Аутор Тема: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам  (Прочитано 8136 пута)

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4757
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« послато: јун 26, 2017, 10:45:39 поподне »
Покрећем ову тему јер сам у последње време приметио повећање ове две појаве на интернет-форумском простору.  :) Хаплогрупизам је нешто слично расизму, само се појам расе замени појмом хаплогрупе, а близак појам је и хаплосупрематизам ("моја хаплогрупа је најбоља, најпаметнија, најјача", итд.). По нападима на друге хаплогрупе се нарочито истичу R1a хаплосупрематисти; углавном нападају (барем што се тиче српског интернет простора) "припаднике" слободно бих могао да је назовем "I2a завере" која наводно покушава да сакрије "праву истину о Србима" и изманипулише српски народ (звучи познато, зар не?  ::) );
 I2a им је "трн у оку" јер због ње не могу да тврде да су они једина "словенска" хаплогрупа, док су R1b нпр. "арбински геноцидаши" и шта све не, а E1b1b су "нижа афричка хаплогрупа", како другачије.  ;D Не знам зашто се баш они истичу у свом хаплогрупизму, можда због Кљосовљевог утицаја, који је уједно један од зачетника ове појаве (чувена прича о R1b урођеним геноцидашима, само зато што је то данас најраширенија хаплогрупа код западних Европљана, тј. класични анахронизам и пресликавање модерних анимозитета на праисторијско време). Приметио сам да се и на форуму Anthrogenica неки корисници жале на R1a хаплогруписте који на најмањи знак скачу и трубе о "аријевским R1a уберменшенима" и сличним којештаријама; вероватно је узрок овоме, као и код расиста, несигурност и комплекс ниже вредности (и у склопу тога трагање за неким древним, славним идентитетом). Сигурно постоје и хаплогруписти од других, не-R1a хаплогрупа, али ови одмах упадају у око својим свађалачким тоном и уверењем да су једино они у праву и да је њихова хаплогрупа изнад свих осталих.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9056
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #1 послато: јун 26, 2017, 11:03:19 поподне »
Искрено ми је жао због ове појаве. По мени је тако нешто бесмислено, али очито многи хистерично реагују уколико неко прозове њихову хаплогрупу, или је пак изостави из неке прото-српске приче.

Ваљда се креће са неким предубеђењем да је одређена хаплогрупа искључиво "српска" и да као таква по доласку на Балкан није могла ући у други етнос, бити део етнгогенезе неког другог народа и сл.

Што је најгоре ово често доводи до раздора међу нама самима. Тако долази и до неких бесмислених оптужби, које имамо прилике да чујемо ових дана. Не постоји стручни термин, али мислим да је НиколаВук ту најближи са овим "хаплогрупизам". :)

Не би нешто да паметујем, али ако може хладне главе да се приступи овоме, било би супер. Не треба толико лично схватати ово и не треба никога толико да погађају неке опције. И даље је све ово практично у повоју и добрим делом се своди само на теорије. Нема ничега толико трагичног и лошег у томе.


симо

 • Гост
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #2 послато: јун 26, 2017, 11:07:42 поподне »
Одмах да кажем да одређена наклоност према сопственој хаплогрупи постоји код већине тестираних, неко то неће лако признати, а некад то и дјелује на подсвјесном нивоу. Идентификација са хаплогрупом је бесмислена из више разлога. Она је тек један сасвим мали дио нашег укупног генетског наслеђа, који је додуше лако испратити у прошлости. Неку врсту идентификације могу схватити код релативно скоријих грана које се могу везати уз одређени род настао рецимо у средњем вијеку, јер ту се не ради само о хаплогрупи, већ о историјски препознатљивим групама, кје су имале неку врсту заједничког идентитета кроз племенско или родовско организовање,а хаплогрупа ту дође само као ознака припадности роду.

Што се тиче приче око R1a, примјетио сам још давно, да је ту заиста дошло до злоупотребе генетике од стране једне групације која је и раније имала доста заокружен идеолошки систем. Они су спознају о широкој заступљености R1a код словенских народа настојали уклопити у свој родовјерни концепт. Све оно што искаче или смета овако постављеној поједностављеној слици R1a=Словени=Аријевци, а хаплогрупа I2-CTS10228 се у тој причи о Словенима појавила као лијево сметало, предмет је напада. Кљосов ту свакако има кључну улогу. Иако је у већини својих текстова прилично обазрив, у својим јавним наступима, дао је материјала оваквим групацијама. То се могло видјети и приликом његовог гостовања у Београду, гдје је касније морао да демантује неке тврдње, јер су његови српски домаћини имали своју верзију онога што је говорио.

Овакве групације најчешће имају прилично јак антихришћански набој ( примјер Деретића), могуће је да су повезане и са сличним организацијама у Русији ( то је сва она булумента вјеровања од Рериха, Блавацке, Велесових књига). Да су присутни и активни и на нашем простору, примјетио сам кад ми је један наш официр дао "интересантан" материјал да прочитам, онда сам исти материјал добио и са сасвим треће стране. У Русији, гдје се списак опасних појединаца и група објављује у дневним новинама, видио сам да већину ових организација сврставају уз чеченске и друге терористе. Да ли је то претјерано, не знам, али тамо тако ствари стоје.

Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1741
 • Y-DNA: I2-PH908* | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #3 послато: јун 26, 2017, 11:23:38 поподне »
а E1b1b су "нижа афричка хаплогрупа", како другачије.  ;D

Прво што сам приметио у коментарима неких људи пратећи овај форум је управо ово.
Постоји та хронична љубомора на западне сусједе јер они имају мањи проценат Е хаплогрупе, а при том већи проценат R1a.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4757
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #4 послато: јун 26, 2017, 11:26:01 поподне »
Када се претера у хаплогрупистичкој параноји, онда се добијају овакви "изливи" (преузето са форума Крстарице):

"Da su Nemci ovde ostavili iole značajnijeg genetskog traga, među Srbima bilo bi dosta tipično nemačkih grana R1b, ali ih nema. Među Nemcima je ubedljivo najčešća R1b haplogrupa. Za njih je karakteristična R1b U106. Među više od hiljadu testiranih Srba ima samo JEDAN JEDINI koji bi eventualno mogao imati nemačko poreklo. To je osoba srpske nacioalnosti iz Vojvodine koja nosi tu tipično nemačku R1b U106. Pri tom postoji i mogućnost da je neka njegova prababa stupila u "nedozvoljene odnose", da se tako izrazim, sa vojvođanskim Nemcem, što je meni verovatnije nego da je pitanju potomak saskih rudara. Dakle, ako uopšte i ima potomaka Nemaca u Srbiji, njihov procenat se svodi na 0, 1 %, a ne na neverovatnih 10%.
Ostale grane R1b prisutne kod Srba su italo - galska R1b U152 i još neke koje se mogu vezivati za Balkan.
Nema kod Srba ni onih nemačkih grana R1a, a R1a je druga najčešća haplogrupa među Nemcima.
Tobožnja veza sa Nemcima se izvodi zbog prisustva I1 koju oni proglašavaju nemačkom iako je prisutna kod svih slovenskih naroda u procentima od oko 10%. Dakle, po toj logici Nemci su preneli Srbima svoju manjinsku haplogrupu koja je tek treća po učestalosti kod Nemaca, ali ne i onu većinsku.
Jedna podgrana I1, odnosno I1 P109, prisutna kod Srba, jeste doista česta među Nemcima, ali je ima i među slovenskim narodima.
Primećujem jednu neobičnu fasciniranost likova sa Porekla sa Nemcima i eventualnim prisustvom nemačke genetike među Srbima. Neću sad spominjati koliko su se puta njihove pretpostavke pokazale kao naopake. Samo da podsetim da se ne radi o nekakvim naučnim radnicima, već o hobistima koji skupljaju informacije vezane za genetička istraživanja i vrlo često puste mašti na volju. Ne možeš njihova naklapanja uzimati kao gotove činjenice."

Колико беса и искомплексираности, али и потпуно нетачних информација у само једној поруци... ::)

"Ne treba biti paranoičan pa zapaziti na osnovu onoga što se piše na tom portalu (мисли се на портал Порекла, прим. Н.В.) da tamo ima teških egomanijaka i zaluđenika opterećenih pripadnošću svom plemenu ili haplogrupi, kao i falsifikatora kojima se može verovati koliko i baronu Minhauzenu. Pa evo imamo primer čak i na prethodnoj stranici. Zašto je recimo nekom u interesu da tako bezočno laže da su većina R1a u Srpskom DNK projektu Hrvati?
Svi "projekti" takvih likova i rezultati takvih "projekata" se moraju posmatrati sa velikom dozom rezerve i sumnjičavosti."

"Sva testiranja u organizaciji Porekla sa unapred pripremljenim spiskovima "interesantnih rodova" kojima će se omogućiti besplatno testiranje će dati ili već daju rezultate koje su želele izvesne interesne grupe okupljene u tom "udruženju rodoslovaca".
Zgodna su za fingiranje statistike, ali nemaju važnost sa nekog drugog aspekta."

Увек ту мора нека завера да се крије, наравно... ;)
Чињеницама против самоувереног незнања.

симо

 • Гост
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #5 послато: јун 26, 2017, 11:42:37 поподне »
Када се претера у хаплогрупистичкој параноји, онда се добијају овакви "изливи" (преузето са форума Крстарице):

Колико беса и искомплексираности, али и потпуно нетачних информација у само једној поруци... ::)

Увек ту мора нека завера да се крије, наравно... ;)

Нешто ми познат овај рукопис.  :)

Класичан примјер идентификације хаплогрупом на граници клиничке слике.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3546
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #6 послато: јун 27, 2017, 12:06:17 пре подне »
Хаплогрупизам је раван нацизму,а можда и гори...нацисти су волели припаднике свих хаплогрупа у оквиру своје нације...звучи трагикомично,али тако испада :)
« Последња измена: јун 27, 2017, 12:08:23 пре подне ДушанВучко »

На мрежи Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3824
 • I2-PH908>FT14Y56203>Y134578 Тарски Никшићи
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #7 послато: јун 27, 2017, 12:07:30 пре подне »
Када се претера у хаплогрупистичкој параноји, онда се добијају овакви "изливи" (преузето са форума Крстарице):

"Da su Nemci ovde ostavili iole značajnijeg genetskog traga, među Srbima bilo bi dosta tipično nemačkih grana R1b, ali ih nema. Među Nemcima je ubedljivo najčešća R1b haplogrupa. Za njih je karakteristična R1b U106. Među više od hiljadu testiranih Srba ima samo JEDAN JEDINI koji bi eventualno mogao imati nemačko poreklo. To je osoba srpske nacioalnosti iz Vojvodine koja nosi tu tipično nemačku R1b U106. Pri tom postoji i mogućnost da je neka njegova prababa stupila u "nedozvoljene odnose", da se tako izrazim, sa vojvođanskim Nemcem, što je meni verovatnije nego da je pitanju potomak saskih rudara. Dakle, ako uopšte i ima potomaka Nemaca u Srbiji, njihov procenat se svodi na 0, 1 %, a ne na neverovatnih 10%.
Ostale grane R1b prisutne kod Srba su italo - galska R1b U152 i još neke koje se mogu vezivati za Balkan.
Nema kod Srba ni onih nemačkih grana R1a, a R1a je druga najčešća haplogrupa među Nemcima.
Tobožnja veza sa Nemcima se izvodi zbog prisustva I1 koju oni proglašavaju nemačkom iako je prisutna kod svih slovenskih naroda u procentima od oko 10%. Dakle, po toj logici Nemci su preneli Srbima svoju manjinsku haplogrupu koja je tek treća po učestalosti kod Nemaca, ali ne i onu većinsku.
Jedna podgrana I1, odnosno I1 P109, prisutna kod Srba, jeste doista česta među Nemcima, ali je ima i među slovenskim narodima.
Primećujem jednu neobičnu fasciniranost likova sa Porekla sa Nemcima i eventualnim prisustvom nemačke genetike među Srbima. Neću sad spominjati koliko su se puta njihove pretpostavke pokazale kao naopake. Samo da podsetim da se ne radi o nekakvim naučnim radnicima, već o hobistima koji skupljaju informacije vezane za genetička istraživanja i vrlo često puste mašti na volju. Ne možeš njihova naklapanja uzimati kao gotove činjenice."

Колико беса и искомплексираности, али и потпуно нетачних информација у само једној поруци... ::)

"Ne treba biti paranoičan pa zapaziti na osnovu onoga što se piše na tom portalu (мисли се на портал Порекла, прим. Н.В.) da tamo ima teških egomanijaka i zaluđenika opterećenih pripadnošću svom plemenu ili haplogrupi, kao i falsifikatora kojima se može verovati koliko i baronu Minhauzenu. Pa evo imamo primer čak i na prethodnoj stranici. Zašto je recimo nekom u interesu da tako bezočno laže da su većina R1a u Srpskom DNK projektu Hrvati?
Svi "projekti" takvih likova i rezultati takvih "projekata" se moraju posmatrati sa velikom dozom rezerve i sumnjičavosti."

"Sva testiranja u organizaciji Porekla sa unapred pripremljenim spiskovima "interesantnih rodova" kojima će se omogućiti besplatno testiranje će dati ili već daju rezultate koje su želele izvesne interesne grupe okupljene u tom "udruženju rodoslovaca".
Zgodna su za fingiranje statistike, ali nemaju važnost sa nekog drugog aspekta."

Увек ту мора некgа завера да се крије, наравно... ;)

Ma тo нeки "provo-cator"....

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1242
 • G2a-L42>YSC33
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #8 послато: јун 27, 2017, 12:07:48 пре подне »
Хаплогрупизам је раван нацизму,а можда и гори...нацисти су волели припаднике свих хаплогрупа у оквиру своје нације...
Питање је да ли би их волели да су знали за исте.  ;)
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3546
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #9 послато: јун 27, 2017, 12:19:20 пре подне »
Питање је да ли би их волели да су знали за исте.  ;)
Камо среће да су знали,можда не би било рата...пошто сам "фирер" није испуњавао " стандарде" своје идеологије
,па би се можда вратио сликарству
« Последња измена: јун 27, 2017, 12:22:06 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7109
 • I1 P109 FGC22045
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #10 послато: јун 27, 2017, 12:43:37 пре подне »
Просек је просек, а то што је неко имао можда мирнију историју, живео на простору који су сви заобишли, или незапажено кроз тај простор прошли, без остављања већих последица по генетику неке популације, било у наталитетном или у морталитетном смислу, није разлог да неко други свој просек упоређује с његовим, искључујући читаву једну историју догађаја.

Српски просек је такав какав је, можда наше статистике нису увек идеалне, али битних одступања од неких анонимних ту нема.

Што се тиче хаплосупрематизма, то је згодно провлачити кроз племенска надгорњавања, али сама хаплогрупа је само замена за име, а не за неки посебни квалитет, и заправо све оно што је прославило име племена, сада ће славити и ту хаплогрупу.

Да је Хитлер знао да има толико "рођака" међу Србима, па можда и самог краља, а Клинтон да има одабрану скупину наших Нормана, гарант, не би нас сравњивали са земљом као што су то радили... а колико би се Срба извукло, да је Павелић био свестан да носи неку "српску" хаплогрупу, можда и ону најдоминантнију...

Срећа, данас се Срби масовно тестирају, па можда неко на време каже, не дирај тамо, то ми је фамилија! ;D

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 742
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #11 послато: јун 27, 2017, 12:50:57 пре подне »
Ко зна, можда су ово почетни кораци за неки не дај Боже будући рат између различитих хаплогрупа. Ко би с ким био у коалицији? А Хитлера и фашизам би гледали као дјечију игру. И они који су се тестирали остављају податке о својим потомцима и њиховој припадности хаплогрупи. Ово није нимало наивно.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1508
 • E-V13>Z5017>Z19851
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #12 послато: јун 27, 2017, 12:55:07 пре подне »

Svi "projekti" takvih likova i rezultati takvih "projekata" se moraju posmatrati sa velikom dozom rezerve i sumnjičavosti."


Ови теоретичари завера пишу као да су инструкције добили у БИА или некој другој агенцији.

"Ти људи морају се сматрати опаснима и наоружаниима" и тако то...

 ;D
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3546
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #13 послато: јун 27, 2017, 01:00:18 пре подне »
Ко зна, можда су ово почетни кораци за неки не дај Боже будући рат између различитих хаплогрупа. Ко би с ким био у коалицији? А Хитлера и фашизам би гледали као дјечију игру. И они који су се тестирали остављају податке о својим потомцима и њиховој припадности хаплогрупи. Ово није нимало наивно.
Хвала Богу,то се неће десити...кад бих могао да поредим ,ми смо сви од разних садница на чијим младарима се накалемила српска биљка и даје српски плод...тако да смо сви исто

симо

 • Гост
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #14 послато: јун 27, 2017, 01:21:57 пре подне »
Ко зна, можда су ово почетни кораци за неки не дај Боже будући рат између различитих хаплогрупа. Ко би с ким био у коалицији? А Хитлера и фашизам би гледали као дјечију игру. И они који су се тестирали остављају податке о својим потомцима и њиховој припадности хаплогрупи. Ово није нимало наивно.

Не вјерујем да то може да се деси. Морала би постојати нека широко распрострањена свијест о идентификацији са одређеном хаплогрупом, а и то би се морало извести потпуним извртањем чињеница, тј. лагањем да су одређене хаплогрупе и појединци који им припадају по нечему бољи од других.

Оно што мене брине у вези генетике, а мислим да је веома блиска будућност јесте оживљавање неке врсте еугенике. Већ сада постоје методи бирања пола дјетета, сутра ће то бити боја коса, очију, физичких предиспозиција. Ко је гледао филм Гатака зна о чему говорим. Могуће је лако да они који буду имали више новца и буду могли да генетски "програмирају" своју дјецу, буду заправо та нека "надраса" о којој су сањали нацисти.

Када сам гледао Гатаку прије много година, дјеловала ми је као класичан SciFi. Сада ми већ дјелује као могућност...

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9056
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #15 послато: јун 27, 2017, 08:21:37 пре подне »
"Sva testiranja u organizaciji Porekla sa unapred pripremljenim spiskovima "interesantnih rodova" kojima će se omogućiti besplatno testiranje će dati ili već daju rezultate koje su želele izvesne interesne grupe okupljene u tom "udruženju rodoslovaca".
Zgodna su za fingiranje statistike, ali nemaju važnost sa nekog drugog aspekta."

Увек ту мора нека завера да се крије, наравно... ;)

Ово је већ класичан безобразлук.

Значи колико сам схватио, сасвим је ок када на неком истраживању које организује Порекло, R1a испадне 20%, ту је све регуларно, али је проблем када се деси да I2a/E1b забележе висок проценат (последња два истраживања). Онда је то одмах сумњиво, мисли се да је нешто фингирано и слично.

Притом је сасвим ок када се изводе статистике на основу пројекта, где нпр. плански тестирани Шаренци и Аврамијевштаци чине преко 50% R1a код Срба из БиХ.

На истраживањима које организује Порекло буде некад до 5% родова за које се можда може претпоставити хаплогрупа, али међу таквим породицма увек има и понеки R1a. Како год, за преко 90% родова нико нема представу којој ће хаплогрупи припасти.


Него, треба видети шта радити убудуће по овом питању. Ова појава постаје све чешћа код нас на форуму.

Има више опција, па треба видети која је најбоља:

- Брисати моментално овакве ликове
- Удаљити их са форума привремено (на неких пар десетина година)
- Покушати са програмом ресоцијализације (код Свевлада показује резултате)
- Пустити их да "лудују" по форуму како желе


Шта год да буде, мора се прознати да овакве ствари ремете неко нормално стање на форуму, дискусије скрећу у погрешном смеру, постајемо крајње непродуктивни и ствара се раздор беспотребно.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7795
 • I2a S17250 A1328
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #16 послато: јун 27, 2017, 08:46:11 пре подне »
Не узбуђујте се много, људи, око коментара са других форума.
Знате како каже она стара народна: "за добрим коњем..."
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже edukator

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 79
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #17 послато: јун 27, 2017, 08:48:06 пре подне »
I sad je nakon uvodnog posta u kojem opisuje nekakve R1a suprematiste i njihove navodne stavove, uvodničar u drugom postu citirao moje postove koji sa tim nemaju veze.

Nikakav govor mržnje, niti suprematizam bilo koje vrste ne postoji u bilo kom mom postu, a sve ono što je uvodničar stavio u navodnike sugerišući valjda da su to moje reči, nikad nije ispisano s moje strane.

Dakle, na jedan vrlo nepošten način se pokušava povezivanje mene sa nečim s čime nemam veze.

Izgleda da će sledeća optužba biti da postoje u Srbiji nekakvi  R1a zaverenici i haplogrupisti, možda i teroristi, kojima sam ja idejni vođa.

I to je zaista jedno neverovatno otkriće ove beskrajno sujetne i osvetoljubive osobe čije je ego veliki kao kuća, a pljuvačne žlezde i talenat za  klevetenje osoba koje mu smetaju hipertrofirani. I sad, kad takav jedan lik pominje tuđu opsednutost  "teorijama zavere",  čovek ne zna da li da se smeje ili plače.

Izgleda da uvodničar ne može da mi oprosti razotkrivanje njegovog neznanja (inače skrivenog iza maske tobožnje učenosti), na jednoj drugoj temi. Meni je bio cilj razjašnjenje istine, a ne obračun sa nepoznatim forumskim identitetima  s kojim se prvi put srećem. Ali ovaj lik ne prašta izgleda i pokretanje ove teme na kojoj on očekuje čoporativni napad na mene je samo žalosno svedočanstvo njegove patološke osvetoljubivosti.

Ovde se pominje i taj Kljosov za kojeg sam ja prvi put čula kad su ga upravo likovi sa ovog foruma na krstarici pominjali kao važnog "eksperta" koji je dokazao to što oni tvrde. Čitajući šta je pisao, zapazila sam taj nenaučni rečnik i o njemu ispisala svoje utiske na forumu krstarica. Napisah da rečnik Kljosova ne priliči naučniku i da konstrukcije tipa "migracije slavnih arijevaca, nosilaca R1a"  koje se mogu pročitati u njegovim delima ne mogu da stoje o ozbiljnom delu koje pretenduje da bude naučno. To je moje jedino pominjanje Kljosova kojeg su upravo popularisali I2din haplogrupisti sa ovog foruma. Od nih sam takođe prvi put čula i o nekakvom R1b genodicu o kojem su naširoko pisali. Biće ipak da su tog Kljosova i R1b genocid oni popularisali.

Upravo sam ja upozoravala na besmislenost identifikovanja sa haplogrupom, a koje je poprimilo patološke razmere kod ovih likova koji sad meni poturaju opsednutost haplogrupom.

Upravo sam ja izvrgavala ruglu svaku pseudonauku, posebno onu inpirisanu nacističkim rasnim teorijama, inače tako dragim ovim borcima protiv opasnih R1 zaverenika i terorista. Već sam citirala na drugoj temi neke od tih neonastičkih besmislica koje su oni, po sopstvenom priznanju, smatrali veoma interesantnim. Izgleda da ni to ne može da mi oprosti ova osvetoljubiva trojka prvoboraca protiv tobožnjih R1a suprematista. Izabrali su taktiku koja savršeno odgovara njihovoim karakteru : oklevetaj, pljuni i oteraj.

« Последња измена: јун 27, 2017, 08:56:04 пре подне edukator »

Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1741
 • Y-DNA: I2-PH908* | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #18 послато: јун 27, 2017, 09:01:52 пре подне »
Оно што мене брине у вези генетике, а мислим да је веома блиска будућност јесте оживљавање неке врсте еугенике. Већ сада постоје методи бирања пола дјетета, сутра ће то бити боја коса, очију, физичких предиспозиција. Ко је гледао филм Гатака зна о чему говорим. Могуће је лако да они који буду имали више новца и буду могли да генетски "програмирају" своју дјецу, буду заправо та нека "надраса" о којој су сањали нацисти.

Када сам гледао Гатаку прије много година, дјеловала ми је као класичан SciFi. Сада ми већ дјелује као могућност...

И мени се тај филм урезао дубоко у сећање. :)
 
<a href="https://www.youtube.com/v/BpzVFdDeWyo" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/BpzVFdDeWyo</a>

Ван мреже edukator

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 79
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #19 послато: јун 27, 2017, 09:05:01 пре подне »
Покрећем ову тему јер сам у последње време приметио повећање ове две појаве на интернет-форумском простору.  :) Хаплогрупизам је нешто слично расизму, само се појам расе замени појмом хаплогрупе, а близак појам је и хаплосупрематизам ("моја хаплогрупа је најбоља, најпаметнија, најјача", итд.). По нападима на друге хаплогрупе се нарочито истичу R1a хаплосупрематисти; углавном нападају (барем што се тиче српског интернет простора) "припаднике" слободно бих могао да је назовем "I2a завере" која наводно покушава да сакрије "праву истину о Србима" и изманипулише српски народ (звучи познато, зар не?  ::) );
 I2a им је "трн у оку" јер због ње не могу да тврде да су они једина "словенска" хаплогрупа, док су R1b нпр. "арбински геноцидаши" и шта све не, а E1b1b су "нижа афричка хаплогрупа", како другачије.  ;D Не знам зашто се баш они истичу у свом хаплогрупизму, можда због Кљосовљевог утицаја, који је уједно један од зачетника ове појаве (чувена прича о R1b урођеним геноцидашима, само зато што је то данас најраширенија хаплогрупа код западних Европљана, тј. класични анахронизам и пресликавање модерних анимозитета на праисторијско време). Приметио сам да се и на форуму Anthrogenica неки корисници жале на R1a хаплогруписте који на најмањи знак скачу и трубе о "аријевским R1a уберменшенима" и сличним којештаријама; вероватно је узрок овоме, као и код расиста, несигурност и комплекс ниже вредности (и у склопу тога трагање за неким древним, славним идентитетом). Сигурно постоје и хаплогруписти од других, не-R1a хаплогрупа, али ови одмах упадају у око својим свађалачким тоном и уверењем да су једино они у праву и да је њихова хаплогрупа изнад свих осталих.

Ko je pisao to što si stavio u navodnike?

Pošto si u drugom postu citirao moje stvarne  postove sa krstarice, valjda si u tom prvom postu navodnicima želeo da sugerišeš i da su te brljotine koje si sam izmislio, napisane od mene.

Nikakav govor mržnje u mojim postovima ne postoji, niti si u stanju da ga citiraš.

A da ja citiram dokaze tvoje bolesne osvetoljubivosti, beskrajne sujete i neosnovanog klevetanja "neprijatelja" nema potrebe jer je dovoljan dokaz pokretanje ove teme.
« Последња измена: јун 27, 2017, 09:12:55 пре подне edukator »

Ван мреже Clavdivs

 • Уредник СДНКП
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 326
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #20 послато: јун 27, 2017, 09:32:18 пре подне »
Цитат
Sva testiranja u organizaciji Porekla sa unapred pripremljenim spiskovima "interesantnih rodova" kojima će se omogućiti besplatno testiranje će dati ili već daju rezultate koje su želele izvesne interesne grupe okupljene u tom "udruženju rodoslovaca".
Zgodna su za fingiranje statistike, ali nemaju važnost sa nekog drugog aspekta.

Мислим да не постоји нити један разлог да и даље пишеш на овом форуму „удружења родословаца“.

Ван мреже Тимар

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 586
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #21 послато: јун 27, 2017, 09:39:08 пре подне »
Ово је већ класичан безобразлук.

Значи колико сам схватио, сасвим је ок када на неком истраживању које организује Порекло, R1a испадне 20%, ту је све регуларно, али је проблем када се деси да I2a/E1b забележе висок проценат (последња два истраживања). Онда је то одмах сумњиво, мисли се да је нешто фингирано и слично.

Притом је сасвим ок када се изводе статистике на основу пројекта, где нпр. плански тестирани Шаренци и Аврамијевштаци чине преко 50% R1a код Срба из БиХ.

На истраживањима које организује Порекло буде некад до 5% родова за које се можда може претпоставити хаплогрупа, али међу таквим породицма увек има и понеки R1a. Како год, за преко 90% родова нико нема представу којој ће хаплогрупи припасти.


Него, треба видети шта радити убудуће по овом питању. Ова појава постаје све чешћа код нас на форуму.

Има више опција, па треба видети која је најбоља:

- Брисати моментално овакве ликове
- Удаљити их са форума привремено (на неких пар десетина година)
- Покушати са програмом ресоцијализације (код Свевлада показује резултате)
- Пустити их да "лудују" по форуму како желе


Шта год да буде, мора се прознати да овакве ствари ремете неко нормално стање на форуму, дискусије скрећу у погрешном смеру, постајемо крајње непродуктивни и ствара се раздор беспотребно.
У последње вријеме избјегавам да коментаришем овакве теме, али сада морам.

Могу слободно рећи да овдје има подјеле на подобне и неподобне, на паметне и оне који то нису, на културне и не културне, гдје такву оцјену дају два-три лика која су се овдје згнијездили последњих две-три године. Када се погледају њихови коментари, добро се може видјети узрок овога хаоса, гдје је "тешка ријеч" бакцил који доводи до овога.

Значи, под хитно увести забрану вријеђања било кога, и брисати сваку увредљиву поруку. То мора подједнако да важи за све.

Ја се надам да ће ови млади момци (Амикус и Небојша) измоћи снаге и успјети у овоме, наравно уз помоћ нашег Синише и Јовице.

По овој теми више се јавно оглашавати нећу.


Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1313
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #22 послато: јун 27, 2017, 09:40:57 пре подне »
Каква ће тек да се дигне хајка на мене :)! Као један од организатора тестирања у Љубињу дао сам себи задатак да искупим кандидате из породица које имају потврду у историјским изворима и који своје поријекло везују за нека средњевјековна влашка племена. Нико из Порекла ми није давао никакве инструкције, а о хаплогрупама нисам готово ништа знао. Ја мислим да смо бар у Љубињу обавили одличан посао без икаквих намјештања резултата.

Ван мреже edukator

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 79
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #23 послато: јун 27, 2017, 09:53:45 пре подне »
Нешто ми познат овај рукопис.  :)

Класичан примјер идентификације хаплогрупом на граници клиничке слике.

 ::)

Da li ti je poznat ovaj rukopis?

Evo razmišljanja jednog PRAVOG haplogrupskog suprematiste i prikrivenog rasiste.

Napisao Siniša Jerković na forumu krstarica:

"Skoro sam naletio na jedan strani tekst koji kombinuje antropološke tipove i genetiku. Zapravo predlaže zanimljivu klasifikaciju bijele rase. Kaže da u Evropi postoje tri glavna rasna tip: White Nordid (I haplogrupa), Red Nordid (R1a i R1b haplogrupa) i Armenidi (J i G haplogrupa). U svakom slučaju interesantno za pročitati, daje i psihološku i svaku moguću analizu izdvojenih varijanti."

Kraj citata.

Dakle, u dve rečenice klasičan primer pseudonauke inspirisane nacističkom rasnom pseudonaukom, notorne besmislice o vezivanju karaktera sa haplogrupom i tobožnjom rasom i povrh svega njegova haplogrupa na vrhu te rasne lestvice što mu svakako imponuje, posebno ako se radi o priznanju nekog obskurnog neo nacističkog bloga na kojem naš tvorac teorije o jedinoj "originalnoj" srpskoj haplogrupi nalazi njemu zanimjive tekstove.

Evo još malo haplogrupskog šovinizma kombinovanog sa drugom vrstom šovinizma od istog autora:
"Uzgred za tvoju montenegrinsku teoriju ne bi trebao da se puno zamaraš I haplogrupom uopšte, tj. bolje bi bilo da proučiš podgrupe E1b haplogrupe. A Dinaric South jeste srpska haplogrupa jer je jezgro srpskog naroda u Hercegovini posjeduje."
« Последња измена: јун 27, 2017, 10:00:57 пре подне edukator »

Ван мреже edukator

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 79
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #24 послато: јун 27, 2017, 10:05:42 пре подне »
Мислим да не постоји нити један разлог да и даље пишеш на овом форуму „удружења родословаца“.

Potpuno se slažem.  :)

симо

 • Гост
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #25 послато: јун 27, 2017, 10:15:51 пре подне »
::)

Da li ti je poznat ovaj rukopis?

Evo razmišljanja jednog PRAVOG haplogrupskog suprematiste i prikrivenog rasiste.

Napisao Siniša Jerković na forumu krstarica:

"Skoro sam naletio na jedan strani tekst koji kombinuje antropološke tipove i genetiku. Zapravo predlaže zanimljivu klasifikaciju bijele rase. Kaže da u Evropi postoje tri glavna rasna tip: White Nordid (I haplogrupa), Red Nordid (R1a i R1b haplogrupa) i Armenidi (J i G haplogrupa). U svakom slučaju interesantno za pročitati, daje i psihološku i svaku moguću analizu izdvojenih varijanti."

Kraj citata.

Dakle, u dve rečenice klasičan primer pseudonauke inspirisane nacističkom rasnom pseudonaukom, notorne besmislice o vezivanju karaktera sa haplogrupom i tobožnjom rasom i povrh svega njegova haplogrupa na vrhu te rasne lestvice što mu svakako imponuje, posebno ako se radi o priznanju nekog obskurnog neo nacističkog bloga na kojem naš tvorac teorije o jedinoj "originalnoj" srpskoj haplogrupi nalazi njemu zanimjive tekstove.

Evo još malo haplogrupskog šovinizma kombinovanog sa drugom vrstom šovinizma od istog autora:
"Uzgred za tvoju montenegrinsku teoriju ne bi trebao da se puno zamaraš I haplogrupom uopšte, tj. bolje bi bilo da proučiš podgrupe E1b haplogrupe. A Dinaric South jeste srpska haplogrupa jer je jezgro srpskog naroda u Hercegovini posjeduje."

Није ми познато. Колико видим то је писао неки инвестигатор, има још глупости које је написао, мало си тога нашла.

А и овај Синиша Јерковић ми је познат само са овог форума.  ;)

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4757
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #26 послато: јун 27, 2017, 10:56:10 пре подне »
I sad je nakon uvodnog posta u kojem opisuje nekakve R1a suprematiste i njihove navodne stavove, uvodničar u drugom postu citirao moje postove koji sa tim nemaju veze.

Nikakav govor mržnje, niti suprematizam bilo koje vrste ne postoji u bilo kom mom postu, a sve ono što je uvodničar stavio u navodnike sugerišući valjda da su to moje reči, nikad nije ispisano s moje strane.

Dakle, na jedan vrlo nepošten način se pokušava povezivanje mene sa nečim s čime nemam veze.

Izgleda da će sledeća optužba biti da postoje u Srbiji nekakvi  R1a zaverenici i haplogrupisti, možda i teroristi, kojima sam ja idejni vođa.

I to je zaista jedno neverovatno otkriće ove beskrajno sujetne i osvetoljubive osobe čije je ego veliki kao kuća, a pljuvačne žlezde i talenat za  klevetenje osoba koje mu smetaju hipertrofirani. I sad, kad takav jedan lik pominje tuđu opsednutost  "teorijama zavere",  čovek ne zna da li da se smeje ili plače.

Izgleda da uvodničar ne može da mi oprosti razotkrivanje njegovog neznanja (inače skrivenog iza maske tobožnje učenosti), na jednoj drugoj temi. Meni je bio cilj razjašnjenje istine, a ne obračun sa nepoznatim forumskim identitetima  s kojim se prvi put srećem. Ali ovaj lik ne prašta izgleda i pokretanje ove teme na kojoj on očekuje čoporativni napad na mene je samo žalosno svedočanstvo njegove patološke osvetoljubivosti.

Ovde se pominje i taj Kljosov za kojeg sam ja prvi put čula kad su ga upravo likovi sa ovog foruma na krstarici pominjali kao važnog "eksperta" koji je dokazao to što oni tvrde. Čitajući šta je pisao, zapazila sam taj nenaučni rečnik i o njemu ispisala svoje utiske na forumu krstarica. Napisah da rečnik Kljosova ne priliči naučniku i da konstrukcije tipa "migracije slavnih arijevaca, nosilaca R1a"  koje se mogu pročitati u njegovim delima ne mogu da stoje o ozbiljnom delu koje pretenduje da bude naučno. To je moje jedino pominjanje Kljosova kojeg su upravo popularisali I2din haplogrupisti sa ovog foruma. Od nih sam takođe prvi put čula i o nekakvom R1b genodicu o kojem su naširoko pisali. Biće ipak da su tog Kljosova i R1b genocid oni popularisali.

Upravo sam ja upozoravala na besmislenost identifikovanja sa haplogrupom, a koje je poprimilo patološke razmere kod ovih likova koji sad meni poturaju opsednutost haplogrupom.

Upravo sam ja izvrgavala ruglu svaku pseudonauku, posebno onu inpirisanu nacističkim rasnim teorijama, inače tako dragim ovim borcima protiv opasnih R1 zaverenika i terorista. Već sam citirala na drugoj temi neke od tih neonastičkih besmislica koje su oni, po sopstvenom priznanju, smatrali veoma interesantnim. Izgleda da ni to ne može da mi oprosti ova osvetoljubiva trojka prvoboraca protiv tobožnjih R1a suprematista. Izabrali su taktiku koja savršeno odgovara njihovoim karakteru : oklevetaj, pljuni i oteraj.

Једино што ће мени увек сметати код особа као што си ти је њихова надувеност, умишљеност и уображеност без покрића (сам надимак, Едукатор, сведочи о тој охолости); о мом "незнању" ми говори особа којој су једини извор података Википедија и Youtube снимци, и није се потрудила да прочита ниједан научни чланак или монографију?  ::) То је за мене онда похвала, благо мом "незнању".  ;D Није узалуд речено, што човек мање зна то је охолији и мисли да све зна и да је стручњак за све, Едукаторка је типичан пример тога. Што се тиче тога да наводно ниси хаплогруписта, твоје писаније о R1b U106 хаплогрупи, осим што је фактички погрешно јер не постоји само један човек из Војводине који је припадник те хаплогрупе у Србији (ниси одолела да додаш како је он вероватно резултат ванбрачног излета неког Подунавског Швабе) је и препуно злурадости и мржње према тој хаплогрупи (само негирање њеног присуства, потом та "вицкаста" упадица о пореклу тестираног итд.), затим наравно смишљање још једне завере (ми са Порекла смо опседнути "немачким" хаплогрупама и вероватно и ту гледамо да надувамо проценат науштрб вечите жртве, R1a хаплогрупе)...Онда наравно опет смишљање завере о планском тестирању и још једном умањивању процента R1a, то довољно говори о твојој патолошкој опседнутости истеривањем неке "R1a" правде, а то свакако посредно говори о твом хаплогрупизму; ја нисам ни рекао да си ти један од оних мање интелигентних тролова који на форумском простору одмах изруче шта им је на души, већ си перфиднија и никад то себи не би дозволила, али зато сваки твој пост одише мржњом и потцењивањем, па се суштински не разликујеш много од своје мање пажљиве сабраће. Да ниси опседнута хаплогрупом R1a, не би на овај дрзак и безобразан начин ни комуницирала, али ти си ипак само један трол, па ти је то душевна храна.  ;) За крај, препоручио бих ти да тестираш своје сроднике по мушкој линији (оца, брата ако имаш), ако већ ниси, па да онда и потврдиш да си "аријевка", само немој да се зачудиш ни ако испаднеш баш R1b U106, коју толико прикривено мрзиш  ;) ; као што је већ речено, велика је заблуда уопште се идентификовати са Y-ДНК хаплогрупом с обзиром да у нашим генима носимо делове толико различитих предака, али ипак мислим да би теби тешко пало да испаднеш све осим R1a, колико год ти негирала да те то погађа и називала нас на форуму незналицама и лудацима јер ми наводно само о томе размишљамо и водимо рачуна; такође, мислим да би требала да нађеш дечка и тиме мало смањиш тај велики бес и незадовољство сопственим животом које покушаваш да решиш троловањем по форумима... ;)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже edukator

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 79
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #27 послато: јун 27, 2017, 11:15:43 пре подне »
Није ми познато. Колико видим то је писао неки инвестигатор, има још глупости које је написао, мало си тога нашла.

А и овај Синиша Јерковић ми је познат само са овог форума.  ;)

Investigator je nick Siniše Jerkovića sa foruma krstarica.

Verujem ti jedino da gluposti ima još.

Ван мреже edukator

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 79
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #28 послато: јун 27, 2017, 11:22:06 пре подне »
Pošto je ova tema očito pokrenuta sa ciljem dokazivanja da sam ja haplogrupski suprematista, potencijalni terorista i šta sve ne... i dalje čekam dokaze mog navodnog haplogrupskog suprematizma.
Stavove ispisane u uvodnom postu uvodničar je verovatno izmislio. Čak i da nije, nemaju veze sa mnom.
U drugom postu je citirao nekoliko mojih postova sa foruma krstarica u kojim izražavam sumnju u regularnost projekata koje organizujete, mišljenje da I1 ne mora biti germanska i zaključak da na ovom fourmu ima podosta likova opterećenih svojom haplogrupom iza čega stojim.
Da, to su zaista moji postovi, ali to nije haplogrupski suprematizam, niti bilo kakav govor mržnje.
Sumljičavom stavu  prema vašim projektima je doprinelo više razloga. Čak i da sam bezrazložno sumljičava, to nije haplogrupski suprematizam, a ako je sve regularno sprovedeno onima koji su organizovali testiranja se izvinjavam.
Dakle, neka se imenuju ti haplogrupski R1a suprematisti pošto iz uvodnog posta proizilazi da su Srbi. Ako ih ne imenuje  onaj koji je postavio temu, onda proizilazi da je on sam lažov.

симо

 • Гост
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #29 послато: јун 27, 2017, 11:22:18 пре подне »
Investigator je nick Siniše Jerkovića sa foruma krstarica.

Verujem ti jedino da gluposti ima još.

Ово је велико откриће за мене.  Уколико је ово тачно, мислим да ти заслужујеш да носиш ник инвестигатор, тј. едукатор/инвестигатор, јер ти не само да едукујеш већ и истражујеш.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4757
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #30 послато: јун 27, 2017, 11:31:41 пре подне »
Pošto je ova tema očito pokrenuta sa ciljem dokazivanja da sam ja haplogrupski suprematista, potencijalni terorista i šta sve ne... i dalje čekam dokaze mog navodnog haplogrupskog suprematizma.
Stavove ispisane u uvodnom postu uvodničar je verovatno izmislio. Čak i da nije, nemaju veze sa mnom.
U drugom postu je citirao nekoliko mojih postova sa foruma krstarica u kojim izražavam sumnju u regularnost projekata koje organizujete, mišljenje da I1 ne mora biti germanska i zaključak da na ovom fourmu ima podosta likova opterećenih svojom haplogrupom iza čega stojim.
Da, to su zaista moji postovi, ali to nije haplogrupski suprematizam, niti bilo kakav govor mržnje.
Sumljičavom stavu  prema vašim projektima je doprinelo više razloga. Čak i da sam bezrazložno sumljičava, to nije haplogrupski suprematizam, a ako je sve regularno sprovedeno onima koji su organizovali testiranja se izvinjavam.
Dakle, neka se imenuju ti haplogrupski R1a suprematisti pošto iz uvodnog posta proizilazi da su Srbi. Ako ih ne imenuje  onaj koji je postavio temu, onda proizilazi da je on sam lažov.

Да те и ја мало правописно едукујем, не пише се сумљичаво већ сумњичаво. Ако ти у ономе што си написала о пореклу тестираног U106 не видиш говор мржње, па и у самом негирању њеног постојања међу Србима, онда си врло наивна (што ти наравно ниси, колико год се претварала).
« Последња измена: јун 27, 2017, 11:34:05 пре подне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4757
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #31 послато: јун 27, 2017, 11:51:07 пре подне »
У последње вријеме избјегавам да коментаришем овакве теме, али сада морам.

Могу слободно рећи да овдје има подјеле на подобне и неподобне, на паметне и оне који то нису, на културне и не културне, гдје такву оцјену дају два-три лика која су се овдје згнијездили последњих две-три године. Када се погледају њихови коментари, добро се може видјети узрок овога хаоса, гдје је "тешка ријеч" бакцил који доводи до овога.

Значи, под хитно увести забрану вријеђања било кога, и брисати сваку увредљиву поруку. То мора подједнако да важи за све.

Ја се надам да ће ови млади момци (Амикус и Небојша) измоћи снаге и успјети у овоме, наравно уз помоћ нашег Синише и Јовице.

По овој теми више се јавно оглашавати нећу.

Ако је ово некаква алузија на моје разоткривање псеудоисторичарских, срб-аутохтонистичких лажи и фалсификата, онда сам врло поносан што за то добијам "критике".  ;) Жао ми је ако се због тога сруше нечије "куле у облацима", али мени је циљ увек истина, а не распредање патетичног лажнопатриотског наратива о Србима од Индије до Исланда и осталим којештаријама.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 831
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #32 послато: јун 27, 2017, 11:53:41 пре подне »
Ово је велико откриће за мене.  Уколико је ово тачно, мислим да ти заслужујеш да носиш ник инвестигатор, тј. едукатор/инвестигатор, јер ти не само да едукујеш већ и истражујеш.

Да. Кад може да постоји ИСТРАЖИВАЧКИ НОВИНАР, може да постоји и ИСТРАЖИВАЧКИ ЕДУКАТОР који вредно проналази грешке недовољно едукованих, едукује оне који праве те грешке користећи своје неограничено знање које поседује, и нормално успут упућује ОПРАВДАНЕ КРИТИКЕ онима који се усуде да изнесу мишљење које наш ИСТРАЖИВАКИ ЕДУКАТОР сматра погрешним.

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 814
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #33 послато: август 03, 2017, 03:07:38 поподне »
човече божији, поради мало на себи, видиш ли да само производиш конфликте и негативну енергију где год се појавиш? Што ти то треба?
« Последња измена: август 03, 2017, 11:15:18 поподне Amicus »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9056
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #34 послато: август 03, 2017, 03:46:09 поподне »
Замолио бих без тешких речи и увреда. Посебно ако неко не може да одговори на исте. :)

Не знам да ли има везе са овом темом, али приметих да људи бурно реагују када је нпр. њихова хг (или хг коју они фаворизују) слабије заступљена на неком истраживању (у овом случају R1a). Или нпр. када се покуша наћи веза са неким другим народом, а не само са оним са којим су они умислили да треба, били то Срби, Словаци, Грци, или неко десети.

Ту се онда, као по правилу, почиње причати о намештању/лажирању резултата, "штеловању" статистике, итд., а присутан је и синдром теорије завере. Сви који мисле супротно аутоматски постају непријатељи бр. 1, а неретко и страни шпијуни.

Ето шта све учинише те хаплогрупе.;) Колико год да су оне важне за истраживање корена, треба то прихватити хладне главе. Да не говорим да је то само делић наше генетике и да су, укупно гледано, за неког појединца малтене подједнако "битне" и остале хаплогрупе.

Чим се неко одлучи на тестирање, ваљда постаје свестан да може испасти било која хг и због тога не треба имати предрасуде, а ни предуверења, пошто то може само отежати ствар. Да не паметујем превише, нисам рекао ништа што већ није речено, или што већ не знају људи, али мислим да треба затворити ову причу о хаплогрупизму, а они који болују од исте болести, на лечење што пре. :)

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1508
 • E-V13>Z5017>Z19851
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #35 послато: август 03, 2017, 04:55:28 поподне »
Замолио бих без тешких речи и увреда. Посебно ако неко не може да одговори на исте. :)

Не знам да ли има везе са овом темом, али приметих да људи бурно реагују када је нпр. њихова хг (или хг коју они фаворизују) слабије заступљена на неком истраживању (у овом случају R1a). Или нпр. када се покуша наћи веза са неким другим народом, а не само са оним са којим су они умислили да треба, били то Срби, Словаци, Грци, или неко десети.

Ту се онда, као по правилу, почиње причати о намештању/лажирању резултата, "штеловању" статистике, итд., а присутан је и синдром теорије завере. Сви који мисле супротно аутоматски постају непријатељи бр. 1, а неретко и страни шпијуни.

Ето шта све учинише те хаплогрупе.;) Колико год да су оне важне за истраживање корена, треба то прихватити хладне главе. Да не говорим да је то само делић наше генетике и да су, укупно гледано, за неког појединца малтене подједнако "битне" и остале хаплогрупе.

Чим се неко одлучи на тестирање, ваљда постаје свестан да може испасти било која хг и због тога не треба имати предрасуде, а ни предуверења, пошто то може само отежати ствар. Да не паметујем превише, нисам рекао ништа што већ није речено, или што већ не знају људи, али мислим да треба затворити ову причу о хаплогрупизму, а они који болују од исте болести, на лечење што пре. :)

Рекао бих да су то исти они који прате живот и дела Мирољуба Петровића и разних јутјуб-стручњака.   :)
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4757
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #36 послато: август 03, 2017, 04:57:46 поподне »
Рекао бих да су то исти они који прате живот и дела Мирољуба Петровића и разних јутјуб-стручњака.   :)

Једина разлика је што је Мирољуб E-V13 хаплогруписта, један од ретких у Срба.  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #37 послато: август 20, 2017, 03:34:11 пре подне »
Коначно пронађох одговор зашто имамо мало R1a за један словенски народ, обратите пажњу 9:19-11:30 https://youtu.be/YMb1LcAEwiQ?t=9m19s
« Последња измена: август 20, 2017, 03:35:46 пре подне Свевлад »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3546
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #38 послато: август 20, 2017, 03:46:11 пре подне »
Коначно пронађох одговор зашто имамо мало R1a за један словенски народ, обратите пажњу 9:19-11:30 https://youtu.be/YMb1LcAEwiQ?t=9m19s
Неее, не верујем у ово,Кљосов изједначава хаплогрупу са народима...превазиђено је ово ...сувише давно се десио први контакт индоевропљана са протоевропљанима да би се то повезивало са данас познатим народима и групама народа (начин на који Кљосов покушава да образложи заступљеност неке хаплогрупе)
« Последња измена: август 20, 2017, 03:51:31 пре подне ДушанВучко »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3546
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #39 послато: август 20, 2017, 03:55:41 пре подне »
Ала сам се упецао :)

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #40 послато: август 20, 2017, 03:57:53 пре подне »
Изгину нам скоро сав R1a у одбрани Троје и у Александровим фалангама.  ;D

Ван мреже Тимар

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 586
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #41 послато: август 20, 2017, 08:34:43 пре подне »
Коначно пронађох одговор зашто имамо мало R1a за један словенски народ, обратите пажњу 9:19-11:30 https://youtu.be/YMb1LcAEwiQ?t=9m19s
Само нек се зна ;).

Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1741
 • Y-DNA: I2-PH908* | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #42 послато: јануар 18, 2018, 09:21:54 поподне »
Мислим да ова шема дефинитивно припада теми "хаплогрупизам и хаплосупрематизам". ::)
 
« Последња измена: јануар 18, 2018, 09:25:47 поподне Sergio »

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1248
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #43 послато: јануар 19, 2018, 12:06:17 пре подне »
Абориџини се раширили по хаплогрупама, као да владају светом :)


Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1248
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #44 послато: јануар 19, 2018, 12:09:22 пре подне »
Сергио, мислим да ће ови наши E-V13 да те линчују на форуму.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #45 послато: јануар 19, 2018, 12:12:12 пре подне »
Сергио, мислим да ће ови наши E-V13 да те линчују на форуму.

То је још донекле и добро каквих све стереотипа има о хаплогрупи E1b.

Ван мреже Romanijski

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 415
 • I2 DS PH908>A5913>A22312>BY152858
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #46 послато: јануар 19, 2018, 12:22:07 пре подне »
 Nemoj da se jedite, pa pronađite kakvisu sada haplotipovi kod Nemaca...  ;) ;) ;)

Ван мреже Одисеј

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 641
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #47 послато: јануар 19, 2018, 12:25:37 пре подне »
То је још донекле и добро каквих све стереотипа има о хаплогрупи E1b.

Прича се по хрватским форумима да имамо црначки уплив. Пошто Е1б хаплогрупу не могу више везати за Турке, онда није проблем ни да нас повежу с афричким црнцима, само да нас вербално боцкају.  ;D

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #48 послато: јануар 19, 2018, 12:33:04 пре подне »
Прича се по хрватским форумима да имамо црначки уплив. Пошто Е1б хаплогрупу не могу више везати за Турке, онда није проблем ни да нас повежу с афричким црнцима, само да нас вербално боцкају.  ;D

У том случају Хрвати који то говоре морају да се помире са чињеницом да и они имају 10% те наводно црначке хаплогрупе.  :)

Интересантно је да народи у Африци који имају висок проценат E хаплогрупе су или кавказоиди (Бербери), или имају значајан кавказоидни уплив (народи источне Африке), док су нпр. афрички Црнци из Чада и Камеруна који су 90% R1b сто постотни Негроиди.
« Последња измена: јануар 19, 2018, 12:38:28 пре подне Свевлад »

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4757
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #49 послато: јануар 19, 2018, 12:56:33 пре подне »
Где да сврстамо европске N2, беле "Монголиде"?  ;)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1248
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #50 послато: јануар 19, 2018, 01:10:19 пре подне »
Где да сврстамо европске N2, беле "Монголиде"?  ;)

И они муслимани из Пријепоља испадоше Абориџини :)

Ван мреже Vargas

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • R1a
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #51 послато: април 25, 2018, 12:15:00 поподне »
Pozdrav svima od novog člana :-)
zanima me da li je do sada ustanovljeno da li u Crnoj Gori postoji haplogrupa koja nije povezana sa srpskim porijeklom ili srpskim haplogrupama ?
Pitam iz razloga što sam naišao na literaturu koja haplogrupu I2 i njene podgrupe definiše kao izvorno hercegovačko-crnogorske tj. starosjedelačke a , opet , ovdje na forumu vidim da ste svi manje-više saglasni da je to srpska HG kao i ostale koje obitavaju na balkanskim prostorima bez obzira odakle vuku korijene .
Iz ovoga se postavlja i drugo pitanje : da li je realno da u okviru bilo kog naroda/nacije postoje tri ili četiri haplogrupe jer kako vidim svi od Epira i Pinda pa gore do Tirola se guraju u srpski korpus !?!?!
Ne postavljam ovo pitanje ni pretenciozno ni tendeciozno ali mislim da bi trebalo napraviti neku distinkciju između svih ovih haplogrupa . Ako se već prića o genima koji su daleko stariji od bilo koje vjere/religije a da ne pričano o narodima i nacijama onda ne vidim realnost u ovakvom generalisanju .
Istu stvar sam primijetio i na sličnim forumima sa hrvatskom profilacijom sa čime se nikako ne slažem kao što se ne bi složio sa potenciranjem i favorizovanjem bilo kojeg nacionalnog korpusa .
Što u sebi nosiš , u drugome vidiš ...

Ван мреже ogixxl

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 62
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #52 послато: април 25, 2018, 02:17:08 поподне »
Питање халогрупа и генетике нема никакве везе са припадношћу неком етносу. Припадност етносу је искључиво везано за појединачни осећај појединца, који припада или не припада неком културном обрасцу и заједници.

По мом мишљењу твоја констатација и тврдња је потпуно неоправдана. Ако се у макар једном човеку нађе једна другачија халогрупа а он сматра да припада српском етничком корпусу онда је и та халогрупа део српског наслеђа. Ово важи и за било који други народ.

Другачија халогрупа никог не чини да буде мање или више Србин или Хрват, од оног што он сам осећа и како жели...

Ван мреже Ojler

 • Одбор за хералдику
 • Етнолог
 • ******
 • Поруке: 2420
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #53 послато: април 25, 2018, 03:09:26 поподне »
Pozdrav svima od novog člana :-)
zanima me da li je do sada ustanovljeno da li u Crnoj Gori postoji haplogrupa koja nije povezana sa srpskim porijeklom ili srpskim haplogrupama ?
Pitam iz razloga što sam naišao na literaturu koja haplogrupu I2 i njene podgrupe definiše kao izvorno hercegovačko-crnogorske tj. starosjedelačke a , opet , ovdje na forumu vidim da ste svi manje-više saglasni da je to srpska HG kao i ostale koje obitavaju na balkanskim prostorima bez obzira odakle vuku korijene .
Iz ovoga se postavlja i drugo pitanje : da li je realno da u okviru bilo kog naroda/nacije postoje tri ili četiri haplogrupe jer kako vidim svi od Epira i Pinda pa gore do Tirola se guraju u srpski korpus !?!?!
Ne postavljam ovo pitanje ni pretenciozno ni tendeciozno ali mislim da bi trebalo napraviti neku distinkciju između svih ovih haplogrupa . Ako se već prića o genima koji su daleko stariji od bilo koje vjere/religije a da ne pričano o narodima i nacijama onda ne vidim realnost u ovakvom generalisanju .
Istu stvar sam primijetio i na sličnim forumima sa hrvatskom profilacijom sa čime se nikako ne slažem kao što se ne bi složio sa potenciranjem i favorizovanjem bilo kojeg nacionalnog korpusa .

Здраво Варгас и добродошао. Не знам где си на форуму нашао тврдњу да је I2 (вероватно мислиш на I2-CTS10228) српска? То сигурно није став већине чланова Порекла. Оно што већина овде заступа је да је поменута хаплогрупа словенска, те да је дошла на Балкан у сеоби Словена. Аутохтонистичке теорије да су носиоци ове хаплогрупе били припадници некакве староседелачке, "илирске" популације, су научно превазиђене и немају никаквог основа. Иако је због утврђене велике процентуалне заступљености ове хаплогрупе на Балкану, у време када су отпочињала Y-DNK истраживања, деловало да би заиста могло бити речи о староседелачкој популацији, данас је свима који хоће да сагледају чињенице јасно да то није тачно. Али и даље има људи који ваде податке из "праисторије" генетичке генеалогије и машу са њима као са некаквим аргументима у прилог аутохтонистичких теза.
Оно што јесте чињеница је да је поменута хаплогрупа најзаступљенија хаплогрупа код српског народа, али исто тако је најзаступњенија и код хрватског и бошњачког, па је нико не може назвати "својом". Мислим да већина људи овде и не размишља тако. Ствари стоје управо онако како је то описао ogixxl.
Kамене рабъ и госодинъ

На мрежи Витомир Радовић

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 237
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #54 послато: април 25, 2018, 08:23:50 поподне »
ogixxl је потпуно у праву.

Ван мреже Vargas

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • R1a
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #55 послато: април 26, 2018, 03:23:32 пре подне »
Evo citiram :
"Када су се појавили први подаци за I2a DS, био сам скептичан у вези њеног порекла. Најпре су изашли резултати да је у западној Херцеговини 70%, а онда су се и у нашем днк пројекту почели појављивати Хрвати и муслимани I2a DS, итд.
Све је указивало на то да се ова хаплогрупа заправо шири из Херцеговине/Далмације и то нешто касније.
Међутим, сада видимо да је ова хаплогрупа присутна код Срба у Полимљу, рашкој области, на Косову итд, па се може сматрати основном ХГ Срба.
Причали смо већ о томе да Срби не долазе само као I2a DS. Било је ту свакако R1a (M458 +?) и ко зна још чега."

Mislio sam na ovo a glasove ZA i PROTIV nisam brojao . Ali nije tocuopšte ni problem ni poenta priče .

U onom prvom postu sva moja pitanja su bila više retorička i , preciznije rečeno , 7izraz moje rezigniranosti . Opet , svako ima pravo da osjeća i piše po svom nahođenju .
Poslije milijardu godina lutanja možda smo na pragu otkrića kako napokon dokazati "ko je kome ko i što" i sada mi ponovo adaptiramo HG narodima/nacijama koji su nastale nekih 150.000 godina kasnije .
I čitajući stranu literaturu nisam naišao na ovakav način tretiranja haplogrupa koje se pokušavaju podrediti narodima umjesto da to ide obrnuto .
Ali da bi bio jasniji pokušaću parafrazirati jedan skorašnji tekst .
Narodi su nastajali i nastaju kao mješavina/kombinacija više haplogrupa, ali se haplogrupe, same po sebi, ne miješaju, nego razvijaju zasebno, linijski . Zato se jedna haplogrupa ne može dovoditi u vezu sa više etno-rasnih grupa. Ako je haplogrupa, recimo, slovenska, onda je i svaka njena podgrupa ili grana uvijek slovenska i nikakve veze nema to što je neka od njih (dijelom, ili u cjelosti) učestvovala u etnogenezi ovog ili onog germanskog ili romanskog naroda.
Sasvim drugi problem je to što, ponekad, nemamo jedno, ili zajedniĉko odgovarajuće istorijsko ime za sve muškarce koji nasljeđuju istu haplogrupu. Najbolji primjer su nosioci haplogrupe J2a (to jest, “J2a Jevreji, Grci, Libanci, Jermeni, Sirijci...”) koje su vrijeme, religije i istorijski događaji toliko podijelili i udaljili da su ubijeđeni da pripadaju potpuno različitim etno-rasnim grupama. Ali, sada se zna da to nije tačno i čuvena rečenica iz sjajnog filma MEDITERRANEO ( koji sam gledao 50 puta ) koja spaja Grke, Turke i Italijane frazom: “una faccia, una razza” su i naučno potvrđene – svi “J2a/b ljudi” su rođaci po ćaćinoj liniji.
Dakle, ako pripadnici “razliĉitih etničkih grupa” imaju istu haplogrupu, onda se ne radi o istinski različitim etničkim
grupama nego o jednoj, ili istoj “genetskoj”/etno rasnoj grupi zastupljenoj u nekoliko (razliĉitih) naroda.
Što u sebi nosiš , u drugome vidiš ...

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3546
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #56 послато: април 26, 2018, 03:52:32 пре подне »
Evo citiram :
"Када су се појавили први подаци за I2a DS, био сам скептичан у вези њеног порекла. Најпре су изашли резултати да је у западној Херцеговини 70%, а онда су се и у нашем днк пројекту почели појављивати Хрвати и муслимани I2a DS, итд.
Све је указивало на то да се ова хаплогрупа заправо шири из Херцеговине/Далмације и то нешто касније.
Међутим, сада видимо да је ова хаплогрупа присутна код Срба у Полимљу, рашкој области, на Косову итд, па се може сматрати основном ХГ Срба.
Причали смо већ о томе да Срби не долазе само као I2a DS. Било је ту свакако R1a (M458 +?) и ко зна још чега."

Mislio sam na ovo a glasove ZA i PROTIV nisam brojao . Ali nije tocuopšte ni problem ni poenta priče .

U onom prvom postu sva moja pitanja su bila više retorička i , preciznije rečeno , 7izraz moje rezigniranosti . Opet , svako ima pravo da osjeća i piše po svom nahođenju .
Poslije milijardu godina lutanja možda smo na pragu otkrića kako napokon dokazati "ko je kome ko i što" i sada mi ponovo adaptiramo HG narodima/nacijama koji su nastale nekih 150.000 godina kasnije .
I čitajući stranu literaturu nisam naišao na ovakav način tretiranja haplogrupa koje se pokušavaju podrediti narodima umjesto da to ide obrnuto .
Ali da bi bio jasniji pokušaću parafrazirati jedan skorašnji tekst .
Narodi su nastajali i nastaju kao mješavina/kombinacija više haplogrupa, ali se haplogrupe, same po sebi, ne miješaju, nego razvijaju zasebno, linijski . Zato se jedna haplogrupa ne može dovoditi u vezu sa više etno-rasnih grupa. Ako je haplogrupa, recimo, slovenska, onda je i svaka njena podgrupa ili grana uvijek slovenska i nikakve veze nema to što je neka od njih (dijelom, ili u cjelosti) učestvovala u etnogenezi ovog ili onog germanskog ili romanskog naroda.
Sasvim drugi problem je to što, ponekad, nemamo jedno, ili zajedniĉko odgovarajuće istorijsko ime za sve muškarce koji nasljeđuju istu haplogrupu. Najbolji primjer su nosioci haplogrupe J2a (to jest, “J2a Jevreji, Grci, Libanci, Jermeni, Sirijci...”) koje su vrijeme, religije i istorijski događaji toliko podijelili i udaljili da su ubijeđeni da pripadaju potpuno različitim etno-rasnim grupama. Ali, sada se zna da to nije tačno i čuvena rečenica iz sjajnog filma MEDITERRANEO ( koji sam gledao 50 puta ) koja spaja Grke, Turke i Italijane frazom: “una faccia, una razza” su i naučno potvrđene – svi “J2a/b ljudi” su rođaci po ćaćinoj liniji.
Dakle, ako pripadnici “razliĉitih etničkih grupa” imaju istu haplogrupu, onda se ne radi o istinski različitim etničkim
grupama nego o jednoj, ili istoj “genetskoj”/etno rasnoj grupi zastupljenoj u nekoliko (razliĉitih) naroda.
Плашим се да си на означеном делу, сам себе демантовао :)

На мрежи Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 235
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #57 послато: април 26, 2018, 05:36:12 пре подне »
Pozdrav svima od novog člana :-)
zanima me da li je do sada ustanovljeno da li u Crnoj Gori postoji haplogrupa koja nije povezana sa srpskim porijeklom ili srpskim haplogrupama ?
Pitam iz razloga što sam naišao na literaturu koja haplogrupu I2 i njene podgrupe definiše kao izvorno hercegovačko-crnogorske tj. starosjedelačke a , opet , ovdje na forumu vidim da ste svi manje-više saglasni da je to srpska HG kao i ostale koje obitavaju na balkanskim prostorima bez obzira odakle vuku korijene .
Iz ovoga se postavlja i drugo pitanje : da li je realno da u okviru bilo kog naroda/nacije postoje tri ili četiri haplogrupe jer kako vidim svi od Epira i Pinda pa gore do Tirola se guraju u srpski korpus !?!?!
Ne postavljam ovo pitanje ni pretenciozno ni tendeciozno ali mislim da bi trebalo napraviti neku distinkciju između svih ovih haplogrupa . Ako se već prića o genima koji su daleko stariji od bilo koje vjere/religije a da ne pričano o narodima i nacijama onda ne vidim realnost u ovakvom generalisanju .
Istu stvar sam primijetio i na sličnim forumima sa hrvatskom profilacijom sa čime se nikako ne slažem kao što se ne bi složio sa potenciranjem i favorizovanjem bilo kojeg nacionalnog korpusa .


Sve haplogrupe, tj podgrane i rodovi koji u ucestvovali u etnogezi danasnjih Srba je potpuno legitimno nazvati srpskim. Drobnjaci, Krici, Niksici, Macure, Banjani itd su ucestvovali u etnogenezi Srba iz Srbije, BiH,  Hrvatske i CG tako da je legitimno nazivati ih srpskim. Hercegovacko-Crnogorski dinarik je u nekim djelovima Srbije procentualno vise zastupljen nego u istocnoj Hercegovini. Geneticki je nemoguce razdvojiti Crnogorce od ostalih Srba jer su im zajednicki preci od prije par stotina godina a ne par hiljada. Mjesavina slovenskih i starobalkanskih haplogrupa je nastala od srednjeg vijeka do danas i zajednicka je zato sto je to geneticki jedna populacija dosta homogena. Naravno i jezicki i kulturno. Politicki je nesto drugo. Ovdje se govori o cinjenicama a ne o politickoj korektnosti. Drobnjaci su brojniji u Priboju nego u Drobnjaku npr.  a iselili su se prije nego je Drobnjak postao dio CG. Polazis sa pogtesnih osnova.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #58 послато: април 26, 2018, 07:55:03 пре подне »
Плашим се да си на означеном делу, сам себе демантовао :)
Предухитри ме са коментаром. :) Или није рекао довољно јасно оно што је хтео да каже па је погрешно формулисана реченица добила такво значење, или још увек није у потпуности схватио суштину днк и уопште поделу на ХГ и гране унутар њих?
« Последња измена: април 26, 2018, 07:58:52 пре подне vojinenad »

Ван мреже Vargas

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • R1a
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #59 послато: април 26, 2018, 11:52:47 пре подне »
Mislim da ne polazim od pogrešnih osnova već zaista pokušavam da shvatim zašto postoji potreba da se nešto prilagodi sadašnjosti ako se time rizikuje dobijanje iskrivljene slike .
Ako znamo da genetski sastav stanovništva Crne Gore ( pričam za nalaze iz 2010.godine ) karakteriše relativno visoka prisutnost balkansko-dinarske haplogrupe I2a1; zatim sliĉna zastupljenost sjevernoafriĉko-balkanske haplogrupe E1b1b tj. E-V13; očigledna je i prisutnost od malo preko 9% mediteransko-kavkasko-semitske haplogrupe J2 i keltsko-balkanske haplogrupe R1b; i konaĉno, znatno niža zastupljenost grupe R1a nego što je to sluĉaj u ostalim ex-jugoslovenskim republikama ( toj možda pripadam i ja , po nekim nalazima mojih daljnjih rođaka ). Prema tome, 80% današnjih muških građana Crne Gore genetski pripada balkansko-mediteranskoj, a ostatak slovenskoj, germanskoj, ili nekoj drugoj grupi naroda .
I rizikovaću ponovo komentare da sam sve pogrešno shvatio i pitam : otkud toliki nesklad između zvaniĉne (ne samo crnogorske) istorije i genetike?
Da li je problem u ljudskoj, ili nauĉnoj ravni?
Npr. da li je Mađare danas zbog toga što pričaju jezikom koji je srodan finskom realno gurati u ugro-finsku grupu naroda dok na drugoj strani imamo DNK rezultate koji kažu da su Mađari danas preko 50% haplo R1b , skoro 28% haplo I i preko 16% haplo E dok je kod Finaca haplo N zastupljena sa preko 60% dok je R1a na nivou od skoro 30% ... to bi sve značilo da su Mađari mnogo srodniji Srbima nego tamo nekim Fincima iako sa njima dijele srodan jezik .
Kada se budem testirao jednog dana i kada mi stignu rezultati da sam , recimo , R1a , ja se zbog toga neću ubiti iako bih možda bio zadovoljniji da sam I2 ili E1b , ili možda N kao neki Finac .
Evo se dokazalo i ovdje da je Bećir sa Kosova dokazani Dinarac a ne E1b kao što bi se to možda očekivalo jer priča albanskim jezikom ?

Ponovo kažem , jesam početnik u ovome i izvjesno je da ne razumijem sve "do kraja" ali mi zdrava logika kaže da postoji NESKLAD između onoga što smo do sada predpostavljali i onoga što polagano izranja iz ove fantastične priče koja po meni ne zahtijeva nikakvo veliko filozofiranje "ko je odakle , kada i zašto došao" nego je dovoljno uporediti baze podataka .
« Последња измена: април 26, 2018, 11:56:48 пре подне Vargas »
Što u sebi nosiš , u drugome vidiš ...

Ван мреже Ojler

 • Одбор за хералдику
 • Етнолог
 • ******
 • Поруке: 2420
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #60 послато: април 26, 2018, 12:09:20 поподне »
Mislim da ne polazim od pogrešnih osnova već zaista pokušavam da shvatim zašto postoji potreba da se nešto prilagodi sadašnjosti ako se time rizikuje dobijanje iskrivljene slike .
Ako znamo da genetski sastav stanovništva Crne Gore ( pričam za nalaze iz 2010.godine ) karakteriše relativno visoka prisutnost balkansko-dinarske haplogrupe I2a1; zatim sliĉna zastupljenost sjevernoafriĉko-balkanske haplogrupe E1b1b tj. E-V13; očigledna je i prisutnost od malo preko 9% mediteransko-kavkasko-semitske haplogrupe J2 i keltsko-balkanske haplogrupe R1b; i konaĉno, znatno niža zastupljenost grupe R1a nego što je to sluĉaj u ostalim ex-jugoslovenskim republikama ( toj možda pripadam i ja , po nekim nalazima mojih daljnjih rođaka ). Prema tome, 80% današnjih muških građana Crne Gore genetski pripada balkansko-mediteranskoj, a ostatak slovenskoj, germanskoj, ili nekoj drugoj grupi naroda .
I rizikovaću ponovo komentare da sam sve pogrešno shvatio i pitam : otkud toliki nesklad između zvaniĉne (ne samo crnogorske) istorije i genetike?
Da li je problem u ljudskoj, ili nauĉnoj ravni?
Npr. da li je Mađare danas zbog toga što pričaju jezikom koji je srodan finskom realno gurati u ugro-finsku grupu naroda dok na drugoj strani imamo DNK rezultate koji kažu da su Mađari danas preko 50% haplo R1b , skoro 28% haplo I i preko 16% haplo E dok je kod Finaca haplo N zastupljena sa preko 60% dok je R1a na nivou od skoro 30% ... to bi sve značilo da su Mađari mnogo srodniji Srbima nego tamo nekim Fincima iako sa njima dijele srodan jezik .
Kada se budem testirao jednog dana i kada mi stignu rezultati da sam , recimo , R1a , ja se zbog toga neću ubiti iako bih možda bio zadovoljniji da sam I2 ili E1b , ili možda N kao neki Finac .
Evo se dokazalo i ovdje da je Bećir sa Kosova dokazani Dinarac a ne E1b kao što bi se to možda očekivalo jer priča albanskim jezikom ?

Ponovo kažem , jesam početnik u ovome i izvjesno je da ne razumijem sve "do kraja" ali mi zdrava logika kaže da postoji NESKLAD između onoga što smo do sada predpostavljali i onoga što polagano izranja iz ove fantastične priče koja po meni ne zahtijeva nikakvo veliko filozofiranje "ko je odakle , kada i zašto došao" nego je dovoljno uporediti baze podataka .

У ово "80% današnjih muških građana Crne Gore genetski pripada balkansko-mediteranskoj" си вероватно убројао и I2a Динарик? Ако јеси, у ком смислу мислиш да је Динарик балканско-медитеранска хаплогрупа?
Kамене рабъ и госодинъ

На мрежи Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 235
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #61 послато: април 26, 2018, 12:13:15 поподне »
Mislim da ne polazim od pogrešnih osnova već zaista pokušavam da shvatim zašto postoji potreba da se nešto prilagodi sadašnjosti ako se time rizikuje dobijanje iskrivljene slike .
Ako znamo da genetski sastav stanovništva Crne Gore ( pričam za nalaze iz 2010.godine ) karakteriše relativno visoka prisutnost balkansko-dinarske haplogrupe I2a1; zatim sliĉna zastupljenost sjevernoafriĉko-balkanske haplogrupe E1b1b tj. E-V13; očigledna je i prisutnost od malo preko 9% mediteransko-kavkasko-semitske haplogrupe J2 i keltsko-balkanske haplogrupe R1b; i konaĉno, znatno niža zastupljenost grupe R1a nego što je to sluĉaj u ostalim ex-jugoslovenskim republikama ( toj možda pripadam i ja , po nekim nalazima mojih daljnjih rođaka ). Prema tome, 80% današnjih muških građana Crne Gore genetski pripada balkansko-mediteranskoj, a ostatak slovenskoj, germanskoj, ili nekoj drugoj grupi naroda .
I rizikovaću ponovo komentare da sam sve pogrešno shvatio i pitam : otkud toliki nesklad između zvaniĉne (ne samo crnogorske) istorije i genetike?
Da li je problem u ljudskoj, ili nauĉnoj ravni?
Npr. da li je Mađare danas zbog toga što pričaju jezikom koji je srodan finskom realno gurati u ugro-finsku grupu naroda dok na drugoj strani imamo DNK rezultate koji kažu da su Mađari danas preko 50% haplo R1b , skoro 28% haplo I i preko 16% haplo E dok je kod Finaca haplo N zastupljena sa preko 60% dok je R1a na nivou od skoro 30% ... to bi sve značilo da su Mađari mnogo srodniji Srbima nego tamo nekim Fincima iako sa njima dijele srodan jezik .
Kada se budem testirao jednog dana i kada mi stignu rezultati da sam , recimo , R1a , ja se zbog toga neću ubiti iako bih možda bio zadovoljniji da sam I2 ili E1b , ili možda N kao neki Finac .
Evo se dokazalo i ovdje da je Bećir sa Kosova dokazani Dinarac a ne E1b kao što bi se to možda očekivalo jer priča albanskim jezikom ?

Ponovo kažem , jesam početnik u ovome i izvjesno je da ne razumijem sve "do kraja" ali mi zdrava logika kaže da postoji NESKLAD između onoga što smo do sada predpostavljali i onoga što polagano izranja iz ove fantastične priče koja po meni ne zahtijeva nikakvo veliko filozofiranje "ko je odakle , kada i zašto došao" nego je dovoljno uporediti baze podataka .
Po tom istrazivanju koje obuhvata sve narode Cg preko 40 % pripada slovenskim haplogrupama. To znaci da preko 50 posto Crnogoraca pripada slovenskim haplogrupama ali sve i da je 80 % starobalkanske genetike to ne bi promijenilo cinjenicu da su jezicki Crnogorci Sloveni. Ja ne vidim neskpad u tom dasu mix slovena i staribalkanaca. Ako koristis samo haplogrupu onda onda bi zakljucio da su 50 posto Indijaca ustvari Sloveni zato sto su R1a.

На мрежи Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3824
 • I2-PH908>FT14Y56203>Y134578 Тарски Никшићи
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #62 послато: април 26, 2018, 12:24:10 поподне »
Mislim da ne polazim od pogrešnih osnova već zaista pokušavam da shvatim zašto postoji potreba da se nešto prilagodi sadašnjosti ako se time rizikuje dobijanje iskrivljene slike .
Ako znamo da genetski sastav stanovništva Crne Gore ( pričam za nalaze iz 2010.godine ) karakteriše relativno visoka prisutnost balkansko-dinarske haplogrupe I2a1; zatim sliĉna zastupljenost sjevernoafriĉko-balkanske haplogrupe E1b1b tj. E-V13; očigledna je i prisutnost od malo preko 9% mediteransko-kavkasko-semitske haplogrupe J2 i keltsko-balkanske haplogrupe R1b; i konaĉno, znatno niža zastupljenost grupe R1a nego što je to sluĉaj u ostalim ex-jugoslovenskim republikama ( toj možda pripadam i ja , po nekim nalazima mojih daljnjih rođaka ). Prema tome, 80% današnjih muških građana Crne Gore genetski pripada balkansko-mediteranskoj, a ostatak slovenskoj, germanskoj, ili nekoj drugoj grupi naroda .
I rizikovaću ponovo komentare da sam sve pogrešno shvatio i pitam : otkud toliki nesklad između zvaniĉne (ne samo crnogorske) istorije i genetike?
Da li je problem u ljudskoj, ili nauĉnoj ravni?
Npr. da li je Mađare danas zbog toga što pričaju jezikom koji je srodan finskom realno gurati u ugro-finsku grupu naroda dok na drugoj strani imamo DNK rezultate koji kažu da su Mađari danas preko 50% haplo R1b , skoro 28% haplo I i preko 16% haplo E dok je kod Finaca haplo N zastupljena sa preko 60% dok je R1a na nivou od skoro 30% ... to bi sve značilo da su Mađari mnogo srodniji Srbima nego tamo nekim Fincima iako sa njima dijele srodan jezik .
Kada se budem testirao jednog dana i kada mi stignu rezultati da sam , recimo , R1a , ja se zbog toga neću ubiti iako bih možda bio zadovoljniji da sam I2 ili E1b , ili možda N kao neki Finac .
Evo se dokazalo i ovdje da je Bećir sa Kosova dokazani Dinarac a ne E1b kao što bi se to možda očekivalo jer priča albanskim jezikom ?

Ponovo kažem , jesam početnik u ovome i izvjesno je da ne razumijem sve "do kraja" ali mi zdrava logika kaže da postoji NESKLAD između onoga što smo do sada predpostavljali i onoga što polagano izranja iz ove fantastične priče koja po meni ne zahtijeva nikakvo veliko filozofiranje "ko je odakle , kada i zašto došao" nego je dovoljno uporediti baze podataka .

Управо овим описним називима, који ми личе као да су преузети са санџачког днк пројекта, показујеш контрадикторност са предходним постовима, са којима си започео тему. Коришћење назива хаплогрупа без познавања СНП-ова и подграна, дискусија губи на тежини. А посебно тежња да се и даље I2а-CTS10228 гура у неки старобалкански корпус... Управо сврха генетичке генеалогије је праћење миграција, а кроз њих и припадност одређеној култури, етничкој скупини, па и народу... Што се језика тиче,нпр. I2а-YP196 иако је учествовала у етногенези прото-Словена, језик њихових предака није био Балто-словенски... Мађари јесу интересантни, јер су очито као мањина, наметнули језик већини... Али рећи данас да они не припадају угрофинској групи народа, јер знамо хаплогрупе које код њих доминирају, је смешно у најмању руку...

Ван мреже Vargas

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • R1a
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #63 послато: април 26, 2018, 02:45:42 поподне »
Izvinjavam se zbog podkradene greške jer sam zamijenio R1a i R1b kod Mađara i Finaca ...

Miloše ,
nisam Sandžaklija u niti jedno smislu i to što se ne slažemo ne bi trebao da bude razlog za prozivke .
Svrha genealogije , između ostalog , jeste da se prate migracije ... ali kako pratiti migracije kad su nam glave pune predrasuda , proto-slovena za koje do dana današnjeg niko nezna ko su , indo-iranaca i ostalih ...
Mađari su danas globalno možda i najveća enigma jer se kod njih ni lingvistika ni zvanični tokovi migracija ne slažu sa genetikom ( ako ja dobro čitam Kljosova ) a donekle i za Slovene postoje kontroverze gdje se čak tvrdi da su njihove migracije išle od zapada prema istoku te da su Indusi i Iranci mlađi nego mi na Balkanu ...
Znači , Mađari pripadaju ugro-fincima ali samo lingvistički a koliko je to relevantno za ovu priču o genetici suvišno je komentarisati , po meni možda čak i manje od religijskih konitacija koje , opet , mogucbitickorisne samo u uskom plemenskom smislu ...
Vidače ,
ovo gore što sam napisao za Induse odnosilo bi se i na tvoje opažanje .
Što se tiče I2a Dinarica oni su meni više autohtoni balkanci nego dođoši tj. hercegovci i crnogorci mi po njihovoj fizičkoj konstituciji ( koja je njihova glavna odrednica ) odogovaraju i toku migracija na užen balkanskom području , da ne idem u sitna crevca .
Slažem se da su svi današnji balkanski narodi mix više haplogrupa ali se ne slažem da jedna određena haplogrupa može biti mix više naroda .
Što u sebi nosiš , u drugome vidiš ...

Ван мреже Ojler

 • Одбор за хералдику
 • Етнолог
 • ******
 • Поруке: 2420
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #64 послато: април 26, 2018, 02:54:26 поподне »
...
Što se tiče I2a Dinarica oni su meni više autohtoni balkanci nego dođoši tj. hercegovci i crnogorci mi po njihovoj fizičkoj konstituciji ( koja je njihova glavna odrednica ) odogovaraju i toku migracija na užen balkanskom području , da ne idem u sitna crevca .
...

Баргасе, не знам који то аргументи говоре у прилог тврдњи да је I2a Dinaric аутохтона балканска хаплогрупа? Волео бих да их чујем, па макар ишли и у ситна цревца. Није ваљда физичка конституција становништва аргумент у прилог те тврдње?
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1795
 • I2-Z17855*
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #65 послато: април 26, 2018, 03:18:00 поподне »
...
Što se tiče I2a Dinarica oni su meni više autohtoni balkanci nego dođoši tj. hercegovci i crnogorci mi po njihovoj fizičkoj konstituciji ( koja je njihova glavna odrednica ) odogovaraju i toku migracija na užen balkanskom području , da ne idem u sitna crevca .
...

I2a, хаплогрупа на ипсилон хромозому присутна код великог броја Херцеговаца и Црногораца (али и многих других европских народа и група) нема (готово) никакав утицај на фенотип мушкарца. Другим речима, физичка конституција наших динараца не открива нам много о њиховом хаплотипу на ипсилон хромозому. Хаплогрупа I2a-CTS10228 појавила се на овом простору у највећој мери као део сеобе Словена.

Свеокупна, аутосомална генетика народа у динарском појасу је друга прича. 

На мрежи Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3824
 • I2-PH908>FT14Y56203>Y134578 Тарски Никшићи
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #66 послато: април 26, 2018, 03:27:50 поподне »

Miloše ,
nisam Sandžaklija u niti jedno smislu i to što se ne slažemo ne bi trebao da bude razlog za prozivke .
Svrha genealogije , između ostalog , jeste da se prate migracije ... ali kako pratiti migracije kad su nam glave pune predrasuda , proto-slovena za koje do dana današnjeg niko nezna ko su , indo-iranaca i ostalih ...
Mađari su danas globalno možda i najveća enigma jer se kod njih ni lingvistika ni zvanični tokovi migracija ne slažu sa genetikom ( ako ja dobro čitam Kljosova ) a donekle i za Slovene postoje kontroverze gdje se čak tvrdi da su njihove migracije išle od zapada prema istoku te da su Indusi i Iranci mlađi nego mi na Balkanu ...

Није никаква прозивка, већ чињеница да ове описне називе за хаплогрупе управо користе на Санџачком ДНК пројекту, који је скоро преименован у Бошњачки ДНК пројекат...

Коришћење Кљосова који је оставио неки траг, али је и превазиђен у генетичкој генеалогији, потврђује и да површно посматраш хаплогрупе, без дубљих подграна и СНП-ова. На страну што је прилично под утицајем дневно-политичких дешавања, он је нерелевантан, јер се генетичка генеалогија развија попут мобилне телефоније, коју он очито није могао да прати...За археогенетска истраживања да не говоримо...

Ван мреже Vargas

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • R1a
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #67 послато: април 27, 2018, 04:37:46 пре подне »
Ovo je prvi forum ovakve vrste koji posjećujem tako da nisam upoznat ni sa sandžačkim ni sa crnogorskim , ako i postoje .
Apsolutno nisam ovdje da bih negirao bilo koju naciju ili nečija osjećanja nego samo tražim čvršće argumente za iznijete "činjemice" .
Ono što se konkretno dešava na balkanskim prostorima ja upoređujem sa onim što se dešavalo Slovenskom korpusu . Ja sam učio da su Sloveni u 5. ili 6.vijeku došli na Balkan , sa sobom donijeli jezik i Ćirila i Metodija koji su nas opismenili i mi smo danas to što jesmo . Međutim , istraživanja kažu da su Sloveni tj. R1a originalno balkansko stanovništvo koji su na prostoeu Balkana bar 12.000 godina , ta ista R1a se pojavljuje na prostoru Rusije i Ukrajine prije 4500 godina , oko južnog Urala prije 4000 godina da bi se prije 3600 godina jedan krak odvojio do Indije a drugi spustio na Arabijsko poluostrvo . Čak je ova indijska R1a sebe nazivala Arijevcima ( ima tome pomena u indijskim vedama ) a možete naći i na india.rs .
Ovo kažem zato što je greškom počinjenom iz neznanja ( najblaže rečeno ) lingvistički termin "indoevropljani" primijenjen na etnografski . Da je neko nešto previdio saznalo se kad su se i lingvistički i etnografski pokušali primijeniti na genetski .
To se danas , bojim se , dešava i na Balkanu . Prvo lingvističke u etnografske a onda sve to skupa u genetske odrednice . I svi sretni i zadovoljni .
Zbog ovoga sam protiv nazivanja bilo koje haplogrupe bilo kojim imenom koji ima u sebi etnos jer to stvarno stvara zabunu , bar meni , i to u smislu :
živim u CG + učio sam srpsko-hrvatski + moji su pravoslavci + I2a/R1a/J2/E1b1b = SRBIN
ili
živim u CRO + učio sam hrvatski + moji su katolici + I2a/R1a/J2/E1b1b = HRVAT
ili
živim u SRB + učio sam srpski + moji su pravoslavci + I2a/R1a/J2/E1b1b = SRBIN

Ili je stvarno greška u meni , kako kaže Miloš , jer sam se "primio" na zaostalog Kljosova .
Što u sebi nosiš , u drugome vidiš ...

Ван мреже filipi

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 711
 • I-CTS10228_Y4882_A1328*
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #68 послато: април 27, 2018, 07:45:42 пре подне »
Ovo je prvi forum ovakve vrste koji posjećujem tako da nisam upoznat ni sa sandžačkim ni sa crnogorskim , ako i postoje .
Apsolutno nisam ovdje da bih negirao bilo koju naciju ili nečija osjećanja nego samo tražim čvršće argumente za iznijete "činjemice" .
Ono što se konkretno dešava na balkanskim prostorima ja upoređujem sa onim što se dešavalo Slovenskom korpusu . Ja sam učio da su Sloveni u 5. ili 6.vijeku došli na Balkan , sa sobom donijeli jezik i Ćirila i Metodija koji su nas opismenili i mi smo danas to što jesmo . Međutim , istraživanja kažu da su Sloveni tj. R1a originalno balkansko stanovništvo koji su na prostoeu Balkana bar 12.000 godina , ta ista R1a se pojavljuje na prostoru Rusije i Ukrajine prije 4500 godina , oko južnog Urala prije 4000 godina da bi se prije 3600 godina jedan krak odvojio do Indije a drugi spustio na Arabijsko poluostrvo . Čak je ova indijska R1a sebe nazivala Arijevcima ( ima tome pomena u indijskim vedama ) a možete naći i na india.rs .
Ovo kažem zato što je greškom počinjenom iz neznanja ( najblaže rečeno ) lingvistički termin "indoevropljani" primijenjen na etnografski . Da je neko nešto previdio saznalo se kad su se i lingvistički i etnografski pokušali primijeniti na genetski .
To se danas , bojim se , dešava i na Balkanu . Prvo lingvističke u etnografske a onda sve to skupa u genetske odrednice . I svi sretni i zadovoljni .
Zbog ovoga sam protiv nazivanja bilo koje haplogrupe bilo kojim imenom koji ima u sebi etnos jer to stvarno stvara zabunu , bar meni , i to u smislu :
živim u CG + učio sam srpsko-hrvatski + moji su pravoslavci + I2a/R1a/J2/E1b1b = SRBIN
ili
živim u CRO + učio sam hrvatski + moji su katolici + I2a/R1a/J2/E1b1b = HRVAT
ili
živim u SRB + učio sam srpski + moji su pravoslavci + I2a/R1a/J2/E1b1b = SRBIN

Ili je stvarno greška u meni , kako kaže Miloš , jer sam se "primio" na zaostalog Kljosova .
Ne,istrayivanja pokazuju potpuno suprotno od toga sto si Ti naveo.Samo pogledaj rezultate pronadjenih i analiziranih starih kostiju iz Vine,Lepenskog Vira i ostalih lokacija na Balkanu,i kao laik bi trebao da shvatis da to sto si napisao je glupost.A onda nauci filogenetska stabla Hg sto si naveo,njihove sve grane i podgrane i TMRCA,kao i rasprostranjenost i sve nalaze starih kostiju i pitaj Sarica ko mu je diler  :)

Ван мреже Полић

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 479
 • I2-Y56203
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #69 послато: април 27, 2018, 08:28:14 пре подне »
Ili je stvarno greška u meni , kako kaže Miloš , jer sam se "primio" na zaostalog Kljosova .
Može se reći da je broj ljudi koji su se "primili" na Kljosova značajno porastao posle nekih senzacionalističkih naslova po dnevnim listovima. Čovek jednostavno nije u pravu, a i očito je da je R1a suprematista. Umesto da se pročita samo 1 tekst u novinama, mnogo je veća muka pratiti istraživanja i grane i grančice haplogrupa i migracije, i uklopiti sve to u istorijski kontekst.

Ван мреже Vargas

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • R1a
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #70 послато: април 27, 2018, 04:04:13 поподне »
Ja sam mislio da je I2 "majka" svih daljnjih I2.... haplogrupa a izgleda da nije ... isto tako i za R1a i za E1b ...
Ako je Kljosov suprematista onda mu teorija o Balkanu kao prapostojbini R1a ne ide nikako u korist , valjda bi trebao da gura upravo zvaničnu verziju o Rusiji kao kolijevci Slovena ...
Ja takođe niti sam suprematista niti "ljubim" Ruse da bi navijao za R1a ... sjutra ako se dokaže sa sam haplo N i da sam bliži nekom Fincu nego tebi , Poliću , opet ću isto razmišljati i pisati i opet ću te pitati ZAŠTO HAPLOGRUPE MORAMO GURATI U KONTEKST ETNOSA , ZA BOGA MILOGA ...
Ako mene pitaš ponovo je u pitanju "pranje i prepravljanje" jer je u pitanju samo geografska , etnološka , lingvistička ili bilo koja druga odrednica koja traje kao mački muž ...
Što u sebi nosiš , u drugome vidiš ...

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3546
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #71 послато: април 27, 2018, 04:12:36 поподне »
Ja sam mislio da je I2 "majka" svih daljnjih I2.... haplogrupa a izgleda da nije ... isto tako i za R1a i za E1b ...
Ako je Kljosov suprematista onda mu teorija o Balkanu kao prapostojbini R1a ne ide nikako u korist , valjda bi trebao da gura upravo zvaničnu verziju o Rusiji kao kolijevci Slovena ...
Ja takođe niti sam suprematista niti "ljubim" Ruse da bi navijao za R1a ... sjutra ako se dokaže sa sam haplo N i da sam bliži nekom Fincu nego tebi , Poliću , opet ću isto razmišljati i pisati i opet ću te pitati ZAŠTO HAPLOGRUPE MORAMO GURATI U KONTEKST ETNOSA , ZA BOGA MILOGA ...
Ako mene pitaš ponovo je u pitanju "pranje i prepravljanje" jer je u pitanju samo geografska , etnološka , lingvistička ili bilo koja druga odrednica koja traje kao mački muž ...
И2 која се издвојила од И1, јесте предачка свим њеним огранцима...имаш тему о И2 и карту гранања, као и периоде гранања

Ван мреже Одисеј

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 641
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #72 послато: април 27, 2018, 05:04:33 поподне »
Кљосов, Деретић и Шарић уопште и нису шарлатани, у томе и лежи највећа опасност, него су ту гдје јесу по задатку. Сваки од тих псеудонаучника је изузетно штетан и опасан по српске националне интересе. То је само један префињени и замаскирани континуитет истог оног удбашког турбофолк национализма склепаног крајем осамдесетих како би компромитовао здрави српски патриотизам и тежњу за јединством територија које Србима припадају и демографски и по историјском праву (као што је рецимо источна Херцеговина), а Србе приказао као митомане и иредентисте који својатају несрбе и отимају туђе територије.
Зато је неопходно едуковати народ, а овакве манипулаторе приказати у правом свјетлу, јер су нам управо овакви запаприли чорбу деведесетих. Једно су они блесави равноземљаши, астролози, бијели магови и остали шарлатани, а друго овакви који злоупотребљавају дигиталну еру како би обликовали свијест једне нације.

Ван мреже Vargas

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • R1a
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #73 послато: април 27, 2018, 05:33:15 поподне »
Odisej ,
nije mjesto i bezveze je zloupotrebljavati ovu temu i ovaj forum za ovakve teme a tako bih ti divno odgovorio  ;D
Što u sebi nosiš , u drugome vidiš ...

Ван мреже Romanijski

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 415
 • I2 DS PH908>A5913>A22312>BY152858
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #74 послато: април 27, 2018, 05:37:30 поподне »
 Zamolio bih  da neprozivate konkretno Kljosova. Pa da to i obrazložim. Mislim da njegovo ime mnogi navade a da to nema veze sa njihovom pričom. Možda sam ja i propustio neki detalj. Ali to se i dalje vrti po ustaljenoj matrici. Nisu ista saznanja pre 5 godina i sada. Možda bi neko i sam opovrgao svoju izjavu od pre 5 godina, ali nema priliku. A oni koi udaraju u bubnjeve to obilato koriste.  Izvinjavam se auditorijumu, ako misle drugačije u ovom trenutku ja to vidim tako. Mislim da je korisnije pribaviti još jedan uzorak  za analizu nego bilo koji komentar pa i moj.
Evo ponoviću onu poznatu rečenicu ,,Sinko samo tiradi svoj posao"... Da mi slažemo ovu puzlu (pazl) ili već kako se pravilno piše.....
Nisam ni auhtotonista ni bilo koji drugi ... Činjenice su činjenice, a svak ima pravo da misli što hoće evo da organizujemo jednu priču za Balkan Info pa da se iznesu suprotna mišljenja ...  Ali negirati pionire nauke koi su nešto izjavili u trenutku  u kom su imali neku naučnu spoznaju , mislim da nije uredu. Samo molim na oprez pri izjavama , želim da zadržimo nivo....

Ван мреже Vargas

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
 • R1a
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #75 послато: април 27, 2018, 05:41:16 поподне »
Pozdravljam ...
A ja pošto sam novi ovdje i laik , molim ostale da mi pošalju svu dostupnu literaturu pa da se i ja malo bolje uputim jer stvarno nemam pojma ko je Šarić a za Deretića sam čuo ali mi apsolutno nije vjerodostojan pa ga zato i ne pominjem ...
Što u sebi nosiš , u drugome vidiš ...

На мрежи Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3824
 • I2-PH908>FT14Y56203>Y134578 Тарски Никшићи
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #76 послато: април 27, 2018, 06:15:42 поподне »
Zamolio bih  da neprozivate konkretno Kljosova. Pa da to i obrazložim. Mislim da njegovo ime mnogi navade a da to nema veze sa njihovom pričom. Možda sam ja i propustio neki detalj. Ali to se i dalje vrti po ustaljenoj matrici. Nisu ista saznanja pre 5 godina i sada. Možda bi neko i sam opovrgao svoju izjavu od pre 5 godina, ali nema priliku. A oni koi udaraju u bubnjeve to obilato koriste.  Izvinjavam se auditorijumu, ako misle drugačije u ovom trenutku ja to vidim tako. Mislim da je korisnije pribaviti još jedan uzorak  za analizu nego bilo koji komentar pa i moj.
Evo ponoviću onu poznatu rečenicu ,,Sinko samo tiradi svoj posao"... Da mi slažemo ovu puzlu (pazl) ili već kako se pravilno piše.....
Nisam ni auhtotonista ni bilo koji drugi ... Činjenice su činjenice, a svak ima pravo da misli što hoće evo da organizujemo jednu priču za Balkan Info pa da se iznesu suprotna mišljenja ...  Ali negirati pionire nauke koi su nešto izjavili u trenutku  u kom su imali neku naučnu spoznaju , mislim da nije uredu. Samo molim na oprez pri izjavama , želim da zadržimo nivo....


Кљосов је пионир у смислу да је актуелизовао причу о DNK. Али у суштини је псеудоначник.

Молекуларни биолог Борис Ленxард, ванредни професор компјутерске биологије на лондонском Империјал колеџу за Кљосова каже:

"Ради се о особи која је била на Харварду крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века, која се у том раздобљу бавила биохемијом угљених хидрата, тј. подручјем потпуно несродним популацијским студијама, и која је у том раздобљу за стандарде једног Харварда остварила врло мршаве и незапажене научне резултате. Кљосов већ годинама нема афилијацију са било којом научном установом него је самостални бизнисмен и власник компаније, а своја 'истраживања', под дебелим наводницима, објављује у часописима које сам издаје или у часописима предаторских издавача који онима који плате објављују било шта. Његов рад у подручју молекуларне генеалогије има сва обележја лоше науке и псеудонауке, са елементима религијског литерализма. Бави се подручјем у којем нема никаквих признатих академских резултата, смишља 'теорије' које су стручњацима трагикомичне, и оптужује научнике који су провели цео свој живот компетентно истражујући исти проблем за ригидност и догматизам. Њега свакако треба игнорисати”. Врло познато делију, зар не?

Такође је хаплогруписта, супрематиста (на ивици фашизма): "миграције славних аријеваца, носилаца R1а".

« Последња измена: април 27, 2018, 06:23:00 поподне Милош »

Ван мреже сɣнце

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 558
 • I-S17250>Y4882>A1328
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #77 послато: април 28, 2018, 02:11:56 пре подне »
Da mi slažemo ovu puzlu (pazl) ili već kako se pravilno piše...

Hmmm... What about "slagalica"?  ::)

Ван мреже Zor

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 655
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #78 послато: мај 02, 2018, 02:15:26 пре подне »
Чак је и Усаме Зукорлић писао да Е хаплогрупа указује на то да је твој први предак био супсахарски Африканац, тј. црнац. То логике нема. Европски и други неафрички народи са повишеним процентом ове хаплогрупе скоро никад не добијају ни 1% супсахарске генетике на аутосомалним тестирањима. Да је висок проценат хаплогрупе Е у корелацији са супсахарском генетиком, код косовских Албанаца и континенталних Грка би се неком логиком очекивало барем 5% црначке генетике. А ње заправо има само у незнатним траговима.

 Потпуно је погрешно на основу филогенетске блискости хаплогрупа градити тезе о суштинској или искључивој повезаности неке хаплогрупе са модерним фенотиповима итд. Зато што се игнорише фактор миграција и сасвим различитих путева и еволуцији у сасвим различитим условима које су у праисторији неке групе имале.
 хг E1b1b јесте филогенетски ближа E1b1a чије су гране заступљене у Западној Африци него другим хаплогрупама. Али су се одвојиле прије 43200 година. Поређења ради хаплогрупа R се од себи идуће филогенетски најближе хаплогрупе P одвојила прије 31900 година. Нпр. хаплогрупа P1 је најзаступљенија код Туванаца и код Нивха са око 35 %, посебно је то занимљиво код Нивха чији је језик изолат.

 Постоји међутим код хг P грана која није позитивна на P1 и P2 која је присутна у већем проценту код Аета народа са Филипина (28 %). Ради се о старој популацији коју су Шпанци прозвали "Негрито" због фенотипских сличности са Банту популацијом. Кључно је напоменути и јављање хг P* код Папуанаца у малом проценту. Зато што су они мјерило. Код Папуанаца су присутне и хаплогрупе M и S које су се одвојиле међусобно као и од хг P прије 45200 година. Присуство ових старих хаплогрупа код Папуанаца говори о архаичности те популације и њеној изолацији. А то је и потврђено са разним протоморфним антрополошким карактеристикама које они имају.

 Да скратим прије 40 000+ година не постоје никакви "бијелци, црнци, жутци" каквим их данас или у ближој прошлости људи перципирају. Ако неко тражи свог претка, како је изгледао прије 40000+ година, од модерних популација Папуанци су му најсличнији. И они су далеко бољи параметар чак и за Банту хг E1b1a, чије многе антрополошке карактеристике не сежу тако далеко у прошлост.
 Дакле у то доба постоје разне форме слабо диференцираног Сапиенса, код скоро свих хаплогрупа.

 Што се тиче балканских E-V13, позната је аутосомална генетика ранонеолитског узорка из Далмације L618 (предачка E-V13) и тај узорак је био ектремно медитерански, са мислим неком мањом везом са јужним ловцима-сакупљачима. Ако се говори о антрополошким карактеристикама и L618 и њених рођака, то су разне сјеверноафричке прото-кроманоидне и прото-медитеранске форме.
 Аутосомална натуфијска компонента има и неке везе са западним ловцима сакупљчима (доминантно хаплогрупа I), и мислим да зато и овај примјерак из Далмације показује везе са једним дијелом генетике WHG. Ја сам баш радио поређења у разним рачуначима из студије о Југоисточној Европи и то се могло примјетити.


 Најбаналнији примјер овога би били неки ванземаљци са карактеристикама хоминида који могуће постоје, они би по специјализацији и/или изгледу могли бити блиски људима, али филогенетски сваки сисавац или инсект на земљи је ближи људима од њих.
« Последња измена: мај 02, 2018, 02:18:15 пре подне Zor »

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1248
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #79 послато: мај 02, 2018, 08:34:51 пре подне »
Најбаналнији примјер овога би били неки ванземаљци са карактеристикама хоминида који могуће постоје, они би по специјализацији и/или изгледу могли бити блиски људима, али филогенетски сваки сисавац или инсект на земљи је ближи људима од њих.

Пусти ванземаљце, има много примера међу животињама. Само један од њих:
Изумрли торбарски вук (тасманијски вук, тасманијски тигар). Многи би рекли да је то врста пса, али са псима нема никакве везе, него са кенгурима и коалама.

На мрежи Милан Петровић

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 566
 • I2-PH908>DYS561=15
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #80 послато: новембар 25, 2018, 08:53:18 поподне »
Приметио сам на неким фејсбук групама које се баве темама везаним за И и Ј хаплогрупе да се Р1а и Р1б називају геноцидним групама. Такође, приметио сам да појединци са немачким пореклом говоре о нашим И2а као о некаквој грешки историје за коју се не зна одакле је дошла. Ово доста подсећа на неке теорије о Словенима.

Дефинитивно је дат ветар у леђа онима који о Србима говоре као о дошљацима, иако је од доласка тих Срба прошло око 1500 година. Друго, види се сада да сукоби са Саксонцима, Францима и Данцима из епохе Беле Србије и Дерванове Србије уопште нису заборављени. Они сасвим добро знају чији смо потомци. Не знам само да ли ми знамо.

Што се тиче људи из Србије и околних држава који потичу од предака са осталим хаплогрупама, захваљујући Друштву почео сам да их више поштујем и више сазнајем о њима.
Догодине у Холштајну!

Ван мреже Златан

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 281
 • Y: E-V13>Z5017>A18833
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #81 послато: новембар 27, 2018, 10:59:46 пре подне »
Такве ствари људи воле да читају. Јесте помало резигнирајуће, али бомбастичне тезе, скандалозна открића и остало томе слично обичним људима привлаче много више пажње од неких "сувих" констатација, како је рецимо мутација V-13 произишла из M-78 итд.

Народ воли кратка и јасна објашњења и ка њима тежи чак и када је материја комплексна. Зато је најлакше нас E-V13 назвати "африканцима". То је неко генерално шаблонско и предрасудно размишљање, попут "гласних италијана", "лењих црногораца" или "русије, где медведи шетају по улицама". Постоје и доста студија које показују да је с психолошке стране то људима потребно.

Алтернатива захтева много читања, праћења и посвећености. За то многи немају ни жеље, ни времена.
Зато ме то не дотиче толико.

Али ми је занимљиво колико je произвољности уопште могуће унети у једну доста тачну област као што је одређивањe хаплогрупа тј. њихове старости. Поистовећивање хаплогрупа са етносом је такође једна тема за себе.

Када ће неки схватити да је сам факт да смо као народ хетерогени по питању хаплогрупа већ чињеница да смо велики, историјски народ који је у одређеним периодима историје био јак, тј. имао своју националну идеју, те је као магнет привукао многе друге ка себи. То само могу јаки и стабилни народи.  Када људи то схвате, Деретић више неће бити потребан за лечење комплекса.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1508
 • E-V13>Z5017>Z19851
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #82 послато: новембар 27, 2018, 04:31:28 поподне »
Народ воли кратка и јасна објашњења и ка њима тежи чак и када је материја комплексна. Зато је најлакше нас E-V13 назвати "африканцима".

Али, Е-V13 нема у Африци.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Златан

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 281
 • Y: E-V13>Z5017>A18833
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #83 послато: новембар 27, 2018, 04:48:03 поподне »
У контексту њеног далеког пра-порекла наравно.

На мрежи Милан Петровић

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 566
 • I2-PH908>DYS561=15
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #84 послато: новембар 27, 2018, 04:57:08 поподне »
Али, Е-V13 нема у Африци.

Историја те хаплогрупе и њених предачких група је за понос. Погледајте само у којим су све великим културама били фактор.
Догодине у Холштајну!

Schützer

 • Гост
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #85 послато: новембар 27, 2018, 06:23:16 поподне »
Dok se moj rodjak nije testirao, nisam znao da sam rod Kuca V13.
Sva moja psihofizicka :) predubedjenja su isla ka nekoj germanskoj ili barem uslovno receno severnoj hg.
Barem meni je to samo mali otisak u genetskoj slici

Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1741
 • Y-DNA: I2-PH908* | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #86 послато: новембар 27, 2018, 09:23:16 поподне »
Barem meni je to samo mali otisak u genetskoj slici

Y-DNA je samo jedan mali deo ukupne genetske slike jedne individue muškog pola. Po meni, cela ta priča je precenjena, pogotovo u patrijarhalnim društvima. Mada, bavljenje Y-DNA genetikom može biti korisno zbog izučavanja drevnih migracija stanovništva (ipak su glavni nosioci i inicijatori tih migracija bili muškarci).

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1242
 • G2a-L42>YSC33
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #87 послато: новембар 27, 2018, 10:15:40 поподне »
Y-DNA je samo jedan mali deo ukupne genetske slike jedne individue muškog pola. Po meni, cela ta priča je precenjena, pogotovo u patrijarhalnim društvima. Mada, bavljenje Y-DNA genetikom može biti korisno zbog izučavanja drevnih migracija stanovništva (ipak su glavni nosioci i inicijatori tih migracija bili muškarci).
Рекао бих да није цела прича везана за Y-ДНК у нашој јавности прецењена колико су људи генерално необавештени о томе да постоје и други днк тестови који се користе за истраживање порекла. Наравно, ту је и кривица и на томе што се у медијима константно инсистира на таблоидном доказивању доста произвољних и мегаломанских теза где Y хромозом често игра битну улогу, а има помало и оног фаворизовања патријархалног, односно директне мушке линије (лично ми је то блиско, али не преко неке ''нормалне'' мере). Ту се дакле човек ''хвата'' за оно шта му је доступно, а то је сада већ доста велика база Y-ДНК тестираних сународника.

Опет, ту је и проблем што се аутосомални тестови не раде у нашим лабораторијама, а људима је читава наука да се бакћу са уплатом и слањем узорака у иностранство, а наравно да код одређеног броја људи постоји и сумња у ''заверу'', односно у ''мрачне лабораторије'' под контролом разних владара из сенке. Такође, за разлику од Y-ДНК, код аутосомалних резултата не постоји нека систематизација, па свако може доста слободније тумачити резултат, јер постоје разни могућности (рачуначи пре свега) да се резултат може интерпретирати на више начина.

Исто тако, код нас су аутосомално доминантно тестирани Пречани (и то Крајишници), па је самим тим могућност да неко из нпр. Алексинца или Берана нађе релативно блиско поклапање за сада доста мала. А и ми Пречани који смо и сами тестирани знамо да су нам поклапања врло ретко генеаолошки доказива чак и пошто је наш део српског корпуса највише аутосомално тестиран.

С друге стране, када се тестира неки Американац ирског порекла или Енглез који на папиру има доста тога и притом велики број аутосомално тестираних сународника, логично је да ће му ти тестови бити доста занимљивији јер ће имати доста више могућности за истраживање.
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже barbarylion

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 345
 • I2-PH908>Y56203
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #88 послато: март 12, 2019, 08:31:19 пре подне »
Покрећем ову тему јер сам у последње време приметио повећање ове две појаве на интернет-форумском простору.  :) Хаплогрупизам је нешто слично расизму, само се појам расе замени појмом хаплогрупе, а близак појам је и хаплосупрематизам ("моја хаплогрупа је најбоља, најпаметнија, најјача", итд.). По нападима на друге хаплогрупе се нарочито истичу R1a хаплосупрематисти; углавном нападају (барем што се тиче српског интернет простора) "припаднике" слободно бих могао да је назовем "I2a завере" која наводно покушава да сакрије "праву истину о Србима" и изманипулише српски народ (звучи познато, зар не?  ::) );
 I2a им је "трн у оку" јер због ње не могу да тврде да су они једина "словенска" хаплогрупа, док су R1b нпр. "арбински геноцидаши" и шта све не, а E1b1b су "нижа афричка хаплогрупа", како другачије.  ;D Не знам зашто се баш они истичу у свом хаплогрупизму, можда због Кљосовљевог утицаја, који је уједно један од зачетника ове појаве (чувена прича о R1b урођеним геноцидашима, само зато што је то данас најраширенија хаплогрупа код западних Европљана, тј. класични анахронизам и пресликавање модерних анимозитета на праисторијско време). Приметио сам да се и на форуму Anthrogenica неки корисници жале на R1a хаплогруписте који на најмањи знак скачу и трубе о "аријевским R1a уберменшенима" и сличним којештаријама; вероватно је узрок овоме, као и код расиста, несигурност и комплекс ниже вредности (и у склопу тога трагање за неким древним, славним идентитетом). Сигурно постоје и хаплогруписти од других, не-R1a хаплогрупа, али ови одмах упадају у око својим свађалачким тоном и уверењем да су једино они у праву и да је њихова хаплогрупа изнад свих осталих.

Baš pre par dana sam imao raspravu sa nekom devojkom/ženom koja napada ceo projekat i neke ljude odavde kako se usuđuji da kažu da je I2a1b slovenska itd..Verujem da joj je neko R1a, izgleda da to "vlaško" naglabanje nikada neće prestati kod tih određenih grupacija.

Ван мреже barbarylion

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 345
 • I2-PH908>Y56203
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #89 послато: март 12, 2019, 08:45:40 пре подне »
У последње вријеме избјегавам да коментаришем овакве теме, али сада морам.

Могу слободно рећи да овдје има подјеле на подобне и неподобне, на паметне и оне који то нису, на културне и не културне, гдје такву оцјену дају два-три лика која су се овдје згнијездили последњих две-три године. Када се погледају њихови коментари, добро се може видјети узрок овога хаоса, гдје је "тешка ријеч" бакцил који доводи до овога.

Значи, под хитно увести забрану вријеђања било кога, и брисати сваку увредљиву поруку. То мора подједнако да важи за све.

Ја се надам да ће ови млади момци (Амикус и Небојша) измоћи снаге и успјети у овоме, наравно уз помоћ нашег Синише и Јовице.

По овој теми више се јавно оглашавати нећу.

Ovo je možda još i bitnije.
Ranije se ovde dešavalo da su ljudi, uglavnom mlađi davali sebi za pravo da zbog brže stečenog znanja vrlo burno reaguju na svako pitanje ili sugestiju, to je više puta dovelo do konflikta i prepreka u komunikaciju.
Verujem da ovde niko nema loše namere, čim se posećuje ovaj forum znači da je svako voljan da uči. U poslednje vreme takvih pojava više nema, valjda smo svi skupa sazreli i naučili da uvažavamo jedni druge bez obzira na znanje iz određene oblasti, ljudski osnov je pokazati poštovanje prema svima :)

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4757
 • I2-PH908>FT14506>Y52621, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #90 послато: август 16, 2019, 09:28:21 пре подне »
Занимљива објава на ФБ страници "Историја Срба" која сумира "допринос" Анатолија Кљосова генетичкој генеалогији:

"Историја Срба
25 мин. ·
ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ? ЗАШТО РАД РУСКОГ БИОХЕМИЧАРА "СА ХАРВАРДА" АНАТОЛИЈА КЉОСОВА НЕ МОЖЕМО ДА УЗМЕМО ЗА ОЗБИЉНО

Прво треба нагласити да Кљосова и његов рад о ”ДНК генеалогији” сами руски генетичари не сматрају валидним. Штавише, он у Русији, у озбиљним научним круговима, ужива статус ”шарлатана”. За оне који знају руски нека само прочитају на пр. овај чланак: http://lebed.com/2014/art6608.htm.

Са друге стране, ради се о особи која је била на Харварду крајем 80-тих и почетком 90-тих година прошлог века. Анатолиј Кљосов се у периоду док је био на Унивезитету Харвард бавио биохемијом угљених хидрата тј. подручјем потпуно несродним популацијским студијама, којим је постао познат код нас, тврдећи да је анализом гена открио да су Срби најстарији народ. Пошто је у области биохемије угљених хидрата Кљосов остварио врло мршаве и незапажене научне резултате, он се није задржао дуже на Харварду и никада му није понуђена професорска позиција. Управо зато он тврди да је био ”гостујући професор”, а не неко ко је био део професорског кадра (у било ком својству) харвардског универзитета.

Анатолиј Кљосов је код нас постао познат својом ”теоријом” да Срби потичу од Нојевог сина Јафета из Библије и да је Балкан прадомовина свих Словена, па и оних који су отишли у Индију, и као Аријевци, покорили староседеоце поставши највиша Хинду каста—Брамани. Према Кљосову, ген Р1А1 (овде би требало да стоји хаплогрупа I2a-Dinaric, прим. Н.В.), који је најчешћи у динаридском подручју Балкана и понекад се назива још и “илирским”, показује да су од Срба потекли сви данашњи Словени, укључујући и Русе, али и већина народа Европе. Ова теорија је у потпуности научно неутемељена.

Кљосов већ годинама нема афилијацију са било којом научном установом или универзитетом у свету, већ наступа као самостални бизнисмен и власник своје компаније. Он своја ”истраживања” објављује у часописима које или сам издаје или у часописима неозбиљних и ненаучних издавача који објављују било шта за одређену цену. Његов рад у подручју молекуларне генеалогије (којим тврди да од Срба потичу сви народи у Европи) има сва обележја лоше науке и псеудонауке, са елементима ”научног патриотизма” како он то зове и дневне политике. Кљосов се бави областима у којима нема никаквих признатих академских резултата, смишља ”теорије” које су стручњацима трагикомичне, и оптужује научнике који су провели цео свој живот компетентно истражујући исти проблем за ригидност и догматизам.

Кљосова свакако треба игнорисати и заобилазити у што ширем кругу, као што то чинимо и са нашим псеудоисторичарима предвођеним Милошем Милојевићем, Јованом И. Деретићем и Олгом Луковић-Пјановић."

https://www.facebook.com/istorijasrba/photos/a.309502371627/10157090999516628/?type=3&theater

У суштини солидан текст и поред неких терминолошких несналажења (већ напоменуто око R1a и његово називање "геном" а не хаплогрупом).
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Никола Стојановић

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 336
 • I2-PH908
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #91 послато: август 27, 2019, 07:17:18 поподне »
Биће још реакција тог типа на тој страни :)