Аутор Тема: Грк, презиме у Херцеговини  (Прочитано 7606 пута)

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Грк, презиме у Херцеговини
« послато: март 08, 2018, 07:00:36 поподне »
Здраво свима.
Ево једна тема за анализу. Вјерујем да има стручњака да је истражимо.

Моје је презиме Грк, поријекло је из Берковића, Дабарско поље, село Кљенци. Од предака познајем шест кољена, од  oko 1740. године. Једино предање о поријеклу породице Грк је написао   Петар Шобајић  у књизи "Дабарско поље у Херцеговини".

У селу живе Грци који веле да су од Грка: живели су давно у билећком срезу, у Пађенима, и кад су се Грци отселили, прешли у планину Кукун, у Рудинама. Други казују да су некад живели код Дубровника и да су отуда дошли у Кукун. Одатле су прешли пред кугу. на Љут код Дивина, па у Хатеље, а око 1885. Лако са синовима Петром, Ћетком и Савом у Кљенке. Има их 3 к., славе Митровдан.
 У Бјелопољу испод села Кубатовине у Дабру место се зове Крч, и ту живи 1 кућа Грка. Ту има много омеђина и веле да су некад у тим кућама живели Грци и, кад су се отселили, један хром остао и проклели га зато, те се ова кућа Грка није могла умножити.


У сиџилу невесињског кадије пронашао сам  Алексу Грка који је гарант за себе и осталу рају из Хатеља(Дабар) 1771. године,  и то је доказ да су Грци живјели у Дабарском пољу и у другој половини 18. вијека.

Кукун је планина јужно изнад Пађена, у Фатничком пољу.

-Питање је ко су Грци и по коме смо добили презиме? Да ли су то влашка племена, власи трговци, стари  Срби, Грци из Грчке или остатци неког византијског становништва(војника)?

-Одкуд слава Митровдан?

 -1 кућа Грка у Бјелопољу(Дабар) је наш род од Ћетка Грка.

- Грци из омеђина и овај хроми не знам дали имају икакве везе са презименом Грк. Лако Грк је имао брата Симу и његови потомци су одселили у Панчево  почетком 20 вијека  и презивају се Грковић. Наводно је имао још једног брата који је одселио негдје у Хрватску, али то није истражено.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #1 послато: март 08, 2018, 07:02:37 поподне »
-Видимо да постоје два предања: једно је поријекло од билећког среза, а друго од Дубровника.

Предање од  Дубровника:
 У Конавлима у селу Комаји, се појављује презиме Грк на попису 1673. године као потомак Сандељевог властелина Милетић Љубише. Наводно је изумрла породица крајем  17. вијека.(Становништво Конавла, Ненад  Векарић). Он  о овоме каже следеће:
"Poštovani gospodine Grk,
Je li netko iz Komaja odselio prema Trebinju u 17. stoljeću, doista ne znam.
Napominje Vam da „Grk“ na dubrovačkom području ne mora imativeze s Grcima. Grk označava pravoslavnu osobu, grčko groblje je pravoslavno groblje. Dakako, u slučaju pelješke obitelji Grk to ne može biti slučaj jer je ona katolička i dok se zvala Hisnić – no može kao nadimak nastati kao neka asocijacija (kao što su primjerice na dubrovačkom području nastajala i prezimena poput Hasan, Alaga, Murat, a da im nije prethodio neki Hasan ili Murat – nego je badimak nastao na neki drugi način, vjerojatno kao poruga)
O ovim starim Grcima koje spominjete ne mogu Vam ništa kazati. Taj etnonim se često javlja u raznim oblicimma (Greco, Grego) za nekoga tko je doista doselio iz Grčke. U svakom slučaju to je česta oznaka i ne treba sve osobe s tim prezimenom povezivati – među njima najčešće nema genealoškog kontinuiteta (slično kao i s brojnim drugim etnonimima: Horvat, Ungar, Toth, Čeh i sl. – gdje je istovjetno prezime nastalo na mnogo različitih mjesta).
Srdačno,
Nenad Vekarić"

Кроз читав средњи вијек  разни трговци,занатлије, робови су долазили у Дубровник. Неки су остајали, а неки ишли даље. Велики број њих  су били Грци и Левантинци. (Бариша Крекић, Дубровник и Левант (1280-1460). Нисам успио наћи никакву миграцију, нити разлог досељавња из Дубровачке Републике у Херцеговину, тадашњу Турску.
Мислим да ово предање не стоји, јер и само презиме Грк, означава православца или припадника источне цркве, а у Дубровачкој Републици становник није могао бити православац него католик. Ако је доселио у Османско царство сигурно би му лакше било да узме исламску вјеру, него непопуларну у то вријеме православну.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #2 послато: март 08, 2018, 07:03:28 поподне »
Предање из Пађена:
 У дјелима "Херцеговина", "Билећке рудине", "Фатница у средњем вијеку" и "Трагом презимена Дучић", нема никаквог помена, трага  нити сличности са презименом Грк . Претпостављам да је разлог за то што су Грци одатле одселили много раније. По мом мишљењу за вријеме Морејског рата, јер је та област, Кукричје, било на граници ратних збивања.  Становништво је бјежало у том периоду у Млетачку републику, Дубровачку републику или у унутрашњост (Османско царство). Грци су вјероватно тада отишли у Дабарско поље.

Осим мог предања, о фамилији Грк у Кукричју једино пишу Попаре који су  ту доселили крајем  17. вијека из Пађена(гдје су доселили 1593. године са Чева). Они кажу да је фамилија Грк, као и Дуке, Чампаре и Кулаши  на том подручију живјела много прије њих и да се осим Мијача и Шараба убрајају у најстарије породице. У Кукричју се појављују и локалитети Грков Зазубак под Кукуном(данас се зове само Зазубак) и Гркове Долине. .(  КОЛОНИСТИ СЕЧЊА, Ратко Ш, Бабић и Трагом презимена Дучић, Владимир Дучић)

Дакле ово су докази о постојању фамилије Грк на овом подручију у периоду 16. 17.  и 18. вијек. И ту сам стао са даљим истраживањем, све до тетирања и објаве резултата.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #3 послато: март 08, 2018, 07:04:42 поподне »
Резултати су ми отклонили бројне недоумице, али и створили нова питања.
72. Грк, Митровдан, Дабар, Берковићи

Резултат на 23 маркера по ФТДНА распореду (без смањивања Гата-Х4):

DYS393   DYS390   DYS19   DYS391   DYS385   DYS439   DYS389 I   DYS392   DYS389 II DYS458   DYS437   DYS448   YGATAH4   DYS456   DYS576   DYS570   DYS438   DYS481   DYS549   DYS533   DYS635   DYS643

12   23   14   10   13-17   13   13   11   30   20,2   14   20   11   15   17   18   10   26   12   12   20   9

Припада хаплогрупи Ј1. Тешко рећи која је грана јер практично нема бликсих хаплотипова, не само код нас у пројекту, већ и у међународним базама. Најближи су неки Арапи, али и они припадају сасвим различитим гранама испод Ј1-P58, тако да не знам колико је то поуздано. У сваком случају оно што је најпоузданије је да се ради о грани Ј1-P58.

За Ј1 у Херцеговини бисмо очекивали Ј1 Влаховића-Синобада, али овдје се не ради о тој грани.

Занимљиво је да сама предања Грка говоре о специфичном поријеклу, "од Грка". Као да и сама предања говоре о нешто другачијем поријеклу од околног становништва. Спомиње се и боравак код Дубровника, па у складу са резултатима није искључено да су Грци дошли са те медитеранске стране и уклопили се у локално становништво. Хаплотип у сваком случају указује на неко инострано поријекло.(Синиша Јерковић, коментар)

Прапоријекло хаплогрупе јесте са те медитеранске стране, односно Леванта, која је вјероватно ушла у састав византијског царства у вријеме његовог ширења. Kасније је доспјела на подручије Херцеговине, можда у вријеме поновног утврђивања Византије. Ово ми је форумаш Радон навео као могуће, јер  породица Михић (Ј1 Влаховићи) има различит хаплотип од осталих Влаховића и једина је преживила из тих времена до данас, по претпоставци око 800.године.  Форумаши  Радон и Љиљан  сматрају да смо дуго на овом простору још од Римског царства.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #4 послато: март 08, 2018, 07:06:56 поподне »
Синиша је упутио претпоставку  на поријекло од Дубровника , али горе написано говори о старосједилачком поријеклу. Могући доказ за то је и недавно откриће Др. Горана Комара, стећка из 15. вијека у селу Ранковци на путу Љубиње -Дабар (што је географски веома близу  подручија гдје су Грци живјели), на коме пише "АСЕ ЛЕЖИ ПРВИСЛАВ ГРК ДИЈАК". Сахрањен је на територији влаха Влаховића, у њихово вријеме, па је могуће да има неку везу са њима. 

http://www.plemenito.com/lat/srednjovekovno-groblje-u-rankovcima-kod-ljubinja-u-republici-srpskoj-/o260

На моје питање " Може ли имати Првислав Грк дијак из Ранковаца 15. вијек, икакве везе са мојим Грцима, као и Грци из Херцег Новог из 18. вијека и шта мисли о поријеклу породице и презимена Грк" Др. Комар одговара:
"По мом осјећају Вашима је ближи стари Грк дијак са Ранковаца, него многи други. Кратања наших фамилија су најчешће недокучива. Међутим, када говоримо о презимену, можемо га везати за безбројне топониме у Херцеговини и Босни, као и термин грчко гробље које представља најчешћи назив за наша гробља средњег вијека. По мом
увјерењу, у питању је сјећање на Источноромејско царство и вјерску-црквену припадност народа централног Балкана
."

А на питање да ли је дијаку презиме Грк, Комар каже.
"Dijak Grk ipak ima ime u funkc. ličnog imena u ovom gotovo isčezlom natpisu. Imam razloga da vjerujem da je njehovo prezime Grk. G. K."

Овај стећак би могао бити доказ о мојим претцима и њиховом постојању у Херцеговини  у 15. вијеку.

Ван мреже Ранко Бубања

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 421
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #5 послато: март 08, 2018, 07:23:02 поподне »
Овај стећак би могао бити доказ о мојим претцима и њиховом постојању у Херцеговини  у 15. вијеку.

Мислим да си на добром путу.

Ван мреже Делија

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1130
 • I2-PH908-Z16983>A493 (Динарска Јужна) Никољдан
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #6 послато: март 08, 2018, 07:33:28 поподне »
Не могу да кажем да сам стручан али ће ти можда значити ово што ћу написати.
Испашће како све покушавам да објасним преко Срема и Баната али овде мислим да су битна предања и чињенице из можда и доста удаљенијих крајева како би се схватио разлог давања оваквих презимена као што је твоје и слично.
У Црепаји постоји породица Живков-Грчки-Попов и славе Ђурђевдан.Предање им је да су старином из Јањине.У питању је северозапад Грчке, измшу 50 и 100 км од границе са Албанијом и стотинак километара од Парге, добро познатог прелепог летовалишта.Удаљена је од Солуна 300 км,Атине 450 км..зашто ово наводим?Када сам причао са неким из те породице добио сам податак да знају да су из Грчке пореклом,с тим да су по њиховим речима из Солуна,Јањину нису помињали.
Друга ствар коју си ти и навео је занимање а то је mercator или трговац.Изгледа је наш народ умео и трговце да назове Грк,иако су били српског порекла,нешто слично аналогији Бугарин и баштовани.То је оно што ја знам.
Смрти нема,има сеоба !

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #7 послато: март 08, 2018, 07:36:52 поподне »
Мислим да си на добром путу.
И ја мислим. Хвала на оним адресама, пуно су ми погле.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #8 послато: март 08, 2018, 07:43:48 поподне »
Не могу да кажем да сам стручан али ће ти можда значити ово што ћу написати.
Испашће како све покушавам да објасним преко Срема и Баната али овде мислим да су битна предања и чињенице из можда и доста удаљенијих крајева како би се схватио разлог давања оваквих презимена као што је твоје и слично.
У Црепаји постоји породица Живков-Грчки-Попов и славе Ђурђевдан.Предање им је да су старином из Јањине.У питању је северозапад Грчке, измшу 50 и 100 км од границе са Албанијом и стотинак километара од Парге, добро познатог прелепог летовалишта.Удаљена је од Солуна 300 км,Атине 450 км..зашто ово наводим?Када сам причао са неким из те породице добио сам податак да знају да су из Грчке пореклом,с тим да су по њиховим речима из Солуна,Јањину нису помињали.
Друга ствар коју си ти и навео је занимање а то је mercator или трговац.Изгледа је наш народ умео и трговце да назове Грк,иако су били српског порекла,нешто слично аналогији Бугарин и баштовани.То је оно што ја знам.
Хвала Делијо.
Можда су они  Цинцари, мада било је и Грка по Србији који су се  досељавали као трговци и занатлије и касније се асимиловали у Србе. Они су скоро увјек насељавали урбаније средине, а моји су живјели по врлетима Херцеговине. И ја сам размишљао о ти Цинцарима и Грцима, али нисам пронашао никакве доказе о томе.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #9 послато: март 08, 2018, 07:50:31 поподне »
Пошто у Херцеговини за сада немам никакав близак хаплотип, чекам резултат Кулаша (Мијачи, Фатница) или можда Шарабе. Ту су живјели и фатнички Дучићи, али њих за сад нема тестираних.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #10 послато: март 08, 2018, 07:53:32 поподне »
Форумаш Љиљан ми је написао шта мисли о мом СНП-у.
 "Дефинитивно је грана Р-58. Скоро је сигурно да имаш и СНП L862. Од поклапања нисам успио наћи нешто јако блиско, али сам успио наћи неког Арапа из Кувајта  Ј1>FGC15940>BY102 са којим имаш 2 разлике на 18 маркера.  Због тога је могуће да је твој СНП такође и YSC76, који је чест и код Јевреја и код Арапа. То што ти и овај Арапин имате толику блискост на 18 упоређених маркера не мора ништа да значи. Ј1 група, а поготово они који су Р-58, је таква да то може значити да имате заједничког претка прије 2 хиљаде година, а пошто на преосталих 5 маркера (који су у панелу 67-111) имаш чак још четири разлике са овим Арапином, могуће је да ниси YSC76, па то онда значи да сте удаљени више од 4800г. На тако малом броју маркера то је врло тешко рећи. Нажалост Р-58 је такав.

Од осталих сам нашао неког Baker-a, Ј1>Z18297>ZS4307, Енглеза с којим имаш 4 разлике на три маркера од 18 које сам поредио. Код Бејкера нема тестираних маркера из панела 67-111 па нисам могао да видим колико би ту имао додатних разлика. Може се испоставити да ти је он чак нешто и ближи. У сваком случају њих су обојица СНП L862, тако да је 99% да и ти имаш тај СНП."
Ово за Baker-a ми је потврдио и Лука.

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 886
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #11 послато: март 08, 2018, 09:39:19 поподне »
Стрпљење је важно у ситуацијама када се ради о ретким хаплотиповима. За сада је мало информација које нам могу бити од помоћи. Да је порекло даље од 1000 година, морало би се наћи још породица са истим хаплотипом у неком ближем ареалу.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #12 послато: март 08, 2018, 10:06:16 поподне »
Стрпљење је важно у ситуацијама када се ради о ретким хаплотиповима. За сада је мало информација које нам могу бити од помоћи. Да је порекло даље од 1000 година, морало би се наћи још породица са истим хаплотипом у неком ближем ареалу.
Управу си Коре, али слажеш ли се да велики проценат презимена из региона није тестиран, многе породице су потпуно нестале, на пројекту има презимена која исто тако немају блиских хаплотипова, а и Михић (Ј1) је један од примјера.
Уосталом, вјероватно се ради о предтурском поријеклу.
 

Ван мреже spahibija

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 153
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #13 послато: март 09, 2018, 04:16:08 поподне »
Грковића има у Невесињу. Знаш ли да ли сте повезани са њима и какво је њихово предање?

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #14 послато: март 09, 2018, 06:47:35 поподне »
Грковића има у Невесињу. Знаш ли да ли сте повезани са њима и какво је њихово предање?
Нисмо род са њима, они су од Чупковића са Удрежња, а ови Чупковићи од старих Предојевића из Билеће.

Грци и Грковићи у Херцеговини нису род, осим ако генетика нешто не промјени.

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 886
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #15 послато: март 10, 2018, 02:23:15 поподне »
Управу си Коре, али слажеш ли се да велики проценат презимена из региона није тестиран, многе породице су потпуно нестале, на пројекту има презимена која исто тако немају блиских хаплотипова, а и Михић (Ј1) је један од примјера.
Уосталом, вјероватно се ради о предтурском поријеклу.

Није ми најјасније ово у вези Михића? Како нема блиских хаплотипова?

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #16 послато: март 10, 2018, 05:06:52 поподне »
Нисам рекао да нема блиских хаплотипова. Његов хаплотип се уклапа у општи тип Влаховића, тј. грану J1 PF7263, а највјероватније је дошло до одвајања прије око 900-1200 година, вјероватно на простору на коме и сад постоји J1 PF7263. Тако да је њихова линија стара толико, а немају никога блиског уназад 900-1200 година.

За нас Грке је валидна претпоставка да смо дошли или у вријеме Римског царства или Византије, али с обзиром на непостојање блиског хаплотипа немогуће је утврдити кад је то било. Наравно да је могуће и скорије вријеме доласка.

Заборавих поменути и хаплотип Дроњка, који је сигурно припадао власима који су  досељени из Херцеговине, али његовог хаплотипа нема нигдје источно од Неретве.

Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 532
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #17 послато: март 10, 2018, 05:45:20 поподне »
Нисам рекао да нема блиских хаплотипова. Његов хаплотип се уклапа у општи тип Влаховића, тј. грану J1 PF7263, а највјероватније је дошло до одвајања прије око 900-1200 година, вјероватно на простору на коме и сад постоји J1 PF7263. Тако да је њихова линија стара толико, а немају никога блиског уназад 900-1200 година.

За нас Грке је валидна претпоставка да смо дошли или у вријеме Римског царства или Византије, али с обзиром на непостојање блиског хаплотипа немогуће је утврдити кад је то било. Наравно да је могуће и скорије вријеме доласка.

Заборавих поменути и хаплотип Дроњка, који је сигурно припадао власима који су  досељени из Херцеговине, али његовог хаплотипа нема нигдје источно од Неретве.
Ima jedan Bilali na Bosanskom projektu , ako ne grešim J1- P58

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #18 послато: март 10, 2018, 07:44:39 поподне »
Да, он је FGC11, грана којој ја мислим да не припадам. Уосталом има потпуно различит хаплотип од мог.

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1098
 • J2a-SK1357+ Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #19 послато: март 10, 2018, 10:34:36 поподне »
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #20 послато: март 11, 2018, 12:15:41 пре подне »
Јесам, то ћу свакако једном завршити.

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 886
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #21 послато: март 12, 2018, 01:41:06 поподне »
Нисам рекао да нема блиских хаплотипова. Његов хаплотип се уклапа у општи тип Влаховића, тј. грану J1 PF7263, а највјероватније је дошло до одвајања прије око 900-1200 година, вјероватно на простору на коме и сад постоји J1 PF7263. Тако да је њихова линија стара толико, а немају никога блиског уназад 900-1200 година.
ма уклапа се без проблема. Само једна разлика на DYS439. Исту ствар имаш код два Синобада где је разлика на том маркеру још већа (13 и 11). С обзиром да носе исто презиме и да су из истог места, мена говора о томе да нису од истог корена.

Цитат
За нас Грке је валидна претпоставка да смо дошли или у вријеме Римског царства или Византије, али с обзиром на непостојање блиског хаплотипа немогуће је утврдити кад је то било. Наравно да је могуће и скорије вријеме доласка.
Некоа моја идеја је да сте ви могли доћи заједно са вашим комшијама Ивковићима из Грчке. Постоји предање да су они од туда, као што су и бројни Мириловићи.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #22 послато: март 12, 2018, 03:16:31 поподне »

Некоа моја идеја је да сте ви могли доћи заједно са вашим комшијама Ивковићима из Грчке. Постоји предање да су они од туда, као што су и бројни Мириловићи.
У којем периоду се могла десити та миграција и зашто? Јесу ли власи Влаховићи могли доћи у истом периоду?
Шта мислите о предању од Мрањавчевића, који славе исту славу Митровдан, а за које се вежу неке породице из овог краја (Дучић из Фатнице, Шобот из Рудина...)

Ван мреже PANTO

 • Гост
 • *
 • Поруке: 1
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #23 послато: март 12, 2018, 04:58:22 поподне »
Пошто у Херцеговини за сада немам никакав близак хаплотип, чекам резултат Кулаша (Мијачи, Фатница) или можда Шарабе. Ту су живјели и фатнички Дучићи, али њих за сад нема тестираних.

Дучић, Свети Агатоник, Фатница, Билећа   

Резултат на 23 маркера по ФТДНА распореду (без смањивања Гата-Х4):

DYS393   DYS390   DYS19   DYS391   DYS385   DYS439   DYS389 I   DYS392   DYS389 II DYS458   DYS437   DYS448   YGATAH4   DYS456   DYS576   DYS570   DYS438   DYS481   DYS549   DYS533   DYS635   DYS643

13   24   16   10   14-15   13   11   11   29   17   15   19   11   15   18   17   10   30   11   13   23   10   

Припада хаплогрупи I2-PH908. Нема претерано блиских поклапања, а има нешто нижу вредност 11 на маркеру DYS389I. Очито да Суботићи из Врбе код Гацка који упркос томе што припадају хаплогрупи I2-PH908 и славе исту славу, нису сродни овим Дучићима. Исто важи и за Дуке из Берковића које и поред сличног презимена и исте славе, нису по мушкој линији повезане са овим Дучићима. Вероватно се са овим резултатом, због резултата Поповића из Љубиња код Љубиња и Чабрила из Мостара може такође искључити веза између ових Дучића и Дучића из Луга код Требиња.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #24 послато: март 12, 2018, 06:06:45 поподне »
Пошто у Херцеговини за сада немам никакав близак хаплотип, чекам резултат Кулаша (Мијачи, Фатница) или можда Шарабе. Ту су живјели и фатнички Дучићи, али њих за сад нема тестираних.

Дучић, Свети Агатоник, Фатница, Билећа   

Резултат на 23 маркера по ФТДНА распореду (без смањивања Гата-Х4):

DYS393   DYS390   DYS19   DYS391   DYS385   DYS439   DYS389 I   DYS392   DYS389 II DYS458   DYS437   DYS448   YGATAH4   DYS456   DYS576   DYS570   DYS438   DYS481   DYS549   DYS533   DYS635   DYS643

13   24   16   10   14-15   13   11   11   29   17   15   19   11   15   18   17   10   30   11   13   23   10   

Припада хаплогрупи I2-PH908. Нема претерано блиских поклапања, а има нешто нижу вредност 11 на маркеру DYS389I. Очито да Суботићи из Врбе код Гацка који упркос томе што припадају хаплогрупи I2-PH908 и славе исту славу, нису сродни овим Дучићима. Исто важи и за Дуке из Берковића које и поред сличног презимена и исте славе, нису по мушкој линији повезане са овим Дучићима. Вероватно се са овим резултатом, због резултата Поповића из Љубиња код Љубиња и Чабрила из Мостара може такође искључити веза између ових Дучића и Дучића из Луга код Требиња.
Између одласка једних Дучића из Ораховице (Фатнице) и насељавања других Дучића постоји временски дисконтунуитет, тако да није сигурно да су то исти Дучићи. А и генетика показује то: Суботићи, Дуке из Дабра.

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 886
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #25 послато: март 13, 2018, 09:51:57 поподне »
У којем периоду се могла десити та миграција и зашто? Јесу ли власи Влаховићи могли доћи у истом периоду?
Шта мислите о предању од Мрањавчевића, који славе исту славу Митровдан, а за које се вежу неке породице из овог краја (Дучић из Фатнице, Шобот из Рудина...)

Десило се то негде у време турских освајања на Балкану а разлог може бити или да су побегли испред Турака или да су их пак Турци населили као влашко становништво. Влаховићи су били у Влаховићима пре доласка Турака у Херцеговину али је питање колико су ту дошли раније. Немамо јасну потврду, тако да су све варијанте отворене.  Највише недостају хаплотипови са подручја која би потенцијално могла да буду раније пребивалиште те хаплогрупе. За очекивати је да би то могла бити Грчка али за сада постоји само један Бугарин који има блиску хаплогрупу са Влаховићима али им је заједнички предак доста далек.

За ове остале породице не знам али мислим да су Дучићи из Фатнице I2a.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #26 послато: март 13, 2018, 10:28:00 поподне »
Десило се то негде у време турских освајања на Балкану а разлог може бити или да су побегли испред Турака или да су их пак Турци населили као влашко становништво. Влаховићи су били у Влаховићима пре доласка Турака у Херцеговину али је питање колико су ту дошли раније. Немамо јасну потврду, тако да су све варијанте отворене.  Највише недостају хаплотипови са подручја која би потенцијално могла да буду раније пребивалиште те хаплогрупе. За очекивати је да би то могла бити Грчка али за сада постоји само један Бугарин који има блиску хаплогрупу са Влаховићима али им је заједнички предак доста далек.
Хвала Кор-е. Зар нису Мириловићи и Ивковићи(Кресојевићи) дошли раније 10. до 12. вијек. Уколико постоји веза са  Првиславом Грком дијаком,а чији стећак датира из 15.вијека, онда је могућ долазак прије турског освајања, јер и име Првислав је словенског поријекла.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #27 послато: март 13, 2018, 10:32:27 поподне »
Има ли неко представу одкуд дијак у 15. вијеку? Чији је он дијак на простору влаха Влаховића или Херцеговине? Одкуд Првислав старословенско име и Грк Ромејско поријекло?

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 886
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #28 послато: март 16, 2018, 08:09:50 поподне »
Хвала Кор-е. Зар нису Мириловићи и Ивковићи(Кресојевићи) дошли раније 10. до 12. вијек. Уколико постоји веза са  Првиславом Грком дијаком,а чији стећак датира из 15.вијека, онда је могућ долазак прије турског освајања, јер и име Првислав је словенског поријекла.
Могуће, нисам упознат са тим миграцијама до краја. Претходно је само моја претпоставка.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #29 послато: март 16, 2018, 08:21:27 поподне »
Могуће, нисам упознат са тим миграцијама до краја. Претходно је само моја претпоставка.
Кор-е, хвала на конструктивном учешћу на овој теми. Волио би да и други учествују.

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 886
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #30 послато: март 25, 2018, 05:07:54 поподне »
Мислим да је ниси покренуо на најбољем месту. Ово је затворени део форума, то треба да иде у тему Српски ДНК пројекат. Требао би замолити неког од модератора да то пребаци.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #31 послато: март 25, 2018, 05:27:03 поподне »
Слажем се, али резултати још нису јавни, тако да сам морао овдје. Једино да ме, што кажеш, модератори мало прогурају.

А ваљало би још мало стручних мишљења. Некако се усамљен осјећам на овом пројекту  ;)

Jelic

 • Гост
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #32 послато: март 25, 2018, 05:41:22 поподне »
Мислим да је ниси покренуо на најбољем месту. Ово је затворени део форума, то треба да иде у тему Српски ДНК пројекат. Требао би замолити неког од модератора да то пребаци.

Резултат Грка до даље није јаван, тако да пребацивање на јавни део тренутно није могућ.

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 886
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #33 послато: март 25, 2018, 10:23:20 поподне »
о да, заборавих на тај фактор икс, извињавам се  :)
Иначе, када је планирано да подаци о Херцеговцима постану јавни?

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2703
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #34 послато: март 25, 2018, 10:27:34 поподне »
о да, заборавих на тај фактор икс, извињавам се  :)
Иначе, када је планирано да подаци о Херцеговцима постану јавни?
Тек по објављивању студија - оне коју ради Биолошки факултет и наше студије. Дакле, сигурно не пре краја ове године.

Ван мреже Делија

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1130
 • I2-PH908-Z16983>A493 (Динарска Јужна) Никољдан
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #35 послато: март 27, 2018, 10:20:08 поподне »
Породице која је уписивана као Грк и Герк је било и у Сланкаменачким православним матицама.Да ли их још има то не знам али оно што сма ја забележио је везано за 18.век(последња четвртина па све до прве четвртине 19.века-нисам сигуран дал су се касније појављивали али ако јесу сигурно није велика и бројна породица у питању).Интерерантно је и да сам у истим матицама за исто тако ран период сретао и 2 за нас Пречане веома значајна презимена..Чарнојевић и Шупљикац. :)
Смрти нема,има сеоба !

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #36 послато: март 28, 2018, 01:10:04 поподне »
Породице која је уписивана као Грк и Герк је било и у Сланкаменачким православним матицама.Да ли их још има то не знам али оно што сма ја забележио је везано за 18.век(последња четвртина па све до прве четвртине 19.века-нисам сигуран дал су се касније појављивали али ако јесу сигурно није велика и бројна породица у питању).Интерерантно је и да сам у истим матицама за исто тако ран период сретао и 2 за нас Пречане веома значајна презимена..Чарнојевић и Шупљикац. :)
Код Грка не постоји никакво предање о ранијем одсељавању из Херцеговине, поготово на сјевер. Није немогуће с обзиром на старост фамилије да се то и десило. Те Сланкаменске Грке или њихове потомке уколико су промјенили презиме може само генетика повезати.
Раније сам спомињао Цинцаре који су називани Грцима, а неки су се тако презивали, па је могуће да су то Цинцари и Грци који су доселили падом Москопоља крајем 18. вијека.
Данас има Грка који су из Херцеговине досељени у Србију послије другог св. рата (Лозница,Нови Сад, Београд, Гајдобра, Ваљево) и послије првог св. рата у Панчево.

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2129
 • Васојевић
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #37 послато: мај 10, 2018, 03:59:46 поподне »
Данас сам се дописивао са Гујом везано за новотестираног са ДНК дана који вероватно припада истој грани као и Грк, па ћу споменути неке податке.
Према Невгену, Грк припада следећој грани са 95,6% вероватноће, а новотестирани (чији ће резултат бити објављен ових дана) са 83,7% вероватноће:
https://www.yfull.com/tree/J-L829/
До сада је утврђено да овој грани припадају двојица тестираних са Сардиније и један са Малте. У тексту о J1 хаплогрупи на Еупедији се наводи да су готово све подгране J1-P58 на Сардинију дошлe са Феничанима.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #38 послато: мај 10, 2018, 06:17:56 поподне »
Данас сам се дописивао са Гујом везано за новотестираног са ДНК дана који вероватно припада истој грани као и Грк, па ћу споменути неке податке.
Према Невгену, Грк припада следећој грани са 95,6% вероватноће, а новотестирани (чији ће резултат бити објављен ових дана) са 83,7% вероватноће:
https://www.yfull.com/tree/J-L829/
До сада је утврђено да овој грани припадају двојица тестираних са Сардиније и један са Малте. У тексту о J1 хаплогрупи на Еупедији се наводи да су готово све подгране J1-P58 на Сардинију дошлe са Феничанима.
Ово су добре вијести, коначно неки помак. Иване дужан сам да ти платим пиће. Док чекам тај резултат занима ме гдје могу наћи хаплотип ових тестираних са Сардиније и Малте и да ли су слични моме?

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2129
 • Васојевић
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #39 послато: мај 10, 2018, 08:55:06 поподне »
Ово су добре вијести, коначно неки помак. Иване дужан сам да ти платим пиће. Док чекам тај резултат занима ме гдје могу наћи хаплотип ових тестираних са Сардиније и Малте и да ли су слични моме?

Хаплотипови тестираних нису доступни на YFull стаблу већ само модалне вредности за гране. Данас сам прегледао табелу J1 пројекта на FTDNA, међутим ни тамо нема тих резултата са Сардиније и Малте.

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1429
 • G2a-BY195513
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #40 послато: мај 10, 2018, 11:12:06 поподне »
Мислим да је у питању овај Малтежанин са Ј1 пројекта.

145-03. J-PF4852 Cluster B [DYS568=10, Y-GATA-H4=11]

Ево маркера.

Muscat   Amabile Muscat b. 1850 d. 1915   J-L829   12   23   14   10   14-18   11   15   11   13   11   30   18   8-9   11   11   25   14   20   26   13-14-16-17   11   11   22-22   14   8   16   18   32-36   10   10   
                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Muscat   Marco Angelo Moscato, b. 1600   J-L829   12   23   14   10   14-18   11   16   11   13   11   30   18   8-9   11   11   25   14   20   26   12-14-16-17   11   11   22-22   14   8   16   18   33-37   10   10   11   8   15-16   8   11   10   8   11   9   12   21-22   19   10   12   12   15   8   14   25   22   14   12   10   14   12   12   12   11Ево и мапе са FTDNA снп позитивних на ову грану (позитивна су и двојица Американаца).''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #41 послато: мај 11, 2018, 11:38:25 пре подне »
Да видио сам ове на FTDNA. Нема пуно ни тамо тестираних PF4872 у односу на остале Ј1 гране.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #42 послато: мај 11, 2018, 12:24:59 поподне »
Према Невгену, Грк припада следећој грани са 95,6% вероватноће
Ово сам заборави напоменути.
Мој резултат Невген:

Вѣроватноћа = 95.60%   уклапање = 44.88         Й1а >> П58>> ПФ4869
Вѣроватноћа = 2.16%   уклапање = 38.06         Й1а3 Z1828> БЫ69
Вѣроватноћа = 0.91%   уклапање = 36.66         Й1а >> П58>> Л858>> Z640> ФГЦ5230
Вѣроватноћа = 0.42%   уклапање = 35.45         Й1а >> П58>> Л858>> Z640> Z642
Вѣроватноћа = 0.29%   уклапање = 34.88         Й1а >> П58>> Л858>> Z640> БЫ74
Вѣроватноћа = 0.20%   уклапање = 34.29         Й1а >> П58>> ЫСЦ76>> ФГЦ8223> ФГЦ8216
Вѣроватноћа = 0.16%   уклапање = 33.95         Й1а >> ПФ7257
Вѣроватноћа = 0.05%   уклапање = 32.40         Й1а >> П58>> ЫСЦ76>> ФГЦ15940> ЗС1711
Вѣроватноћа = 0.05%   уклапање = 32.29         Й1а >> П58>> Л858> Z640
Вѣроватноћа = 0.05%   уклапање = 32.22         Й1а >> П58>> ФГЦ11> ФГЦ3716
Вѣроватноћа = 0.04%   уклапање = 31.97         Й1а >> П58>> ФГЦ11>> С20171
Вѣроватноћа = 0.02%   уклапање = 31.21         Й1а >> П58>> ЫСЦ76>> ФГЦ8223>> БЫ65> БЫ89
Вѣроватноћа = 0.02%   уклапање = 30.73         Й1а >> П58>> ФГЦ11>> ФГЦ31318
Вѣроватноћа = 0.02%   уклапање = 30.72         Й1а >> П58>> ФГЦ11>> ФГЦ1696>> ФГЦ5
Вѣроватноћа = 0.01%   уклапање = 30.46         Й1а >> П58>> ЫСЦ76> ФГЦ15940
Вѣроватноћа = 0.01%   уклапање = 29.92         Й1а >> П58>> ФГЦ11>> ФГЦ10588
Вѣроватноћа = 0.00%   уклапање = 28.97         Й1а >> П58>> Z18297> ЗС4307

Невски ми је рекао да овоме не треба превише вјеровати, јер је мали број ознака у питању. Ј1 узорци у његовој збирци су прилично удаљени, а још су из различитих грана.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #43 послато: јул 13, 2018, 10:28:38 поподне »
Да не кажу да "наводим воду на свој млин", ево једне варијанте миграционог кретања.

Због специфичног презимена, читајући поименични попис вилајета Херцеговина 1477. године у катуну Влаховића џемат Вукосава Белића смјештеног у Биоски (читај Убоско) на 136 стр. наиђох на име Vukač sin Grlka?. Мени ово највише личи на Вукач син Грка, мада су Ђорђо и Небојша мишљења, "са резервом" (док не виде оргинални попис) да није Грк него име Грлко, а Вукач је Вукац. Уколико је Грк, неби искључио могућност да су и онда као и данас умјесто именом звали моје претке презименом Грк, те тако и Вукцовог оца, а касније и њега.
Из 15 вијека имамо дијака Првислава Грка у Ранковцима, што такође припада катуну Влаховића.
Затим један топоним Грков до или Гркодол и Гркове јаме у Струјићима и Долу на путу из Попова ка Љубињу. Фамилија Хамовић из Дола код Струјића имају предање да су ту дошли у До "још док је Грк био овдје".
Недалеко одатле у општини Равно је и стара црква Св. Димитрија. Према мом досадашњем истраживању нисам успио ништа наћи што би ме натјерало да схватим одкуд нам слава Митровдан, сем гравитирања овој цркви, јединој у читавој Херцеговини, а да је можда везана за моју миграцију (Шобајићево предање "од Дубровника"). У Равном је забиљежено предање, да су ту послије неког старог становништва доселили "Грци" и да су одавде отишли у Невесиње, а полије некуд даље. Можда се у тој миграцији  неко од наших Грка нашао у околини Љубиња. (Наравно не треба мијешати моје Грке са "Грцима")
Знамо да су се власи Влаховићи са својим људима кретали свуд по Херцеговини, посебно до Дубровника и да су успут често пљачкали, па се раније у 14 вијеку, мој предак из овог краја Попова поља могао наћи и уклопити у катун Влаховића.
Вукосав Белић је 1477. године преузео катун у Врањској (Горњи Влаховићи), те је моје мишљење, као "његов човјек" Вукац,  да се смјестио у том дјелу. Ако су и Пађени, а Кукун и Кукричије сигурно припадали том катуну, онда је сигурно да смо тада населили овај дио. Попаре у свом предању говоре да су у Кукричију прије њих око 1593. године живјели Грци, Дуке и Чампаре и да су ове породице дошле из Врањске од Вујовића. Погодили су да су из Врањске, али не и да су од Вујовића.
По овоме су моји Грци некада припадали катуну Влаховића?

Немојте мислити да журим са закључцима, али овај Вукац ми је само посложио неке раније тврдње.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #44 послато: јул 13, 2018, 10:30:36 поподне »

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8548
 • I2a S17250 A1328
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #45 послато: јул 13, 2018, 10:47:30 поподне »
Ја само објасних како би изгледао арапско-персијски испис имена Грлко које је наведено у преводу дефтера и могућности да је у питању неко друго слово. Не инсистирам да није другачије, нарочито, како си и ти написао, што је и преводилац ставио "?" код овог имена. У сваком случају, испис Грк је много краћи и у арапском од Грлко, па зато помислих да није био у питању "елиф" и име Греко.

Покушаћу све ово о чему причам да напишем и поставим.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8548
 • I2a S17250 A1328
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #46 послато: јул 13, 2018, 10:50:04 поподне »
А да ли је Вукач или Вукац, то је тешко разлучити, јер у арабици не постоје знакови ни за Ч ни за Ц. Обично, колико сам ја приметио, за Ч се користи знак за глас Џ.

Можда у персијском постоје знакови за Ч и Ц, нисам баш сигуран. У босанчици, коју су користили босански муслимани нашег језика, постоје знакови за оба ова гласа.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8548
 • I2a S17250 A1328
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #47 послато: јул 13, 2018, 11:08:57 поподне »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #48 послато: јул 14, 2018, 12:22:11 пре подне »
Хвала Небо.
Колико ја овдје као лаик видим у питању су нијансе између прве двије ријечи. Овај први знак је за кваку дужи у ријечи Грлко. А можда и "?" нешто говори.
Нисам до сад наишао на име  "Грлко" у пописима.
Што се тиче имена Вукац или Вукач, Ђорђо ми рече да се Ц пише са Ч.


Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #49 послато: новембар 05, 2018, 11:50:40 поподне »
Да се помјерим још вијек раније.

На основу Храбаковог дјела Разгранавање катуна... и његовог мишљења:
"Kao sto je poznato 1399. u ruke dubrovacke vlastele preslo je Stonsko primorije, a 1423. i Konavli, gdje Republika zabranila stocarima zimovanje. Tog prinudnog seljenja stocara dublje u Hercegovinu bilo je i tokom 14. vijeka. Burmazi su 1323. godine prebivali na samoj dubrovačkoj međi. Poslije predaje dijela Astereje Dubrovniku (1357) Burmazi su bili prinuđeni da se
sele dalje na sjever.
" ,
долазим до разлога и мјеста одакле би могли доћи моји претци у Кукун и Пађене. Предање Грка (Петар Шобајић) о доласку "од Дубровника" би се могло уклопити у Бурмазе и њихово разгранавање у друге катуне и сеобу становника од Дубровника 1357. преко Поповог поља (Равно гдје узимамо крсну славу),До,Струјићи 1368. - Влаховићи, Мали па Велики 1476. и Кукун, територијализација катуна и њихово спуштање у жупе (Пађени) крај 15. вијека?

(Burmazi), samo je delom bila egzogamna, tj. genetički jedinstvena. Katuni došli sa strane
od 1330. po pravilu nisu bili sa nesumnjivo zajedničkim pretkom.

Ријетка хаплогрупа Ј1, поријеклом из Леванта дошла или влашким миграцијама са југа Балкана, или морем у дубровачку луку(ако није старосједилачка), могла би бити једна од припадника средњовјековних влашких катуна "скоро изумрла" јер се није претјерано разгранала. Што би рекли стари, "вазда их је једна кућа".

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #50 послато: фебруар 16, 2019, 06:31:01 поподне »
Наручих Ј1 панел. Узорак је стигао. Сад је до њих. Ваљда ће брзо.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5456
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #51 послато: фебруар 16, 2019, 07:07:33 поподне »
Наручих Ј1 панел. Узорак је стигао. Сад је до њих. Ваљда ће брзо.

Честитке. Добро је да је све испало добро након перипетија око слања узорка.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #52 послато: фебруар 16, 2019, 11:47:50 поподне »
Хвала.
Да стигло је за 10. дана

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #53 послато: март 19, 2019, 10:02:32 поподне »
Према досадашњим резултатима Ј1 панела са YSEQ, отпада припадност подгрупи L829. Односно нисам позитиван ни на L858, па ни остале низводно.FGC1707    ChrY    8687161             8687161    G-
L858            ChrY    10041396    10041396    C-

За сада  је још у игри P58, али Невген  ми даје процјену од 91% на J1-Z1828-BY69-L1189


Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #54 послато: март 20, 2019, 05:57:09 поподне »
Ништа од егзотичне хаплогрупе: P58    ChrY    12365936    12365936    T-


Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5456
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #55 послато: март 20, 2019, 09:47:03 поподне »
Ништа од егзотичне хаплогрупе: P58    ChrY    12365936    12365936    T-

Занимљиво, сећам се да је твој хаплотип испрва био предвиђен као неки специфични P58. Видећемо шта ће донети наредни дани, да ли ће се Невгеново предвиђање показати оправданим.  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1509
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #56 послато: март 20, 2019, 10:24:38 поподне »
https://www.yfull.com/tree/J-ZS3128/

Ваљда је логично да ће испасти ова грана где су Грк и Албанац.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #57 послато: март 21, 2019, 02:08:50 поподне »
За сад је то најлогичније.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #58 послато: март 31, 2019, 06:54:29 поподне »
Још изненађења, негативан сам и на ове гране:
Z2217    ChrY    21079399    21079399    T-
Z2345    ChrY    8154592             8154592    G-

Прва је грана коју Невген показује са 92% и којој смо мислили да припадам, а друга Влаховића-Синобада.

Остале су још ZS81>Z2223 и CTS3068>PF7257 гране? Наручена су та два СНП-а.

Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 532
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #59 послато: март 31, 2019, 09:53:46 поподне »
Још изненађења, негативан сам и на ове гране:
Z2217    ChrY    21079399    21079399    T-
Z2345    ChrY    8154592             8154592    G-

Прва је грана коју Невген показује са 92% и којој смо мислили да припадам, а друга Влаховића-Синобада.

Остале су још ZS81>Z2223 и CTS3068>PF7257 гране? Наручена су та два СНП-а.
Шта ако будеш негативан и на те двије гране (баксузирам). Зато нарочито код грана које нису код нас много заступљене по мени је исправано тестирати БигY јер можеш чекати годинама да тестираш неки нови СНП....

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #60 послато: март 31, 2019, 10:40:54 поподне »
Видјећемо, сад би типовао на CTS3068 грану... А баксуз би сигурно био да не испаднем ни једна до сад пронађена грана.

Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 532
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #61 послато: април 04, 2019, 11:29:22 пре подне »
Боље повуци ручну и скупљај 449$ и ухвати попуст. Добићеш све па плус даћеш шансу другима да се окаче на твој СНП...

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #62 послато: април 04, 2019, 01:38:59 поподне »
Боље повуци ручну и скупљај 449$ и ухвати попуст. Добићеш све па плус даћеш шансу другима да се окаче на твој СНП...

То ћемо неком другом приликом ::), што се тиче шансе можда дуго времена прође док се неко појави...

Ево позитивног CTS3068    ChrY    12530268    12530268    T+

Остаје низводно М62 грана која је потпуно неистражена и PF7261 дјелимично.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #63 послато: април 06, 2019, 10:13:07 пре подне »
Позитиван: PF7261    ChrY    20525482    20525482    C+

https://www.yfull.com/tree/J-PF7261/

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #64 послато: април 06, 2019, 10:39:52 пре подне »
Кад у Невген убацим моје резултате и умањим моје вриједности на маркерима DYS385a DYS385b за 1 добијем J1a >> PH77    74.12%. То је следећи низводно СНП од PF7261 по YFull PH128. 

Ова грана је везана за Јермене. Они су на Балкану присутни од  7. вијека кад су их као византиске војнике насељавали византиски владари. И сама Македонска династија која је владала од 9. до 11. вијека је била јерменског поријекла.
Осим 7 вијека бројније насељавање је било и у 10. вијеку такође од византиских владара.

Неки досељавање на Балкан сврставају и у неолитске миграције.

Долазак у Херцеговину је највјероватније као православни власи.

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1509
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #65 послато: април 06, 2019, 11:01:02 пре подне »
Значи да ниси Грк, него Јермен :)

Врло занимљиво испаде на крају. Ко би рекао. Био сам у криву.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #66 послато: април 06, 2019, 11:06:45 пре подне »
Хаха, Јермен, Грк па Србин.  ;)

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5456
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #67 послато: април 06, 2019, 02:57:28 поподне »
Позитиван: PF7261    ChrY    20525482    20525482    C+

https://www.yfull.com/tree/J-PF7261/

Претпостављам да сад "скенирају" на који СНП низводно од PF7261 си позитиван?
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #68 послато: април 06, 2019, 03:32:57 поподне »
Наручен је низводни PH2478.

Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 532
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #69 послато: април 06, 2019, 09:04:06 поподне »
Наручен је низводни PH2478.

Можелисе дати предпоставка колико је од тебе удалјена Ј1-П58 ?

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #70 послато: април 06, 2019, 10:59:02 поподне »
Грана PF7261 и Z2217 (којој ја не припадам, а њој припада P58) су одвојене једна од друге прије око 15000 година, а P58 је настала прије 10000 година као подграна Z2217. Тако да се у путу нисмо срели.

Отприлике овако:

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #71 послато: април 20, 2019, 10:22:52 поподне »
Негативан сам на PH2478, али сам позитиван на PH1651    ChrY    13166295    13166295    C+

Ова грана Ј1 код осталих била еквивалентна овим СНП:

PF7261>ZS3399>PH1651  (po YSEQ)
PF7261>PF7257>PH7  (po FTDNA)
PF7261>PH128>Y30278  (po YFull)

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1429
 • G2a-BY195513
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #72 послато: април 20, 2019, 10:38:38 поподне »
Зна ли се ко је овај наш на YFull-у?
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #73 послато: април 20, 2019, 10:47:17 поподне »
Ранђеловић.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #74 послато: април 20, 2019, 11:06:30 поподне »
И ја у овом раду у табели под бројем 75 нађох можда "блиског", са сличним хаплотипом.
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2359891/

75   1   0.006   15   13   23   30   19   14   13-17   12   10   12   20   11   11   14   10   20
        Грк         15    13    23   30  20,2  14  13-17  12    10  13   20   11    10   14   10   20 


Разликујемо се на 3  од 17 маркера ДИС458, ДИС439 и Х4 по један разлике. Мислим да су ови маркери брзо мутирајући.

                                             
   
« Последња измена: април 20, 2019, 11:11:34 поподне Грк »

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #75 послато: мај 11, 2019, 02:29:57 поподне »
YSEQ је завршио Ј1 Панел.

"Your final haplogroup is J1-PH1651".

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5456
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #76 послато: мај 11, 2019, 05:49:55 поподне »
YSEQ је завршио Ј1 Панел.

"Your final haplogroup is J1-PH1651".

То значи да си PH1651*? Видех да се у низводној грани F17410 на Yfull појавио неко из Србије:

https://yfull.com/tree/J-F17410/
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #77 послато: мај 11, 2019, 10:19:32 поподне »
То значи да си PH1651*?

Да, СНП PH1651 је низводно од PH128, отприлике у нивоу са Y30278.

Наручени су и СНП-ови Y30278 и на низводној грани PH3112.

Видех да се у низводној грани F17410 на Yfull појавио неко из Србије:

https://yfull.com/tree/J-F17410/
Ранђеловић.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #78 послато: мај 18, 2019, 10:26:48 пре подне »
Негативна и ова два.
Y30278 C-
PH3112 G-

Остајем за сад на грани низводно од PH128. СНП PH1651 је између PH128 и Y30278, а Радон ми рече да је могао настати око 4000-те године.

Мало сам шарао по стаблу  :)
find e85 near me

Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 532
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #79 послато: мај 18, 2019, 12:33:26 поподне »
 И то је некакав резултат. Свака част на упорности...

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5456
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #80 послато: мај 18, 2019, 01:15:32 поподне »
Негативна и ова два.
Y30278 C-
PH3112 G-

Остајем за сад на грани низводно од PH128. СНП PH1651 је између PH128 и Y30278, а Радон ми рече да је могао настати око 4000-те године.

Мало сам шарао по стаблу  :)
find e85 near me

Ко још поред тебе поседује СНП PH1651?
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #81 послато: мај 18, 2019, 01:46:58 поподне »
Хвала Романијски.

Нико за сад нема тај СНП, навео сам да сам "шарао" по стаблу и доцртао мој квадратић.  :D

СНП је пронађен у овом раду  "Pille Hallast et al 2014" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4327154/

Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 532
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #82 послато: мај 18, 2019, 01:54:31 поподне »
 Једна мала сугестија када се добије резултат неки било позитиван или негативан могли би у загради писати до сада коштало толико Еура.... Имала би се нека представа и за почетнике...

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5456
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #83 послато: мај 18, 2019, 02:05:54 поподне »
Хвала Романијски.

Нико за сад нема тај СНП, навео сам да сам "шарао" по стаблу и доцртао мој квадратић.  :D

СНП је пронађен у овом раду  "Pille Hallast et al 2014" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4327154/

Дакле када би урадио биг тест и проследио резултате Yfull-у, писало би ти PH128* као овом Италијану из Каљарија, а не PH1651? Да ли можда знаш ко је уопште позитиван на PH1651, ван Yfull-a?
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #84 послато: мај 18, 2019, 02:06:42 поподне »
Све се то да наћи.
Код YSEQ
Панели 86.09€

СНП-ови 15.65€    

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #85 послато: мај 18, 2019, 02:18:15 поподне »
Дакле када би урадио биг тест и проследио резултате Yfull-у, писало би ти PH128* као овом Италијану из Каљарија, а не PH1651? Да ли можда знаш ко је уопште позитиван на PH1651, ван Yfull-a?

Нисам сигуран шта би писало. Претпостављам да не би писало PH128*, већ нешто друго јер је СНП PH1651 испод PH128, а ту има још 53 пронађена СНП.

Мислим да је Талијан друга подграна и да је са њим онај Талијан са ФТДНА Percoco, а њему је и хаплотип другачији.

Нисам успио пранаћи никога ко је позитиван на PH1651, а да ли има не знам.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5456
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #86 послато: мај 18, 2019, 03:04:20 поподне »
Нисам сигуран шта би писало. Претпостављам да не би писало PH128*, већ нешто друго јер је СНП PH1651 испод PH128, а ту има још 53 пронађена СНП.

Мислим да је Талијан друга подграна и да је са њим онај Талијан са ФТДНА Percoco, а њему је и хаплотип другачији.

Нисам успио пранаћи никога ко је позитиван на PH1651, а да ли има не знам.

Значи засад си усамљени вук, као овај са мог аватара.  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #87 послато: мај 18, 2019, 05:34:55 поподне »
Управо тако.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #88 послато: јун 06, 2019, 06:33:36 поподне »
Ко још поред тебе поседује СНП PH1651?
На СНП PH1651 су позитивни сви ови низводно који су Y30278. Значи да нам је заједнички.

Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 532
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #89 послато: јун 06, 2019, 09:25:38 поподне »
 Грк стварно ти се дивим на упорности. У гранама гдје немаш зашта да се ухватиш.
 Пусти да мало ствари легну и разбистриш прикупљено. Можда је ипак боље да урадиш БигY и даш могућност да се други закаче за тебе. Кад неиде ти промјениш смјер па мало уживаш у посматрању. И видјећеш да ће неко после повући БигY и клупко се размота. Нећу да се правим важан али после мог БигY следећи је стигао за 10 мјесеци. Јуче Рус са 37 поручио БигY. Тако да се надам шоу програму за једно мјесец дана... А и ако небуде имао везе самном буће користан Динарику...   Пусти да се мало магла разиђе па одлучи...

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #90 послато: јун 06, 2019, 10:22:58 поподне »
Хвала Романијски.
Огромну помоћ имам од Давида Радонића и Владице Цонића. Изузетно су ми помогли у реконструисању моје подгрупе и наставку тестирања Ј1,  и овом приликом им се јавно захваљујем. Уз њихову сугестију наишао сам на особу, која припада овој грани и која је вољна учествовати у даљем откривању наше гране и расплетавању чворова. Тако да ћемо временом и до тога можда доћи.

Честитам ти на Биговима и надам се успјешном шоу програму  8).

Ван мреже србин мали

 • Гост
 • *
 • Поруке: 12
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #91 послато: јун 07, 2019, 09:30:51 поподне »
Поздрав за Грка..
Нисам довољно активан на форуму  :-[ .Тек сада сам се дјелимично упознао са твојим епопејским путешествијем ...Свака част на упорности !
Нисам добар прогнозер,али би се и са мном могло нешто слично здесити... :)
Да сачекамо још мало...здраво сам нестрпљив ::)

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #92 послато: јун 08, 2019, 09:16:25 пре подне »
Здраво србине.
Видим надаш се Угреновићима, можда испанеш и нешто друго?

Знам само да су нам преци живјели заједно прије много вјекова.

И мене интересује твој резултат.

Од ове екипе  Грк,Дука,Чампара и Кулаш(Мијач) и Шараба, једино твој резултат немамо.

Ван мреже србин мали

 • Гост
 • *
 • Поруке: 12
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #93 послато: јун 08, 2019, 10:54:26 пре подне »
Цитат
Здраво србине.
Видим надаш се Угреновићима, можда испанеш и нешто друго?
Апсолутно небитно...


Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #94 послато: јун 08, 2019, 12:32:52 поподне »
Апсолутно небитно...
Него шта.

Ван мреже radon

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 622
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #95 послато: јун 09, 2019, 05:24:23 поподне »
Хвала Романијски.
Огромну помоћ имам од Давида Радонића и Владице Цонића. Изузетно су ми помогли у реконструисању моје подгрупе и наставку тестирања Ј1,  и овом приликом им се јавно захваљујем. Уз њихову сугестију наишао сам на особу, која припада овој грани и која је вољна учествовати у даљем откривању наше гране и расплетавању чворова. Тако да ћемо временом и до тога можда доћи.

Честитам ти на Биговима и надам се успјешном шоу програму  8).

Nema na čemu Grče, bilo mi je drago ako sam uspeo pomoći. Nadam se da će istraživanje porekla nastaviti da se raspetljava

Zanimljivo da niko nije obratio pažnju na pojavu tri dosta retke grane J1 haplogrupe na dosta uskom prostoru Istočne Hercegovine. Ne znam da li da to smatram za slučajnost ili kojim istorijskim događajem da to protumačim.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #96 послато: јун 09, 2019, 07:30:25 поподне »
Nema na čemu Grče, bilo mi je drago ako sam uspeo pomoći. Nadam se da će istraživanje porekla nastaviti da se raspetljava

Zanimljivo da niko nije obratio pažnju na pojavu tri dosta retke grane J1 haplogrupe na dosta uskom prostoru Istočne Hercegovine. Ne znam da li da to smatram za slučajnost ili kojim istorijskim događajem da to protumačim.
Драго ми је да си се јавио. Временом ће се ваљда распетљати.

Имаш ли какву идеју?Можда за вријеме ширења бугарског царства.

Ван мреже radon

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 622
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #97 послато: јун 09, 2019, 08:41:59 поподне »
Драго ми је да си се јавио. Временом ће се ваљда распетљати.

Имаш ли какву идеју?Можда за вријеме ширења бугарског царства.

Ne verujem da je bilo za vreme bugarskog carstva, zbog starosti zajedničkog pretka srpskih i bugarskih PF7263 haplotipova. Pre možda na početku srpske države u 12 ili 13 stoleću, za vreme Nemanjića. Samo što ne mogu da shvatim mogući razlog. Vlahovići se pojavljuju na početku svoje istorije kao posrednici u trgovini. Moguće da je to bio važniji razlog od vojne funkcije. Opet, ne mogu ni nju da zanemarim. U biti jasno je da nisu bili crkveni vlasi. zanimljivo u svakom slučaju

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #98 послато: јул 25, 2019, 02:18:41 поподне »
На FTDNA је изашао Грков (мој) хаплотип проширен на 67 маркера, па је исти убачен и у табелу Српског ДНК пројекта.

https://dnk.poreklo.rs/DNK-projekat/

Ван мреже radon

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 622
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #99 послато: август 30, 2019, 06:32:11 пре подне »
U radu Dinka Davidova "Pravoslavni u Vašarhelju i njihova crkva" naišao sam na zanimljivo povezivanje imena Grk i trgovačkog zanimanja. Naime, "Grcima" su Srbi u Vojvodini nazivali one koji su se bavili trgovinom. Da li je to slučaj sa našim hercegovačkim Grcima, da ime zaslužuju po nekom pretku koji se bavio trgovinom ne znam, ali mislim da vredi spomenuti. Pomenuto objašnjenje je pri kraju osme i na početku desete strane

http://www.balcanica.rs/balcanica/uploaded/balcanica/balcanica%2013-14/29%20Balcanica%20XIII-XIV%20(1982-1983)%20%D0%94%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%BE%20%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2,%20%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%20%D1%83%20%D0%92%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D1%99%D1%83%20%D0%B8%20%D1%9A%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B0%20%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0.pdf

Ван мреже Јосиф из Трбушнице

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 223
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #100 послато: август 30, 2019, 07:18:37 пре подне »
U radu Dinka Davidova "Pravoslavni u Vašarhelju i njihova crkva" naišao sam na zanimljivo povezivanje imena Grk i trgovačkog zanimanja. Naime, "Grcima" su Srbi u Vojvodini nazivali one koji su se bavili trgovinom. Da li je to slučaj sa našim hercegovačkim Grcima, da ime zaslužuju po nekom pretku koji se bavio trgovinom ne znam, ali mislim da vredi spomenuti.

То је сасвим тачно, наилазио сам на тај "надимак" прилично често, и док нисам знао о чему се ради био сам врло збуњен - зашто се овејани Србљи називају грцима. Кад сам у једном приватном писму из 70-их година 19. века прочитао синтагму "ми грци трговци", а аутор је ултра-Србин, који је заиста био трговац, тек тад сам схватио шта то значи. Назив је типичан за српску територију Угарске тог времена, али никад нисам нашао да се тако називају Срби из доњих крајева.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #101 послато: август 30, 2019, 01:05:06 поподне »
Назив је типичан за српску територију Угарске тог времена, али никад нисам нашао да се тако називају Срби из доњих крајева.
Ово је тачно. Најчешће је ријеч о Цинцарима, али и други трговци су називани Грцима. Било их је и у Сарајеву. Углавном у великим варошима су живјели.

Код нас се предања о Грцима могу пратити кроз три доба:
Прије освајања Турака- остаци византијског не словенског становништва (старосједиоци), који припадају источној цркви.

Вријеме владавине Турака- као успомену на становништво које је ту живјело прије њиховог освајања, а често је Грцима називано и влашко-сточарско становништво (између осталог и због припадности православљу и најчешће доласка са југа Балкана).

18. и 19. вијек- као прорачунати и шкрти господари, трговци и дуђанџије досељени са југа Балкана.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #102 послато: новембар 04, 2019, 06:02:43 поподне »
Наручен Big Y-700.

Резултати почетком фебруара.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4354
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #103 послато: новембар 04, 2019, 06:26:06 поподне »
Наручен Big Y-700.

Резултати почетком фебруара.

Нека је са срећом!

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8548
 • I2a S17250 A1328
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #104 послато: новембар 04, 2019, 07:42:18 поподне »
Наручен Big Y-700.

Резултати почетком фебруара.

Само напред!
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #105 послато: новембар 04, 2019, 11:40:25 поподне »
Хвала

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #106 послато: децембар 03, 2019, 09:09:23 поподне »
Завршен BIG Y!  8)

Што би рекао драјвер:
Грк завршен, остаје на нивоу J1-PF7527. нема никог у поклапањима. Колико је "усамљен" можда најбоље говори чињеница да има чак 133 новела. Нисам детаљно прегледао новеле, али колико сам видио на нивоу PF7527* нема с ким да се упореди.
:o

И шта сад? ;)

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1509
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #107 послато: децембар 03, 2019, 09:18:27 поподне »
Сад само чекаш наредних неколико годна да се појави неко близак.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 954
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #108 послато: децембар 03, 2019, 09:25:20 поподне »
Сад само чекаш наредних неколико годна да се појави неко близак.

Треба бити стрпљив, Невски је чекао скоро 10 година и ево дочекао.  ;D

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 841
Одг: Грк, презиме у Херцеговини
« Одговор #109 послато: април 17, 2020, 11:15:09 поподне »