Зоре, ја некако мимоиђох податак да сте тестирани као Z5018-. Додуше, да Невген није давао чак 99% шансе за тестираног Ракоњца да припада грани FGC11457 вероватно бих га упоређивао са хаплотиповима на ФТДНА с обзиром да у нашој табели нема блиских поклапања. Које си СНП-ове тестирао, и кад се очекује да пристигну резултати?
Невген је одличан али код врло разгранатих хг је упоређивање кључних маркера научио сам најпоузданије. Наравно и ја сам се прије базирао на FGC11457 чији припадник Хелон има доста сличних вриједности.
Ја сам на YSEQ-у, само су они ипак више чини се окренути маркерима што се брзине тиче него снп-у, имам панел за V13 тако да ће тестирати све што имају. Јучер сам обавјештен да сам Z5017+. Испод има више снипова, али мислим да нема никакве шансе да смо било шта осим Z17107, имам карактеристичне вриједности на DYS464 14-16-17-18 , ово 17-18 на крају је одлика већине Z17107, велики распон на CDY такођер, као и повећане вријендности на GATA H4 од 12, Ракоњци имају 11, али наши рођаци из Софије, и овај Мађар имају 12.
Радио сам поређења Гјорфија са Паљоком и Радалићем који су Z17107->Z38456 , иако Паљока има многе модалне вриједности, док Радалић баш и нема ипак су у очитој вези. Мислим да су ово они на Yfull-у са TMRCA од 1700 г.
Гјофри стоји врло јасно удаљенији од оба посебно Радалића него у односу на Шепака (
E-BY4467) и другог Руса Минеева с којим је у вези. Има један Украјинац који је исто Z17107+, Z38456- али је удаљенији. Плус има Швеђанин Jansson Z17107>Z38456->
E-BY4435 који нема ову врло високу вриједност на dys458 , што значи да је она кренула од CTS9320>Z17107>Z38456>
BY4457 (Паљока, Лакић/Радалић), но Јансон има на панелу 4 с Гјофријем 6 разлика, с Шепаком и Минеевом Гјорфи има 1 и 4. Мада има нпр. поклапање на DYS607 са нетипичних 11, али ја немам а ја сам сигурно ближи Гјорфију. Треба рећи да је грана Z38456 присутна код Грка из Мале Азије који се превише разликују од Паљоке да би били Арванити. Тако да ме то иронично враћа на моју поставку о Скитима Гелонима, с којим сам повезивао Ракоњце још давно на основу поклапања с Хелоном (Гелон у Украјини) FGC11457.
И да, Мађар који је Z17107+, Z38456- је
Küzmös (Szabolcs county) што је
куманско име/презиме.
(surnames, e.g. Köszömös < Cuman. küsemiš 'de- sired'
Küzmös: Penészlek és környékének jellegzetes neve. Ez is kun eredetű. A kun Küsemiš ’a kívánt, az óhajtott’ név szabályos magyar hangfejlődéssel lett Küzmös (Baski Imre közlése).Ја знам да се на мјестима гдје су Ракоњци у старини јављају и куманска имена, али мислио сам да је Булгарски елемент важнији. И то и даље мислим.

Односно могу бити у комбинацији као нпр. Кумани Волга-Бугарског поријекла.