Аутор Тема: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам  (Прочитано 16896 пута)

На мрежи НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6251
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« послато: јун 26, 2017, 10:45:39 поподне »
Покрећем ову тему јер сам у последње време приметио повећање ове две појаве на интернет-форумском простору.  :) Хаплогрупизам је нешто слично расизму, само се појам расе замени појмом хаплогрупе, а близак појам је и хаплосупрематизам ("моја хаплогрупа је најбоља, најпаметнија, најјача", итд.). По нападима на друге хаплогрупе се нарочито истичу R1a хаплосупрематисти; углавном нападају (барем што се тиче српског интернет простора) "припаднике" слободно бих могао да је назовем "I2a завере" која наводно покушава да сакрије "праву истину о Србима" и изманипулише српски народ (звучи познато, зар не?  ::) );
 I2a им је "трн у оку" јер због ње не могу да тврде да су они једина "словенска" хаплогрупа, док су R1b нпр. "арбински геноцидаши" и шта све не, а E1b1b су "нижа афричка хаплогрупа", како другачије.  ;D Не знам зашто се баш они истичу у свом хаплогрупизму, можда због Кљосовљевог утицаја, који је уједно један од зачетника ове појаве (чувена прича о R1b урођеним геноцидашима, само зато што је то данас најраширенија хаплогрупа код западних Европљана, тј. класични анахронизам и пресликавање модерних анимозитета на праисторијско време). Приметио сам да се и на форуму Anthrogenica неки корисници жале на R1a хаплогруписте који на најмањи знак скачу и трубе о "аријевским R1a уберменшенима" и сличним којештаријама; вероватно је узрок овоме, као и код расиста, несигурност и комплекс ниже вредности (и у склопу тога трагање за неким древним, славним идентитетом). Сигурно постоје и хаплогруписти од других, не-R1a хаплогрупа, али ови одмах упадају у око својим свађалачким тоном и уверењем да су једино они у праву и да је њихова хаплогрупа изнад свих осталих.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10433
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #1 послато: јун 26, 2017, 11:03:19 поподне »
Искрено ми је жао због ове појаве. По мени је тако нешто бесмислено, али очито многи хистерично реагују уколико неко прозове њихову хаплогрупу, или је пак изостави из неке прото-српске приче.

Ваљда се креће са неким предубеђењем да је одређена хаплогрупа искључиво "српска" и да као таква по доласку на Балкан није могла ући у други етнос, бити део етнгогенезе неког другог народа и сл.

Што је најгоре ово често доводи до раздора међу нама самима. Тако долази и до неких бесмислених оптужби, које имамо прилике да чујемо ових дана. Не постоји стручни термин, али мислим да је НиколаВук ту најближи са овим "хаплогрупизам". :)

Не би нешто да паметујем, али ако може хладне главе да се приступи овоме, било би супер. Не треба толико лично схватати ово и не треба никога толико да погађају неке опције. И даље је све ово практично у повоју и добрим делом се своди само на теорије. Нема ничега толико трагичног и лошег у томе.симо

 • Гост
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #2 послато: јун 26, 2017, 11:07:42 поподне »
Одмах да кажем да одређена наклоност према сопственој хаплогрупи постоји код већине тестираних, неко то неће лако признати, а некад то и дјелује на подсвјесном нивоу. Идентификација са хаплогрупом је бесмислена из више разлога. Она је тек један сасвим мали дио нашег укупног генетског наслеђа, који је додуше лако испратити у прошлости. Неку врсту идентификације могу схватити код релативно скоријих грана које се могу везати уз одређени род настао рецимо у средњем вијеку, јер ту се не ради само о хаплогрупи, већ о историјски препознатљивим групама, кје су имале неку врсту заједничког идентитета кроз племенско или родовско организовање,а хаплогрупа ту дође само као ознака припадности роду.

Што се тиче приче око R1a, примјетио сам још давно, да је ту заиста дошло до злоупотребе генетике од стране једне групације која је и раније имала доста заокружен идеолошки систем. Они су спознају о широкој заступљености R1a код словенских народа настојали уклопити у свој родовјерни концепт. Све оно што искаче или смета овако постављеној поједностављеној слици R1a=Словени=Аријевци, а хаплогрупа I2-CTS10228 се у тој причи о Словенима појавила као лијево сметало, предмет је напада. Кљосов ту свакако има кључну улогу. Иако је у већини својих текстова прилично обазрив, у својим јавним наступима, дао је материјала оваквим групацијама. То се могло видјети и приликом његовог гостовања у Београду, гдје је касније морао да демантује неке тврдње, јер су његови српски домаћини имали своју верзију онога што је говорио.

Овакве групације најчешће имају прилично јак антихришћански набој ( примјер Деретића), могуће је да су повезане и са сличним организацијама у Русији ( то је сва она булумента вјеровања од Рериха, Блавацке, Велесових књига). Да су присутни и активни и на нашем простору, примјетио сам кад ми је један наш официр дао "интересантан" материјал да прочитам, онда сам исти материјал добио и са сасвим треће стране. У Русији, гдје се списак опасних појединаца и група објављује у дневним новинама, видио сам да већину ових организација сврставају уз чеченске и друге терористе. Да ли је то претјерано, не знам, али тамо тако ствари стоје.

Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1795
 • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #3 послато: јун 26, 2017, 11:23:38 поподне »
а E1b1b су "нижа афричка хаплогрупа", како другачије.  ;D

Прво што сам приметио у коментарима неких људи пратећи овај форум је управо ово.
Постоји та хронична љубомора на западне сусједе јер они имају мањи проценат Е хаплогрупе, а при том већи проценат R1a.

На мрежи НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6251
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #4 послато: јун 26, 2017, 11:26:01 поподне »
Када се претера у хаплогрупистичкој параноји, онда се добијају овакви "изливи" (преузето са форума Крстарице):

"Da su Nemci ovde ostavili iole značajnijeg genetskog traga, među Srbima bilo bi dosta tipično nemačkih grana R1b, ali ih nema. Među Nemcima je ubedljivo najčešća R1b haplogrupa. Za njih je karakteristična R1b U106. Među više od hiljadu testiranih Srba ima samo JEDAN JEDINI koji bi eventualno mogao imati nemačko poreklo. To je osoba srpske nacioalnosti iz Vojvodine koja nosi tu tipično nemačku R1b U106. Pri tom postoji i mogućnost da je neka njegova prababa stupila u "nedozvoljene odnose", da se tako izrazim, sa vojvođanskim Nemcem, što je meni verovatnije nego da je pitanju potomak saskih rudara. Dakle, ako uopšte i ima potomaka Nemaca u Srbiji, njihov procenat se svodi na 0, 1 %, a ne na neverovatnih 10%.
Ostale grane R1b prisutne kod Srba su italo - galska R1b U152 i još neke koje se mogu vezivati za Balkan.
Nema kod Srba ni onih nemačkih grana R1a, a R1a je druga najčešća haplogrupa među Nemcima.
Tobožnja veza sa Nemcima se izvodi zbog prisustva I1 koju oni proglašavaju nemačkom iako je prisutna kod svih slovenskih naroda u procentima od oko 10%. Dakle, po toj logici Nemci su preneli Srbima svoju manjinsku haplogrupu koja je tek treća po učestalosti kod Nemaca, ali ne i onu većinsku.
Jedna podgrana I1, odnosno I1 P109, prisutna kod Srba, jeste doista česta među Nemcima, ali je ima i među slovenskim narodima.
Primećujem jednu neobičnu fasciniranost likova sa Porekla sa Nemcima i eventualnim prisustvom nemačke genetike među Srbima. Neću sad spominjati koliko su se puta njihove pretpostavke pokazale kao naopake. Samo da podsetim da se ne radi o nekakvim naučnim radnicima, već o hobistima koji skupljaju informacije vezane za genetička istraživanja i vrlo često puste mašti na volju. Ne možeš njihova naklapanja uzimati kao gotove činjenice."

Колико беса и искомплексираности, али и потпуно нетачних информација у само једној поруци... ::)

"Ne treba biti paranoičan pa zapaziti na osnovu onoga što se piše na tom portalu (мисли се на портал Порекла, прим. Н.В.) da tamo ima teških egomanijaka i zaluđenika opterećenih pripadnošću svom plemenu ili haplogrupi, kao i falsifikatora kojima se može verovati koliko i baronu Minhauzenu. Pa evo imamo primer čak i na prethodnoj stranici. Zašto je recimo nekom u interesu da tako bezočno laže da su većina R1a u Srpskom DNK projektu Hrvati?
Svi "projekti" takvih likova i rezultati takvih "projekata" se moraju posmatrati sa velikom dozom rezerve i sumnjičavosti."

"Sva testiranja u organizaciji Porekla sa unapred pripremljenim spiskovima "interesantnih rodova" kojima će se omogućiti besplatno testiranje će dati ili već daju rezultate koje su želele izvesne interesne grupe okupljene u tom "udruženju rodoslovaca".
Zgodna su za fingiranje statistike, ali nemaju važnost sa nekog drugog aspekta."

Увек ту мора нека завера да се крије, наравно... ;)
Чињеницама против самоувереног незнања.

симо

 • Гост
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #5 послато: јун 26, 2017, 11:42:37 поподне »
Када се претера у хаплогрупистичкој параноји, онда се добијају овакви "изливи" (преузето са форума Крстарице):

Колико беса и искомплексираности, али и потпуно нетачних информација у само једној поруци... ::)

Увек ту мора нека завера да се крије, наравно... ;)

Нешто ми познат овај рукопис.  :)

Класичан примјер идентификације хаплогрупом на граници клиничке слике.

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5505
 • I2-Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #6 послато: јун 27, 2017, 12:06:17 пре подне »
Хаплогрупизам је раван нацизму,а можда и гори...нацисти су волели припаднике свих хаплогрупа у оквиру своје нације...звучи трагикомично,али тако испада :)
« Последња измена: јун 27, 2017, 12:08:23 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4821
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #7 послато: јун 27, 2017, 12:07:30 пре подне »
Када се претера у хаплогрупистичкој параноји, онда се добијају овакви "изливи" (преузето са форума Крстарице):

"Da su Nemci ovde ostavili iole značajnijeg genetskog traga, među Srbima bilo bi dosta tipično nemačkih grana R1b, ali ih nema. Među Nemcima je ubedljivo najčešća R1b haplogrupa. Za njih je karakteristična R1b U106. Među više od hiljadu testiranih Srba ima samo JEDAN JEDINI koji bi eventualno mogao imati nemačko poreklo. To je osoba srpske nacioalnosti iz Vojvodine koja nosi tu tipično nemačku R1b U106. Pri tom postoji i mogućnost da je neka njegova prababa stupila u "nedozvoljene odnose", da se tako izrazim, sa vojvođanskim Nemcem, što je meni verovatnije nego da je pitanju potomak saskih rudara. Dakle, ako uopšte i ima potomaka Nemaca u Srbiji, njihov procenat se svodi na 0, 1 %, a ne na neverovatnih 10%.
Ostale grane R1b prisutne kod Srba su italo - galska R1b U152 i još neke koje se mogu vezivati za Balkan.
Nema kod Srba ni onih nemačkih grana R1a, a R1a je druga najčešća haplogrupa među Nemcima.
Tobožnja veza sa Nemcima se izvodi zbog prisustva I1 koju oni proglašavaju nemačkom iako je prisutna kod svih slovenskih naroda u procentima od oko 10%. Dakle, po toj logici Nemci su preneli Srbima svoju manjinsku haplogrupu koja je tek treća po učestalosti kod Nemaca, ali ne i onu većinsku.
Jedna podgrana I1, odnosno I1 P109, prisutna kod Srba, jeste doista česta među Nemcima, ali je ima i među slovenskim narodima.
Primećujem jednu neobičnu fasciniranost likova sa Porekla sa Nemcima i eventualnim prisustvom nemačke genetike među Srbima. Neću sad spominjati koliko su se puta njihove pretpostavke pokazale kao naopake. Samo da podsetim da se ne radi o nekakvim naučnim radnicima, već o hobistima koji skupljaju informacije vezane za genetička istraživanja i vrlo često puste mašti na volju. Ne možeš njihova naklapanja uzimati kao gotove činjenice."

Колико беса и искомплексираности, али и потпуно нетачних информација у само једној поруци... ::)

"Ne treba biti paranoičan pa zapaziti na osnovu onoga što se piše na tom portalu (мисли се на портал Порекла, прим. Н.В.) da tamo ima teških egomanijaka i zaluđenika opterećenih pripadnošću svom plemenu ili haplogrupi, kao i falsifikatora kojima se može verovati koliko i baronu Minhauzenu. Pa evo imamo primer čak i na prethodnoj stranici. Zašto je recimo nekom u interesu da tako bezočno laže da su većina R1a u Srpskom DNK projektu Hrvati?
Svi "projekti" takvih likova i rezultati takvih "projekata" se moraju posmatrati sa velikom dozom rezerve i sumnjičavosti."

"Sva testiranja u organizaciji Porekla sa unapred pripremljenim spiskovima "interesantnih rodova" kojima će se omogućiti besplatno testiranje će dati ili već daju rezultate koje su želele izvesne interesne grupe okupljene u tom "udruženju rodoslovaca".
Zgodna su za fingiranje statistike, ali nemaju važnost sa nekog drugog aspekta."

Увек ту мора некgа завера да се крије, наравно... ;)

Ma тo нeки "provo-cator"....

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1579
 • G2a-BY195513
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #8 послато: јун 27, 2017, 12:07:48 пре подне »
Хаплогрупизам је раван нацизму,а можда и гори...нацисти су волели припаднике свих хаплогрупа у оквиру своје нације...
Питање је да ли би их волели да су знали за исте.  ;)
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5505
 • I2-Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #9 послато: јун 27, 2017, 12:19:20 пре подне »
Питање је да ли би их волели да су знали за исте.  ;)
Камо среће да су знали,можда не би било рата...пошто сам "фирер" није испуњавао " стандарде" своје идеологије
,па би се можда вратио сликарству
« Последња измена: јун 27, 2017, 12:22:06 пре подне ДушанВучко »

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8695
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #10 послато: јун 27, 2017, 12:43:37 пре подне »
Просек је просек, а то што је неко имао можда мирнију историју, живео на простору који су сви заобишли, или незапажено кроз тај простор прошли, без остављања већих последица по генетику неке популације, било у наталитетном или у морталитетном смислу, није разлог да неко други свој просек упоређује с његовим, искључујући читаву једну историју догађаја.

Српски просек је такав какав је, можда наше статистике нису увек идеалне, али битних одступања од неких анонимних ту нема.

Што се тиче хаплосупрематизма, то је згодно провлачити кроз племенска надгорњавања, али сама хаплогрупа је само замена за име, а не за неки посебни квалитет, и заправо све оно што је прославило име племена, сада ће славити и ту хаплогрупу.

Да је Хитлер знао да има толико "рођака" међу Србима, па можда и самог краља, а Клинтон да има одабрану скупину наших Нормана, гарант, не би нас сравњивали са земљом као што су то радили... а колико би се Срба извукло, да је Павелић био свестан да носи неку "српску" хаплогрупу, можда и ону најдоминантнију...

Срећа, данас се Срби масовно тестирају, па можда неко на време каже, не дирај тамо, то ми је фамилија! ;DВан мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 915
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #11 послато: јун 27, 2017, 12:50:57 пре подне »
Ко зна, можда су ово почетни кораци за неки не дај Боже будући рат између различитих хаплогрупа. Ко би с ким био у коалицији? А Хитлера и фашизам би гледали као дјечију игру. И они који су се тестирали остављају податке о својим потомцима и њиховој припадности хаплогрупи. Ово није нимало наивно.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1592
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #12 послато: јун 27, 2017, 12:55:07 пре подне »

Svi "projekti" takvih likova i rezultati takvih "projekata" se moraju posmatrati sa velikom dozom rezerve i sumnjičavosti."


Ови теоретичари завера пишу као да су инструкције добили у БИА или некој другој агенцији.

"Ти људи морају се сматрати опаснима и наоружаниима" и тако то...

 ;D
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5505
 • I2-Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #13 послато: јун 27, 2017, 01:00:18 пре подне »
Ко зна, можда су ово почетни кораци за неки не дај Боже будући рат између различитих хаплогрупа. Ко би с ким био у коалицији? А Хитлера и фашизам би гледали као дјечију игру. И они који су се тестирали остављају податке о својим потомцима и њиховој припадности хаплогрупи. Ово није нимало наивно.
Хвала Богу,то се неће десити...кад бих могао да поредим ,ми смо сви од разних садница на чијим младарима се накалемила српска биљка и даје српски плод...тако да смо сви исто

симо

 • Гост
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #14 послато: јун 27, 2017, 01:21:57 пре подне »
Ко зна, можда су ово почетни кораци за неки не дај Боже будући рат између различитих хаплогрупа. Ко би с ким био у коалицији? А Хитлера и фашизам би гледали као дјечију игру. И они који су се тестирали остављају податке о својим потомцима и њиховој припадности хаплогрупи. Ово није нимало наивно.

Не вјерујем да то може да се деси. Морала би постојати нека широко распрострањена свијест о идентификацији са одређеном хаплогрупом, а и то би се морало извести потпуним извртањем чињеница, тј. лагањем да су одређене хаплогрупе и појединци који им припадају по нечему бољи од других.

Оно што мене брине у вези генетике, а мислим да је веома блиска будућност јесте оживљавање неке врсте еугенике. Већ сада постоје методи бирања пола дјетета, сутра ће то бити боја коса, очију, физичких предиспозиција. Ко је гледао филм Гатака зна о чему говорим. Могуће је лако да они који буду имали више новца и буду могли да генетски "програмирају" своју дјецу, буду заправо та нека "надраса" о којој су сањали нацисти.

Када сам гледао Гатаку прије много година, дјеловала ми је као класичан SciFi. Сада ми већ дјелује као могућност...

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10433
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #15 послато: јун 27, 2017, 08:21:37 пре подне »
"Sva testiranja u organizaciji Porekla sa unapred pripremljenim spiskovima "interesantnih rodova" kojima će se omogućiti besplatno testiranje će dati ili već daju rezultate koje su želele izvesne interesne grupe okupljene u tom "udruženju rodoslovaca".
Zgodna su za fingiranje statistike, ali nemaju važnost sa nekog drugog aspekta."

Увек ту мора нека завера да се крије, наравно... ;)

Ово је већ класичан безобразлук.

Значи колико сам схватио, сасвим је ок када на неком истраживању које организује Порекло, R1a испадне 20%, ту је све регуларно, али је проблем када се деси да I2a/E1b забележе висок проценат (последња два истраживања). Онда је то одмах сумњиво, мисли се да је нешто фингирано и слично.

Притом је сасвим ок када се изводе статистике на основу пројекта, где нпр. плански тестирани Шаренци и Аврамијевштаци чине преко 50% R1a код Срба из БиХ.

На истраживањима које организује Порекло буде некад до 5% родова за које се можда може претпоставити хаплогрупа, али међу таквим породицма увек има и понеки R1a. Како год, за преко 90% родова нико нема представу којој ће хаплогрупи припасти.


Него, треба видети шта радити убудуће по овом питању. Ова појава постаје све чешћа код нас на форуму.

Има више опција, па треба видети која је најбоља:

- Брисати моментално овакве ликове
- Удаљити их са форума привремено (на неких пар десетина година)
- Покушати са програмом ресоцијализације (код Свевлада показује резултате)
- Пустити их да "лудују" по форуму како желе


Шта год да буде, мора се прознати да овакве ствари ремете неко нормално стање на форуму, дискусије скрећу у погрешном смеру, постајемо крајње непродуктивни и ствара се раздор беспотребно.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9177
 • I2a S17250 A1328
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #16 послато: јун 27, 2017, 08:46:11 пре подне »
Не узбуђујте се много, људи, око коментара са других форума.
Знате како каже она стара народна: "за добрим коњем..."
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже edukator

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 79
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #17 послато: јун 27, 2017, 08:48:06 пре подне »
I sad je nakon uvodnog posta u kojem opisuje nekakve R1a suprematiste i njihove navodne stavove, uvodničar u drugom postu citirao moje postove koji sa tim nemaju veze.

Nikakav govor mržnje, niti suprematizam bilo koje vrste ne postoji u bilo kom mom postu, a sve ono što je uvodničar stavio u navodnike sugerišući valjda da su to moje reči, nikad nije ispisano s moje strane.

Dakle, na jedan vrlo nepošten način se pokušava povezivanje mene sa nečim s čime nemam veze.

Izgleda da će sledeća optužba biti da postoje u Srbiji nekakvi  R1a zaverenici i haplogrupisti, možda i teroristi, kojima sam ja idejni vođa.

I to je zaista jedno neverovatno otkriće ove beskrajno sujetne i osvetoljubive osobe čije je ego veliki kao kuća, a pljuvačne žlezde i talenat za  klevetenje osoba koje mu smetaju hipertrofirani. I sad, kad takav jedan lik pominje tuđu opsednutost  "teorijama zavere",  čovek ne zna da li da se smeje ili plače.

Izgleda da uvodničar ne može da mi oprosti razotkrivanje njegovog neznanja (inače skrivenog iza maske tobožnje učenosti), na jednoj drugoj temi. Meni je bio cilj razjašnjenje istine, a ne obračun sa nepoznatim forumskim identitetima  s kojim se prvi put srećem. Ali ovaj lik ne prašta izgleda i pokretanje ove teme na kojoj on očekuje čoporativni napad na mene je samo žalosno svedočanstvo njegove patološke osvetoljubivosti.

Ovde se pominje i taj Kljosov za kojeg sam ja prvi put čula kad su ga upravo likovi sa ovog foruma na krstarici pominjali kao važnog "eksperta" koji je dokazao to što oni tvrde. Čitajući šta je pisao, zapazila sam taj nenaučni rečnik i o njemu ispisala svoje utiske na forumu krstarica. Napisah da rečnik Kljosova ne priliči naučniku i da konstrukcije tipa "migracije slavnih arijevaca, nosilaca R1a"  koje se mogu pročitati u njegovim delima ne mogu da stoje o ozbiljnom delu koje pretenduje da bude naučno. To je moje jedino pominjanje Kljosova kojeg su upravo popularisali I2din haplogrupisti sa ovog foruma. Od nih sam takođe prvi put čula i o nekakvom R1b genodicu o kojem su naširoko pisali. Biće ipak da su tog Kljosova i R1b genocid oni popularisali.

Upravo sam ja upozoravala na besmislenost identifikovanja sa haplogrupom, a koje je poprimilo patološke razmere kod ovih likova koji sad meni poturaju opsednutost haplogrupom.

Upravo sam ja izvrgavala ruglu svaku pseudonauku, posebno onu inpirisanu nacističkim rasnim teorijama, inače tako dragim ovim borcima protiv opasnih R1 zaverenika i terorista. Već sam citirala na drugoj temi neke od tih neonastičkih besmislica koje su oni, po sopstvenom priznanju, smatrali veoma interesantnim. Izgleda da ni to ne može da mi oprosti ova osvetoljubiva trojka prvoboraca protiv tobožnjih R1a suprematista. Izabrali su taktiku koja savršeno odgovara njihovoim karakteru : oklevetaj, pljuni i oteraj.

« Последња измена: јун 27, 2017, 08:56:04 пре подне edukator »

Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1795
 • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #18 послато: јун 27, 2017, 09:01:52 пре подне »
Оно што мене брине у вези генетике, а мислим да је веома блиска будућност јесте оживљавање неке врсте еугенике. Већ сада постоје методи бирања пола дјетета, сутра ће то бити боја коса, очију, физичких предиспозиција. Ко је гледао филм Гатака зна о чему говорим. Могуће је лако да они који буду имали више новца и буду могли да генетски "програмирају" своју дјецу, буду заправо та нека "надраса" о којој су сањали нацисти.

Када сам гледао Гатаку прије много година, дјеловала ми је као класичан SciFi. Сада ми већ дјелује као могућност...

И мени се тај филм урезао дубоко у сећање. :)
 
<a href="https://www.youtube.com/v/BpzVFdDeWyo" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/BpzVFdDeWyo</a>

Ван мреже edukator

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 79
Одг: Хаплогрупизам и хаплосупрематизам
« Одговор #19 послато: јун 27, 2017, 09:05:01 пре подне »
Покрећем ову тему јер сам у последње време приметио повећање ове две појаве на интернет-форумском простору.  :) Хаплогрупизам је нешто слично расизму, само се појам расе замени појмом хаплогрупе, а близак појам је и хаплосупрематизам ("моја хаплогрупа је најбоља, најпаметнија, најјача", итд.). По нападима на друге хаплогрупе се нарочито истичу R1a хаплосупрематисти; углавном нападају (барем што се тиче српског интернет простора) "припаднике" слободно бих могао да је назовем "I2a завере" која наводно покушава да сакрије "праву истину о Србима" и изманипулише српски народ (звучи познато, зар не?  ::) );
 I2a им је "трн у оку" јер због ње не могу да тврде да су они једина "словенска" хаплогрупа, док су R1b нпр. "арбински геноцидаши" и шта све не, а E1b1b су "нижа афричка хаплогрупа", како другачије.  ;D Не знам зашто се баш они истичу у свом хаплогрупизму, можда због Кљосовљевог утицаја, који је уједно један од зачетника ове појаве (чувена прича о R1b урођеним геноцидашима, само зато што је то данас најраширенија хаплогрупа код западних Европљана, тј. класични анахронизам и пресликавање модерних анимозитета на праисторијско време). Приметио сам да се и на форуму Anthrogenica неки корисници жале на R1a хаплогруписте који на најмањи знак скачу и трубе о "аријевским R1a уберменшенима" и сличним којештаријама; вероватно је узрок овоме, као и код расиста, несигурност и комплекс ниже вредности (и у склопу тога трагање за неким древним, славним идентитетом). Сигурно постоје и хаплогруписти од других, не-R1a хаплогрупа, али ови одмах упадају у око својим свађалачким тоном и уверењем да су једино они у праву и да је њихова хаплогрупа изнад свих осталих.

Ko je pisao to što si stavio u navodnike?

Pošto si u drugom postu citirao moje stvarne  postove sa krstarice, valjda si u tom prvom postu navodnicima želeo da sugerišeš i da su te brljotine koje si sam izmislio, napisane od mene.

Nikakav govor mržnje u mojim postovima ne postoji, niti si u stanju da ga citiraš.

A da ja citiram dokaze tvoje bolesne osvetoljubivosti, beskrajne sujete i neosnovanog klevetanja "neprijatelja" nema potrebe jer je dovoljan dokaz pokretanje ove teme.
« Последња измена: јун 27, 2017, 09:12:55 пре подне edukator »