ДНК порекло > Историја и генетика

Матаруге - историјска и генетска позадина племена

(1/5) > >>

Небојша:
Колико видим, не постоји тема о Матаругама. Уколико ипак негде на форуму постоји, нека се ова порука пребаци тамо.

О Матаругама би могли дуго да причамо, али овде бих изнео сам основне податке. Временом можемо употпунити причу са још неким днк резултатима.

У Дубровачким документима Матаруге се први пут помињу 1318. године. Постоји претпоставка да је име племена настало од личног имена родоначелника - Матаруг.

Тренутно у днк пројекту имамо једну породицу која би се евентуално даље могла повезати са овим старим племеном. У питању су Братићи из Херцеговине, хаплогрупа E1b. Братићи су иначе огранак Парежана из источне Херцеговине.

Тренутно нема више сличних хаплотипова у табели днк пројекта, па се поставља питање бројности Матаруга.

Након најновије информације, да поједини N1a на западу носе и презиме Кличковић/Кричковић, можда не би било лоше размотрити и ову опцију (N1a - Матаруге). Мислим да је Ђорђо раније помињао нешто слично. Бањани - Матаруге, висока концентрација групе код западних Срба, итд.

Наравно, све под условом да су Матаруге и Кричи некада заиста били део истог племена.

Говорили смо већ о разним опцијама када је порекло овог племена у питању. Поред ове, постоји реална шанса да су Матаруге припадници хаплогрупе E доминантно, а провлачила се и прича о њиховом словенском пореклу.

Матаруге у касном средњем веку:
https://drive.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEUDhRZTNzaWYtZUE/viewП:
Посебно је занимљив поименични попис Херцеговине настао 1475-1477. године, у коме се помиње и нахија Матаруга (пљеваљски крај) са три џемата (стр. 30-31):
http://www.mediafire.com/file/f80xvbno9i73anx/Hercegovina.pdf

Небојша:


(Спиро Кулишић, Матаруге код Приједора)

Занимљива је ова претпоставка да су се Мацуре, Кричи и Матаруге још пре доласка Турака (делом) покренули на сеобу ка западу. Пре свега из економских разлога, а онда и због сукоба са околним племенима. Касније је доласком Турака та струја досељеника вероватно појачана.

Интересантно да су тестирана сва три рода у Крајини, Кричке, Мацуре и Матаруге (затворени део форума). Прилично су бројне све три групације, а ове сеобе пре и после Турака могу бити једно од објашњења зашто је то тако.

Сол:
Постоие предања, да ие првобитно неки "латински цар", а касние и цар Душан протерао Матаруге у западну Херцеговину.

Сол:
Др. Ђурђица Петровић наводи у свом раду списак личних имена Матаруга, међу њима и нека коиа се немогу сврстати као влашка или албанска:

-Макар (Machar)
-Куделин(Cudelinus)
-Кучман (Cucmanus)
-Кунаљ

За Куделина Матаругу вели да ие истоветно имену властелину Браничева - Куделину (Куману), о коме Црнчевић опширно на теми http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=977.msg57852#msg57852 писа.

Сматрам (немам доказ) да су и имена Кучман и Кунаљ сличног порекла као и Куделин.

Занимљиво, да управо у главном станишту Матаруга - Никшићком пољу давано име - Угрин (Мађар)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију