Аутор Тема: Порекло презимена Бабић, слава Ђурђевдан  (Прочитано 840 пута)

Ван мреже Ђока

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 215
Порекло презимена Бабић, слава Ђурђевдан
« послато: фебруар 09, 2018, 11:48:37 поподне »
Интересује ме да ли негде у Србији постоје Бабићи пореклом из подрињског краја, а да славе Ђурђевдан?

Моје презиме је Недељковић, настало пре неких 180 година у селу Горња Љубовиђа (Љубовија). По породичном предању, наш предак и родоначелник Недељко, дошао је из суседног села Доња Ор(ах)овица у Горњу Љубовиђу на мираз код једне од кћерки извесних Бабића. После су његови синови узели патроним презиме, тј. по имену оца.

Први траг ми је, наравно, Љуба Павловић и "Соколска нахија" где стоји:
Цитат
Између Татића и Глигорића, више суднице, населили су се:
Бабићи; дошли су много доцније из Осата, од села Јасеновца. Били су и онда зидари, па су се дуго бавили истим пословима. Они су се уз Севиће умели наћи у селу и стати међу прве сељаке овог села (16 к.; Св. Ђурђе).

Ок, први део има логиге. Положај имања је тачан, а упоређујући време досељавања старијих родова, испада да су се Бабићи доселили овде после 1750. године. Оно што не пије воду је због чега се уопште они налазе у Љубином истраживању које је рађено отприлике после Великог рата. Мој предак је ушао на имање између 1836. и 1838. То сам закључио на основу година његових синова из пописа 1863. Због чега је наведено 16 кућа, кад у време Великог рата, а вероватно и 100 година пре тога, у селу више није живео ниједан Бабић?!

Такође, покушао сам да нађем макар име те Бабићке, ал узалуд. У поменутом попису из 1863. нису живи ни она ни муж јој...

На крају сам пробао да откријем даље порекло тих Бабића. И то је најинтересантнији део. Тражио сам их по Осату, али без успеха. Љ. Павловић је и овде био нејасан: "Дошли су из Осата, од села Јасеновца...". Безуспешно сам тражио топоним Јасеновац око Дрине, све док ми гугл није открио да постоји засеок Јасеновац код Босанског Петровца.

Село Бравско, Босански Петровац; извор: Петар Рађеновић "Бјелајско Поље и Бравско"
Цитат
Бабић — дванаест кућа. Славе Ђурђевдан. Звали се некада Кесићи. Пореклом су из Видова Села у Горњем Унцу. Има их тамо доста и данас. Пре 90 година доведе отуда нека удовица осам синова. Под старост њену звали је и укућани и сељани бабом. Потомство јој доби отуда презиме Бабић.

Претходно боравиште Кесића је Унац, а пре Унца су забележени у селу Голубић код Книна (ту су се доселили после Морејског рата 1699. године из села Пролокве, околина Сплита). Десетак година пре су били на Гламочком пољу, село Халепић... а матица им је Стари Влах, тј, Пилатовац код Пријепоља.

Е сад, Пријепоље - Гламоч - Сплит - Книн - Дрвар, Грахово - Босански Петровац - Сребреница - Љубовија. Да ли је могуће да се обиђе толика путања у отприлике 150 година? И поново се враћам на питање са почетка. Где данас у Србији постоје Бабићи са славом Ђурђевдан, а који знају да потичу из Подриња? Ако су у Осату изучили неимарски занат, нема сумње да су се као признати мајстори одселили одавде, и да је остала можда једна кућа са женским потомцима. А сад да се нашалим. Да л' нису случајно отишли у Пријепоље да затворе круг.  :D

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8534
 • I2a S17250 A1328
Одг: Порекло презимена Бабић, слава Ђурђевдан
« Одговор #1 послато: фебруар 10, 2018, 12:10:28 пре подне »
Интересује ме да ли негде у Србији постоје Бабићи пореклом из подрињског краја, а да славе Ђурђевдан?

Ето, имам исто презиме и исту славу, али сасвим различито порекло, па ти не могу много помоћи, јер не знам о тим крајевима баш много. У сваком случају, привукао ми је пажњу наслов теме.
Истражуј даље!
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Ђока

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 215
Одг: Порекло презимена Бабић, слава Ђурђевдан
« Одговор #2 послато: фебруар 10, 2018, 01:08:36 пре подне »
Покушавам да макар нађем име те жене Бабић да бих комплетирао родослов, ал' не иде. Нисам гледао раније пописе пре 1863. Чуо сам да су у њима евидентиране само пореске главе, тј. мушарци. Матичне књиге сигурно нису вођене у првој половини 19. века, тако да ни на тај траг не рачунам.

Остаје ми и недоумица зашто их Павловић уопште наводи у "Соколској нахији", кад су се много пре његовог истраживања затрли или одселили.

У једној хроници села сам читао како је Милош Обреновић позивао чувене неимаре из Осата да зидају по Крагујевцу. Вероватно су се и ови Бабићи упутили ка Шумадији, јер се овде углавном живело од пољопривреде.

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1914
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Порекло презимена Бабић, слава Ђурђевдан
« Одговор #3 послато: фебруар 10, 2018, 02:07:32 пре подне »
Од мене само поздрав и жеља да успете у свом истраживању. Јефан од мојих најбољих другова је Недељковић, пореклом из дотичног села.