ДНК порекло > Основе генетичке генеалогије

Објашњење главних појмова везаних за генетичку генеалогију - Коментар

<< < (2/5) > >>

Азот:
Цитирам

Новонастали плод у себи има нови пар хромозома један од оца и један од мајке. Претпоставимо да плод који ми описујемо има од оца Y хромозом тај плод ће бити мушког пола и од мајке ће наследити преко јајне ћелије и њене митохондријске ДНК, X хромозом! Сада генетским истраживањима

mDNK нема  Х хромозом!

Азот:
Низ нелогичности и грешака у даљем тексту

Цитирам
Сада плод настао спајањем јајне ћелије и сперматозоида и њиховим "уједињењем" има 23 нова пара хромозома која су створена у јајној ћелији процесом који може да траје 16-20 сати од уласка сперматозоида у јајну ћелију тада се ови хаплоидни полни хромосоми умножавају стварајући диплоидну ћелију која се зове зигот и од које настаје ембрион. Од ових нових (односно само умножених старих) хромосома 22 представљају ХХ пар хромозома и код женског и код мушког пола, док се на основу задњег пара одређује пол детета или плода. Код мушкараца овај задњи пар је XY, а код  жена XX.
   
Како хаплоидни полни хромозоми стварају диплоидну ћелију?...
Од ових нових, старих..?

22 представљају хх пар?..

Полић:

--- Цитат: Азот  фебруар 28, 2018, 07:44:17 поподне ---Да се надовежем нај мој предходни коментар где је плавом бојом цитат текста који  сам пренела из закључане теме.
Кросинг овер илити размена делова хромозома постоји и између Y и Х хромозома. Тако да  У хромозом није недодирив

Више о томе можете да пронађете на сл.  линку
https://www.google.rs/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://medicine.jrank.org/pages/2107/Crossing-Over-X-Y-Crossovers-Unequal-Crossovers.html&ved=2ahUKEwjnu5aih8nZAhUmAsAKHRNQAzsQFjALegQICRAB&usg=AOvVaw3aH2E3VpqZVV_EbamWPy-O

--- Крај цитата ---
Свакако, кросинг овер је позната ствар, ја сам то још у гимназији учио из билологије. Тачно ипсилон хромозом није недодирљив, као ни било који други хромозом, али секвенца гена која се посматра у генетичкој генеалогији није подложна кросинг оверу, а и веома споро мутира. Не дешава се кросинг овер баш на сваком делу хромозома.

Златан:
Jeдно питање... пошто сам релативно нов у овој теми, покушавам да неке основне ствари научим путем видеа на јутјубу итд.

Пошто један од видеа каже, да генерално сви ДНК подаци немају користи док се не упореде да неким другим ДНК подацима, имам једно питање.

Ја ћу се ускоро тестирати на 111 маркера. Да ли то значи ће моји подаци само моћи да се упореде са људима који су правили исти такав тест или ће моћи да ме пореде и са неким који су правили са (нпр) 37 маркера или слично. Можете ли ми дати неке смернице како функционише поређење ако анализа није урађена на истом броју маркера.

Хвала!

Ojler:

--- Цитат: Златан  април 18, 2018, 04:26:47 поподне ---Jeдно питање... пошто сам релативно нов у овој теми, покушавам да неке основне ствари научим путем видеа на јутјубу итд.

Пошто један од видеа каже, да су генерално сви ДНК подаци немају користи док се не упореде да неким другим ДНК подацима, имам једно питање.

Ја ћу се ускоро тестирати на 111 маркера. Да ли то значи ће моји подаци само моћи да се упореде са људима који су правили исти такав тест или ће моћи да ме пореде и са неким који су правили са (нпр) 37 маркера или слично. Можете ли ми дати неке смернице како функционише поређење ако анализа није урађена на истом броју маркера.

Хвала!

--- Крај цитата ---

Раде се поређења на оним маркерима за које су тестове урадила обојица тестираних. Ако урадиш тест на 111 маркера сигурно ћеш бити упоредив са неким који је урадио хаплотип на 37 маркера, на свим маркерима за које је он урадио тестирање. Што више имате упоредивих маркера то се прецизније може одредити ваша међусобна веза.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију