Аутор Тема: Црквене матичне књиге  (Прочитано 38843 пута)

Ван мреже отацИванДелић

  • Гост
  • *
  • Поруке: 11
Одг: Црквене матичне књиге
« Одговор #220 послато: фебруар 05, 2020, 02:18:36 поподне »
Архив у Ваљеву - http://www.istorijskiarhiv.rs/%D0%90.8.%20%D0%92%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B5%20%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%20%D0%B8%20%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5

Архив у Врању - http://www.vranjearhiv.com/delatnosti/91.html

Архив у Белој Цркви - http://www.arhivbc.rs/index.php/fondovi-i-zbirke-ci

Архив у Јагодини -  327. Збирка матичних књига 1837    http://www.arhivja.org.rs/fondovi.html

Архив у Неготину - http://www.arhivnegotin.org.rs/news/item/35

Архив у Неготину, одељење у Бору - http://www.arhivnegotin.org.rs/news/item/34

Архив у Краљеву - http://arhivkraljevo.org.rs/spisak-crkvenih-maticnih-knjiga/

Архив у Ужицу - http://www.arhivue.org.rs/fondovi-i-zbirke#8

Архива Срема у Сремској Митровици - http://www.arhivsrem.org.rs/site/registar2.php

Нисам нашао сајтове од доста наших архива, неки нису у функцији.

Архив у Чачку - http://www.arhivcacak.org.rs

Ван мреже отацИванДелић

  • Гост
  • *
  • Поруке: 11
Одг: Црквене матичне књиге
« Одговор #221 послато: фебруар 05, 2020, 05:10:45 поподне »
Помаже Бог драги родословци,

ево и ја да се огласим као православни свештеник, а чини ми се да сам једини у друштву "Порекло." Својим пореклом се бавим од ране младости а детаљније и конкретније од 2012. године. По породичном предању моји (породица очевог оца, Делићи, и мајчиног оца, Шарчевићи) потичу из Црне Горе, остали (породица очеве мајке , Бежанићи, и мајчине мајке, Бујошевићи) незнано одакле. Имам насликана стабла све четири гране породица које сам насликао уз помоћ дека и бака, на којима су наведене њихове деде као родоначалници. Ипак и поред свег труда и воље даље од тога у прошлост нису могли да иду.

По тим нацртаним стаблима стање је било овакво:
Делићи - деда Миливоје је знао само да му се деда звао такође Миливоје (по њему је и добио име), да је имао сина Животу, ћерке Миленију и Божидарку и још неку децу чија имена није знао
Шарчевићи - деда Раденко је знао само да му се деда звао Ристо (није знао да ли је имао браћу и сестре и како се они звали), да је осим Павла (дединог оца) имао сина Живојина и две ћерке (имена ћерки није знао). Живојиново потомство је било непознато. Павле је имао шесторо деце: ћерке Милисавку и Иванку, и синове, поменутог деду ми Раденка, Витомира, Драгољуба и Божидара. Сви они су ми били познати од детињства јер су долазили код деде и баке у село Самаиле код Краљева.
Бежанићи - бака Радојка је знала да јој се отац звао Љубомир и да је имао
Бујошевићи - најразгранитије стабло. Бака Милосава је знала да јој се отац звао Миливоје и навела око десетак његових потомака са њиховим гранама.

Очева породица и по оцу и по мајци је из села Горичани код Чачка, мајчини родитељи су из околине Ивањице, отац из Лисе мајка из Рашчића. Отац ми је помињао да се у селу Липница на планини Јелица налази други огранак наших Делића и да га је чак један даљи рођак одатле звао у посету а да он није отишао из неких политичких разлога. Приликом студирања православног Богословља (некако ми то лепше звучи него "теологије") научио сам да је изузетно важно проверити сваку информаццију у више извора и сазнати што је могуће више о некој теми. Негде почетком овог века јавила ми се идеја да се подробније и документованије бавим својим пореклом. Набавивши и испробавши неколико компјутерских програма ради боље организације свега што имам и знам започех трагања. На неким америчким форумима спознах начине и методе не само за боље коришћење програма него и за методе истраживања (како, шта и где тражити). О даљим корацима писаћу накнадно.

Свештеник Иван Б. Делић