Аутор Тема: Влашка миграциона струја у североисточној Србији  (Прочитано 102662 пута)

Ван мреже Мића

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 599
  • R1b-PF7562
Одг: Влашка миграциона струја у североисточној Србији
« Одговор #220 послато: Јун 29, 2025, 09:14:46 поподне »
138. Билановић, Света Петка, Метовница/Бор, I2-Y3120

Билановићи су влашки род из села Метовница у којем Власи чине три четвртине становништва. Власи ову фамилију зову Билањешћи. У антропогеографској грађи о Црној Реци из заоставштине Маринка Станојевића у којој је обрађено и село Метовница, а која је прикупљана 30-их година 20. века, Билановићи се не помињу, нити било која друга фамилија са славом Петковдан.
...

До сада, укупно 53 тестираних.
"Превише интересовања, премало времена" И. Анђелковић

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #221 послато: Јун 29, 2025, 10:55:27 поподне »
Брине ме оволико присуство I2-Y3120.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1229
« Одговор #222 послато: Јун 29, 2025, 11:00:18 поподне »
Није ни неочекивано.

Ван мреже ivanc79

• Писар
  • Поруке: 252
« Одговор #223 послато: Јун 30, 2025, 08:37:37 пре подне »
Брине ме оволико присуство I2-Y3120.
Чему забринутост?

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #224 послато: Јун 30, 2025, 11:09:35 пре подне »
Није ни неочекивано.

Ima li negde presek stanja?
I meni se čini na da će biti solidnih genetskih preklapanja.

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #225 послато: Јун 30, 2025, 11:31:39 пре подне »
Чему забринутост?

Отвара много места за спекулације попут следећих: 1. Пронађени су потомци словенских племена која су романизована док је Византија држала ове крајеве, 2. Струја која је дошла из Румуније су романизовани Словени Влашке 3. У питању је повратна миграција становништва средњовековне Србије које се повлашило преко Дунава итд. итд. Не мислим ништа лоше у том контексту, само кажем да се створило много простора за спекулације. Да би се то размрсило, мислим да би били корисни дубоки тестови управо Влаха који носе оно што се тренутно назива типично словенским хаплогрупама, односно хаплогрупама које нису пронађене у контексту античких некропола. Проблем је у томе што сем штурих предања нема конкретних доказа неког масовног повлашавања Словена. При томе не мислим на прелазак у влашки статус већ промене језика и етницитета. Историја бележи управо супротан процес. Али очигледно је да је то била двосмерна улица и то врло прометна двосмерна улица с обзиром на проценат словенских хаплогрупа, али и словенске аутосомалне компоненте међ романофонима. Ваљало би се у будућности позабавити том темом, може бити леп докторски рад. Посебно што се тим аспектом, невероватно великим процентом словенске генетике међу Власима, нико до сада није бавио.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14353
« Одговор #226 послато: Јун 30, 2025, 11:46:22 пре подне »
Отвара много места за спекулације попут следећих: 1. Пронађени су потомци словенских племена која су романизована док је Византија држала ове крајеве, 2. Струја која је дошла из Румуније су романизовани Словени Влашке 3. У питању је повратна миграција становништва средњовековне Србије које се повлашило преко Дунава итд. итд. Не мислим ништа лоше у том контексту, само кажем да се створило много простора за спекулације. Да би се то размрсило, мислим да би били корисни дубоки тестови управо Влаха који носе оно што се тренутно назива типично словенским хаплогрупама, односно хаплогрупама које нису пронађене у контексту античких некропола. Проблем је у томе што сем штурих предања нема конкретних доказа неког масовног повлашавања Словена. При томе не мислим на прелазак у влашки статус већ промене језика и етницитета. Историја бележи управо супротан процес. Али очигледно је да је то била двосмерна улица и то врло прометна двосмерна улица с обзиром на проценат словенских хаплогрупа, али и словенске аутосомалне компоненте међ романофонима. Ваљало би се у будућности позабавити том темом, може бити леп докторски рад. Посебно што се тим аспектом, невероватно великим процентом словенске генетике међу Власима, нико до сада није бавио.

Не може на оваквом узорку (око 50) да се прича о невероватно великом проценту словенске генетике код Влаха. Много је невероватније оних 28% J2, али ни то на овом узорку није тачно. Толико је нема ни код Грка. Не знам да ли је Мића радио детаљну анализу, али треба видети однос унутар I2-Y3120. Код Срба се зна да је PH908 значајно доминантнија. Ако код Влаха пак доминира Y3120, то већ отвара нека питања. Ако је ситуација 50-50%, онда је то већ налик остатку Источног Балкана (Бугари, Македонци, па и Румуни).

Ван мреже ivanc79

• Писар
« Одговор #227 послато: Јун 30, 2025, 11:48:20 пре подне »
Па реално је тешко да је иницијално Дачанско становништво остало генетски непромењено од почев од пораза Децебала и уплива Римљана, преко пада Лимеса под најездом Хуна, Авара, Словена, па до доласка Мађара који после владају Панонијом. Ако је и остао неки џеп, можда га ваља тражити дубоко у Карпатима.
Све у свему и генетски и лингвистички, данашњи Румуни као и Власи у Србији, па као и сами данашњи Срби јесу резултат хиљадугодишњих процеса мешања становништва.
Како Срби не полажу ексклузивно право на I2-Y3120, не видим разлога за забринутост. Уосталом, сву ови резултати показују колико смо заправо блиски и сродни а не обратно.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #228 послато: Јун 30, 2025, 11:50:46 пре подне »

Процеси романизације дела старих Словена на простору централног и источног Балкана су вероватно трајали од самих почетака њиховог досељавања, као што су упоредо текли и процеси језичке славизације староседелачких балканских заједница. Није ни за очекивати да постоје некакви историјски извори који сведоче да се то дешавало. Али докази постоје и они су управо генетички, јер то да су I2a-Y3120 на Балкан донели Словени није више хипотеза, већ чињеница.
Kамене рабъ и госодинъ

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #229 послато: Јун 30, 2025, 11:55:09 пре подне »
Тренутно не наравно, премало је узорака. Али због чињенице да је ово на неки начин насумичан избор са једног ширег подручја, и ако имам у виду и искуство Срба где је већ након неколико стотина испитаника утврђено оно што је данас постулат, онда не може човек а да се не запита шта се то у прошлости десило а да није забележено. Мислим да нисам једини изненађен оволиким процентом, посебно због тога што ово није градска и равничарска популација. Није било лако прећи у романофоне, језичка баријера пре свега, другачија економија, неприступачна станишта. Не знам да ли сам потпуно јасан на шта циљам када кажем да је тема интригантна.

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #230 послато: Јун 30, 2025, 12:00:48 поподне »
Па реално је тешко да је иницијално Дачанско становништво остало генетски непромењено од почев од пораза Децебала и уплива Римљана, преко пада Лимеса под најездом Хуна, Авара, Словена, па до доласка Мађара који после владају Панонијом. Ако је и остао неки џеп, можда га ваља тражити дубоко у Карпатима.
Све у свему и генетски и лингвистички, данашњи Румуни као и Власи у Србији, па као и сами данашњи Срби јесу резултат хиљадугодишњих процеса мешања становништва.
Како Срби не полажу ексклузивно право на I2-Y3120, не видим разлога за забринутост. Уосталом, сву ови резултати показују колико смо заправо блиски и сродни а не обратно.

Нисам мислио на Дачане, нисам уопште мислио на популације северно од Дунава. Мислио сам пре свега на хроничан мањак очекиване E-V13 и неочекивано велики проценат R1a и I2a. При томе нисам мислио да је то лоше, само да оставља много места за спекулације и теорије које је тешко доказати без већег броја тестираних, систематски. J2a није толико изненађење по мени, то се може објаснити. Али дај објасни оволико словенштине.  ;D

Ван мреже ivanc79

• Писар
« Одговор #231 послато: Јун 30, 2025, 12:01:51 поподне »
Познајем не мали број момака и девојака који због љубави научише влашки  :). Тако да нас не чуди како су се Словени романизовали и како су Румањи додавали словенске речи у свој језик. Љубав покреће свет  ;)

Ван мреже ivanc79

• Писар
« Одговор #232 послато: Јун 30, 2025, 12:03:12 поподне »
Нисам мислио на Дачане, нисам уопште мислио на популације северно од Дунава. Мислио сам пре свега на хроничан мањак очекиване E-V13 и неочекивано велики проценат R1a и I2a. При томе нисам мислио да је то лоше, само да оставља много места за спекулације и теорије које је тешко доказати без већег броја тестираних, систематски. J2a није толико изненађење по мени, то се може објаснити. Али дај објасни оволико словенштине.  ;D
За мањак Е-V13 јес мало чудно.

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #233 послато: Јун 30, 2025, 12:03:44 поподне »
Процеси романизације дела старих Словена на простору централног и источног Балкана су вероватно трајали од самих почетака њиховог досељавања, као што су упоредо текли и процеси језичке славизације староседелачких балканских заједница. Није ни за очекивати да постоје некакви историјски извори који сведоче да се то дешавало. Али докази постоје и они су управо генетички, јер то да су I2a-Y3120 на Балкан донели Словени није више хипотеза, већ чињеница.

Осим ако је пре тога нису донели Дачани расути по Илирику, што би рекао Hunter Provyn  ;D

Ван мреже zikuce

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 9
« Одговор #234 послато: Јул 02, 2025, 10:25:38 пре подне »
Ето прилике за нову акцију "Влашки ДНК месец".
Обзиром да се већина, егзонимно назива Власи док је ендоним, они сами себе називају Румин а свој језик Румињешће, изјашњава на пописима као "Срби" биће занимљивих резултата и сазнања.
Имам још предлог да се то злосутно "Власи" укине и уступи им право да носе име по језику којим говоре.
Као што је загарантовано Ромској популацији по Европи.
Кад смо код Рома и њихових племена, Ром је коме матерњи језик Романес, Циган коме је Тиганеш матерњи и тако даље.
То је Европска унија, под јаким лобирањем Аустрије и Беча, донела 2004.године.
Ромско племе Власи, Влах, женска је Влахиња, језик им Влашки, Влашешће, су описани и признати од стране Европске уније.
Кад називате романофоно становништво ових простора "Власима" то је увреда, у пределима Босне, западне хрватске, северне Босне, то је погрдан назив за Православно становништво.
Нема везе са пореклом, језиком, генетиком.
Насилно наеметнути назив "Власи" од стране ове власти уназад 15 година, имао за циљ избегавања вета Румуније преговорима о приступу ЕУ.
Румунија је уложила вето на преговоре, аргументирајући да су нерешена питања Румуна и који се декларишу као такви.
Тачно би требао вето гласити "Романофоног" становништваАктуелна власт је решила проблем вета Румуније, тако што је романофоне "Влахе" претворила у племе Рома, признато од ЕУ.
А права Рома у Европи па и у Србији никад нису била упитна.
Последице оваквог решења су несагледиве.
Чак и Румуни себе дистанцирају све више од назива и имена РОМАНИА, РОМАН.
Трансформацију имена државе из РУМАНИА у РОМАНИА је лако пронаћи на Википедији.
Услед признавања ЕУ права ромске популације о имену, језику и статусу националне мањине, без земље матице-порекла, дошло је до наглог опадања угледа Румуније и њених грађана.
Који нису Ромског порекла и племена.
РОМ-РОМАН=клише лопова, преваранта....цела та класика предрасуда иза те речи.
"Romanians are NOT Romans" је иницијатива која је угушена од стране императивне администрације из Брисела.
Види анулирање задњих избора у Румунији из Брисела.
Кад је време да се крене са едукацијом стнаовништва о заблуди у вези назива "Власи" мора се добро одабрати.
Прилажем фотографију сеоског гробља мог села Мокрин, Мокрање, Миланово, поред Неготина, где је јасно одвојено старо гробље, пре анексије од стране Кнежевине Србије 1835, и после тог догађаја.
Др. Биљана Сикимић је истраживала доста тај крај, чак и Сореску-маринковић али на ту чињеницу нису наишле.
Разлог је нека врста, цинцарске секте, слично Суботарима, Адвентистима, Сведоцима...разна су имена, која је преовладавала још од времена Турака на овим просторима.
Извињавам се због слике гробља, софтвер форума ми не пружа опцију убацивања датотека са мог рачунара.
Укратко, на епитафима пре анексије, нема крстова, писмо је у облику и слично Винчанском писму, облици рибље кости и слично.
Напомена: нека племена Рома су дошли на Балкан у 11.веку, јужна као и северна струја досељавања на Балкан је Др. Биљана Сикимић детаљно истраживала. https://www.youtube.com/v/2RyLnp3hT9g

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6551
« Одговор #235 послато: Јул 02, 2025, 10:46:55 пре подне »
Обзиром да се већина, егзонимно назива Власи док је ендоним, они сами себе називају Румин а свој језик Румињешће, изјашњава на пописима као "Срби" биће занимљивих резултата и сазнања.
Имам још предлог да се то злосутно "Власи" укине и уступи им право да носе име по језику којим говоре.
Кад смо код Рома и њихових племена, Ром је коме матерњи језик Романес, Циган коме је Тиганеш матерњи и тако даље.
Ромско племе Власи, Влах, женска је Влахиња, језик им Влашки, Влашешће, су описани и признати од стране Европске уније.
Кад називате романофоно становништво ових простора "Власима" то је увреда, у пределима Босне, западне хрватске, северне Босне, то је погрдан назив за Православно становништво.
Насилно наеметнути назив "Власи" од стране ове власти уназад 15 година, имао за циљ избегавања вета Румуније преговорима о приступу ЕУ.
Румунија је уложила вето на преговоре, аргументирајући да су нерешена питања Румуна и који се декларишу као такви.
Тачно би требао вето гласити "Романофоног" становништваАктуелна власт је решила проблем вета Румуније, тако што је романофоне "Влахе" претворила у племе Рома, признато од ЕУ.
Услед признавања ЕУ права ромске популације о имену, језику и статусу националне мањине, без земље матице-порекла, дошло је до наглог опадања угледа Румуније и њених грађана.
"Romanians are NOT Romans" је иницијатива која је угушена од стране императивне администрације из Брисела.
Кад је време да се крене са едукацијом стнаовништва о заблуди у вези назива "Власи" мора се добро одабрати.
Прилажем фотографију сеоског гробља мог села Мокрин, Мокрање, Миланово, поред Неготина, где је јасно одвојено старо гробље, пре анексије од стране Кнежевине Србије 1835, и после тог догађаја.
Др. Биљана Сикимић је истраживала доста тај крај, чак и Сореску-маринковић али на ту чињеницу нису наишле.
Разлог је нека врста, цинцарске секте, слично Суботарима, Адвентистима, Сведоцима...разна су имена, која је преовладавала још од времена Турака на овим просторима.
Извињавам се због слике гробља, софтвер форума ми не пружа опцију убацивања датотека са мог рачунара.
Укратко, на епитафима пре анексије, нема крстова, писмо је у облику и слично Винчанском писму, облици рибље кости и слично.
Напомена: нека племена Рома су дошли на Балкан у 11.веку, јужна као и северна струја досељавања на Балкан је Др. Биљана Сикимић детаљно истраживала. https://www.youtube.com/v/2RyLnp3hT9g

Можете ли бити мало јаснији. Два пута сам прочитао, али нисам успио схватити шта желите да кажете.

Колико видим, у цијелу причу уводите влашке Цигане, познате још под називима Каравласи, Бањаши, Бајаши. Не знам само какве они везе имају са Власима у источној Србији? Осим евентуално језика.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #236 послато: Јул 02, 2025, 11:38:22 пре подне »
Можете ли бити мало јаснији. Два пута сам прочитао, али нисам успио схватити шта желите да кажете.

Колико видим, у цијелу причу уводите влашке Цигане, познате још под називима Каравласи, Бањаши, Бајаши. Не знам само какве они везе имају са Власима у источној Србији? Осим евентуално језика.

Изнет је низ закључака и два предлога:
1. Да Српски ДНК пројекат организује акцију "Влашки ДНК месец".
2. Да се укине употеба назива Власи и да се за ту етнички групу користи ендонимни назив (ваљда Румини?).

Са делом закључака се не слажем али не бих полемисао, а што се предлога тиче свакако нису упућени на праву адресу.
Kамене рабъ и госодинъ

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #237 послато: Јул 02, 2025, 12:09:24 поподне »
@zikuce.

Истина је да међу нашим људима постоји различитост у самоназивању. Истовремено, у српском језику и у службеној употреби одомаћен је назив Влах, који има дугу историјску употребу. Код пописа становништва, многи наши људи се изјашњавају као Срби, а код питања матерњег језика уписују влашки или румуњешће. Дакле, ситуација је сложена. Део заједнице жели да се идентификује као Румуни, други се осећају као посебна група, Власи. То потврђује и више званичних извештаја, на пример извештај савета Европе о применама оквирне конвенције за заштиту националних мањина. И термин Влах није (увек) увредљив. Слажем се да у одређеним областима термин Влах има погрдану конотацију, посебно у БиХ где се користио као етнички или верски епитет за православне. То је историјска чињеница. Међутим, у нашем крају, многи не доживљавају реч Влах као увреду, већ као назив који их два миленијума дефинише. Управо зато, држава Србија је признала Влахе као посебну националну мањину, одвојено од Румуна на неки начин. Иако је лингвистички и културолошки та разлика јако мала (еквивалент је Црногорац и Шумадинац). Истина је да се терминологија често користи опортунистички, али она није наметнута само политички већ је и део историјског контекста. У вези ромског племена Власи. Овде морам да укажем да је теза да су Власи проглашени ромским племеном нетачна. Нигде у званичним документима ЕУ не стоји да су Власи сврстани као подгрупа Рома. У Србији су Власи регистровани као посебна национална мањина. Роми су засебна мањина и нема званичног спајања са Власима. Тачно је да је Румунија често покретала питање права румунске мањине у Србији, посебно у контексту приступања ЕУ. Међутим, и сама Румунија има различит однос. Део људи у источној Србији прима подршку из Румуније за образовање и културу на румунском. Други део Влаха се не идентификује као Румуни, већ као Власи, и не добија никакву подршку. Дакле, политика. Веома сложено питање, али нема званичне трансформације Влаха у Роме ради избегавања тог вета. То је пре теорија о некаквој политичкој позадини. Истина је да на многим старим споменицима постоје симболи налик винчанским или рибљој кости, што неки истраживачи повезују са прастарим култовима. Међутим, то није доказ етничког континуитета, већ археолошки феномен. Списи др Биљане Сикимић јесу значајни, али ни она нигде не тврди да су Власи или Румн забрањена секта или да имају континуитет од времена Винче, директно као етничка група. То је генетска генеологија и показала. Нема Винчанаца ни Лепенаца. Ја себе доживљавам као Влаха или Румн-а. И једно и друго означава исту заједницу, једно је егзоним а друго је етноним. Слично као Рашани и Срби. Волео бих да наш језик и култура буду сачувани. Верујем да би држава требало да настави да финансира школе, културу и медије на нашем језику. Истовремено, поштовање различитих идентитета у оквиру наше заједнице је кључно, неки желе да буду Румуни, неки Власи. И то је њихово право и то право на концу конца гарантује и Европска унија. Иронија је што и један и други назив означава исту заједницу и не мења ништа суштински, осим у контексту дневно политичког надкуривања јелте. Ку снатаће.

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
  • Поруке: 146
  • Ј1a2a2 PF7264-PF7263 ZS 4393 ZS 9949
« Одговор #238 послато: Јул 02, 2025, 12:18:52 поподне »
 Ima jedna divna knjiga Bratislava Bate Paunovića " Vlasi kroz vekove"

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #239 послато: Јул 02, 2025, 12:36:28 поподне »
Цитат
Цитат: drajver  данас у 10:46:55 пре подне

Изгледа да ми да је један од закључака да  зарад политичке коректности, нећемо  смети  више у кафани да наручујемо  Тозовчеву песму: "Црне очи Влајна има, занела ме она с њима..."    - јер нас Румуни неће пустити у ЕУ.   
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!