Аутор Тема: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица  (Прочитано 8229 пута)

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5387
 • I2-PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« послато: мај 28, 2017, 11:39:06 поподне »
Отварам ову тему јер сам приметио да је код одређеног броја људи на овом форуму, а нарочито ван њега, корена ухватио деретлијски невешти фалсификат о наводној истоветности кавкаских и балканских Албанаца, тј. пореклу балканских Албанаца од кавкаских. Полазна тачка је била истоветност назива у историјским изворима (без икаквих дубљих провера разлога такве ситуације, нарочито провере како су сами народи о којима је реч себе звали, иначе врло типично за деретлије), од које је накнадно направљена читава фантастична сага о лутању и пресељавању од Кавказа до Арабије па преко Медитерана до Сицилије и најзад Албаније (балканске), вредна неког осредњег историјског романа са елементима фантазије. Све ово је учињено јер се почињало од премисе која по сваку цену мора да се докаже (уместо обрнутог процеса који карактерише право научно истраживање) да Албанци нису "старији" народ од Срба, шта год то значило. Креатори ове фантастичне хумореске су међутим упали у замку сопственог наратива, јер с једне стране развијају читаве "математичке" прорачуне о немогућности пресељења Словена из источне Европе на Балкан копненим путем, а с друге стране разбацују кавкаске Албанце диљем Блиског Истока и Медитерана без по муке (у деретлијском свету је то, међутим, сасвим оправдано и могуће, пркосећи свакој логици). Пошто су деретлије учиниле велику неправду кавкаским Албанцима услед свог незнања, приказујући их као неке полуљуде којима расту репови и који силазе у села како би јели децу а и људе (све ово, наравно, ради оцрњивања њихових "балканских сународника"), ја ћу покушати да дам кратак одговор на питање - ко су заиста били кавкаски Албанци?

Кавкаска Албанија је под тим именом позната само у грчким и латинским изворима (Ἀλβανία, Albania), док су њени суседи имали мало другачије називе за њу - на јерменском Aghuank ( Աղուանք), на парћанском Ardhan, на персијском Arran, на грузијском Rani ( რანი). Име које су сами кавкаски Албанци користили за себе и своју земљу није познато; ова држава се налазила на простору данашњег Азербејџана и јужног Дагестана. Први пут се у историјским изворима јавља као сатрапија Ахеменидске Персије, а улазила је у интеракције и са хеленистичким краљевинама, Римом, Парћанима и најзад Сасанидском Персијом, у чијем се саставу налазила све до њеног пада под Арабљане и Умајадски Калифат, чији и она постаје део убрзо након пада Персије. Јермени су извршили велики културни и религијски утицај на кавкаске Албанце, то је довело до њихове христијанизације већ у 4. веку, убрзо након Јерменије. Кавкаски Албанци су живели у уређеним градовима опасаним зидинама, каква је нпр. била њихова престоница Кабала (Qabala) у данашњем северном Азербејџану, а такође су развили и сопствено писмо, које је било једини алфабет поред грузијског намењен неком урођеничком кавкаском језику (јерменски је припадник индоевропске породице језика). Врло напредно за неке тамо кавкаске дивљаке!  ;) Сматра се да је једини директни наследник старог кавкаско-албанског језика Уди језик, којим говори око 8000 људи махом у Азербејџану али и у Грузији и Јерменији и који припада лезгинској грани североисточне породице кавкаских језика.

Бићу слободан да овде представим текст писан латиничком и ћириличком верзијом Уди језика као и енглески превод тог текста:

Sa pasç’ağen sa pasç’ağax ç’axpi. Yesirreaq’sa enesça iç ölkina iç k’ua enefsa şet’a pasç’ağluğaxal zaft’ebsa. Q’a usenaxo yesir pasç’ağen xoiŝnebsa me pasç’ağax te vatanbez ixbaft’e, barta bez ölkinax tağa furuk’az.

Са пасч'агъэн са пасч'агъаx ч'аxпи. Есиррэакъса энэсча ич оьлкина ич к'уа энэфса шэт'а пасч'агълугъаxал зафт'эбса. Къа усэнаxо yэсир пасч'агъэн xоишънэбса mэ пасч'агъаx тэ ватанбэз иxбафт'э, барта бэз оьлкинаx тагъа фурук'аз.

A king caught a king, imprisoned him and carried him to his own land, keeping in his own house. He ruled over that kingdom, too. After 20 years, the imprisoned king asked this king: I'm thinking of my homeland, allow me to go to my land and I will examine it.

Нема шта, исти језик као и онај којим причају наши балкански суседи!  ;D Шалу на страну, ја знам да тврдокорним деретлијама све ово што сам написао неће бити довољно, али ја ни не обраћам пажњу на те изгубљене случајеве, већ ово намењујем људима бистријег и отворенијег ума, који желе да заиста знају ко су били кавкаски Албанци, да то нису били непознати и неписмени дивљаци са Кавказа већ један хришћански народ са сопственом културом и писменошћу.

https://en.wikipedia.org/wiki/Caucasian_Albania
https://en.wikipedia.org/wiki/Caucasian_Albanian_alphabet
https://en.wikipedia.org/wiki/Caucasian_Albanian_language
https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Caucasian_Albania
https://en.wikipedia.org/wiki/Qabala
https://en.wikipedia.org/wiki/Udi_language
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #1 послато: мај 29, 2017, 03:58:32 пре подне »
1:02:32 - 1:03:16  https://youtu.be/ttolHSpkPlk?t=1h2m31s    ;D ;D ;D
« Последња измена: мај 29, 2017, 04:03:00 пре подне Свевлад »

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #2 послато: мај 29, 2017, 04:07:28 пре подне »

Ван мреже Одисеј

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 716
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #3 послато: мај 29, 2017, 11:07:51 пре подне »
Мислим да си пристрасан, Свевладе. Генетска анализа је показала да Албанци немају никакве везе са кавкаским народима. Код Грузина доминира Г хаплогрупа, код Јермена Р1б и Ј2а (албански Р1б је ближи јерменском него западноевропском, али је и даље временски знатно удаљен), а код Чечена и Ингуша Ј2а. Те хаплогрупе (Ј2а) код Албанаца скоро и да нема, осим можда код Тоска, који су се због православне вјере често поистовјећивали са Грцима.
Осим тога, и у лингвистици и у етнологији, термин "кавкаски" је искључиво кровног карактера и означава све оно што се не може свести под категорије "монголски", "индоевропски" и "туркијски". Грузијски језик нема никакве генетске везе са чеченским, нити чеченски и грузијски имају икакве генетске везе са черкеским.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5387
 • I2-PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #4 послато: мај 29, 2017, 11:09:58 пре подне »
Најважнији "аргумент" деретлија - Агванци/Удини "физички подсећају" на Албанце...не знам да ли да се смејем или да плачем на то...
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9722
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #5 послато: мај 29, 2017, 11:34:11 пре подне »
Мислим да си пристрасан, Свевладе.

Не знам да ли је пристрасан, али се слепо држи Кавказа како би ваљда доказао да су Албанци овде дошли недавно, иако је генетика (Y-днк, а и аутосомална) "ударила шамар" тој теорији.

Ван мреже Одисеј

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 716
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #6 послато: мај 29, 2017, 11:38:36 пре подне »
А љутимо се кад нас бошњачки шовинисти проглашавају мјешанцима које су правили турски бегови, такође без икаквог научног доказа. Нити Турака уопште има и у Турској (већ су то све потурчени Анадолци, Грци, Јермени, Арапи и Курди), нити иједан балкански народ, осим Грка, има генеалошку слику сличну Турцима. А ни Грци нису генеалошки сродни Турцима због ванбрачних веза Турака са Гркињама, него зато што су и Грци и Турци асимиловали велик број анадолских старосједилаца (вјероватно Ј2а потиче од тих старосједилаца), а осим тога, кроз историју је огроман број Грка примио ислам и асимиловао се у турски етнички корпус. А и ту има разлика, читао сам да су грчки огранци Е1б углавном подударни са албанским, а да је већина турских огранака Е1б подударна са семитским и берберским.

Да се вратимо на Албанце, интересантно је како наши деретићевци нон стоп побијају сами себе. Прво су им Албанци са Кавказа, па са Блиског Истока (опет нема никаквог генетског доказа), па их је неко довео из Африке, па их је неко довео са Сицилије.....А тек да не помињем дилетантске "лингвистичке" аргументе. Свако ко се бави лингвистиком зна да се сродност два језика мора доказати ПОДУДАРНОСТИМА (гласовним, али и парадигматским), а не пуким бирањем парова ријечи које слично звуче и имају слично значење. А већ сам рекао да не постоје "кавкаски" језици као нека генеалошка цјелина, већ само као кровни термин за немонголске, нетуркијске и неиндоевропске језике Кавказа. Питање је чак и има ли само три такве језичке породице на Кавказу или чак и више. Само је јединство картвелских језика (грузијски са рођацима) изван сваке сумње.
Албански апсолутно нема никакве везе са тим језицима. Парадигме су индоевропске, бројеви су индоевропски, успостављене су гласовне подударности са осталим индоевропским језицима. Ја не знам који још аргумент тражите да вам се да.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5387
 • I2-PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #7 послато: мај 29, 2017, 12:06:21 поподне »
Молитва "Оче наш" на Уди језику:

<a href="https://www.youtube.com/v/gJM5ZvQy48c" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/gJM5ZvQy48c</a>
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1094
 • J2a-Z38463>SK1357+ Башино Село, Цетиње
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #8 послато: мај 29, 2017, 03:58:30 поподне »
Ниџо, која је званична верзија порекла Шиптара?
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5387
 • I2-PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #9 послато: мај 29, 2017, 04:13:25 поподне »
Ниџо, која је званична верзија порекла Шиптара?

Нема ниједне званичне научне (политичку албанску теорију о Илирима, Пелазгима, Дарданцима и разним другим племенима и народима као прецима Албанаца, по принципу што више-то боље не сматрам за научну) верзије, постоје две теорије које имају највећи број аргумената а то су да потичу или од неког илирског или од неког трачког/дакомизијског племена. Међутим, и једни и други се слажу да је у питању могло да буде само мање, затвореније племе, удаљено од морске обале, чија је главна привредна активност било трансхумантно планинско сточарење и које се налазило негде на прелазу латинске и грчке области лингвистичког утицаја (Јиречекова линија), али ипак са латинске стране те линије, због огромног утицаја који је латински (дакле не румунски или било који други романски језик, што су неки овде на форуму покушали да подметну, иако они имају и утицаја румунског у свом језику) извршио на албанску лексику, али и синтаксу, морфологију итд. Детаљније о томе смо говорили на теми Албанци и Арбереши.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #10 послато: мај 29, 2017, 05:56:02 поподне »
Мислим да си пристрасан, Свевладе. Генетска анализа је показала да Албанци немају никакве везе са кавкаским народима. Код Грузина доминира Г хаплогрупа, код Јермена Р1б и Ј2а (албански Р1б је ближи јерменском него западноевропском, али је и даље временски знатно удаљен), а код Чечена и Ингуша Ј2а. Те хаплогрупе (Ј2а) код Албанаца скоро и да нема, осим можда код Тоска, који су се због православне вјере често поистовјећивали са Грцима.
Осим тога, и у лингвистици и у етнологији, термин "кавкаски" је искључиво кровног карактера и означава све оно што се не може свести под категорије "монголски", "индоевропски" и "туркијски". Грузијски језик нема никакве генетске везе са чеченским, нити чеченски и грузијски имају икакве генетске везе са черкеским.
Tо што неки народи причају тотално различитим језицима није доказ да нису генетски блиски, лингвистика и генетика се често не подударају.   Мађари и Словаци причају тотално различитим језицима, Словаци причају словенским индоевропским језииком, а мађарски спада у угро-финске језике, без обзира на то Мађари и Словаци су генетски врло блиски.
С друге стране језичка влискост не мора да значи генетску блискост.  Добар пример су Турци из Турске који причају сличним језиком као и турски народи из средње Азије, а генетски се врло разликују.   Још екстремнији пример су црнци из Сенегала који не знају ниједан други језик осим француског, а нису чак ни исте расе као Французи.
Језик и генетика су две различите ствари које некад јесу повезане, али често и нису. 
Арменоидни уплив код Албанаца не постоји случајно, зна се где је извор арменоидног под-расног типа.  Ако неко мисли да Албанци немају арменоидног уплива, онда тај не позна добро Албанце.  Хашим Тачи, Иса Мустафа и Рамуш Харадинај имају арменоиног уплива, а например певач Зеф Бека је чисти Арменоид.

Хоће ли ми неко рећи зашто оваквих физиономије нема код других балканских народа, па ни код Грка који су негде генетски најближи Албанцима

Зеф Бека изгледа као стереотипни Јермен али ипак из њега избија нешто албанско, никад у животу нисам видео Србина, Грка, Бугарина, Цинцарина, Бошњака, Хрвата и Румуна који изгледа као Зеф Бека, а код Албанаца се може наћи таквих људи.   Код Албанаца има више људи са арменоидним упливом него чистих Арменоида као што је Зеф Бека, али нађе и таквих, док их код других балканских народа нема.
Да ме неко погрешно не схвати, немам ништа против Арменоида, то је сасвим легитиман под-расни типа као и сваки други, али не могу да се правим ћорав и не приметим присуство тог типа који је типичан за Анадолију и Кавказ код Албанаца.
« Последња измена: мај 29, 2017, 05:59:29 поподне Свевлад »

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1553
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #11 послато: мај 29, 2017, 06:00:59 поподне »
Tо што неки народи причају тотално различитим језицима није доказ да нису генетски блиски, лингвистика и генетика се често не подударају.   Мађари и Словаци причају тотално различитим језицима, Словаци причају словенским индоевропским језииком, а мађарски спада у угро-финске језике, без обзира на то Мађари и Словаци су генетски врло блиски.
С друге стране језичка влискост не мора да значи генетску блискост.  Добар пример су Турци из Турске који причају сличним језиком као и турски народи из средње Азије, а генетски се врло разликују.   Још екстремнији пример су црнци из Сенегала који не знају ниједан други језик осим француског, а нису чак ни исте расе као Французи.
Језик и генетика су две различите ствари које некад јесу повезане, али често и нису. 
Арменоидни уплив код Албанаца не постоји случајно, зна се где је извор арменоидног под-расног типа.  Ако неко мисли да Албанци немају арменоидног уплива, онда тај не позна добро Албанце.  Хашим Тачи, Иса Мустафа и Рамуш Харадинај имају арменоиног уплива, а например певач Зеф Бека је чисти Арменоид.

Хоће ли ми неко рећи зашто оваквих физиономије нема код других балканских народа, па ни код Грка који су негде генетски најближи Албанцима

Зеф Бека изгледа као стереотипни Јермен али ипак из њега избија нешто албанско, никад у животу нисам видео Србина, Грка, Бугарина, Цинцарина, Бошњака, Хрвата и Румуна који изгледа као Зеф Бека, а код Албанаца се може наћи таквих људи.   Код Албанаца има више људи са арменоидним упливом него чистих Арменоида као што је Зеф Бека, али нађе и таквих, док их код других балканских народа нема.
Да ме неко погрешно не схвати, немам ништа против Арменоида, то је сасвим легитиман под-расни типа као и сваки други, али не могу да се правим ћорав и не приметим присуство тог типа који је типичан за Анадолију и Кавказ код Албанаца.

Не може се о једном народу судити према физиономији једне особе.
Да је тако, шта ли би свет мислио о Србима гледајући слику овог човека?
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #12 послато: мај 29, 2017, 06:04:58 поподне »
Не може се о једном народу судити према физиономији једне особе.
Да је тако, шта ли би свет мислио о Србима гледајући слику овог човека?

Тај је 100% Ром, а то што се изјашњава као Србин какве везе има.  Он је из источне Србије, може бити и Влах, опште је познато да су већина Срба из источне Србије заправо посрбљени Власи.  Можда је и Бањаш или Каравлах, а то с0у влашки Роми.
Љуба Аличић се изјашњава као Србин, а цела Србија и зна и види да је чисти Ром.

Зеф Бека ме подсети на Шака Полуменру, није је чудно зато што су Санџаклије пуно ближе Албанцима него Србима или Бошњацима.
« Последња измена: мај 29, 2017, 06:06:36 поподне Свевлад »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9722
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #13 послато: мај 29, 2017, 06:06:02 поподне »
Свевладе, хоћеш ли да се зауставиш једном?:)

Погледах сад слике овог Зефа, човек је Динарац. Погледај нос, потиљак, чело, залиске...Све и да је Арменоид, а није, ти би на основу тога исконструисао читаве миграције, без икакве генетске потврде?


Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #14 послато: мај 29, 2017, 06:07:53 поподне »
Свевладе, хоћеш ли да се зауставиш једном?:)

Погледах сад слике овог Зефа, човек је Динарац. Погледај нос, потиљак, чело, залиске...Све и да је Арменоид, а није, ти би на основу тога исконструисао читаве миграције, без икакве генетске потврде?
Тај нос није динарски него Арменоидан.   Динарци немају угаљ црну косу/очи и тамну кожу.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9722
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #15 послато: мај 29, 2017, 06:10:09 поподне »
Тај нос није динарски него Арменоидан.   Динарци немају угаљ црну косу/очи и тзамну кожу.

Не знаш шта причаш, друже. :) Није то арменоидни нос, већ баш динарски. Да, динарци имају тамну косу, па кад је још овако "науље" изгледа зифт црна. Кожа му није тамна, већ нормалне пигментације. 

Баш си у проблему :)

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #16 послато: мај 29, 2017, 06:15:12 поподне »
Не знаш шта причаш, друже. :) Није то арменоидни нос, већ баш динарски. Да, динарци имају тамну косу, па кад је још овако "науље" изгледа зифт црна. Кожа му није тамна, већ нормалне пигментације. 

Баш си у проблему :)
Динарци имају смеђу или тамно смеђу косу. 
Ако је Зеф Бека Динарац, онда код Срба динарски под-расни тип уопште не постоји, јер Србе који изгледају као он још нисам видео.

Ти очигледно мешаш Динарце, Динаро-Медитеранце и Арменоиде.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9722
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #17 послато: мај 29, 2017, 06:18:38 поподне »
Динарци имају смеђу или тамно смеђу косу. 
Ако је Зеф Бека Динарац, онда код Срба динарски под-расни тип уопште не постоји, јер Србе који изгледају као он још нисам видео.

Тај "арменоидни" изглед му дају спојене обрве, које се срећу на том потезу ЦГ/Албанија. И Кун је мислим писао о томе.

Не вреди, и овај пут си у праву и успео си да докажеш да су Албанци заправо са Кавказа. Још један нокаут у првој рунди. Остајем да пратим форум, али "грогиран".

Ван мреже Одисеј

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 716
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #18 послато: мај 29, 2017, 06:23:48 поподне »
Свевладе, објаснили смо ти да је у питању ендогамна заједница гдје малтене свака два припадника имају заједничког претка унутар 10-15 претходних генерација. Два Албанца, поготово ако су Геге, Косовари и муслимани, много су међусобно генетски ближа него два Србина или два Грка. Зато ти и кажемо да су они вјероватно поријеклом номади или полуномади, јер само њихов начин живота може објаснити чињеницу да се знатно разликују од својих сусједа, осим од Грка (а и с њима су постали сродни само захваљујући томе што су и једни и други асимиловали огроман број припадника Е1б популације). До краја 14. вијека на Балкану није било директне османске владавине, Албанци су били хришћани, можда је мало више међу њима било православаца него католика......Дакле, није постојала вјерска препрека за мијешане бракове, а и Албанци се не исламизирају у великим масама одмах по доласку Османлија, него много касније. Значи да узрок тога треба тражити у њиховој култури и начину живота, а номадство се ту само намеће као најлогичнији одговор.

Моја примједба у вези језика нема везе с генетиком, него си ти прије тврдио да је албански језик "кавкаски", а ја ти објаснио да је у лингвистици термин "кавкаски" кровног карактера и да се њиме означавају све неиндоевропске, немонголске и нетуркијске језичке породице. Нити постоји "кавкаска породица језика", нити би албански био њен члан чак и кад би постојала. Даље, Албанци генеалошки немају везе ни са једним народом Кавказа. Код Грузијаца доминира Г хаплогрупа, код осталих углавном Ј2а, а и Ј1 је знатно заступљена. Р1б је заступљена у већем проценту само код Јермена, али јерменски и албански Р1б хронолошки су прилично удаљени, а осим тога, Р1б укупно код Албанаца не досеже ни 20%, осим на Косову. Већина Албанаца припада Е1б хаплогрупи, коју су тек касније покупили на Балкану.


Ван мреже Лепеничанин

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 887
 • R1b
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #19 послато: мај 29, 2017, 06:45:44 поподне »
Цитат
опште је познато да су већина Срба из источне Србије заправо посрбљени Власи.

Седи, један!

Менаџер са слике стопостотни је Србин, из (Горње) Беле Реке код Зајечара. Док он није почео да се бави естрадом нико његов није ни прошо поред черге.

Ако те интересује порекло Срба, за почетак прочитај доступну литературу. (Маринко Станојевић "Црна Река" итд.)

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #20 послато: мај 29, 2017, 06:51:33 поподне »
Свевладе, објаснили смо ти да је у питању ендогамна заједница гдје малтене свака два припадника имају заједничког претка унутар 10-15 претходних генерација. Два Албанца, поготово ако су Геге, Косовари и муслимани, много су међусобно генетски ближа него два Србина или два Грка. Зато ти и кажемо да су они вјероватно поријеклом номади или полуномади, јер само њихов начин живота може објаснити чињеницу да се знатно разликују од својих сусједа, осим од Грка (а и с њима су постали сродни само захваљујући томе што су и једни и други асимиловали огроман број припадника Е1б популације). До краја 14. вијека на Балкану није било директне османске владавине, Албанци су били хришћани, можда је мало више међу њима било православаца него католика......Дакле, није постојала вјерска препрека за мијешане бракове, а и Албанци се не исламизирају у великим масама одмах по доласку Османлија, него много касније. Значи да узрок тога треба тражити у њиховој култури и начину живота, а номадство се ту само намеће као најлогичнији одговор.

Моја примједба у вези језика нема везе с генетиком, него си ти прије тврдио да је албански језик "кавкаски", а ја ти објаснио да је у лингвистици термин "кавкаски" кровног карактера и да се њиме означавају све неиндоевропске, немонголске и нетуркијске језичке породице. Нити постоји "кавкаска породица језика", нити би албански био њен члан чак и кад би постојала. Даље, Албанци генеалошки немају везе ни са једним народом Кавказа. Код Грузијаца доминира Г хаплогрупа, код осталих углавном Ј2а, а и Ј1 је знатно заступљена. Р1б је заступљена у већем проценту само код Јермена, али јерменски и албански Р1б хронолошки су прилично удаљени, а осим тога, Р1б укупно код Албанаца не досеже ни 20%, осим на Косову. Већина Албанаца припада Е1б хаплогрупи, коју су тек касније покупили на Балкану.
Ја то управо и говорим цело време, да су Албанци добили E-V13 асдимилацијом неког другог народа на Балкану, а да су прото-албанске хаплогрупе R1b-BY611 и J2b2.   За R1b-BY611 је то врло очигледно, јер да она потиче из палео-балканског супстрата било би је доста и код Цинцара, а Цинцари је скоро немају, осим оних из Андон Поција који генетски врло одударају од осталих Цинцара и нису репрезент за цинцарску популацију.

R1b-BY611 није могла бити присутна на Балкану у античко време, а дошла је на Балкан у средњем веку, највероватније са прото-Албанцима.  Одакле су дошли ти прото-Албанци о томе можемо расправљати.

Препоручујем свима да читају Каплана Буровића!
« Последња измена: мај 29, 2017, 06:53:43 поподне Свевлад »

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #21 послато: мај 29, 2017, 06:56:22 поподне »
Седи, један!

Менаџер са слике стопостотни је Србин, из (Горње) Беле Реке код Зајечара. Док он није почео да се бави естрадом нико његов није ни прошо поред черге.

Ако те интересује порекло Срба, за почетак прочитај доступну литературу. (Маринко Станојевић "Црна Река" итд.)
Извини пријатељу, али тај човек више личи на Рома него на Србина.   Ако и јесте "чисти" Србин, свакако има врло атипичан изглед за просечног Србина.   Било би добро да уради ДНК тест, можда су бабе и прабабе шарале са стране.

Ван мреже Лепеничанин

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 887
 • R1b
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #22 послато: мај 29, 2017, 07:13:07 поподне »
Цитат
Ако и јесте "чисти" Србин, свакако има врло атипичан изглед за просечног Србина.

Тако је, али треба знати да су Срби врло хетерогени, и по хаплогрупама и по фенотипу (спољашњем изгледу). Има јако много Срба са "црномањастом" комплексијом.

У ратовима од 1912-1918. године из Г. Беле Реке погинуло је или умрло 89 ратника. Ако си добронамеран, узми то у обзир пре него што олако напишеш да је неко шарао итд. Ти су људи на делу показали ко су и шта су, без обзира које су хаплогрупе.

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #23 послато: мај 29, 2017, 07:23:44 поподне »
Како је дошла у средњем веку ако је само неалбанским припадницима исте (Монтенегрин, Бугарин и Румун ) TMRCA 850 година?! А са Албанским је TMRCA (мислим да нико од Албанаца није радио BigY) сигурно преко 1500 година.
Дакле, просветли нас и образложи нам овај Вучедолски R1b-Z2103 био на Балкану 1400 год п.н.е?
Албанска R1b-BY611 најбижа јерменским, осетинским и башкирским R1b-BY611, баш интересантно!  ;D

На једном другом форуму на ком ја никад нисам члан нити ћу икад бити (зато што је тај форум сувише неозбиљан), ти си назвао R1b-BY611 прото-шиптарском хаплогрупом, не прото-алобанском него прото-шиптарском, што је сасвим у реду, зато што Албанци себе не зову Албанцима него Шиптарима и не видим разлог зашто их и ми не би звали онако како сами себе зову. 
Иако нисам члан тог форума, с времена на време пропратрим шта се све тамо пише.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5387
 • I2-PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #24 послато: мај 29, 2017, 07:26:15 поподне »
Албанска R1b-BY611 најбижа јерменским, осетинским и башкирским R1b-BY611, баш интересантно!  ;D

На једном другом форуму на ком ја никад нисам члан нити ћу икад бити (зато што је тај форум сувише неозбиљан), ти си назвао R1b-BY611 прото-шиптарском хаплогрупом, не прото-алобанском него прото-шиптарском, што је сасвим у реду, зато што Албанци себе не зову Албанцима него Шиптарима и не видим разлог зашто их и ми не би звали онако како сами себе зову. 
Иако нисам члан тог форума, с времена на време пропратрим шта се све тамо пише.

Морам рећи да, иако сам једно вријеме заступао тезу о доласку Албанаца са Прото Бугарима, након свих новијих СНП података и Биг Ипсилон анализа то дјелује као мање вјероватно. На ту везу су ме раније навела два 11-11 резултата у Русији и Чувашији. За чувашки резулатат се касније испоставило да није извјесно да је уопште BY611, a руски 11-11 изгледа потиче од Бугарина или Албанца који је мигрирао пут Русије.

Два су кључна генетска аргумента у прилог нешто већој старости Албанаца на Балкану,а то су:
- постојање западномедитеранске неалбанске гране BY611 најближе  албанској 11-11 подгрупи
- велика разноврсност гране CTS9219 из које је проистекла BY611, као и саме BY611 управо на подручју данашње Бугарске, што најчешће значи и нешто већу старост гране на том подручју

Ако ове двије чињенице укрстимо са неким лингвистичким теоријама, које је износио Никола Вук, мислим да постоје велике шансе да су Албанци проистекли из неког прототрачког племена, које је дужи период било изоловано.

Даља веза BY611 преко CTS9219 са степским и кавкаским простором свакако постоји, треба објаснити и присуство CTS9219 међу Осетинима. Али је та веза старија и можда би се могла повезати и са неким сеобама прототрачких племена из тог правца.

А сад, Свевладе, седи 1, као врата.  ;)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1419
 • G2a-BY195513
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #25 послато: мај 29, 2017, 07:27:53 поподне »
Албанска R1b-BY611 најбижа јерменским, осетинским и башкирским R1b-BY611, баш интересантно!  ;D

На једном другом форуму на ком ја никад нисам био нити ћу икад бити (зато што је тај форум сувише неозбиљан), ти си назвао R1b-BY611 прото-шиптарском хаплогрупом, не прото-алобанском него прото-шиптарском, што је сасвим у реду, зато што Албанци себе не зову Албанцима него Шиптарима и не видим разлог зашто их и ми не би звали онако како сами себе зову. 
Иако нисам члан тог форума, с времена на време пропратрим шта се све тамо пише.
Видиш, ово је много озбиљније разговаралиште (рекао бих можда и најозбиљнији српски форум икада) а такође има и припадника Шиптарског односно Албанског народа који су овом форуму у својим порукама допринели много више него неки ''велики Срби'', па из чистог поштовања према њима овде покушавам да што толерантније и озбиљније пишем, са што мање ''острашћености'' коју сам временом изгубио, што сам више улазио у ову тематику.
Дакле, образложи ми ових 850 год TMRCA међу неалбанским балканским R1b-Z2103>BY611 и вучедолски  R1b-Z2103.
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #26 послато: мај 29, 2017, 07:31:11 поподне »
Малко те покопава оно што је писао Синиша пре неких месец-два о налазима BY611 из Каталоније и још неких западномедитеранских области, њена разгранатост и старост на Балкану (поготово истоку Балкана), тако да то што си написао за њихов скорашњи долазак можеш да окачиш мачку о реп.  ;)
Зашто нико од љубитеља тог цивилизованог, мирног, културног, и народа који не тргује дрогом и људским органима и не прави Велику Албанију, неће да ми одговори на следеће питање: АКО ЈЕ R1b-BY611 БИЛА ПРИСУТНА НА БАЛКАНУ У АНТИЧКО ВРЕМЕ, ЗАШТО ЈЕ ОНДА НЕМА КОД ЦИНЦАРА???????     

ЦИНЦАРИ СУ ПЕЛЕО-БАЛКАНСКОГ ПОРЕКЛА И ДА ЈЕ R1b-BY611 СТВАРНО БИЛА ПРИСУТНА НА БАЛКАНУ У АНТИЦИ, КОД ЦИНЦАРА БИ БИЛА ВРЛО ЗАСТУПЉЕНА, А ТО НИЈЕ СЛУЧАЈ!!!

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5387
 • I2-PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #27 послато: мај 29, 2017, 07:35:06 поподне »
Зашто нико од љубитеља тог цивилизованог, мирног, културног, и народа који не тргује дрогом и људским органима и не прави Велику Албанију, неће да ми одговори на следеће питање: АКО ЈЕ R1b-BY611 БИЛА ПРИСУТНА НА БАЛКАНУ У АНТИЧКО ВРЕМЕ, ЗАШТО ЈЕ ОНДА НЕМА КОД ЦИНЦАРА???????     

ЦИНЦАРИ СУ ПЕЛЕО-БАЛКАНСКОГ ПОРЕКЛА И ДА ЈЕ R1b-BY611 СТВАРНО БИЛА ПРИСУТНА НА БАЛКАНУ У АНТИЦИ, КОД ЦИНЦАРА БИ БИЛА ВРЛО ЗАСТУПЉЕНА, А ТО НИЈЕ СЛУЧАЈ!!!


Овим одговором си показао колико те дрма комплекс ниже вредности. Озбиљно, поједи Сникерс, смири се мало.  ;)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Одисеј

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 716
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #28 послато: мај 29, 2017, 07:51:51 поподне »
Одустајем, људи. Нема шансе да ћу се више на ову тему враћати као дискутант. Иначе, идем на одмор једно 2-3 мјесеца, кад се вратим, опет настављамо са дискусијама. Убише ме више ове озбиљне теме на интернету, правим паузу и вјероватно нећу до септембра ни читати форум. Љето и озбиљне теме не иду заједно. У септембру опет настављамо :)

ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΦΙΛΟΙ! :)

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #29 послато: мај 29, 2017, 07:54:55 поподне »
Видиш, ово је много озбиљније разговаралиште (рекао бих можда и најозбиљнији српски форум икада) а такође има и припадника Шиптарског односно Албанског народа који су овом форуму у својим порукама допринели много више него неки ''велики Срби'', па из чистог поштовања према њима овде покушавам да што толерантније и озбиљније пишем, са што мање ''острашћености'' коју сам временом изгубио, што сам више улазио у ову тематику.
Дакле, образложи ми ових 850 год TMRCA међу неалбанским балканским R1b-Z2103>BY611 и вучедолски  R1b-Z2103.
Ево шта Синиша Јерковић каже о R1b-BY611:

1. Y10789 или BY611 која је стара 3300 година и унутар које се налази још млађа грана Y18958 коју већ можемо назвати протоалбанском јер јој је старост 2400 година.  То је заправо 11-11 и уписан Италијан са Сицилије који јој припада је заправо Арбереш са Сицилије (већ спомињани Ciulla), а други је Шпанац из приобално града Аликантеа који и сам може бити арберашког поријекла јер је за своје поријекло написао: Josep Seguer About 1799 Benidorm, Spain They were sailors, so they can be originary from any other coast city.  Позитиван на Y18958 је још један Бугарин.

2. Y5587 која је стара 4600 година.  Дијели се на даље двије основне гране, од којих је Y5586 стара 4200 година и то је осетинска грана која је сем код Осетина нађена и код Бугара и код једног Шпанца из континенталне Шпаније.  Овај Шпанац може изгледати као куриорзитет уколико се не зна да су Алани имали своје краљевство у Шпанији.  Друга грана V2986 је млађа, стара тек 1500 година и присутна је код једног Пољака , Румуна из Молдавије и Руса из курске области.

Укратко, ове двије гране раздвојене прије 4600 година могле би представљати: прва - основ протоалбанске популације, а друга основ протоаланске популације.
Како год обрнули и окренули албанској R1b је најближа ова осетинска R1b.

Иако не волим поједностављене карте, у прилогу постављам карту кретања Алана у Европи.


Извор www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1854.0
   

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1419
 • G2a-BY195513
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #30 послато: мај 29, 2017, 07:59:41 поподне »
Велика је разлика у томе шта је неко писао и мислио а шта сада пише и мисли.
Као што је НиколаВук поставио цитат у неколико постова изнад.
Цитат: Синиша Јерковић
Морам рећи да, иако сам једно вријеме заступао тезу о доласку Албанаца са Прото Бугарима, након свих новијих СНП података и Биг Ипсилон анализа то дјелује као мање вјероватно. На ту везу су ме раније навела два 11-11 резултата у Русији и Чувашији. За чувашки резулатат се касније испоставило да није извјесно да је уопште BY611, a руски 11-11 изгледа потиче од Бугарина или Албанца који је мигрирао пут Русије.

Два су кључна генетска аргумента у прилог нешто већој старости Албанаца на Балкану,а то су:
- постојање западномедитеранске неалбанске гране BY611 најближе  албанској 11-11 подгрупи
- велика разноврсност гране CTS9219 из које је проистекла BY611, као и саме BY611 управо на подручју данашње Бугарске, што најчешће значи и нешто већу старост гране на том подручју

Ако ове двије чињенице укрстимо са неким лингвистичким теоријама, које је износио Никола Вук, мислим да постоје велике шансе да су Албанци проистекли из неког прототрачког племена, које је дужи период било изоловано.

Даља веза BY611 преко CTS9219 са степским и кавкаским простором свакако постоји, треба објаснити и присуство CTS9219 међу Осетинима. Али је та веза старија и можда би се могла повезати и са неким сеобама прототрачких племена из тог правца.
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #31 послато: мај 29, 2017, 08:08:09 поподне »
Овим одговором си показао колико те дрма комплекс ниже вредности. Озбиљно, поједи Сникерс, смири се мало.  ;)
Мој народ је пуно више допринео развоју светске цивилизације него лажни Иљири.
Зашто би ја имао комплекс од народа који је до пре неку деценију био већински неписмен.
Ја имам Теслу, Пупина, Миланковића, Михаила Петровића-Аласа, Милеву Марић, Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Саву Владиславића Рагузинског, Светог Саву, Немањиће итд. а они имаји Скендербега чији се отац звао Јован, мајка Војислава, а брат Репош који је био монах на Хиланрару и тамо је сахрањен.
Скендербег је мој а не њихов, само је ватиканско-бечка пропаганда у 19-ом веку отела Скендербега од нас и дала га њима.
Ми и они смо два различита света по доприносу светској култури, науци и цивилизацији, по генетици, по менталитету, по обичајима, по језику, по животним навикама и по још много других ствари и бићемо различити светови док краја света и века.Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1553
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #32 послато: мај 29, 2017, 08:14:51 поподне »
Мој народ је пуно више допринео развоју светске цивилизације него лажни Иљири.
Зашто би ја имао комплекс од народа који је до пре неку деценију био већински неписмен.
Ја имам Теслу, Пупина, Миланковића, Михаила Петровића-Аласа, Милеву Марић, Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Саву Владиславића Рагузинског, Светог Саву, Немањиће итд. а они имаји Скендербега чији се отац звао Јован, мајка Војислава, а брат Репош који је био монах на Хиланрару и тамо је сахрањен.
Скендербег је мој а не њихов, само је ватиканско-бечка пропаганда у 19-ом веку отела Скендербега од нас и дала га њима.
Ми и они смо два различита света по доприносу светској култури, науци и цивилизацији, по генетици, по менталитету, по обичајима, по језику, по животним навикама и по још много других ствари и бићемо различити светови док краја света и века.

И то нема никакве везе с пореклом тог народа.
Мислим да нећеш успети да постанеш објективан док то не схватиш.

Јесу ли највеће европске мафијашке организација данас албанске? Јесу.
Да ли нам Косовски Албанци незаконито отимају Космет? Да.
Да ли су њихове терористичке организације убијале цивиле? Јесу.
Да ли нам данас отимају наше манастире и светиње? Да.
Има ли то икакве везе с пореклом тог народа? Не, никакве.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9722
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #33 послато: мај 29, 2017, 08:18:59 поподне »
Зашто нико од љубитеља тог цивилизованог, мирног, културног, и народа који не тргује дрогом и људским органима и не прави Велику Албанију, неће да ми одговори на следеће питање: АКО ЈЕ R1b-BY611 БИЛА ПРИСУТНА НА БАЛКАНУ У АНТИЧКО ВРЕМЕ, ЗАШТО ЈЕ ОНДА НЕМА КОД ЦИНЦАРА???????     

ЦИНЦАРИ СУ ПЕЛЕО-БАЛКАНСКОГ ПОРЕКЛА И ДА ЈЕ R1b-BY611 СТВАРНО БИЛА ПРИСУТНА НА БАЛКАНУ У АНТИЦИ, КОД ЦИНЦАРА БИ БИЛА ВРЛО ЗАСТУПЉЕНА, А ТО НИЈЕ СЛУЧАЈ!!!


Доведи се у ред, стварно, немаш 6 година. :) Ако из ових порива покушаваш да докажеш да су са Кавказа, приступ ти је погрешан. Нпр. више су нам зла Хрвати починили, па то не значи да њихова I2a/R1a нема везе са нашом, или да је дошла негде из Етиопије. Нити је решење да качимо неке слике ружњикавих суседа, како би доказали неку своју теорију.

Ово са Цинцарима јесте занимљиво, али мислим да је има и тамо, додуше не пуно. Има је зато код Грка, дакле на југу Балкана свакако. Генерално J2b2 и BY611 као да свој "бум" доживљавају међу Албанцима. Ако су они били још затворена заједница (а чини се да јесу), ето одговора.


Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #34 послато: мај 29, 2017, 08:25:41 поподне »
Доведи се у ред, стварно, немаш 6 година. :) Ако из ових порива покушаваш да докажеш да су са Кавказа, приступ ти је погрешан. Нпр. више су нам зла Хрвати починили, па то не значи да њихова I2a/R1a нема везе са нашом, или да је дошла негде из Етиопије. Нити је решење да качимо неке слике ружњикавих суседа, како би доказали неку своју теорију.

Ово са Цинцарима јесте занимљиво, али мислим да је има и тамо, додуше не пуно. Има је зато код Грка, дакле на југу Балкана свакако. Генерално J2b2 и BY611 као да свој "бум" доживљавају међу Албанцима. Ако су они били још затворена заједница (а чини се да јесу), ето одговора.
Oво прво што сам написао није аргемент него само прилог успут, пошто ми се чини да овде има пуно љубитеља Арнаута.

Ово друго за Цинцаре је нешто што дебело доводи у сумљу да је R1b-BY611 потекла из палео-балканског супстрата.   Цинацари су синоним са пелео-балканску популацију, нису чак ни Грци зато што код Грка има солидно словенског уплива, а има и доста анадолског уплива који је дошао преко Грка из Турске који су дошли 1924. године у размени становништва између Грчке и Турске. 

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9722
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #35 послато: мај 29, 2017, 08:34:47 поподне »
Oво прво што сам написао није аргемент него само прилог успут, пошто ми се чини да овде има пуно љубитеља Арнаута.

Ово друго за Цинцаре је нешто што дебело доводи у сумљу да је R1b-BY611 потекла из палео-балканског супстрата.   Цинацари су синоним са пелео-балканску популацију, нису чак ни Грци зато што код Грка има солидно словенског уплива, а има и доста анадолског уплива који је дошао преко Грка из Турске који су дошли 1924. године у размени становништва између Грчке и Турске.

Као што генерално неопрезно иступаш, тако и сад закључујеш да има љубитеља Албанаца. Мене нервирају и ови наши Срби, а камоли Албанце да волим. :)

Ни Цинцари нису народ у правом смислу те речи, па их не треба посматрати као компактну целину. Реч је о романизованим староседеоцима Балкана, који су могли имати и различиту генетску слику, у зависности од области у којој се налазе. Тако ови с југа Албаније имају значајан уплив BY611. С обзиром да су и једни и други затворени, питање како је дошло до овог уплива.

Негде сам читао да се они нису радо мешали, негде пак да је било таквих случајева.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5387
 • I2-PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #36 послато: мај 29, 2017, 11:05:17 поподне »
Oво прво што сам написао није аргемент него само прилог успут, пошто ми се чини да овде има пуно љубитеља Арнаута.

Овај "љубитељ Арнаута" је до сада 4 пута путовао на наше Косово и Метохију, не само до моста у Митровици већ јужно од Ибра, видео из прве руке у каквим условима живе његови сународници, посетио непролазне светиње на нашој светој земљи, осетио на својој кожи погледе и гестове пуне мржње Албанаца, однео хуманитарну помоћ за Србе из Ораховца и Велике Хоче, био са тим људима и ако ништа барем им дао моралну подршку, која поред новца и потрепштина тим људима доста значи, да знају да нису заборављени и да и даље има људи који неће олако рећи како је "Косово изгубљено и није наше". Ето толико о овом "љубитељу Арнаута", признајем да не могу да се мерим са великим интернет ратником који неустрашиво србује из Београда, никад притом не крочивши вероватно ни на север где су већина Срби, а камоли јужније...

То наравно нема никакве везе са научним и историјским истинама о којима се овде говори, а које велики Срби-букачи из фотеље у Београду тако здушно нападају мислећи да је то "патриотски"...
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Sharelock

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 412
 • I2a1b PH908 narod Ozrihne i njegove braće
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #37 послато: мај 30, 2017, 12:18:44 пре подне »
Бугарски историчар Руси Стојков је отишао и даље у тумачењу етникома Албанци, те он сматра да су у питању најамници из Шкотске, која се у неким изворима назива Албанијом. 

„Албанци-Алабанија“ су називи којима су припадници других народа означавали припаднике народа Shqipë – Shqiptare – Shqipëria, како, иначе, они себе називају.
 
Реч „алба“ одавнина се користила за означавање „белог“: „Бела река“ Alba, Elba, Laba; затим Елба, острво код Корзике (можда назив по белим кречњачким стенама), затим „Alba is the Scottish Gaelic name for Scotland“ ( https://en.wikipedia.org/wiki/Alba), назив вероватно по земљи прекривеној снегом итд.

Shqipi су називани Албанцима због светлог/бледог/белог тена. Дакле, лингвистички није примарно истраживати порекло назива Албанци, већ порекло имена Shqipë – Shqiptare – Shqipëria.
Пријатељ мог непријатеља, мој је пријатељ!

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4297
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #38 послато: мај 30, 2017, 12:41:09 пре подне »
„Албанци-Алабанија“ су називи којима су припадници других народа означавали припаднике народа Shqipë – Shqiptare – Shqipëria, како, иначе, они себе називају.
 
Реч „алба“ одавнина се користила за означавање „белог“: „Бела река“ Alba, Elba, Laba; затим Елба, острво код Корзике (можда назив по белим кречњачким стенама), затим „Alba is the Scottish Gaelic name for Scotland“ ( https://en.wikipedia.org/wiki/Alba), назив вероватно по земљи прекривеној снегом итд.

Shqipi су називани Албанцима због светлог/бледог/белог тена. Дакле, лингвистички није примарно истраживати порекло назива Албанци, већ порекло имена Shqipë – Shqiptare – Shqipëria.

 Shqipë – Shqiptare – Shqipëria је кованица новијег датума, односно из периода под османском влашћу. То се може и видети код арбанашке "дијаспоре", која је током касног средњег века напустила матицу, а код којих је термин  Shqipë – Shqiptare непознат... Сам тај термин се може довести у вези са речју shqipoj-говорити јасно...

Ван мреже Свевлад

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1737
 • Аутошовинизам је тешка болест!
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #39 послато: мај 30, 2017, 01:39:44 пре подне »
Овај "љубитељ Арнаута" је до сада 4 пута путовао на наше Косово и Метохију, не само до моста у Митровици већ јужно од Ибра, видео из прве руке у каквим условима живе његови сународници, посетио непролазне светиње на нашој светој земљи, осетио на својој кожи погледе и гестове пуне мржње Албанаца, однео хуманитарну помоћ за Србе из Ораховца и Велике Хоче, био са тим људима и ако ништа барем им дао моралну подршку, која поред новца и потрепштина тим људима доста значи, да знају да нису заборављени и да и даље има људи који неће олако рећи како је "Косово изгубљено и није наше". Ето толико о овом "љубитељу Арнаута", признајем да не могу да се мерим са великим интернет ратником који неустрашиво србује из Београда, никад притом не крочивши вероватно ни на север где су већина Срби, а камоли јужније...

То наравно нема никакве везе са научним и историјским истинама о којима се овде говори, а које велики Срби-букачи из фотеље у Београду тако здушно нападају мислећи да је то "патриотски"...
Ја тебе нити било чије име нисам споменуо у контексту да си љубитељ Арнаута, ако си се препознао шта ја ту могу.
Био сам у Митровици, а у енклавама нажалост нисам, али надам се да једног дана хоћу.
Врло добро знам како живи наш народ на Косову, имам и неколико пријатеља и комшија који су избегли са Косова 1999. године и који су ми причали шта су им све Арнаути радили не само крајем деведесетих, него и раније за време СФРЈ.   Отац  једног мог пријатеља је добио нож у стомак од Арнаута шездесетих година кад је био средњошколац, једва је остао жив и после тога је његов отац распродао све што је имао на Косову и преселили су се у Београд.  Таквих случајева са све набијањем на флаше је било на хиљаде још за време СФРЈ, пуно пре Милошевића, а Арнаути су још у време СФРЈ викали "Косово репубљик", што је праћено насиљем према Србима и другим не-Албанцима.

Таквом понашању Арнаута су доста допринели неки нама ненаклоњени центри моћи који су Арнауте прогласили за Иљире.  Арнаути сматрају да смо ми словенски дошљаци, а да су они потомци Иљира, те да имају право на цео Балкан, а наше територије су им прве на мети.  На Косову нема ништа албанско, скоро све што има тамо је српско, чак има и више турских културо-историјских и верских објеката него албанских.
То што Арнаути мушкој деци дају имена као што су Иљир, Батон, Аргон итд. а женској Теута, неће променити чињеницу да они са Илирима немају никакве везе.   То што се свака друга пумпа или продавница на Косову зове "Илирија" или "Дарданија" такође не може промемити чињеницу да између задњег помена Илира и првог помена Арнаута на Балкану постоји рупа од неких 900 година. 


« Последња измена: мај 30, 2017, 01:41:18 пре подне Свевлад »

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5387
 • I2-PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #40 послато: мај 30, 2017, 04:07:15 поподне »
Shqipë – Shqiptare – Shqipëria је кованица новијег датума, односно из периода под османском влашћу. То се може и видети код арбанашке "дијаспоре", која је током касног средњег века напустила матицу, а код којих је термин  Shqipë – Shqiptare непознат... Сам тај термин се може довести у вези са речју shqipoj-говорити јасно...

Тако је, назив shqip за језик и Shqiptar за човека који говори shqip потичу најраније из 15. века. Као што рече Милош, код Арбереша се тај назив не појављује, они и даље користе стари назив - Arbëresh. Глагол shqipoj у гегијском или shqiptoj у књижевном албанском језику значи "jасно, разумно говорити" и потекао је од латинског глагола excipere. Иначе ова кованица је семантички врло слична називу Словени, која би имала исто значење - људи који међусобно јасно говоре и разумеју се, за разлику од Немаца који су неми, тј. не разумеју словенски говор. Данас Албанци сами себе зову "синовима орла" јер наводно назив за њихов језик и народ потиче од речи shqiponjë, орао. Међутим, руски албанолог Владимир Орел је доказао да је ова реч за орла почела да се користи тек од 19. века и да је највероватније "искована" у бечкој кухињи (знам како ово звучи деретићевски и отрцано, али заиста је тако). Пре интервенције Талочија и другара (Талочи је познат по томе што је "ископао" из архива Скендербегову заставу и прогласио је заставом коју су Албанци баштинили непрекидно од 15. века, што једноставно није тачно), Албанци су користили две речи за орла и за белоглавог супа, shkabë и gabonjë. Рекомбинацијом ове две речи је добијено shqiponjë које је било блискије етничком називу који су Албанци тада користили за себе, и тако они под утицајем аустроугарских научних, дипломатских и шпијунских кругова посташе "синови орла".  ;)

https://en.wikipedia.org/wiki/Lajos_Thall%C3%B3czy
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7867
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #41 послато: мај 31, 2017, 01:28:52 поподне »
Замолио бих господу учеснике дискусије да о пореклу Албанаца/Арбереша расправу наставе на за то предвиђеној теми.

А овде оставимо простора да се развије дискусија о Кавкаским Албанцима.

Ван мреже Rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 865
Одг: Кавкаски Албанци - разрешавање недоумица
« Одговор #42 послато: јун 01, 2017, 09:32:19 поподне »
мислим да треба отворити тему о Косовским Албанцима да би то занимало форумаше. Ове приче о пореклу са Кавказа су крајне нетачне. Да не улазимо у то ко је био пре на Балкану али Албанци су живели поред Словена много раније но што су дошли Турци.