ****
  • Поруке: 119
Миличићи из Пријевора код Чачка
« послато: мај 09, 2018, 10:21:28 пре подне »
Поштовани,

Да ли неко зна да ли ова породица још постоји у Пријевору и било шта о њој? Нарочито ме интересује прича о постанку презимена. Ни сам нисам знао да постоје још неки Миличићи у Чачку, док нисам у Архиву града Чачка регледајући матичне књиге набасао на Миличиће из Пријевора.

Захвалан,

Жарко Миличић

Ван мреже Ђока

  • Писар
  • *****
  • Поруке: 214
Одг: Миличићи из Пријевора код Чачка
« Одговор #1 послато: мај 09, 2018, 10:44:38 пре подне »
Једно је сигурно, презиме Миличић је матронимично. Уколико имаш приступ матичним књигама, на пример, пре 1850. можда би могао да пронађеш женског претка по имену Милица. Презимена настала по матронимима су мало ређа и настајала су у случајевима кад жена са децом рано остане без мужа, или дочека дубоку старост па њене укућане прозову по њој. Мали проблем је недостатак матичних књига за тај период, а ни арачаки тефтери из прве половине 19. века неће превише помоћи јер су у њима евидентирани само мушкарци. Како било, најбоље да се прво распиташ у оквиру породице да ли постоји сачувано предање о настанку презимена.

Ван мреже Антонин

  • Помоћник
  • ****
  • Поруке: 119
Одг: Миличићи из Пријевора код Чачка
« Одговор #2 послато: мај 09, 2018, 03:52:59 поподне »
Управо као што си рекао, презиме је од моје наврнбабе Милице. Успео сам пронађем њеног оца, браћу, стричеве, али не и њу. Проблем који имам јесте чињеница да нисам сигуран да ли је у питању моја наврнбаба или курђела. Наиме, према једној причи њено дете је био мој чукундеда Светозар, а према другој мој наврндеда Ђоко, које је родила ванбрачно. Оно што отежава ситуацију јесте чињеница да знамо да се после овога удала, али не у месту свог рођења - Љубићу, јер на попису Љубића није присутна ни она ни њено дете, било Светозар или Ђоко, с тим што се Светозар вратио у Љубић најкасније 1878, када се оженио. Моја претпоставка јесте да је приликом удаје повела дете са собом у нови дом. Када сам видео да у Пријевору постоје Миличићи, будући да је Пријевор не претерано далеко од Љубића, надао сам се да би то могао да буде неки траг.