Аутор Тема: Програми за израду родослова  (Прочитано 8944 пута)

Ван мреже sbk

 • Гост
 • *
 • Поруке: 8
Одг: Програми за израду родослова
« Одговор #20 послато: октобар 26, 2017, 12:11:53 пре подне »
Поздрав свима на форуму, малопре сам се регистровао.

Користио сам разне програме, временом су се неки захтеви и потребе искристалисали, па се избор свео на:
- програме који обавезно подржавају ћирилицу али и друга писма (тј. UTF-8, Unicode...)
- да су бесплатни или јефтини
- да могу да "увозим" и "извозим" податке
- да имају добра (графичка) стабла, извештаје...

Када сам схватио да постоји GEDCOM фајл, тј. стандардни формат за генеалошке податке, свануло ми је. Дакле, можете да користите РАЗЛИЧИТЕ програме над истим фајлом (тј. као малом "базом" података). Радите у једном програму, па онда урадите "експорт" и снимите све у GEDCOM фајл (.ged), а сутра га отворите у неком другом програму који нпр. има лепша стабла и сл.

Ради једноставности, најчешће користим Ahnenblatt (http://www.ahnenblatt.com) - бесплатан је, особе се лако уносе, подржава ћирилицу...

Међутим, када ми неко тражи "стабло", ја онда извезем податке обично у Gramps (https://gramps-project.org) - такође је бесплатан, има добре извештаје, нпр. у PDF хијерархијско стабло (по генерацијама), могу да бирам шта ће да се прикаже (обично ставим име и презиме, као и место и годину рођења и смрти).

Неки пут, ако хоћу лепше и шареније стабло (свако покољење у другој боји), извезем/увезем .ged фајл у GenealogyJ (http://genj.sourceforge.net/) - добар је, бесплатан, стабло лепо изгледа, али је развој заустављен, не избацују нове верзије.

Ван мреже sbk

 • Гост
 • *
 • Поруке: 8
Одг: Програми за израду родослова
« Одговор #21 послато: октобар 26, 2017, 12:30:16 пре подне »
Гледао сам примере из претходних порука и ту има правих малих ремек-дела. Свака част.

Да покушам да објасним предности и мане програма за генеалогију, онако како их ја видим.

Предности:
- Лако се додају нове гране, новорођени, уписују нови подаци... И зачас одштампате ново стабло.
- Можете да делите податке и са другим људима који су вољни да раде на родослову.
- Данас постоје опције и да се додају места (геолокација), фотографије, итд. итд. Тј. не ради се само о неком формулару где се попуне име, презиме и још пар ствари, него можете да направите праву малу "мултимедијалну" базу података. Нпр. старе слике, звучне записе и др.
- Уз помоћ неких алата, лако можете да податке "извезете" на веб страницу, ако желите. Ја лично нисам присталица тога, али видим да неки људи то раде.

Мане:
- Наравно, стабла нису тако лепа као она цртана руком, или у Photoshop-у и др. (да не компликујем, неки програми могу да "извезу" слику стабла у нпр. .svg векторски фајл, па би неки професионалац могао од овога свашта да направи и то украси)
- Приватност. Неко можда сматра да треба да целом свету стави на увид податке о стотинама или чак хиљадама својих рођака, доступних свакоме на "клик мишем". То на данашње време може да има разне последице.

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1915
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Програми за израду родослова
« Одговор #22 послато: новембар 01, 2017, 12:11:06 поподне »
Хвала, ѕвк! Да ли овај програм Ahnenblatt подржава конструкцију стабала која садрже више хиљада имена?  Да ли иста могу бити "извезена" у неком .пдф или .јпг формату погодном за штампање на великом формату?

Ван мреже Ojler

 • Одбор за хералдику
 • Аскурђел
 • ******
 • Поруке: 3132
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Програми за израду родослова
« Одговор #23 послато: новембар 01, 2017, 12:25:35 поподне »
Веома леп програм, Ahnenblatt. А мислио сам да сам их све видео...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже sbk

 • Гост
 • *
 • Поруке: 8
Одг: Програми за израду родослова
« Одговор #24 послато: новембар 05, 2017, 11:39:58 поподне »
Хвала, ѕвк! Да ли овај програм Ahnenblatt подржава конструкцију стабала која садрже више хиљада имена?  Да ли иста могу бити "извезена" у неком .пдф или .јпг формату погодном за штампање на великом формату?

Имам стабла од око 1.500 особа.

Да, постоји опција да се "извезе" стабло целе породице, (на енглеском), у менију: Create -> Tree -> Family tree (poster)...
Има ту много опција, неке од њих нисам никад користио, може да се постави и нека слика као подлога, итд. итд. Нажалост, немам времена ни талента да се бавим графичким дизајном и улепшавањем стабла...

У сваком случају, добијено стабло у Ahnenblatt-у може да се сними у разним форматима:
BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF, PDF.

Мени лично се не допада пуно ово Ahnenblatt стабло (ствар укуса), мало ми је "китињасто" ако изаберем оне сличице за мушкарце и жене, некако и линије које повезују генерације нису увек добро центриране, итд.

Али, као што сам раније рекао, можете податке лако да пребацујете из једног програма у други, довољно је само да снимите фајл ("Save As") као .ged, тј. GEDCOM датотеку и онда можете да га отворите у већини генеалошких програма. За "вертикална" стабла која хоћу да стану у PDF користим Gramps, за мало лепша стабла GenealogyJ, итд. Знам и да популарни MyHeritage Family Tree Builder има опцију All-In-One (сви, тј. све особе на једном стаблу), али како ја имам само бесплатну верзију програма, ова опција ми није доступна...

Ван мреже sbk

 • Гост
 • *
 • Поруке: 8
Одг: Програми за израду родослова
« Одговор #25 послато: новембар 05, 2017, 11:55:11 поподне »
Допуна одговора на Селаковићево питање у вези лимита на Аhnenblatt. Сад сам мало њушкао, мени је један од проблема у вези овог програма то што је аутор Немац и ван немачког има јако мало пратеће документације, помоћи и др.

Не говорим немачки, али уз помоћ Гугл преводиоца видим да на http://www.ahnenblatt.de/ пише да практично нема лимита (верујем да је ово мало фигуративно, ал' 'ајд сад), да без проблема могу да се унесу и стабла од преко 10.000 особа:
Ahnenblatt erlaubt die Eingabe beliebig vieler Personen – ob nun 100 Personen oder mehrere 10.000. Auch die Anzahl an Ehen oder Partnern kennt keine Begrenzung.

Ван мреже Мића

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 273
 • R1b-PF7562
Одг: Програми за израду родослова
« Одговор #26 послато: новембар 09, 2017, 12:15:20 поподне »
Није да баш програм за израду родослова, али рекох да не отварам посебну тему за један пост:
Сада када се очекује велико преуређење интернет презентације Порекла, мислим да би било корисно да имамо секцију "Преузимања" (Downloads) или слично.
Пре неког времена сам дошао на идеју да на једном месту представим фотографије 5 генерација предака, то је дакле "обрнуто" породично стабло. Тако нешто нисам могао да нађем на интернету, па сам сам направио у paint-у на А3 формату. Величина слика је 3х3,5 цетиметара (некадашњи формат за личну карту):

Такође, може се направити и без фотографија:
http://resumereference.info/wp-content/uploads/2017/01/excel-family-tree-template-bowtiemjg-png.png
Шта мислите о овоме?
"Превише интересовања, премало времена" И. Анђелковић

Ван мреже sbk

 • Гост
 • *
 • Поруке: 8
Одг: Програми за израду родослова
« Одговор #27 послато: новембар 10, 2017, 12:07:48 пре подне »
Није да баш програм за израду родослова, али рекох да не отварам посебну тему за један пост:

Делује ми као добра идеја.

Иначе, ово стабло које је Миа поставио такође може да се направи коришћењем одређених програма. А ако вас занима, на интернету постоје и она "штампана", где само треба да попуниш све директне претке. Ово се обично назива педигре (код нас се та туђица користи највише за животиње :)  ), ако унесеш нпр. family tree pedigree у претраживаче, могу да се нађу занимљиве ствари. Ево пар примера:
http://www.maxbal.co.uk/images/Fan_A2_2.jpg
https://myletterpressprints.files.wordpress.com/2010/06/pedigreetree.png
https://www.pdffiller.com/en/catalog/t-chart-template

Почевши од овог Мићиног примера, ту могу да се додају још неки детаљи и сл.

Ван мреже Делија

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1138
 • I2-PH908-Z16983>A493 (Динарска Јужна) Никољдан
Одг: Програми за израду родослова
« Одговор #28 послато: март 17, 2018, 02:23:16 поподне »
http://download.cnet.com/Simple-Family-Tree/3000-2127_4-10548885.html
Ја користим овај програм за породично стабло.Није лош,иако се на први поглед виде имена презимена године рођења и смрти овај програм даје могућност и да се оставе други подаци,за сваку особу.Ипак мени није баш идеално решење јер  сам ја  замислио да то мало другачије изгледа,са датумом венчања који би био изнад/испод линије спајања младенаца за свакога у стаблу,крсне славе најстаријих предака из свих до сада прикупљених породица које би се односили и на остале испод њих(уколико није мењана слава) као и место порекла и место и година насељавања неког другог места(ти подаци би морали да стоје изнад имена најстаријих предака или оних који су се исељавали).Испада да је најбоље своје стабло нацртати у неком од програма(Аутокед или нешто сл.) јер не верујем да постоји нешто што нуди овакве могућности.
Смрти нема,има сеоба !

Ван мреже spahibija

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 153
Одг: Програми за израду родослова
« Одговор #29 послато: мај 06, 2018, 10:46:27 пре подне »
Користим www.myheritage.com и задовољан сам. Немам пуно људи на стаблу, али задовољава све моје захтјеве. Инсталира се програм на рачунару, постоји опција и на интернету, ажурира се по потреби. Може да се ради на ћирилици, даје могућност за упис обиља података. Има опцију за гедком фајл. Неколико пута ми је падао систем, само одем на страницу www.myheritage.com, улогујем се и скинем стабло са те странице поново на рачунар, без поновног прављења стабла ручно. Даје могућност претраге са великом базом других стабала, сам пошаље поруке по питању рођендана, годишњица и слично. Има могућност разних опција закључавања стабла. Ја користим бесплатну опцију, док постоји опција премијум која се плаћа, али сигурно даје пуно више могућности. Мислим да је бесплатна опција ограничена на одређени број имена по стаблу, али нисам сигуран на колико.
Има могућност штампања постера у разним варијантама, хоризонтално, вертикално, пјешчани сат, лепеза и слично. Има опцију за all in all, тј. штампање свих чланова на стаблу, али на опцији која се плаћа, као што је неко горе споменуо. Али и тај проблем се ријеши на тај начин што одабереш најстаријег претка и одеш на опцију сви потомци и добијеш све чланове на стаблу и на тој бесплатној верзији. Углавом, до сада сам задовољан.

Ван мреже Ковачевић

 • Гост
 • *
 • Поруке: 16
  • Ковачевићи из Коретишта
Одг: Програми за израду родослова
« Одговор #30 послато: мај 08, 2018, 04:00:27 поподне »
Користим www.myheritage.com и задовољан сам. Немам пуно људи на стаблу, али задовољава све моје захтјеве. Инсталира се програм на рачунару, постоји опција и на интернету, ажурира се по потреби. Може да се ради на ћирилици, даје могућност за упис обиља података. Има опцију за гедком фајл. Неколико пута ми је падао систем, само одем на страницу www.myheritage.com, улогујем се и скинем стабло са те странице поново на рачунар, без поновног прављења стабла ручно. Даје могућност претраге са великом базом других стабала, сам пошаље поруке по питању рођендана, годишњица и слично. Има могућност разних опција закључавања стабла. Ја користим бесплатну опцију, док постоји опција премијум која се плаћа, али сигурно даје пуно више могућности. Мислим да је бесплатна опција ограничена на одређени број имена по стаблу, али нисам сигуран на колико.
Има могућност штампања постера у разним варијантама, хоризонтално, вертикално, пјешчани сат, лепеза и слично. Има опцију за all in all, тј. штампање свих чланова на стаблу, али на опцији која се плаћа, као што је неко горе споменуо. Али и тај проблем се ријеши на тај начин што одабереш најстаријег претка и одеш на опцију сви потомци и добијеш све чланове на стаблу и на тој бесплатној верзији. Углавом, до сада сам задовољан.

Бесплатна опција је ограничена на 250 људи.
Premium - 2500 људи.
PremiumPlus - неограничен
Završeno - неограничен