Аутор Тема: J2b-M205>A11525>Y22059  (Прочитано 1544797 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14342
Одг: J2b-M205>A11525>Y22059
« Одговор #380 послато: Октобар 29, 2014, 12:15:43 поподне »
Одмах је било јасно да су у некој вези са Усорцима. Ови у Ловинцу су некада били Срби.

Извор: "Naša industrija, zanati, trgovina i poljoprivreda: njine osnovice, stanje, odnosi, važnost, putevi, prošlost i budućnost", Milivoj M. Savić, Yugoslavia. Ministarstvo trgovine i industrije, 1933. god.

« Последња измена: Октобар 29, 2014, 12:17:38 поподне Небојша »

Ван мреже argo

• Шегрт
  • Поруке: 88
« Одговор #381 послато: Октобар 29, 2014, 12:21:00 поподне »
Iz rada Marka Šarića "Predmoderne etnije u Lici i Krbavi prema popisu iz 1712./14. godine":
U lovinačkoj Rasoji razvio se velik zaselak Vlaha Gnjatovića, koji su prema predaji doselili iz Bilišana kod Obrovca, a 1712. bilo je ukupno tri obitelji (Sava, Trifun, Ilija). U Smokriću će srpskopravoslavna enklava najvećim dijelom nestati, zbog iseljavanja ili zbog konverzija na katoličanstvo (npr. 1712. Mrkobradi i Pejnovići upisani su kao “šizmatički Vlasi”, a stoljeće poslije već su bili katolici)...

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #382 послато: Октобар 29, 2014, 12:35:24 поподне »
Из свега овдје изнесеног чини ми се да бисмо могли закључити да су Мркобраде из групе Усораца, да се један дио покатоличио у 18. вијеку на подручју Лике, други дио остао православни, да су се у 18. вијеку из Лике расељавали по Кордуну, Банији, Славонији, Срему, Бачкој и Банату, да је један од тих банатских отишао у Америку, да је један од његових потомака добио сина са Индијанком ког су дали на усвајање, да се тај тестирао и ступио у контакт са Небојшом и Демићем и том приликом открио да припада старом српоском роду Годијеља.

Да ли гријешим негдје у корацима?

Окир СРБ

• Гост
« Одговор #383 послато: Октобар 29, 2014, 12:39:06 поподне »
Тако некако. :)

С тим да бисмо род прије могли назвати Усорцима но Годијељима.

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #384 послато: Октобар 29, 2014, 12:43:30 поподне »
Тако некако. :)

С тим да бисмо род прије могли назвати Усорцима но Годијељима.

Не знам, мени је ово Годијељи некако прирасло срцу. Можда не би била лоша ни комбинација Усорци-Годијељи. :)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #385 послато: Октобар 29, 2014, 12:46:38 поподне »
Из свега овдје изнесеног чини ми се да бисмо могли закључити да су Мркобраде из групе Усораца, да се један дио покатоличио у 18. вијеку на подручју Лике, други дио остао православни, да су се у 18. вијеку из Лике расељавали по Кордуну, Банији, Славонији, Срему, Бачкој и Банату, да је један од тих банатских отишао у Америку, да је један од његових потомака добио сина са Индијанком ког су дали на усвајање, да се тај тестирао и ступио у контакт са Небојшом и Демићем и том приликом открио да припада старом српоском роду Годијеља.

То је то. :) Колико сам га разумео, тај брак је био незаконит. Можда због чињенице да је жена Индијанка. Али разумем овог нашег, лепе су њихове скво. :)

Окир СРБ

• Гост
« Одговор #386 послато: Октобар 29, 2014, 12:47:08 поподне »
Ипак сам само за Усорце. :)

Манојло Мандић се помиње пуно прије било ког Годијеља, а и видиш да се углавном Крајишници "цимају" око J2b1 M205.
Миграциони правац Усораца се мање-више може јасно одредити историјским изворима и литературом, док Годијељи ни сами не знају јесу ли из Катунске нахије или из Црмнице.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #387 послато: Октобар 29, 2014, 12:51:25 поподне »
Годијељи су наш "заштитни знак". Нека остане тако за сада. Има наших и по Србији пуно, а они немају везе са Усорцима.

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #388 послато: Октобар 29, 2014, 12:52:20 поподне »
Ипак сам само за Усорце. :)

Манојло Мандић се помиње пуно прије било ког Годијеља, а и видиш да се углавном Крајишници "цимају" око J2b1 M205.
Миграциони правац Усораца се мање-више може јасно одредити историјским изворима и литературом, док Годијељи ни сами не знају јесу ли из Катунске нахије или из Црмнице.

А шта ћемо онда са онима у Србији и Црној Гори?

Било би битно некако јаче потврдити везу бањанских Усораца са овим крајишким.

Слажем се да би се име можда могло и промијенити, али да чујемо и остале Годијеље-Усорце, бар оне који се појављују на форуму, шта ће да кажу.

Окир СРБ

• Гост
« Одговор #389 послато: Октобар 29, 2014, 12:56:43 поподне »
Усораца и нас који се можемо повезати са њима има маса, Годијеља је двоје.
Можда се Бугари и Румуни не могу повезати са Усорцима, али не видим ни како се могу повезати са црногорским Годијељима. :)

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #390 послато: Октобар 29, 2014, 01:01:52 поподне »
Усораца и нас који се можемо повезати са њима има маса, Годијеља је двоје.
Можда се Бугари и Румуни не могу повезати са Усорцима, али не видим ни како се могу повезати са црногорским Годијељима. :)

Неко име морамо имати као опште. Годијељи су се некако наметнули на почетку, ако првотестирани. Не треба се превише ни везати за имена. Ионако су то све радна имена. Ипак је лакше кад се неком роду да име него кад га нема. Камо среће да и за остале родове на пројекту могу да одредим какво год име.

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #391 послато: Октобар 29, 2014, 01:11:23 поподне »
Месичек и даље остаје , по мени, за даљу историју Годијеља најинтересантнији хаплотип. Он је подједнако удаљен од свих Годијеља, има неке своје карактеристичне вриједности које остали Годијељи немају, а опет није им ни тако далеко. Што је најважније има годијељску вриједност на маркеру 392=12.

Месичек би дакле могао бити линк који недостаје, не вјерујем да је он могао , попут Веавера да буде неки новији огранак. Месичеков хаплотип претходи свим годијељским, тј, узводно је на филогенетском стаблу.

И сама локација Месичека у области Чешке гдје има доста топонима са именом Срб, гдје живи етничка група Хода (слободних граничара) које називају још и Набским Србима, по ријеци Наб у оближњој Баварској, на мјесту гдје је највиша фреквенција I2a Din у Чешкој као да наводи на помисао да су годијељски М205 ту негдје могли бити уклопљени у српски етнички корпус и прије доласка Срба на Балкан.

То не значи да су оригинално били Словени. Не треба заборавити да је то подручје у непосредној близини Римског лимеса на Дунаву.

« Последња измена: Октобар 29, 2014, 01:19:18 поподне Синиша Јерковић »

Окир СРБ

• Гост
« Одговор #392 послато: Октобар 29, 2014, 01:19:55 поподне »
Месичек и даље остаје , по мени, за даљу историју Годијеља најинтересантнији хаплотип. Он је подједнако удаљен од свих Годијеља, има неке своје карактеристичне вриједности које остали Годијељи немају, а опет није им ни тако далеко. Што је најважније има годијељску вриједност на маркеру 392=12.

Месичек би дакле могао бити линк који недостаје, не вјерујем да је он могао , попут Веавера да буде неки новији огранак. Месичеков хаплотип претходи свим годијељским, тј, узводно је на филогенетском стаблу.

И сама локација Месичека у области Чешке гдје има доста топонима са именом Срб, гдје живи етничка група Хода (слободних граничара) које називају још и Набским Србима, по ријеци Наб у оближњој Баварској, на мјесту гдје је највиша фреквенција I2a Din у Чешкој као да наводи на помисао да су годијељски М205 ту негдје могли бити уклопљени у српски етнички корпус и прије доласка Срба на Балкан.

Једино мјесто са значајнијим присуством Месичека је у Јужној Моравској, док носиоца тог презимена у мјесту одакле је тестирани има свега осморо (значи ради се о једној, евентуално двије породице).
Можемо само нагађати пошто човјек нема 67 тестираних маркера.

Ако се испостави да ми J2b1 M205 јесмо словенског поријекла (у то чисто сумњам, али ајде) и да смо од Срба из Бојке, како бисте ви који заступате теорију о српском поријеклу објаснили постојање нама блиских хаплотипова по читавој Бугарској (од Црног Мора, преко Трнова до Софије)?

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #393 послато: Октобар 29, 2014, 01:27:29 поподне »
Једино мјесто са значајнијим присуством Месичека је у Јужној Моравској, док носиоца тог презимена у мјесту одакле је тестирани има свега осморо (значи ради се о једној, евентуално двије породице).
Можемо само нагађати пошто човјек нема 67 тестираних маркера.

Ако се испостави да ми J2b1 M205 јесмо словенског поријекла (у то чисто сумњам, али ајде) и да смо од Срба из Бојке, како бисте ви који заступате теорију о српском поријеклу објаснили постојање нама блиских хаплотипова по читавој Бугарској (од Црног Мора, преко Трнова до Софије)?

Не заступам ја никакву теорију, више гласно размишљам. Месичекови резултати су такви па такви. Сем тога, он за разлику од Бугара и ових осталих има више маркера тестираних. Бугари су могли бити и посљедица средњовјековних сеоба Срба.

Не сматрам ја да су Годијељи оригинално Словени, допунио сам доле своје размишљање о близини римске границе и на том подручју, Чешке и Подунавља.

Одсуство код Албанаца, Италијана и Грка иде у прилог тези више о сјеверном поријеклу Годијеља, при том то могу бити и сјеверни дијелови Римског царства, што горње Подунавље и јесте.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #394 послато: Октобар 29, 2014, 01:33:27 поподне »
Уколико је Месичек узводно, то је онда нешто сасвим друго. Не знам зашто Умића изостављамо? Он би требало да је негде између нас и Француза, који су удаљени 4000 година.

Очекујем ускоро СНП резултат. Ако се испостави да сам и ја позитиван на PF7344, као Украјинци, Италијани и Бугари, да ли то нешто мења? Значи ли то да смо сви део једне (старије) гране M205, која има огранке свуда по Европи?

Искрено, не видим како ће то решити наш проблем. Што се Месичека тиче, он је из југозападне Чешке. Реално, нису далеко Немци и Италијани J2b1.

Стиче се утисак да се издвајају две групе "Годијеља", балканска и централно-европска. Питање је у ком правцу је ишла сеоба, мада ако је Масичек "узводно" од нас, то може бити траг.

Колико год смо били на добром путу када се јавио Вивер, толико смо сада у ћорсокаку после поруке коју је послао Шулц. Италијан Појани је додатно закомпликовао ситуацију.

Окир СРБ

• Гост
« Одговор #395 послато: Октобар 29, 2014, 01:37:06 поподне »
Не заступам ја никакву теорију, више гласно размишљам. Месичекови резултати су такви па такви. Сем тога, он за разлику од Бугара и ових осталих има више маркера тестираних. Бугари су могли бити и посљедица средњовјековних сеоба Срба.

Не сматрам ја да су Годијељи оригинално Словени, допунио сам доле своје размишљање о близини римске границе и на том подручју, Чешке и Подунавља.

Одсуство код Албанаца, Италијана и Грка иде у прилог тези више о сјеверном поријеклу Годијеља, при том то могу бити и сјеверни дијелови Римског царства, што горње Подунавље и јесте.
Нама си говорио да се без 67 маркера тешко шта може рећи, али испада да када се нешто може повезати са Словенима онда је и 37 маркера довољно (а вјероватно и 12).
Чисто сумњам да су се Срби у средњем вијеку расељавали све од Софије па до Црног Мора, али добро, стара српска - од Токија до Милвокија.
За сада имамо два нама блиска Италијана, који се наравно вјешто заобилазе да би се причало о одсуству ове групе у Италији.

Окир СРБ

• Гост
« Одговор #396 послато: Октобар 29, 2014, 01:45:40 поподне »
Да се вратимо на Мркобраде.

У млетачком катастру из 1709. године помињу се три човјека са презименом Мркобрада (Mercobrada):
1. Милин Мркобрада из Ислама Грчког
2. Стеван Мркобрада из Смоковића
3. Стојан Мркобрада из Ислама Грчког

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #397 послато: Октобар 29, 2014, 01:51:12 поподне »
Наравно да 37 маркера носи више информације од 12.

За Италију сам ти већ наводио конкретно истраживање гдје је М205 практично непостојећа. Једна ствар су појединачни хаплотипови, а сасвим друга ствар је удио у укупној популацији. Удио I2 Din  у укупној популацији Италије је миноран, испод 0,5%, али ти ја могу сад из главе навести бар 10 хаплотипова I2 Din из Италије.

За Бугарску и М205 је иста ствар. И сам си видио да је присутна у Бугарској испод 0,5% ( и то сва J2b која није М241) са највећом присутношћу двије сјеверозападне покрајине и то до 1,5%.

Једина популација која хаплогрупе М205 има у значајнијем проценту у укупној популацији су заправо Срби (око 4%).

Не дајем коначне судове, већ само постављам могуће опције за размишљање и дискусију.

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #398 послато: Октобар 29, 2014, 01:55:33 поподне »
Уколико је Месичек узводно, то је онда нешто сасвим друго. Не знам зашто Умића изостављамо? Он би требало да је негде између нас и Француза, који су удаљени 4000 година.

Умић је тестирао само 12 маркера, да није било СНП теста не бисмо га ни могли идентификовати као М205. Било би веома корисно да тестира више маркера. Најидеалније би било кад бисмо имали модал Годијеља, Месичека и Умића на 67 маркера па да се види.

У тако далекој прошлости, популације су мигрирале и на много већим релацијама, него што је простор од горњег Дунава до Балкана.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #399 послато: Октобар 29, 2014, 06:30:11 поподне »
Битно је поменути да и Оперман и Шулц у Америку долазе 1956. године. Шулц ми није рекао да ли су имали успутних станица, али сигуран је да од 1944. више нису у Јабуци.

Оперман зна да су из Ајнбека прешли у САД и да нису велика фамилија.

Занимљиво да Оперман долази у околину Торонта, а Шулц у Чикаго. Мислим да то није толико далеко за Америку. Ако узмемо у обзир и то да су стигли исте године, чини се као да су ове породице биле у некој вези још у Немачкој.
« Последња измена: Октобар 29, 2014, 06:38:55 поподне Небојша »