Ово је по мом скромном мишљењу место где треба поставити ово питање јер ова песма спада у класику српске етномузикологије. Наиме, песма „Која Гора Иво" носи са са собом једну типичну херцеговачку динамику и ритмику,узмите ово као тумачење једног музичког лаика али надасве љубитеља доброг звука,је досегла ванхерцеговачке димензије и у нашим крајевима је врло популарна. Иако нема неразумљивих речи у њој и личи да је све јасно ипак ми се чини,а чини ми се и не само мени, да пропуштам контекст ове песме. Питање је шта је народни песник хтео да каже? Све сугестије су добро дошле.https://youtu.be/YWsBF5rjBKQ?si=x05zC6LTh9mjNeJ9
Ово је типична песма, што кажеш, херцеговачког мелоса, и песама које личе на ову има и у западној Србији и у Шумадији, тј где год је ишла херцеговачка струја (Цвијићева карта). Ја мислим да је она популарна свуда где је херцеговачка струја (и тамо где је стигла и пре 300 година), али мислим да "не секу вене" слушајући њу, напр у Врању. Што се поенте песме тиче, нисам о томе размишљао никад (ја често, пошто сам музичар, 95% обраћам пажњу на музику, свега 5% на текст

), али тумачим "Која гора Иво, разговора нема", као можда "о којој планини нема дебате"? (можда грешим, у смислу, "планина над планинама", нема боље планине)