Аутор Тема: Историјски документарни филмови и емисије  (Прочитано 56768 пута)

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1677
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
Одг: Историјски документарни филмови и емисије
« Одговор #160 послато: Април 16, 2026, 11:37:14 пре подне »
Стандардни аи видеи, ал без бриге, вероватно су плаћени као за марвелов филм.

АИ сегмент је могао боље, то је толико напредовало да готово да нема разлике између АИ и играног филма. Вероватно нису имали људе који би то и извели.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Воихна

• Члан Друштва
  • Шегрт
  • Поруке: 78
« Одговор #161 послато: Јун 05, 2026, 12:28:32 поподне »

Добио сам на Вибер један филм/прилог везан за генетику наших простора са преводом на српски. Ради се о Србима, може бити и аутохтонистичка теорија? Немам Фејсбук па не могу да га отворим (не знам да ли постоји други начин?).

Пише: 23K views, Reel by Tribal Srbski, facebook.com

Замолио бих, а свакако би било од користи и за део родословаца који слабије баратају мрежама, да неко ово овај текст овде прикаже и прокоментарише, или прилог учини видљивим без логовања на Фејсбук, Инстаграм и сл.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #162 послато: Јун 05, 2026, 01:40:56 поподне »
Добио сам на Вибер један филм/прилог везан за генетику наших простора са преводом на српски. Ради се о Србима, може бити и аутохтонистичка теорија? Немам Фејсбук па не могу да га отворим (не знам да ли постоји други начин?).

Замолио бих, а свакако би било од користи и за део родословаца који слабије баратају мрежама, да неко ово овај текст овде прикаже и прокоментарише, или прилог учини видљивим без логовања на Фејсбук, Инстаграм и сл.

Achtung, achtung!  Не отварајте линк, реч је о опасном  вирусу!   ;)  Па не очекујеш ваљда да ћемо овом безвезном друштву правити рекламу овде?
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 799
« Одговор #163 послато: Јун 06, 2026, 01:31:26 поподне »
АИ сегмент је могао боље, то је толико напредовало да готово да нема разлике између АИ и играног филма. Вероватно нису имали људе који би то и извели.

Ако ми се нешто ове године огадило, то су АИ историјски филмови и клипови, који се немилице дела по мрежама. Прави треш.

Ван мреже Воихна

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #164 послато: Јун 06, 2026, 11:58:28 поподне »
Achtung, achtung!  Не отварајте линк, реч је о опасном  вирусу!   ;)  Па не очекујеш ваљда да ћемо овом безвезном друштву правити рекламу овде?

По чему познајеш да је аутохтонистички ако ниси отварао, због овог Трибал Србски или нечега другог? Стварно питам, замолио ме човек за мишљење па бар да знам шта да му кажем.

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1127
  • Ђурђевдан Y:I1>P109>FGC22045 Панчево
« Одговор #165 послато: Јун 07, 2026, 12:47:01 пре подне »

Погледао сам и стварно га не бих препоручио. ВИ мешавина свега што се могло наћи на интернету о генетици ових простора. Подилази аутохтонистима, али ко пажљиво прати схватиће да се од неолита до доласка Словена генетика локалног становништва значајно мењала. Овде на форуму и на порталу Порекла се могу наћи јаснији и кохерентнији текстови без мелодраме.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #166 послато: Јун 07, 2026, 12:52:55 пре подне »
По чему познајеш да је аутохтонистички ако ниси отварао, због овог Трибал Србски или нечега другог? Стварно питам, замолио ме човек за мишљење па бар да знам шта да му кажем.

Роћко,виде болан наватај Радовића да се продуби... пусти гвоздено доба 😊

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #167 послато: Јун 07, 2026, 11:47:47 пре подне »

Драги Воихна,
Како знам, а да нисам отварао, питаш? - ;) Знам,  одавно, за  ту еминентну научну установу (све је то академик до академика), знам њихове капацитете и домете.

Али бих од тебе, као учесника овог форума, очекивао да свом пријатељу препоручиш овај наш форум и чланке на порталу друштва "Порекло". Ми, додуше, не нудимо инстант-документарце типа "како да у 90 секунди постанете експерт за генетичку геналогију и историју Балкана", знам, нудимо само муку и напор читања и разумевања... 
Али, шта да се ради, таква је материја. Без муке се сабља не искова, без муке се пјесна не испоја! А богами, без муке се ни хаплогрупе и миграције  не утврђују...Па, ако има воље да чита и учи - добродошао је.

Зато, слободно поручи пријатељу да се мане тих "трибалских" и сличних инфлуенсера и лајф-коуча са Фејсбука и Инстаграма.

Свако добро ти желим.
 Озрихна
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

На мрежи drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6560
« Одговор #168 послато: Јун 07, 2026, 02:19:51 поподне »
Ако ми се нешто ове године огадило, то су АИ историјски филмови и клипови, који се немилице дела по мрежама. Прави треш.

Слажем се у потпуности. Заобилазим такве филмове.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1228
« Одговор #169 послато: Јун 07, 2026, 08:13:10 поподне »
АИ слике и некако, али видео садржај је трагикомичан.

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #170 послато: Јун 08, 2026, 01:06:43 пре подне »
АИ слике и некако, али видео садржај је трагикомичан.

https://jumpshare.com/share/ghDzwpJ7eM3ps2ajsQQP

На мрежи drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #171 послато: Јун 08, 2026, 06:26:51 пре подне »
https://jumpshare.com/share/ghDzwpJ7eM3ps2ajsQQP

Мислим да није ријеч о техничкој савршености. Имао сам годину дана претплату и на Kling и на сличне алате и знам како добра генерација може да се изведе. Али за мене лично, има нешто непријатно лажно што свеједно избија из таквих снимака. Свјестан сам да је незаустављив процес коришћења вјештачке интелигенције у прављењу филмова, али сам послије интензивног коришћења исте закључио да не желим бити дио тог процеса. Нити у генерисању нити у гледању. Надам се да ће у будућности постојати нека зона human only.

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #172 послато: Јун 08, 2026, 12:13:01 поподне »
Мислим да није ријеч о техничкој савршености. Имао сам годину дана претплату и на Kling и на сличне алате и знам како добра генерација може да се изведе. Али за мене лично, има нешто непријатно лажно што свеједно избија из таквих снимака. Свјестан сам да је незаустављив процес коришћења вјештачке интелигенције у прављењу филмова, али сам послије интензивног коришћења исте закључио да не желим бити дио тог процеса. Нити у генерисању нити у гледању. Надам се да ће у будућности постојати нека зона human only.

Апсолутно си у праву. С тиме што бих рекао да је ту проблем вишеструк. Прво треба знати како се ради промпт инжењеринг, јер није све једно. Друго никако дозволити да АИ пише сценарио, јер је ужасно. Вештачки звучи, генерично, слопи слоп. Трећи проблем је и у томе што брзо раде и не истражују тему којом се баве. Избаце видео за један дан а јутрос су добили идеју. Недовољно времена да се уради добар сценарио, сакупи материјал, припреме визуали, монтажа, глас, музика итд. АИ слоп класични, што је ужасно јер је историја и наука генерално на јутјубу био разлог зашто људи иду на јутјуб. Нисам против ограниченог коришћења али ово што тренутно имамо је потпуни хаос и море лошег материјала, не можеш гледати.

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #173 послато: Јун 08, 2026, 12:40:14 поподне »
Ако би се неко потрудио на исти начин као пре AI, а при томе користио AI професионално и контролисано, то би била права ствар.

На мрежи drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #174 послато: Јун 08, 2026, 01:10:44 поподне »
Ако би се неко потрудио на исти начин као пре AI, а при томе користио AI професионално и контролисано, то би била права ствар.

Да, кад би се користила под јаком хуманом контролом, као што се користе компјутерски програми, а не као "неочекивана сила која се изненада појављује и решава ствар".  :)

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 799
« Одговор #175 послато: Јун 08, 2026, 01:53:29 поподне »

Поента је у томе што ти који производе толико море материјала углавном се нису бавили историјом пре појави АИ, а иако јесу онда у најбољем случају из хобија.

Ван мреже Воихна

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #176 послато: Јун 11, 2026, 09:56:35 поподне »
Драги Воихна,
Како знам, а да нисам отварао, питаш? - ;) Знам,  одавно, за  ту еминентну научну установу (све је то академик до академика), знам њихове капацитете и домете...

Зато, слободно поручи пријатељу да се мане тих "трибалских" и сличних инфлуенсера и лајф-коуча са Фејсбука и Инстаграма.

Свако добро ти желим.
 Озрихна

Хвала на одговору теби и осталим нашим "форумашима" што сте не само потврдили моје сумње, већ дали шира образложења која ми нису падала на памет!